Alergie na roztoče u dětí i dospělých: Příznaky, projevy a rady

Alergie jsou čím dál častější civilizační chorobou. Aktuální průzkumy ukazují, že až třetina Čechů trpí nějakou formou alergie a prognózy ukazují, že do roku 2025 by až polovina z nás měla být alergiky. Jednou z nejrozšířenějších alergií je kromě té pylové také alergie na roztoče. Znepříjemňuje život až 27 % Čechů, což není zrovna malé číslo. Tento typ alergie také bohužel není sezónní, ale trápí alergiky po celý rok, a to především při pobytu doma. Alergie na roztoče dokáže člověku zprotivit místo, které má pro nás být nejpříjemnější – naši postel.

Alergie na roztoče u dětí i dospělých a jak ji řešit

 

Jak zjistit přítomnost roztočů?

Bohužel roztoči jsou ve všech domácnostech, i když nejsou okem viditelné. Nejvíce jich mají ty domácnosti, které mají vyšší relativní vlhkost vzduchu než je 50 %. Roztoči totiž mají rádi vlhko, také milují tmu, proto jich nejvíce bývá v přikrývkách, polštářích a hlavně matracích. Tam jim totiž denně dáváme i potravu - živí se totiž zbytkami naší kůže. 

Příznaky a projevy alergie na roztoče

Pokud vy nebo někdo z vaší rodiny dlouhodobě trpí některým z uvedených příznaků, pak zpozorněte. Alergie na roztoče totiž může být příčinou těchto problémů. Pojďme se nyní podívat na to, jak se projevuje alergie na roztoče:

  • ucpaný nos
  • chronická rýma
  • kašel
  • zvýšená ranní únava a oteklý obličej
  • opakované záněty dutin či nosohltanu
  • opakované záněty středního ucha
  • atopický ekzém, obzvlášť u malých dětí
roztoc
 

Roztočí vyrážka

Z alergie na roztoče můžete mít i vyrážku, ekzém nebo kopřivku. Není to ale nejčastější příznak alergie na roztoče, proto byste vždy měli vyloučit, zda neexistuje i jiná příčina. 

Neléčená alergická rýma může způsobit astma

Alergie na roztoče u dětí - jak se projevuje a jak se léčí

Tip: Jak vybrat nejlepší přikrývku pro děti?

Neléčená alergická rýma může přejít až do průduškového astma. Zhoršující příznaky:

  • obtížné dýchání s možným tlakem na hrudníku,
  • suchý kašel, hvízdavé dýchání

Tip: Co pomáhá na průduškové astma? Najdete v našem článku. 

Alergie na roztoče může být příčinou atopického ekzému

Mezi příznaky atopického ekzému patří zarudlá a svědící pokožka na obličeji, pod vlasy a v záhybech končetin (loketní a podkolenní jamky, zápěstí). 

Tip: Přečtěte si v dalším článku, co pomáhá na atopický ekzém.

Alergie na roztoče snižuje kvalitu spánku

Způsobuje poruchy spánku, únavu, nepozornost, změny nálad, což může ovlivnit každodenní činnosti v práci, ve škole i ve volném čase. 

TIP: Kopřivka: Alergická vyrážka a její příznaky, příčiny a léčba

Roztoči - alergie: Je některé roční období významnější v případě alergie na roztoče?

Alergie na roztoče je celoroční problém, nicméně v některých období se její příznaky obvykle zhoršují. Především počátkem podzimu, kdy se v domácnostech méně větrá a více topí. S větší teplotou se zlepšují i podmínky pro šíření roztočů. 

Alergie na roztoče působí i problémy s kvalitním spánkem

Jak stanovit diagnózu alergie na roztoče?

Pokud si chcete být jisti, zda máte alergii na prach, můžete si udělat domácí test na alergii, či navštivte alergologa.  Jak se stanovuje diagnóza u lékaře?

  • Podrobným rozborem obtíží, dosavadní léčby, prostředí a způsobu života,
  • kožními testy – na vnitřní stranu předloktí se aplikují kapky alergenových extraktů, které umožní určit alergen (případně alergeny) způsobující alergii,
  • případné vyšetření krve pro doplnění a potvrzení diagnózy.

Jak se zbavit roztočů?

