Vitamíny na akné: Co pomáhá na pupínky

Trápí vás vzhled vaší problematické pleti a máte sklon k akné? Nejste jediní. Akné je nepříjemný problém, který trápí mnoho z nás. Avšak existuje několik způsobů, jak se s akné vypořádat, a jedním z nich je správná výživa a doplňky stravy. V tomto článku se zaměříme na vitamíny a jejich význam při prevenci akné.

vitaminy-na-akne-co-pomaha-fb

 

Vitamíny a minerály na akné

Vitamíny a minerály hrají významnou roli v udržování zdravé a krásné pokožky a pomáhají také při léčbě akné. Pojďme se tak společně podívat, jaké z nich do naší běžné stravy doplnit pro účinný boj s akné.

TIP: Vyzkoušejte náš doplněk stravy 5v1 s bioaktivními kolagenními peptidy pro Vaši pokožku.

Vitamín A 

Vitamín A je zásadní pro zdraví pokožky a jeho nedostatek může vést k suché a podrážděné pleti, a tím i ke vzniku akné. Vitamín A má protizánětlivé účinky a podporuje rychlejší obnovu buněk, pokud tedy máte dostatek vitamínu A, pokožka se mnohem rychleji hojí a obnovuje. 

Pomáhá také udržovat hormonální rovnováhu, která je klíčová pro prevenci nadměrné tvorby kožního mazu a zánětlivých ložisek akné. Vitamín A můžete brát jako doplněk stravy nebo ho používat lokálně, jelikož je součástí mnoha kosmetických produktů.

vitaminy-na-akne-vitamin-c-akne

TIP: Pořiďte si náš čistící pleťový gel proti akné.

Vitamín B5 

Pro zdraví pokožku je důležitý vitamín B5 nebo-li kyselina pantothenová. Tento vitamín hraje zásadní roli v produkci koenzymu A, který je pro organismus nezbytný. Nedostatek vitamínu B5 se může projevit formou zánětlivého akné. 

Vitamín B5 pomáhá snižovat velikost pórů bez toho, aby vysušoval pokožku, tak jako jiné přípravky na akné. Když dojde ke stažení pórů, tak je přebytečný kožní maz z pokožky vyloučen.

TIP: Přečtěte si 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné.

Vitamín B6 

Vitamín B6 ovlivňuje akné tím, že reguluje hormonální hladiny. Může pomoci snížit produkci testosteronu a a metabolitů u mužů, tyto hormony jsou spojovány právě se vznikem akné. Nedostatek tohoto vitamínu se může projevit jako seborea, dermatitida nebo vředy na kůži.

B6 zmírňuje zánětlivé reakce v kůži způsobené prostaglandiny. Musíte si však dávat pozor, neboť při příjmu vysokých dávek může vitamín B6 paradoxně přispět k tvorbě akné. 

Přesné vysvětlení tohoto jevu zatím nebylo odhaleno, ale výzkumy ukazují, že kombinace vysokých dávek vitamínu B6 s vysokými dávkami vitamínu B12 může vést k tvorbě pupínků.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-pro-zlepseni-pleti/

TIP: Vyzkoušejte naši masku proti akné s kyselinou salicylovou.

Vitamín B7 

Biotin, známý také jako vitamín H nebo vitamín B7, je nezbytný pro metabolické procesy těla, jako je metabolismus tuků a regulace hladiny cukru v krvi. Je rovněž důležitý pro buněčný růst a syntézu některých aminokyselin. 

Jeho vztah k akné není zcela jasný, ale předpokládá se, že má nepřímý vliv na zdraví a vzhled pleti. Vitamin B7 je často spojován s tím, že pomáhá k rychlejší regeneraci pokožky a hojení akné.

To podporuje i fakt, že, nízká hladina biotinu byla v několika studiích spojena se vznikem kožních problémů, které připomínají akné, jako jsou seborea a dermatitida.

TIP: Co funguje na akné v dospělosti.

Vitamín B12 

Vitamín B12, jehož význam pro buněčnou energii, tvorbu tuků a genetických informací je nesporný, může nepřímo ovlivňovat zdraví pokožky skrze svůj vliv na imunitní a hormonální systém. 

