Kyselina hyaluronová: Jaké jsou nejlepší produkty?

Kyselina hyaluronová, známá také jako hyaluronan, je čirá, mazlavá látka, kterou přirozeně produkuje vaše tělo. Největší množství se nachází v kůži, pojivové tkáni a očích. Jako základní stavební kámen buněk má přímý vliv na kvalitu a elasticitu pokožky. Podporuje hojení ran a udržuje hydrataci celého těla. Po 25. roku života se kyselina hyaluronová z buněk vytrácí a kůže ztrácí své původní vlastnosti. A právě z těchto důvodů se přidává hojně do pleťové a tělové kosmetiky. Mnoho lidí ji užívá jako doplněk stravy, ale používá se také v lokálních sérech, očních kapkách nebo nanovlákenných maskách, kde funguje skvěle v boji proti vráskám. Jak kyselina hyaluronová funguje a jak si vybrat vhodnou kosmetiku?

kyselina-hyaluronova-nej-produkty

 

Čistá kyselina hyaluronová 

 

 

Čistá kyselina hyaluronová je molekula, která se přirozeně vyskytuje v lidském těle, zejména v kůži, kloubech a očích. Je to polysacharid, který má schopnost vázat velké množství vody a vytvářet tak hydratační vrstvu na povrchu kůže.

V kosmetice se čistá kyselina hyaluronová používá jako složka hydratačních krémů, séra a očních krémů, protože dokáže hydratovat a vyhladit suchou a vráskovitou pokožku. V medicíně se pak čistá kyselina hyaluronová používá například při léčbě kloubních onemocnění.

Čistá kyselina hyaluronová se často označuje jako "čistá", protože je získávána z fermentace kvasinek a není znečištěna dalšími látkami.

Funkce kyseliny hyaluronové v těle

Kyselina hyaluronová je druh sacharidu, který se (ve formě tzv. hyaluronátu) přirozeně vyskytuje mj. v chrupavkách, rtech a mezibuněčné hmotě. Polovina celkového množství kyseliny hyaluronové v lidském organismu je pak v kůži, zejména v její svrchní části – v pokožce.

Sloučenina je proslulá svými protistárnoucími, hydratačními a hojivými účinky. Její molekuly mají kulatý tvar a dokáží nasát obrovské množství vody. V těle se tak kyselina hyaluronová vyskytuje ve formě gelu, který tkáním propůjčuje elasticitu a schopnost tlumit nárazy. Není proto náhodou, že je tato látka základní složkou kloubní tekutiny.

TIP: 7 důvodů, proč vaše pleť potřebuje kyselinu hyaluronovou

V kůži kyselina hyaluronová zajišťuje průchod živin a tekutin a podílí se tak na výživě a hydrataci. Díky své schopnosti vázat vodu zároveň zpomaluje její úbytek (evaporaci) skrze kožní póry. Důležitou roli hraje tato látka při hojení, kdy k poraněné pokožce propouští krevní složky a buňky imunitního systému.

Zmíněné schopnosti kyseliny hyaluronové potvrdila např. studie z roku 2014 uveřejněná ve vědeckém periodiku The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology. Ženy, které si přípravek s touto látkou aplikovaly na pokožku 2× denně, zaznamenaly po 8 týdnech až 40% snížení hloubky vrásek a zvýšení pevnosti a pružnosti pleti až o 55%.

8 účinků kyseliny hyaluronové na pleť:

  1. Hydratuje pokožku,
  2. urychluje hojení,
  3. posiluje přirozenou bariéru pokožky,
  4. posiluje odolnost pokožky od negativních vlivů,
  5. redukuje vrásky,
  6. zjemňuje pokožku,
  7. podporuje regeneraci buněk v pokožce, 
  8. pomáhá při černých tečkách a pigmentaci.

Jak kyselina hyaluronová hydratuje pokožku?

S přibývajícím věkem se v kůži hůře udržuje vlhkost, a proto je důležité ji opět do pokožky dodávat. Kyselina hyaluronová je v posledních letech extrémně populární, protože dokáže zadržet až 1000-násobek své vlastní hmotnosti vody. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=hyaluron+kr%C3%A9m/

Kyselina hyaluronová váže a přitahuje vlhkost, a proto si ji přitáhne odkudkoli, kde ji najde. Pokud máte extrémně suchou pokožku, nikdy ji neaplikujte na suchou pleť. Těsně před aplikací kyseliny hyaluronové vždy naneste tonikum nebo hydratační mlhu a po chvíli, kdy se vstřebá, ji uzavřete hydratačním krémem.

