Česká móda od návrhářky: 7 důvodů, proč ji milujeme

Ultralehké materiály, ve kterých se v létě nebudete potit, tričkovina, jež efektivně odvádí pot či samočistící lesklé elegantní textilie s hydrofobním povrchem. Taková je česká značka oblečení nanoSPACE by LADA, která přináší rafinované kousky, aby vám vydržely v šatníku roky. Pojďme se podívat, jak vypadá česká móda od návrhářky Lady Vyvialová. Řekneme vám 7 důvodů, proč ji milujeme. 

ceska-moda-od-navrharky-2

 

originální česká móda

Historie textilního průmyslu v České republice

V průběhu středověku a do konce 18. století byli klíčovými aktéry českého textilního průmyslu pláteníci a soukeníci. Organizováni v ceších, tito řemeslníci tvořili textilie v dílnách ve městech, kde měli status svobodných občanů. Byli chráněni před konkurencí, ale jejich podnikání bylo omezeno regulacemi, například mohli mít maximálně dva tkalcovské stavy a jen jednoho učně. Cechy se také bránily vzniku manufaktur, efektivnější formě výroby.

V 18. století se objevují první textilní manufaktury, založené šlechtou a obchodníky, často s pomocí cizích expertů, kteří přinášeli nové technologie. Koncem 18. století byl textilní průmysl v Čechách nesmírně rozvinutý, s tisíci lidmi pracujícími v manufakturách a domáckých dílnách. 19. století přineslo významné technologické změny s přechodem od rukodělné k strojní výrobě, což vedlo k růstu a rozšíření českých textilních podniků.

V první polovině 20. století procházel český textilní průmysl řadou výzev a změn. Především musel čelit hospodářským vlivům po rozpadu Rakousko-Uherska, kdy se významně zmenšil vnitřní trh. Přesto se vývoz textilního zboží zvýšil a do poloviny 20. století tvořil značnou část československého exportu. Po druhé světové válce a s nástupem komunismu v roce 1948 však čelil textilní průmysl znárodňování, což znamenalo značné omezení soukromého podnikání.

Konec 20. století byl charakterizován pádem komunistického režimu a přechodem k tržní ekonomice. S tím přišly také výzvy globalizace, kdy se české textilní výrobky musely vyrovnat s levnějšími importy z Asie. Mnoho tradičních výrobců bojovalo o přežití a někteří byli nuceni uzavřít své podniky.

Ve 21. století se český textilní průmysl snažil adaptovat na moderní výzvy, zaměřujíc se na specializovanou a vysokou kvalitu výrobků, stejně jako na ekologickou udržitelnost. Češi se stali průkopníky v oblasti nanovlákenných materiálů a jako jedni z mála na světě začali vyrábět textilní produkty z nanomateriálů, například protiroztočové přikrývky a polštáře. Mimo nanovlákenných materiálů přišla v Česku i řada firem, která se zaměřila na textilní výrobky s nanočásticemi stříbra.

Navzdory výzvám zůstává textilní průmysl důležitým odvětvím české ekonomiky, zastupujíc tradiční řemeslné dovednosti ale i inovace.

originální česká móda (4)

7 důvodů, proč investovat do originální české módy od návrhářky Lady Vyvialové

Pokud investujete do kvalitní české módy, nejenže podporujete místní návrháře ale i švadlenky, pomáháte ale zachovávat i tradici textilního průmyslu v České republice a hlavně – chováte se ekologicky. Tím, že je vyrobeno oblečení lokálně, snižujete i ekologickou stopu, kterou přináší logistika u velkých řetězců. Investicí do originálních českých kousků navíc máte něco speciálního, než když si koupíte oblečení od značky, která prodává to samé po celém světě. Pojďme se nyní podívat na to, proč milujeme českou módu od české návrhářky Lady Vyvialové. 

Česká kvalita oblečení 

Investicí do českého oblečení podporujete lokální výrobu a české řemeslo. Oblečení z kolekce nanoSPACE by LADA je vyrobeno s důrazem na dokonalost a preciznost. Navíc Lada Vyvialová používá k výrobě ekologické nano materiály, které byly původně vyvinuté pro zdravotnictví. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/saty/

Materiály ničí zápach při pocení

Veškeré materiály, které byly použity na kolekci nanoSPACE by LADAjsou antibakteriální, protizápachové a vysoce termoregulační. To znamená, že materiál z vaší pokožky efektivně odvádí teplo na povrch a méně se potíte. A pokud už se potíte, antibakteriální materiál bakterie způsobující zápach ničí. „Jedno pánské tričko jsem nosil tři dny a stále nebylo nic cítit, a to jsem vám v něm sportoval. Nemohl jsem tomu uvěřit, je to neskutečné. Po třech dnech už sice bylo třeba triko vyprat, ale beru to jako obrovský úspěch,“ vypráví a směje Lukáš Konečný, který má v nanoSPACE na starost Strategii a rozvoj a byl prvním testerem pánských triček nanoSPACE by LADA. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/panska-moda/

„S Ladou Vyvialovou se známe už roky a byl to náš obrovský společný sen vytvořit dohromady kolekci. S designovými šaty, které mi kdysi ušila, jsem jela na kole z Čech do Řecka uprostřed léta. Zní to absurdně jezdit v designových šatech i 120 kilometrů denně, ale vyhovovaly mi na dlouhou jízdu daleko více než funkční oblečení, perfektně totiž odvádí od těla teplo a chrání před UV zářením. Od té doby věřím, že kdo jednou zkusí kvalitní nano oblečení, už jiné nechce. Jsou to zkrátka kousky, do kterých stojí za to investovat,” říká Lucie Konečná, provozní ředitelka nanoSPACE.

