Jak poznat a řešit alergii u dětí a miminek

Alergie jsou v současné době jedním z nejčastějších onemocnění, které postihují nejen dospělé, ale i děti a kojence. Astma, rýma, ekzémy či potravinové alergie jsou běžným problémem, s nimiž se setkávají rodiče a pediatři. Podle statistik trpí astmatem každé desáté dítě, s věkem pak roste i podíl dětí s alergiemi. Zatímco mezi pětiletými jde asi o čtvrtinu, mezi sedmnáctiletých má alergii přes 35 procent. U malých dětí je nejčastěji spojena potravinová alergie s atopickým ekzémem, a to až v 80 % případů. Jak alergie u dětí vznikají, jaké jsou jejich příznaky a jakými způsoby se dají léčit? To vše se dozvíte v následujícím článku.

 alergie-u-deti-2

 

Co to je alergie?

Alergie je imunitní reakce organismu na látky, které jsou pro většinu lidí neškodné. Tyto látky, nazývané alergeny, mohou být různého původu - může se jednat o pyl, plísně, prachové roztoče, kočičí srst, potraviny a mnoho dalších. Při alergické reakci dochází k uvolnění různých chemických látek, například histaminu, které způsobují příznaky jako svědění, zarudnutí, otoky, rýmu, kašel a další.

Nejčastější alergie u dětí a miminek

  • Potravinové alergie: nejčastěji se jedná o alergii na mléko, vejce, arašídy, ořechy, ryby a mořské plody, sóju, pšenici a jiná zrna.
  • Alergie na roztoče: ti jsou hlavním alergenem způsobujícím astma a alergické onemocnění dýchacích cest u dětí.
  • Alergie na hmyzí jed: hmyzí alergeny mohou být velmi silné a způsobovat alergické reakce, které mohou být až život ohrožující.
  • Alergie na pyly: jarní a letní pyly trav, stromů a kvetoucích rostlin mohou způsobovat sezónní alergickou rýmu, astma nebo konjunktivitidu.
  • Alergie na zvířecí chlupy: hlavním alergenem jsou kočky a psi, ale alergie se mohou týkat i dalších domácích i volně žijících zvířat.
  • Alergie na léky: některé děti mohou být alergické na určité léky, jako jsou například antibiotika, aspirin nebo nesteroidní antiflogistika.
  • Alergie na kov: některé kovy, jako je nikl, mohou způsobovat alergické reakce na kůži.
  • Alergie na chemikálie: některé chemikálie, jako jsou barviva, konzervanty nebo parfémy, mohou způsobovat alergické reakce u citlivých jedinců.

Příznaky alergie u dětí a miminek

Zde jsou některé příznaky, na které by si rodiče měli dávat pozor u svých dětí, pokud podezřívají alergii:

  • Vyrážky a ekzémy na kůži.
  • Průjmy a přítomnost krve ve stolici.
  • Ztráta hmotnosti.
  • Zvracení po jídle.
  • Otoky.
  • Dlouhodobá rýma a kašel.
  • Častá nemocnost.
  • Pískot na průduškách.
  • Noční či ponámahový kašel a dušnost.
  • Ucpaný nos a kýchání.
  • Časté záněty spojivek.
  • Větší otok či nadměrné svědění po poštípání hmyzem nebo po požití léků.

Pokud se vyskytují některé z těchto příznaků, mohou být známkou alergie a je důležité vyhledat odbornou pomoc. Alergolog může pomoci s diagnostikou a léčbou alergie u dítěte. Přečtěte si také článek, jak poznat, že mám alergii. 

Tip: Kopřivka: Alergická vyrážka a její příznaky, příčiny a léčba

Co pomáhá na alergii u dětí a miminek?