Vitamín B12 přispívá k udržení hormonální rovnováhy a pomáhá zmírňovat zánět, který vzniká při akné. Nadbytečné množství vitamínu B12 však může vyprovokovat hormonální disbalanci a přebytek mazu, což může mít zas opačný efekt a může to vést ke zvýšené tvorbě nepříjemných pupínků.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na celulitidu, víme, co by měl obsahovat

Vitamin C 

Vitamín C je silný antioxidant, který pomáhá chránit pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály. Pomáhá také při tvorbě kolagenu, což je důležité pro zdravou a pružnou pokožku.  Vitamín C může být užitečný, jak při prevenci akné, tak i při hojení ran po akné. Lokálně aplikovaný vitamín C může pleť zesvětlit a projasnit a bojovat proti nadměrné pigmentaci, to pomáhá i zlepšit vzhled jizev po akné. 

Vitamín C je tedy vhodné brát jako doplněk stravy pro prevenci akné a lokálně ho můžete používat v kosmetických krémech či olejích na podporu hojení jizviček a skvrn  po akné.

vitaminy-proti-akne-vitamin-b

Tip: Vitamin C: 7 ověřených účinků na pleť.

Vitamin E 

Vitamín E je jedním z nejdůležitějších vitamínů v boji proti akné. Je to vitamín, který si tělo v ideálním případě samo vytváří, aby zabránilo poškození kůže. Jedná se o silný antioxidant, který působí jako prevence před ucpáním pórů, chrání pleť před UV zářením a odstraňuje toxiny.

Studie zjistily souvislost mezi vitamínem E a akné – čím nižší hodnoty vitamínu E byly, tím horší měl člověk akné. Vitamín E najdete například v listové zelenině, rybách nebo mandlích. Pokud vás trápí akné, nejlepší je vitamín E užívat v kombinaci s vitamínem A a selenem.

TIP: Vyzkoušejte náplasti proti akné na lokální ošetření pleti.

Vitamin D

Vitamín D se ve vrstvách kůže tvoří z prekurzoru cholesterolu za pomoci UV záření ze slunce. Jeho klíčovou úlohou v těle je udržovat rovnováhu vápníku a fosforu.

Co se týče jeho vlivu na akné, vitamín D zasahuje do růstu buněk mazových žláz, což může omezit jejich nadměrné zvětšování a produkci mazu. Takto předchází tvorbě nežádoucích pupínků a černých teček. Správné množství vitamínu D může rovněž zmírnit zánět, což pomáhá při hojení akné.

Kromě toho, vitamín D v těle působí jako antibakteriální činitel, funguje jako antioxidant a chrání pokožku před poškozením způsobeným oxidativním stresem.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy/?pv236=1874

Tip: Nedostatek vitamínu D: jak ho doplnit?

Zinek 

Zinek je hlavním prvkem podílejícím se na mnoha důležitých procesech v těle, včetně růstu, imunitních funkcí, kognitivních schopností, reprodukce a také udržování zdravé pokožky. 

Podporuje zpracování omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro boj s odolnými formami akné. Jeho antioxidační a protizánětlivé vlastnosti pomáhají omezit rozvoj bakterií vedoucích k vzniku akné a zároveň podporují správnou funkci vitamínu A a snižují produkci mazu na kůži.

Tip: Co pomáhá na akné na zádech.

Selen 

Selen, i když je přítomen v těle pouze ve stopových množstvích, hraje při tvorbě akné neméně důležitou roli. 

Stejně jako zinek a vitamín C, selen přispívá k boji proti akné tím, že stimuluje tvorbu enzymů peroxidázy, což je stěžejní pro snižování zánětlivých procesů v těle, které mohou zhoršovat kožní stavy ve formě akné.

Selen i zinek jsou důležité minerální látky obzvlášť pro léčbu akné. Můžete je brát jako doplňky stravy nebo používat lokálně, jelikož jsou součástí některých přípravků na pleť.

#produkty#https://www.nanospace.cz/proti-akne/

TIP: Nepřehlédněte náš krém s kyselinou salicylovou a mandlovým olejem pro boj s akné.