Roztoči žijí a množí se v lůžkovinách, povlečení a matracích. V matraci každého z nás žije až několik milionů prachových roztočů. Výzkumy ukázaly, že 10 % hmotnosti běžného polštáře tvoří po dvou letech používání prach, v němž roztoči žijí. Alergenem pro člověka není samotný roztoč, ale jeho výkaly. To není moc pěkná představa, že?

Tip na článek: Jak se efektivně zbavit roztočů v čalounění a matraci?

Roztoči preferují vlhký vzduch – držte doma nižší vlhkost vzduchu

Jedním z nejvýznamnějších okamžiků pro alergiky na roztoče byl rok 1967, kdy profesor Reindert Voorhorst z University Hospital Leiden (nyní Lékařské centrum Univerzity v Leidenu) a jeho kolegové zjistili, že roztoči jsou hlavním zdrojem alergií v běžném domácím prachu (Voorhorst et al. 1967). Během několika dalších let vědci zjistili, že roztoči mají nespornou preference pro vlhký a dusný vzduch. Proto jsou pro alergiky důležité odvlhčovače vzduchu.  

Při bližším zkoumání se ukázalo, že malá těla roztočů se skládají zhruba ze 75 % vody, přičemž jejich přežití závisí na udržení vysokého obsahu vody. Roztoči proto získávají vodní páru ze vzduchu. Dekádu po Voorhorstově studii ukázaly několik studií provedených v mírném klimatu napříč Spojenými státy přímou souvislost mezi úrovní vlhkosti v místních domech a počtem roztočů. Jinak řečeno, čím vlhčí vzduch v domě, tím více roztočů se v něm nacházelo.

Naopak, domy v sušších klimatických podmínkách vykazovaly velmi nízký počet roztočů. Jakmile se v domech s nižší vlhkostí zvýšila vlhkost, zvýšil se i počet roztočů. 

Studie prokázaly, že průměrný roztoč zemře na dehydrataci za pouhých pět až jedenáct dní, pokud je relativní vlhkost jeho prostředí udržována na 50 % nebo méně. Vědci také zjistili, že odstraňování vody z okolí funguje mnohem lépe než několik aktivně jedovatých pesticidů.

Hubení roztočů praním?

Říkáte si, že se vás to nemůže týkat, když si pravidelně měníte povlečení a perete ho na 60 °C? Bohužel, týká. Roztoče sice praním na vyšší teplotu krátkodobě zahubíte, ale jejich těla se stanou potravou pro další kolonii, která si už brousí zuby ve vašich polštářích a matracích. Je to takový začarovaný kruh. Doma totiž tyto malé pavoukovce máme všichni a nejde je prakticky vyhubit. Existují sice insekticidy na roztoče, ale jejich efekt je pouze krátkodobý a negativní účinky na naše zdraví převažují nad pozitivy. Je nutno podotknout, že samotný výskyt roztočů nijak nesouvisí s čistotou a hygienou, vyskytují se ve všech domácnostech a běžně poletují vzduchem. Co ale můžeme ovlivnit, je jejich množství. Jak? Především vhodnou prevencí.

Jak zabránit přemnožení prachových roztočů?

Nejlepší variantou pro alergiky je prevence přemnožení roztočů. Ideální je dodržovat několik následujících doporučení:

Česká nanovlákna k vám nepustí žádného roztoče

Bariérové povlaky a lůžkoviny s nanovlákennou membránou, které jsou mimochodem českým vynálezem, fungují jako skvělá mechanická zábrana pro roztoče. Mohou tak alergikům značně zvýšit kvalitu spánku i života. Představte si strukturu membrány jako velmi hustou síť, která roztoče nepustí dál, a ti se tak nemohou množit. Výhodou ale je, že povlečení a potahy plně propouští vzduch, takže jsou velmi pohodlné.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=protirozto%C4%8Dov%C3%A9+l%C5%AF%C5%BEkoviny+/

Pořídit si můžete buď speciální povlaky na matrace a lůžkoviny, na které dáte ještě normální povlečení. Povlaky jsou nejlevnějším řešením a při správné údržbě vydrží funkční mnoho let. Pokud vaše běžné přikrývky a polštáře vyperete a potáhnete bariérovými povlaky, zmenšíte tím koncentraci roztočů ve vašem okolí.

Také ale můžete zainvestovat a koupit si protiroztočové přikrývky či polštáře. Protiroztočové přikrývky a polštáře nanoSPACE obsahují českou nanotkaninu, která brání shromažďování a množení roztočů i jejich alergenů uvnitř přikrývky. Množství roztočů tím výrazně snížíte a zabráníte jim v tvoření nebezpečných kolonií, které způsobují alergické reakce.