  • Určete přesné alergeny: Pokud se jedná o potravinovou alergii, je důležité zjistit, na jakou potravinu vaše dítě reaguje, a poté se jí vyhnout. Pokud se jedná o alergii na prach nebo pyl, můžete zkusit omezit čas strávený venku nebo se pokusit minimalizovat kontakt s alergenem. Používejte čističky vzduchu pro alergiky a u alergiků na prach nezapomeňte vybavit lůžko protiroztočovými přikrývkami, polštářem a povlakem na matraci.
  • Konzultujte léčbu s alergologem či pediatrem: Pokud má vaše dítě alergii, měli byste konzultovat s pediatrem, který vám může předepsat antihistaminika nebo jiné léky k léčbě příznaků. U alergické rýmy jsou skvělé proplachy nosu. 
  • Pravidelný úklid: Úklidem můžete snížit hladinu alergenů, jako jsou prachový roztoči, plísně nebo psí a kočičí chlupy. Velmi účinné jsou ozónové generátory, které dokáží zabít roztoče jak v matracích i v čalounění. Dobře si poradí i s plísněmi. 
  • Minimalizace kontaktu se zvířaty: Pokud vaše dítě trpí alergií na zvířata, měli byste se pokusit minimalizovat kontakt s domácími mazlíčky. Minimálně je nepouštět do ložnice a dětského pokojíčku. 
  • Používejte netoxické prací a čistící prostředky: Dnes už je v nabídce řada přírodních či netoxických prostředků na úklid a praní, které neobsahují chemikálie. Ty mohou dráždit citlivou pokožku vašeho malého alergika. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu-pro-alergiky/

Nástup do školy může podpořit vznik nových alergií

Nástup do školky a školy může u dětí podpořit vznik nových alergií, nebo změnit formy stávajících alergických projevů. To může být způsobeno několika faktory, včetně nárůstu kontaktu s různými alergeny v kolektivu, jako jsou různé bakterie, viry, plísně, roztoči, a také změnami výživy, spánku a dalších faktorů ovlivňujících imunitní systém.

alergie-dite (2)

TIP: Co způsobuje alergie v březnu?

Děti s alergií jsou náchylnější k onemocnění dýchacích cest

V tomto období hraje největší roli nejčastěji nástup do kolektivu, kdy se dítě tzv. promořuje a je častěji nemocné. Zvláště u alergiků, kteří mají nižší obranyschopnost, se zvýšená nemocnost objevuje velmi často, a to nezřídka s komplikacemi ve formě bronchitidy s dušností a pískoty, protahované rýmy či zánětů středního ucha.

Alergie u dětí se v průběhu času mohou měnit

U dětí s dědičnou predispozicí k alergiím se mohou projevy alergie v průběhu času měnit a být různorodé. Během raného dětství jsou kožní projevy, jako je atopický ekzém, a potravinové alergie častější. V průběhu předškolního a školního věku mohou tyto příznaky mizet a mohou se objevit senzibilizace na vzdušné alergeny, jako jsou roztoče, pyly, plísně a zvířecí alergeny. Také se mohou objevit projevy bronchiálního astmatu, alergické rýmy a konjunktivitidy.

Celý životní cyklus alergií se nazývá alergický pochod, kdy se mohou alergie kombinovat, mizet a znovu se projevovat. Proto je důležité, aby rodiče nezanedbávali příznaky alergie u svých dětí a včas reagovali na jakékoli nové příznaky alergie, aby mohli včas vyhledat odbornou pomoc a léčbu.

Lze předejít rozvoji alergie?

Predispozice k alergiím je dědičná a celoživotní, takže nelze zcela předejít rozvoji alergií u dětí. Nicméně, existují opatření, která mohou pomoci minimalizovat riziko rozvoje alergií. V období těhotenství je důležité vyhnout se kouření, dodržovat zdravou stravu a minimalizovat expozici chemikáliím a zplodinám. Proti rozvoji alergií pomáhá i kojení, a pak zdravý životní styl dítěte, který zahrnuje zdravou stravu, pravidelný pohyb, otužování a pestrý jídelníček.

Může alergie u dětí zmizet?

V některých případech může jít o přechodné projevy, například při alergii na některé potraviny může vymizet. 

Je alergie u dětí nebezpečná?

Záleží na závažnosti alergie, u mnoha dětí jsou alergie chronickým stavem, který může být v závažných případech ohrožující a vyžaduje léčbu. V takovém případě je důležité vyhledat odbornou pomoc alergologa, který může pomoci identifikovat alergen a předepsat vhodnou léčbu. Pokud je alergie u dítěte diagnostikována v raném věku, může to pomoci minimalizovat riziko rozvoje závažnějších forem alergických onemocnění v budoucnu.