Jak se stravovat při boji proti akné

Akné není jen vnějším estetickým problém, je i problémem vnitřním. Při boji proti akné je potřeba se zaměřit na vyváženou stravu, která podpoří zdraví vaší pokožky. Strava bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty může přispět k zlepšení stavu pleti a snížení množství kožního mazu.

Doporučujeme se zaměřit především na konzumaci potravin s protizánětlivými účinky, které mohou napomoci snížení zánětu pokožky a zlepšení celkového stavu pleti. 

Potraviny, které byste měli zahrnout do svého jídelníčku, jsou:

  • Ořechy: Jsou bohaté na zdravé tuky a obsahují vitamín E, který je důležitý pro zdraví pokožky.
  • Ovoce: Ovoce, jako jsou borůvky, jahody a kiwi, je bohaté na antioxidanty, které bojují proti volným radikálům a pomáhají udržovat pleť zdravou.
  • Aloe vera: Tato rostlina má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci zklidnit podrážděnou pokožku.
  • Tea tree olej: esenciální olej z čajovníku má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které mohou být užitečné při léčbě akné.
  • Rakytník: tento rostlinný olej je bohatý na vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny, které podporují zdraví pokožky.

Mohlo by vás zajímat: Akné na krku: Co na něj funguje?

Avšak existují i potraviny, kterým byste se měli raději vyhnout, pokud vás trápí akné:

  • Mléčné výrobky: Některé studie naznačují, že mléčné výrobky mohou zhoršovat akné kvůli svému obsahu hormonů a zvýšení produkce mazu.
  • Cukr a procesované potraviny: Mohou zvyšovat zánětlivost v těle a zhoršovat stav pleti.

Kromě správné stravy je vhodné zvážit doplňky stravy pro zlepšení pleti, které obsahují účinné látky pro boj proti akné. Vždy se ale poraďte se svým lékařem nebo odborníkem na výživu, než začnete užívat jakékoli doplňky nebo předtím, než provedete zásadní změny ve svém jídelníčku.

Tip: Resveratrol: Objevte doplněk stravy proti stárnutí.

Často kladené otázky

Jaký vitamín funguje na akné?

Mezi nejdůležitější vitamíny v boji proti akné patří určitě vitamín E. Jeho účinky potvrdilo hned několik studií.

Existují i další vitamíny, které mohou pomoci s akné?

Ano, na akné mohou mít pozitivní účinky vitamíny B-komplexu, vitamín C, A a minerály jako zinek a selen.

Jaký je optimální způsob doplňování vitamínů pro podporu zdravé pleti?

Ideální je získávat většinu vitamínů z vyvážené stravy. Pokud však máte nedostatek některých vitamínů, můžete zvážit doplňky stravy.

Může nadbytek vitamínů způsobit problémy s pletí?

Ano, nadbytek některých vitamínů může způsobit nežádoucí účinky. Například nadbytek vitamínu A může vést k hypervitaminóze. Je vždy důležité dodržovat doporučené denní dávky a konzultovat s odborníkem před případným doplňováním vitamínů.

Zdroje

  • EL‐AKAWI, Z.; ABDEL‐LATIF, N.; ABDUL‐RAZZAK, K. Does the plasma level of vitamins A and E affect acne condition?. Clinical and experimental dermatology, 2006, 31.3: 430-434.
  • OZUGUZ, Pinar, et al. Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris. Cutaneous and ocular toxicology, 2014, 33.2: 99-102.
  • MARSON, Justin W.; BALDWIN, Hilary E. Vitamins and Minerals in the Treatment of Acne Vulgaris. Integrative Dermatology: Practical Applications in Acne and Rosacea, 2021, 31-55.
  • ZAMIL, Dina H.; PEREZ-SANCHEZ, Ariadna; KATTA, Rajani. Acne related to dietary supplements. Dermatology online journal, 2020, 26.8.
  • KANG, Dezhi, et al. Vitamin B12 modulates the transcriptome of the skin microbiota in acne pathogenesis. Science translational medicine, 2015, 7.293: 293ra103-293ra103.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.