Další variantou je pak nanobavlněné povlečení nanoSPACE. Jde o velmi příjemný bavlněný satén s nanotkaninou uvnitř, která taktéž zabrání průniku roztočů a alergenů. Výhodou povlečení je pevná struktury látky s jemným lesklým povrchem a barevná stálost i po mnoha praních.

FAQ

Co jsou roztoči a jak souvisí s alergiemi?

Roztoči jsou malí členovci, kteří se často vyskytují v domácnostech, zejména v ložním prádle, matraci, kobercích a nábytku. Alergici mívají reakci na výkaly roztočů, což může způsobit příznaky jako kýchání, svědění, zarudnutí očí, ucpaný nos a další.

Jak mohu snížit množství roztočů v mém domě?

Pro snížení množství roztočů můžete pravidelně vysávat, používat protiroztočové lůžkoviny a povlečení pro alergiky, udržovat nízkou vlhkost vzduchu pomocí odvlhčovačů a čističky vzduchu pro alergiky.

Jak se léčí alergie na roztoče?

Léčba alergie na roztoče zahrnuje preventivní opatření, jako je používání polštářů a přikrývky proti roztočům, v závažnějších případech se nasazují antihistaminika, kortikosteroidy, dekongestanty a imunoterapii. Vždy se poraďte se svým lékařem ohledně nejvhodnější léčby pro vás.

Co je to imunoterapie a jak pomáhá s alergií na roztoče?

Imunoterapie (také nazývaná alergovakcína) je dlouhodobá léčba, která pomáhá snížit citlivost imunitního systému na alergeny, jako jsou roztoči. Imunoterapie může být podávána formou injekcí nebo podjazykových tablet. Tato léčba musí být prováděna pod dohledem lékaře a může trvat několik let.

Mohou se alergie na roztoče zhoršit v určitých obdobích roku?

Ano, alergie na roztoče se mohou zhoršit v obdobích s vyšší vlhkostí a teplotami, protože roztoči se v těchto podmínkách množí rychleji. Zvlhčovače a klimatizace mohou také zvýšit množství roztočů v domácnosti.

Jak se projevuje alergie na roztoče u psa?

Alergie na roztoče u psa se mohou projevovat častým škrábáním, zarudnutím kůže, zánětem uší, slzením očí, kýcháním, olupováním kůže a nadměrným olizováním nebo kousáním postižených oblastí.

Jak se projevuje alergie na roztoče u dětí?

Alergie na roztoče u dětí mohou způsobovat příznaky jako kýchání, svědění nosu a očí, ucpaný nebo tekoucí nos, zarudnutí a slzení očí. U některých dětí může alergie na roztoče vést k astmatu nebo ekzémům.

Existuje sprej proti roztočům?

Ano, spreje proti roztočům obsahují chemikálie nebo přírodní složky, které mohou ničit roztoče nebo snižovat jejich množství. Daleko efektivnější než spreje proti roztočům je udržování dlouhodobě vlhkosti pod 50 %.

Může alergie na roztoče způsobit vyrážku?

Ano, alergie na roztoče mohou u některých lidí způsobit vyrážku nebo ekzém. Pokud máte podezření na alergii na roztoče a vyrážku, poraďte se se svým lékařem, který vám může doporučit vhodnou léčbu.

Existují roztoči ve vlasech?

Roztoči obvykle nežijí ve vlasech, ale mohou se vyskytovat na pokožce hlavy nebo v ložním prádle. Alergie na roztoče mohou způsobovat svědění pokožky hlavy u některých lidí.

Jak se zbavit roztočů v posteli?

Pro snížení množství roztočů v posteli je nutné používat polštáře, přikrývky a povlaky na matraci pro alergiky nebo speciální povlečení s nanovlákennou membránou. 

Jak efektivně hubit roztoče?

Pro efektivní hubení roztočů je důležité pravidelně uklízet, vysávat podlahy i čalouněný nábytek, používat protiroztočové lůžkoviny nebo povlečení na matrace a polštáře. Dále je vhodné udržovat nízkou vlhkost v místnosti a pravidelně větrat. 

Jak poznat přítomnost roztočů?