 

Elegantní střihy, které sluší každé ženě

Lada Vyvialová se zaměřuje na střihy, které sednou každé postavě. Tudíž v kolekci nanoSPACE by LADA najdete takové šaty, které jsou vhodné pro ženy s většími prsy a bříškem – například úžasné šaty Oslo, najdete zde šaty pro vysoké, malé, hubené i plnoštíhlé dámy. NanoSPACE by LADA se zkrátka zaměřuje na krásu všech velikostí a nevyrábí oblečení pouze pro modelky. Ale i těm budou samozřejmě slušet. 

Kolekce nanoSPACE by LADA je minimalistická, hravá a rafinovaná. „Bylo pro mě stěžejní, abychom přišli se střihem šatů, které sednou všem postavám. Tehdy jsem Ladě ukázala svou představu a ona ji dovedla k dokonalosti. Je to kouzelnice,” vypráví Konečná.  

Model Elegant Eagle (lesklá hydrofobní varianta) a Summer Eagle (ultralehká varianta) lze zavázat až na 11 různých způsobů. Výhodou je, že se jedná o univerzální velikost, která lichotí velikosti 34 i velikosti 46. Podtrhává ženské křivky, zároveň jsou ale extrémně pohodlné, nikde neškrtí a ocení je i ženy v těhotenství. 

 

nanoSPACE_banner desktop+

Slow fashion – etika a trvalá udržitelnost

Oblečení je ušito na základě principů pomalé módy v České republice, soustředí se na kvalitní materiály, které jsou vyrobeny za férových podmínek a s ohledem na přírodu. Při výrobě se neřeší jen původ materiálů, ale i barviv a nití. Kolekce je navíc uzpůsobená tak, aby i při výrobě bylo minimálně odpadu a výsledné oblečení vyžadovalo co nejméně údržby a snižovalo tak spotřebu vody a chemikálií. NanoSPACE by LADA přichází s takovými kusy, které ve vašem šatníku zůstanou roky. 

Oblečení s UV filtrem

Tím, že je oblečení vyrobeno z nanomateriálů, které byly původně vyvinuty pro zdravotnictví, basic trička, kalhoty, mikiny i šaty mají UV filtr. To ocení nejen alergici na slunce, ale zkrátka všichni, kteří se chtějí v létě i v zimě chránit před nebezpečným UV zářením.

Testováno v extrémních podmínkách Rally Dakar a Africa Eco Race

Materiály, které používá česká návrhářka pro výrobu oblečení byly testovány v extrémních podmínkách Rally Dakar a Africa Eco Race. Můžete se proto na tyto materiály vždy spolehnout. 

originální česká móda (2)

Nabídka české módy z ultralehkých materiálů

Pokud chcete opravdu originální módní kousek, zkuste si pořídit jeden z modelů, který je z ultralehkého materiálu. Pro ženy je nabídka širší, najdete v ní ultralehké šaty (Summer Eagle) a trička (model SEN), které není ani třeba žehlit. Tyto modely jsou tak lehoučké, že budete mít i při třicítkách venku pocit, že vás neustále ovívají vějíře. 

Investice do budoucnosti

Lada Vyvialová patřila k prvním lidem na světě, které pracují s nanomateriály v módě. Tím, že si zakoupíte originální českou módu investujete i do budoucnosti v textilním průmyslu. 

originální česká móda (3)

Vlastnosti použitých materiálu nanoSPACE by LADA

  • Antibakteriální,
  • Eliminuje zápach,
  • UV filtr,
  • dobře odvádí vlhkost a je vhodný pro nadměrnou fyzickou zátěž,
  • vysoké termoregulační vlastnosti,
  • ultralehké materiály (model SEN, RIO a SUMMER EAGLE),
  • testováno v extrémních podmínkách Rally Dakar a Africa Eco Race.

 

Kdo je česká návrhářka Lada Vyvialová

Lada Vyvialová patří k předním českým návrhářům, získala řadu evropských ocenění, například cenu Elle Edition, Patrizia Gucci Selection nebo Gentleman´s Essentials od MINI. Lada Vyvialová patří k jedněm z mála navrhářů světa, kteří používají v designu funkční materiály obohacené nanotechnologiemi.

NanoSPACE je česká firma, která byla prvním výrobcem na světě v oblasti protiroztočových povlaků, přikrývek a polštářů s nanovlákennou membránou. Na trhu působí od roku 2012, a od té doby se věnuje vývoji a prodeji produktů s nanovlákennou membránou pro alergiky a astmatiky. Během koronavirové epidemie v roce 2020 nanoSPACE využila své dlouholeté poznatky z oblasti nanovlákenných materiálů a začala s výrobou antivirových šátků a ochranných roušek z nanovlákna.

Tip: Nevíte, co je nanovlákno? Přečtěte si náš článek. 

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.