Co pomáhá na akné na zádech

Akné na zádech je běžným problémem, který trápí mnoho z nás. Stejně jako akné na obličeji, je akné na zádech způsobeno ucpanými póry, nadměrnou produkcí kožního mazu, odumřelými kožními buňkami a bakteriemi. Existuje hned několik důvodů, proč se akné na zádech tvoří a my se společně podíváme, co na něj zaručeně pomáhá.

co-pomaha-na-akne-na-zadech-fb

 

Co způsobuje akné na zádech

Póry pokožky na zádech jsou větší než na obličeji, což vede ke snazšímu ucpání přebytečným kožním mazem, odumřelými kožními buňkami a bakteriemi. 

Kůže na zádech je silnější, což znamená, že problémy s akné na zádech mohou být bolestivější než pupínky na jiných částech těla.

Existuje několik hlavních faktorů, které mohou přispět k rozvoji akné na zádech:

  • Hormonální změny,
  • nadměrné pocení,
  • těsné a upnuté oblečení,
  • cvičení a pot,
  • nedostatečně smytý šampón,
  • sušení mokrých vlasů na holých zádech.

Vzhledem k těmto faktorům je důležité udržovat pokožku čistou a suchou, aby se snížilo riziko vzniku akné na zádech. Ať už se jedná o mírné nebo závažné projevy, je nezbytné přistupovat k léčbě akné na zádech systematicky a trpělivě.

TIP: 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné.

5 hlavních příčin akné na zádech

Akné na zádech může způsobovat hned několik faktorů od genetiky, přes stres, hormonální změny až po nevhodné stravování, špatnou hygienu a nevhodné oblečení. Pojďme se podívat na 5 hlavních příčin akné na zádech.

akne-na-zadech-priciny

Tip: Akné v dospělosti a co na něj funguje. Dočtete se na blogu.

1) Strava

Zvýšené množství cukru a mléčných výrobků ve stravě může ovlivnit rozvoj akné na zádech. Tyto potraviny mohou zvýšit hladinu inzulínu a způsobit tak zánět, který může vést k ucpání pórů a vzniku akné. 

Zvažte snížení příjmu cukrů a mléčných výrobků, aby se minimalizovalo riziko vzniku akné na zádech.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na stehnech, jak se jí efektivně zbavit

2) Stres

Akné na zádech může zapříčinit také stres, protože zvyšuje produkci hormonů, které stimulují mazové žlázy a zvyšují produkci mazu. To může vést k ucpání pórů a vzniku akné.

3) Silnější kůže

Někteří lidé mají silnější kůži na zádech, což ztěžuje proces odlupování mrtvých kožních buněk a uvolňování mazu ze žláz. Tím se zvyšuje pravděpodobnost ucpání pórů a vzniku akné. 

V tomto případě se doporučuje používat exfoliační produkty, které pomáhají odstraňovat mrtvé kožní buňky a zlepšují vzhled kůže na zádech.

Mohlo by vás zajímat: Akné na krku: Co na něj funguje?

4) Oblečení

Určité druhy oblečení mohou akné na zádech zapříčinit či zhoršit. Některé materiály, které jsou neprodyšné, mohou způsobit potíže s odváděním potu a ucpáváním pórů. 

Bavlněné nebo ultralehké z nanomateriálů oblečení umožňuje pokožce dýchat. Dalším problémem mohou být batohy či tašky. Batohy a jiné tašky přes rameno mohou způsobit tření, které dráždí kůži a zvyšuje tak riziko akné. 

Vyberte si oblečení, které je prodyšné a vhodné pro vaši pokožku.

#produkty#https://www.nanospace.cz/moda:nanospace/

TIP: Přečtěte si, jak funguje sportovní oblečení proti zápachu v našem článku.

5) Nedostatečná hygiena

Nedostatečná hygiena může být další příčinou akné na zádech. Pokud si nemyjete záda dostatečně často nebo pečlivě, mohou se na povrchu kůže hromadit nečistoty, maz a mrtvé kožní buňky, což může vést k ucpání pórů a akné. Dbejte na důkladné smývání šamponů a dalších produktů, které používáte na vlasy. A nikdy nenechávejte vlasy schnout volně na zádech.

Tip: Hyperhidróza: Jaké je nejlepší oblečení proti nadměrnému pocení? Více v článku.

Typy akné na zádech

Akné na zádech dělíme na několik základních typů a ke každému typu se z hlediska léčby může přistupovat jinak. Zádové akné může mít různé podoby a také stupně závažnosti. 

krem-na-akne-na-zadech

Tip: Jak fungují náplasti na akné a které jsou nejlepší? Čtěte na blogu.

Komedony

Komedony jsou běžným typem akné, které se projevuje jako bílé nebo černé tečky na pokožce. Tento typ akné je způsoben ucpáním pórů přebytečným kožním mazem a odumřelými kožními buňkami. Komedony se mohou objevit:

  • Na zádech,
  • na obličeji,
  • na hrudi.

Abychom se vyhnuli komedonům, měli bychom pokožku pravidelně čistit a udržovat ji hydratovanou.

Tip: Chcete vědět, co funguje na černé tečky? Více v článku.

Podkožní akné

Podkožní akné je nepříjemný a nepředvídatelný typ akné, který se projevuje jako velké, zarudlé, bolestivé boláky pod povrchem pokožky. Toto akné se obtížně léčí a nejde snadno vymáčknout. Podkožní akné je způsobeno:

  • Hromaděním bakterií v pórech,
  • zánětem pokožky,
  • hormonálními změnami.