Roztoči jsou mikroskopická stvoření, která nejsou pouhým okem viditelná. Přítomnost roztočů můžete však odhadnout podle některých příznaků, jako je zhoršená alergie, kýchání, svědění očí nebo nosu a astmatické obtíže. Pokud máte podezření na přítomnost roztočů ve vašem domě, můžete se poradit s alergologem nebo provést test na přítomnost roztočů.

Jak získat slevu na nanoSPACE? 

1) Zaregistrujte se k nám do newsletteru. Věrnost se u nás vyplácí. 😊

 
 

2) Požádejte svého lékaře o vydání unikátního slevového kuponu na celý sortiment lůžkovin na e-shopu nanospace.czVyžádat si můžete i více kuponů. V rámci jedné objednávky je však možné použít pouze jeden kupon. Spolupracuje s námi více než 500 českých a slovenských alergologů. Seznam alergologů, kteří souhlasili se zveřejněním, najdete zde

Jak kupon použít?

  • vyberte si zboží a vložte jej do Košíku
  • přejděte do Košíku a v 1. kroku zaškrtněte políčko "Mám slevový kód"
  • do prázdného pole vepište slevový kód z kuponu a potvrďte kliknutím na tlačítko "Použít"
  • z ceny lůžkovin v košíku se vám odečte sleva 10%

 jak-pouzit-slevovy-kupon-od-alergologa

  

Zjistěte více o alergiích:

Zdroje:

      • Arlian LG, A. A. (n.d.). Lowering humidity in homes reduces dust mites and their allergens. J Allergy Clin Immunol, 99-104. 
      • Arlian LG, N. J.-M. (1999). Reducing relative humidity to control the house dust mite Dermatophagoides farinae. J Allergy Clin Immunol, 852-6.
      • Ellingson AR, L. D. (1995). The prevalence of Dermatophagoides mite allergen in Colorado homes utilizing central evaporative coolers. Ann Allergy, 680-3.
      • R Voorhorst, F. S. (1967). House dust mite atopy and the allergens it produces: identity with the house dust allergen. J Allergy, 325-329.
      • RL Brandt, L. A. (1976). Mortality of house dust mites, Dermatophagoides farinae and D. pteronyssinus exposed to dehydrating conditions or selected pesticides. JMed Entomol, 327-352.
      • Singh, M., & Jaiswal, N. (2013). Dehumidifiers for chronic asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews, 1-25.
      • Meltzer EO. Allergic rhinitis: burden of illness, quality of life, comorbidities, and control. Immunol Allergy Clin N Am. 2016;36(2):235–48.
      • Kong DL, Qin Z, Shen H, et al. Association of obstructive sleep apnea with asthma: a meta-analysis. Sci Rep. 2017;7(1):4088.
      • Kou W, Li X, Yao H, et al. Meta-analysis of the comorbidity rate of allergic rhinitis and asthma in Chinese children. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2018;107:131–4.
      • De Groot EP, Nijkamp A, Duiverman EJ, et al. Allergic rhinitis is associated with poor asthma control in children with asthma. Thorax. 2012;67(7):582–7.
      • Pedro GB, Marcelo A, Priscila T, et al. United airway disease: current perspectives. J Asthma Allergy. 2016;9:93–100.
      • Lun HK, Min BY, Chan KC, et al. Determinants for asthma control, quality of life and use of complementary and alternative medicine in asthmatic pediatric patients in four cities. World J Pediatr. 2018;14(5):482–91.
      • Jung CG, Lee JH, Ban GY, et al. Prevalence and clinical characteristics of local allergic rhinitis to house dust mites. Yonsei Med J. 2017;58(5):1047–50.
      • Nurmatov U, van Schayck CP, Hurwitz B, et al. House dust mite avoidance measures for perennial allergic rhinitis: an updated Cochrane systematic review. Allergy. 2012;67(2):158–65.
      • Cheng L, Chen J, Fu Q, et al. Chinese Society of Allergy Guidelines for Diagnosis and Treatment of Allergic Rhinitis. Allergy Asthma Immunol Res. 2018;10(4):300-53.
      • Sheehan WJ, Phipatanakul W. Indoor allergen exposure and asthma outcomes. Curr Opin Pediatr. 2016;28(6):772–7.

Lída Kučerová z nanoSPACE
Lída Kučerová je textařka, která při psaní využívá pořádnou dávku empatie a psychologie. Ráda pracuje s emocemi a jejím cílem je lidsky, čtivě a pomocí trefně zvolených slov předávat informace o produktech a zajímavostech zákazníkům nanoSPACE®.