Může neléčená alergie poškodit zdraví dětí a miminek?

Neléčené alergie u dětí a miminek mohou mít vážné následky na zdraví dítěte. Alergická onemocnění mají často chronický průběh a mohou poškodit některé orgány v těle. Pokud alergie zůstane neléčená, může dojít k trvalým, nevratným změnám na postižených orgánech, jako například ke ztenčení kůže a zhoršení její obranyschopnosti, nebo k trvalému zúžení průdušek, což má za následek zhoršené okysličení organismu a pomalejší růst.

Dále může neléčená alergie vést k nárůstu senzibilizace na další alergeny, což může zhoršit stav dítěte. Proto je důležité včas vyhledat odbornou pomoc a zahájit léčbu alergie u dítěte. Alergolog může pomoci s diagnostikou a předepsat vhodnou léčbu, včetně alergenové imunoterapie, která může zabránit nárůstu senzibilizace na další alergeny.

Jak probíhá vyšetření alergie u dětí a miminek?

Nejprve se provádí anamnéza a analýza prostředí, ve kterém se dané dítě pohybuje, jeho jídelníčku či sportovních aktivit.
Poté se provedou kožní alergenové testy, krevní testy s vyšetřením hladin specifických IgE protilátek, parametrů buněčné a protilátkové imunity, spirometrické vyšetření pro posouzení stavu průdušek či funkční vyšetření plic, lze měřit také hladinu NO (oxidu dusnatého) v kondenzátu vydechovaného vzduchu, která vypovídá o úrovni zánětu v dýchacích cestách. Diagnostické a léčebné metody se neustále zdokonalují. Laboratorní metody jsou stále přesnější a umožňují stanovit diagnózu na stále větším počtu alergenů, včetně rekombinantních. Některé testy lze provádět pomocí domácích testů na alergii.

alergie-vyrazka-miminko (2)

Jak se projevuje alergie na jídlo u miminek?

Potravinové alergie u miminek jsou časté a mohou se projevit různými způsoby, včetně kožních projevů (vyrážky, svědění, otoky), zažívacích potíží (průjem, zvracení, nadýmání), dýchacích obtíží (dušnost, pískání při dýchání) a dalších příznaků. Nejčastějšími alergeny u kojenců jsou:

  • kravské mléko,
  • vejce,
  • sója,
  • pšenice,
  • ořechy,
  • ryby a korýši.

Pokud rodiče pozorují u svého dítěte některé z těchto příznaků, je důležité vyhledat lékařskou pomoc a podstoupit diagnostická vyšetření. Pokud se potvrdí potravinová alergie, bude nutné se vyhnout danému alergenu v potravě a případně podstoupit alergickou imunoterapii.

Jak řešit alergie na pyl u miminek a malých dětí?

Alergie na pyl u kojenců a dětí se projevuje rýmou, kašlem, slzením očí, vyrážkami, ale také průjmy a zvracením. Pokud se u miminka objeví tyto příznaky v době, kdy jsou vysoké koncentrace pylu v ovzduší, může to být indikace pro alergickou reakci na pyl. V takovém případě je důležité co nejdříve vyhledat odbornou pomoc u pediatra nebo alergologa, který stanoví léčbu. 

Kromě léčby mohou rodiče u miminka provádět preventivní opatření, jako je omezení pobytu venku v době, kdy je koncentrace pylu vysoká, používání kvalitní čističky vzduchu v celé domácnosti, pravidelné vysávání, používání klimatizace s filtry a podobně. U miminek s alergií na pyl je také vhodné kojení, které může pomoci posílit imunitu dítěte.

Co pomáhá na alergii na roztoče u kojenců a malých dětí?

Alergie na roztoče u kojenců a dětí patří mezi nejčastější alergie, ze kterých pak vzniká astma. Projevuje se rýmou, kašlem, slzením očí, vyrážkami, ale také nespavostí a podrážděností. Pokud se u vašeho dítěte alergie projevuje především v noci, je velmi pravděpodobné, že se jedná o alergii na roztoče. Přečtěte si článek, jak na alergii na roztoče, kde se dozvíte, jak s ní bojovat. 