TIP: Podkožní akné: Co pomáhá na pupínky, které nelze vymáčknout

Cystické akné

Cystické akné je závažný a nejvíce bolestivý typ akné, který zahrnuje hluboké cysty pod povrchem kůže. Toto akné je způsobeno zánětem póru a okolních tkání. Cystické akné může vést ke vzniku jizev a trvalému poškození pokožky. Léčba cystického akné obvykle zahrnuje:

  • Použití předepsaných léků od dermatologa,
  • dodržování správné péče o pleť,
  • změny v životním stylu, jako je vyhýbání se spouštěčům akné.

Léčba akné na zádech

Léčba zádového akné je u každého jedince individuální. Je však nezbytné mít dostatečnou trpělivost, protože léčba akné na zádech může trvat několik týdnů až měsíců. Nic ale nezkazíte, pokud vyzkoušíte následující 3 tipy pro léčbu akné na zádech.

akne-naplasti

TIP: Vyzkoušejte na akné na zádech nanovlákenné náplasti, které díky bohaté kombinaci vysoce účinných přírodních složek pomáhají proti akné.

Hygiena a peeling

Nezbytnou součástí léčby akné na zádech je důkladná hygiena postižené oblasti. Pravidelně se myjte šetrným mýdlem, který nevysušuje pokožku. Dalším důležitým krokem je jemný peeling, abyste odstranili odumřelé kožní buňky a uvolnili ucpané póry. 

Můžete zkusit přírodní peelingové ingredience, jako je jemná mořská sůl, hnědý cukr nebo kávová sedlina. Při aplikaci peelingových produktů na záda použijte jemný tlak a masírujte kůži v kruhových pohybech. Poté důkladně opláchněte a osušte.

Vhodná kosmetika 

Výběr správné kosmetiky je klíčový při léčbě akné na zádech. Mnoho produktů obsahuje účinné látky jako tea tree olej nebo benzoyl peroxid, které pomáhají redukovat záněty, bakterie a maz. 

S kosmetikou je ale důležité to nepřehánět a zachovat rovnováhu, abyste nepodpořili další vznik akné.

#produkty#https://www.nanospace.cz/proti-akne/

TIP: Nejlepší přípravky na akné a jak se vyznat v kosmetice

Dieta a životní styl

Správnou stravou a životním stylem můžete také ovlivnit vznik akné na zádech. Zkuste dodržovat následující tipy:

  • Pijte dostatek vody: Hydratace je důležitá pro zdravou pokožku a detoxikaci těla.
  • Jezte vyváženě: Zdravá strava bohatá na ovoce, zeleninu, bílkoviny a zdravé tuky může pozitivně ovlivnit stav vaší pokožky.
  • Omezte konzumaci rychlého občerstvení a tučných jídel.
  • Zvyšte příjem zinku: Zinek může pomoci regulovat produkci kožního mazu a snížit záněty.

Pokud nic z výše zmíněného nezabírá, může v některých případech pomoci návštěva dermatologa. 

Prevence akné na zádech

Prevence je základem v řešení problému akné na zádech. Můžete vyzkoušet následující tipy pro prevenci akné na zádech:

  • Důkladná hygiena: Pravidelné mytí zad může pomoci odstranit nadbytečný maz a bakterie.
  • Volné oblečení: Nosíte-li těsné oblečení, zkuste zvolit volnější kousky, aby se kůže mohla lépe dýchat.
  • Zvlhčování: Používání zvlhčovačů vzduchu v domácnosti může udržet pokožku hydratovanou.
  • Změna stravovacích návyků: Omezte konzumaci potravin bohatých na cukr a mléčné výrobky.

Tip: Jak vybrat nejlepší zvlhčovač vzduchu? Více v článku.

FAQ - Často kladené otázky

Jak se rychle zbavit akné na zádech?

Rychlé a účinné řešení problému akné na zádech spočívá v pravidelné péči, správném čištění a používání vhodných přípravků

Proč vznikají pupínky na zádech?

Záda jsou náchylná k vzniku akné z důvodů, jako je pocení, mastnota pokožky a nedostatečné čištění. Nošením těsného oblečení se také zvyšuje riziko vzniku pupínků na zádech.

Jaké přípravky pomáhají proti akné na zádech?

K léčbě akné na zádech mohou být účinné krémy a gely obsahující benzoylperoxid nebo salicylovou kyselinu, antimikrobiální mýdla nebo sprchové gely nebo místně aplikované kortikoidy.

Může akné na zádech souviset s hormony?

Ano, hormonální změny mohou způsobit akné na zádech. Hormonální nerovnováha může zvýšit produkci mazu, což dává prostor ke vzniku akné.

Který sprchový gel je nejlepší na akné na zádech?

Vyberte si sprchový gel obsahující antiseptické nebo antibakteriální složky a látky proti zánětu jako je salicylová kyselina nebo kyselina glykolová.

Jsou babské rady účinné proti akné na zádech?

Některé domácí rady mohou být účinné, ale je důležité pamatovat, že každý člověk je individuální, a co funguje pro jednoho nemusí fungovat pro druhého. Je lepší léčbu konzultovat s dermatologem.

Zdroje

  • WILLIAMS, Hywel C.; DELLAVALLE, Robert P.; GARNER, Sarah. Acne vulgaris. The Lancet, 2012, 379.9813: 361-372.
  • KRAFT, John; FREIMAN, Anatoli. Management of acne. Cmaj, 2011, 183.7: E430-E435.
  • POLI, F., et al. Truncal acne, what do we know?. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 2020, 34.10: 2241-2246.
  • DAGNELIE, Marie-Ange, et al. Decrease in diversity of Propionibacterium acnes phylotypes in patients with severe acne on the back. Acta dermato-venereologica, 2018, 98.2: 262-267.
  • WILLIAMS, Hywel C.; DELLAVALLE, Robert P.; GARNER, Sarah. Acne vulgaris. The Lancet, 2012, 379.9813: 361-372.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.