Nejdůležitější je prevence, a to používáním protiroztočové přikrývky, povlaku na matraci a polštáře, do kterých se roztoči nedostanou. Stejně jako v případě pylové alergie či alergie na zvířata je důležitý pravidelný úklid a používání kvalitní čističky vzduchu pro alergiky v celé domácnosti.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhodne-sety/


Jak se projevuje a řeší alergie na lepek u dětí a miminek?

Alergie na lepek se označuje také jako celiakie a jedná se o autoimunitní onemocnění, které způsobuje poruchu vstřebávání živin v tenkém střevě. Toto onemocnění může postihnout děti i dospělé a často se projevuje zejména zažívacími potížemi, jako jsou průjmy, zvracení, zácpa nebo nadýmání. U dětí může mít alergie na lepek negativní vliv na růst a vývoj organismu a může vést k dalším komplikacím, pokud není správně diagnostikována a léčena.
Diagnóza alergie na lepek se provádí na základě krevních testů nebo biopsie tenkého střeva. Pokud je vaše dítě starší 2 let, můžete provést i domácí test na alergii na lepek.  

V případě potvrzení alergie na lepek je nutné zcela vyloučit ze stravy potraviny obsahující lepek, jako jsou pšenice, žito, ječmen, oves a další potraviny z nich odvozené. Dnes je na trhu již mnoho náhrad za potraviny obsahující lepek, jako jsou rýžové, kukuřičné, quinové, čirokové a jiné druhy mouky a cereálií. Je důležité zajistit, aby strava dítěte obsahovala všechny potřebné živiny a vitaminy, které jsou v potravinách obsahující lepek běžně obsažené. Proto mohou rodiče konzultovat s odborníky, jak zdravě a vyváženě stravovat své dítě, které trpí alergií na lepek.


Jak se projevuje nesnášenlivost lepku u dětí?

Po několika týdnech až měsících, kdy začnou prvně přijímat potravu obsahující lepek, se mohou objevit příznaky jako průjmy, objemná a silně zapáchající stolice, bolesti břicha, mrzutost, plačtivost a ztráta chuti k jídlu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-imunita/?pv248=1934&pv251=1976

Jak posilovat imunitu u dětí?

Posilování imunity na podzim lze podpořit dostatkem přirozeného pohybu na čerstvém vzduchu, pestrou stravou s dostatkem vitamínu C a nepodceňováním doby rekonvalescence po prodělaném infekčním onemocnění i po obyčejné rýmě, tedy hned necvičit, netrénovat, raději na týden vynechat plavání a omezit náročnější fyzické aktivity. Lze podávat i některé doplňky stravy, jako je vitamin D3 či velmi populární kolostrum.

FAQ: Nejčastější otázky a odpovědi kolem alergie u dětí

Jak poznat alergii u miminek (kojenci i batolata)

Alergie u miminek se mohou projevovat různými způsoby a mohou být obtížně rozpoznatelné. Mezi typické příznaky patří kožní projevy, jako jsou vyrážky, svědění, zarudnutí a šupinky. Dále mohou mít miminka příznaky trávicích potíží, jako jsou průjmy, zvracení, nadýmání a křeče břicha. Mohou také mít potíže s dýcháním, jako je rýma, kašel a záchvaty dušnosti. V některých případech se mohou objevit i neurologické příznaky, jako je podrážděnost, neklid, nespavost a ztráta chuti k jídlu.

Jak vypadají alergické reakce u miminek (kojenců)?

Potravinové alergie u kojenců se mohou projevit různými způsoby v závislosti na alergenu a míře alergické reakce. Některé z příznaků alergické reakce u miminek mohou zahrnovat:

  • Kožní projevy: Vyrážka, červené skvrny, svědění, otok, zarudnutí a suchá kůže mohou být způsobeny potravinovými alergiemi nebo alergiemi na kosmetiku nebo prací prostředky.
  • Dýchací potíže: Dýchání s hvízdáním, kašel a dušnost mohou být způsobeny alergií na prach, roztoče, zvířecí chlupy, pyl nebo plísně.
  • Trávicí potíže: Zvracení, průjem, bolesti břicha a křeče mohou být způsobeny potravinovými alergiemi.
  • Oční projevy: Rýma, svědění, slzení očí a zánět spojivek mohou být způsobeny alergií na pyl, plísně nebo zvířecí chlupy.

Je důležité, aby rodiče byli obeznámeni s těmito příznaky a v případě podezření na alergii u svého miminka vyhledali radu od lékaře.

Jak poznat alergii na mléko u miminek a dětí?

Alergie na mléko je poměrně častá u dětí, zejména u kojenců. Nejčastěji se vyskytuje alergie na bílkoviny mléka kravského, ale mohou se vyskytnout i alergické reakce na bílkoviny mléka ovčího, kozího nebo sójového. Mezi příznaky alergie na mléko u dětí patří kožní vyrážky, svědění, otok jazyka, rtů nebo obličeje, průjem, zvracení, nadýmání, pískoty, kýchání, rýma nebo bolest břicha. Tyto příznaky se mohou objevit ihned po vystavení alergenu nebo až několik hodin po konzumaci mléka. Pokud máte podezření, že vaše dítě trpí alergií na mléko, měli byste vyhledat odbornou pomoc lékaře, který může provést diagnostická vyšetření a navrhnout vhodnou léčbu.

Alergie na slunce u dětí

Alergie na slunce, také nazývaná fotodermatitida, může postihnout i děti. Typicky se projevuje zarudnutím kůže, svěděním, pálením a tvorbou puchýřů po expozici slunci. U dětí mohou být projevy alergie na slunce silnější a výraznější než u dospělých. K prevenci této alergie u dětí se doporučuje chránit dítě před přímým slunečním zářením, používat kvalitní ochranné prostředky s vysokým faktorem ochrany před sluncem, pokrýt pokožku oblečením a používat klobouk s kšiltem. Pokud se příznaky alergie na slunce objeví, je vhodné okamžitě kontaktovat lékaře a podstoupit léčbu, která může zahrnovat používání kortikoidů a antihistaminik.

Alergie na kočky u miminek

Alergie na kočky je jednou z nejčastějších alergií u dětí a miminek. Způsobuje ji bílkovina Fel d 1, kterou kočky vylučují slinami, mokvánkou a močí. Příznaky alergie na kočky se projevují kýcháním, ucpaným nosem, svěděním očí a nosu, rýmou, vyrážkami na kůži a dušností. Pokud se u miminka projeví některý z těchto příznaků, je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Jednou z možností prevence alergie na kočky je snížení expozice kočičímu alergenu pomocí pravidelného vysávání, mýtí podlah a častého čištění kočičích předmětů

Jak se projevuje alergie na psa u miminka?

Alergie na psa u miminek může mít různé projevy. Typické příznaky jsou svědění, časté kýchání, rýma, kašel, dušnost, zarudnutí a slzení očí, vyrážky na kůži nebo ekzémy. Pokud se objeví tyto příznaky po kontaktu se psem, je důležité navštívit alergologa, aby byla alergie potvrzena a mohlo se přistoupit k léčbě. Proti alergii na psa existuje imunoterapie, ale také je důležité minimalizovat expozici psu a vytvořit pro miminko prostředí bez chlupů a prachu. Nepouštějte proto pejska do pokojíčku dětí a ložnice a používejte kvalitní robotický vysavač a čističku vzduchu.

 

Alergie na ořechy u kojence

Alergie na ořechy patří mezi nejzávažnější potravinové alergie. U kojenců se nejčastěji objevuje alergie na lískové ořechy, mandle nebo vlašské ořechy. Příznaky alergie na ořechy mohou být velmi vážné a zahrnují otoky, zvracení, průjem, ztrátu vědomí a potíže s dýcháním. Pokud má dítě podezření na alergii na ořechy, mělo by být vyšetřeno alergologem a vyloučit se ořechy z jídelníčku. Prevencí alergie na ořechy u kojenců je dodržování kojenecké výživy a vyhýbání se ořechům v prvních letech života dítěte.

Na co se dělí senná rýma u dětí?

Senná rýma nebo také alergická rýma je alergické onemocnění, které se projevuje rýmou, svěděním očí, kýcháním a ucpaným nosem. Senná rýma u dětí je způsobena alergií na pyl rostlin. Senná rýma může být sezónní nebo celoroční. Sezónní senná rýma se obvykle projevuje v době, kdy jsou konkrétní rostliny v plném květu, zatímco celoroční senná rýma může být způsobena celoročně přítomnými alergeny, jako jsou například roztoči.

 

Jak získat slevu na nanoSPACE? 

1) Zaregistrujte se k nám do newsletteru. Věrnost se u nás vyplácí. 😊

 
 

2) Požádejte svého lékaře o vydání unikátního slevového kuponu na celý sortiment lůžkovin na e-shopu nanospace.czVyžádat si můžete i více kuponů. V rámci jedné objednávky je však možné použít pouze jeden kupon. Spolupracuje s námi více než 500 českých a slovenských alergologů. Seznam alergologů, kteří souhlasili se zveřejněním, najdete zde

Jak kupon použít?

  • vyberte si zboží a vložte jej do Košíku
  • přejděte do Košíku a v 1. kroku zaškrtněte políčko "Mám slevový kód"
  • do prázdného pole vepište slevový kód z kuponu a potvrďte kliknutím na tlačítko "Použít"
  • z ceny lůžkovin v košíku se vám odečte sleva 10%

 jak-pouzit-slevovy-kupon-od-alergologa

  

Zjistěte více o alergiích:

Zdroje:

  • Gupta, R. S., Springston, E. E., Warrier, M. R., Smith, B., Kumar, R., Pongracic, J., & Holl, J. L. (2011). The prevalence, severity, and distribution of childhood food allergy in the United States. Pediatrics, 128(1), e9-e17
  • Bahna, S. L. (Ed.). (2018). Pediatric Allergy: Principles and Practice E-Book. Elsevier Health Sciences
  • Fiocchi, A., & Dahdah, L. (Eds.). (2016). Cow's Milk Protein Allergy: An Emerging Issue. Karger Medical and Scientific Publishers
  • Sicherer, S. H., Munoz-Furlong, A., Godbold, J. H., & Sampson, H. A. (2010). US prevalence of self-reported peanut, tree nut, and sesame allergy: 11-year follow-up. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 125(6), 1322-1326
  • Sicherer, S. H. (2014). Food allergy: practical diagnosis and management. Springer
  • Wang, J., Visness, C. M., Sampson, H. A., & Food Allergy Study Group. (2005). Food allergen sensitization in inner-city children with asthma. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 115(5), 1076-1080.
  • Sicherer, S. H., & Sampson, H. A. (Eds.). (2019). Food allergy: Adverse reactions to foods and food additives. John Wiley & Sons.
  • Savage, J. H., Matsui, E. C., & Wood, R. A. (2010). The prevalence of peanut allergy: a meta-analysis. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 125(6), 1303-1309.
  • Burks, A. W., Tang, M., Sicherer, S., Muraro, A., Eigenmann, P. A., Ebisawa, M., ... & Sampson, H. A. (2012). ICON: food allergy. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 129(4), 906-920.
  • O'Neil, C. E., & Smith, C. E. (Eds.). (2014). Allergenic Foods and their Immunological and Allergenic Properties. ACS Publications.
  • Almqvist, C., Worm, M., Leynaert, B., Working Group of GA2LEN WP 2.5 Indoor Environment. Impact of indoor environments on children's respiratory health: GA2LEN harmonization report. Allergy, 2008, 63(10), 1344-1351.
  • Schatz, M., Rosenwasser, L. J., & Zeiger, R. S. (2014). The diagnosis and management of sinusitis: a practice parameter update. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 134(6), 1425-1433.
  • Haahtela, T., Holgate, S., Pawankar, R., Akdis, C. A., Benjaponpitak, S., Caraballo, L., ... & Jutel, M. (2015). The biodiversity hypothesis and allergic disease: world allergy organization position statement. World Allergy Organization Journal, 8(1), 1-10.
  • World Allergy Organization (WAO). (2011). White Book on Allergy: Update 2011. The Global Alliance against Allergy and Asthma (GA2LEN).
    Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
    Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.