TIP: Jak pečovat o suchou pleť?

Jak funguje kyselina hyaluronová na redukci vrásek?

Kyselina hyaluronová pomáhá snižovat viditelnost jemných linek a vrásek, udržuje v pleti vlhkost a vytváří vypínací efekt. Když je pleť chráněná a hydratovaná, může docházet ke zvýšené tvorbě kožních buněk, protože pleť není zaměstnána bojem o hydrataci. To vede k hladším a plnějším kožním buňkám.

Tip: Jak bojovat proti prvním vráskám?

Kyselina hyaluronová na vrásky okolo očí

Pokožka kolem očí je jednou z prvních, na které se projevují jemné linky a vrásky. Používání očního séra  pomůže udržet pleť pružnou a hydratovanou a zabrání tvorbě nových vrásek, ještě efektivnější je nanovlákenná podoční maska, která dokáže dle studií redukovat až 75 % vrásek. 

Funguje kyselina hyaluronová na pigmentové skvrny?

Ano i ne, kyselina hyaluronová pomáhá při zvýšeném buněčném obratu redukovat a předcházet vzniku stařeckých skvrn a pigmentových skvrn. Sama o sobě to však nedokáže. Pokud chcete ošetřit tmavé skvrny, mělo by být s kyselinou hyaluronovou spojeno s vitamínem C. Výborná je například hydratační nanovlákenná maska. 

TIP: Přečtete si článek o tom, co pomáhá na atopický ekzém.

setrna-kosmetika

Tip: Jak vybrat nejlepší krém na suchou a citlivou pleť.

Mezi další pozitivní účinky kyseliny hyaluronové patří schopnost:

  • Přenést do hloubky pleti minerály, vitamíny, aminokyseliny a další účinné látky,
  • napomoci potlačení akné a kožního zánětu,
  • zmírnit zčervenání kůže,
  • potlačovat volné radikály, které vznikají působením slunečního UV záření a mohou vést k poškození kožních buněk a rakovině.

Nepříjemnou zprávou je, že množství této sloučeniny v těle s věkem klesá. Za jejím odbouráváním stojí mj. nezdravý životní styl, zejména kouření a konzumace alkoholu.

Existuje naštěstí řada kosmetických přípravků, kterými lze kyselinu hyaluronovou doplnit a mladistvý vzhled pokožky tím obnovit. Nejprve se ale podívejme, jaké druhy této látky existují a jaké přednosti mají.

Nízko- a vysokomolekulární kyselina hyaluronová: v čem se liší?

V těle se kyselina hyaluronová vyskytuje jako molekula, ve které jsou za sebou navázány disacharidové jednotky, podobně jako korálky na niti. Čím více těchto jednotek je, tím je molekula objemnější – a tím hůře se do pokožky vstřebává. Od toho se pak odvíjí i účinek příslušného kosmetického přípravku.

Kyselinu hyaluronovou obecně dělíme na:

  • nízkomolekulární (označuje se také jako nanomolekulární) – v této formě prochází kyselina hyaluronová do větší hloubky a působí déle; napomáhá odstranění hluboce založených vrásek, hydratuje hlubší vrstvy pleti a dodává jim pružnost,
  • vysokomolekulární – tento typ kyseliny hyaluronové se drží na povrchu a účinkuje kratší dobu; vypíná drobné vrásky a zavodňuje viditelnou část pokožky.

Jak vybrat kosmetiku s kyselinou hyaluronovou

Vybírejte přípravky s nejvýše 2 % kyseliny hyaluronové – při vyšších koncentracích vám paradoxně hrozí vysušení pokožky. 

Dbejte také na to, aby součástí hyaluronové kosmetiky byla tzv. okluziva, tedy látky olejové povahy bránící úniku vody z kůže. Mezi běžně používaná okluziva patří např. bambucké máslo, včelí vosk či kokosový olej.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=hyaluron/

Funguje kyseliny hyaluronová na akné nebo na jizvy po akné?

Kyselina hyaluronová sice nedokáže vyplnit viditelné jizvy po akné, ale může pomoci snížit zarudnutí při akné. Kyselina hyaluronová navíc pomáhá chránit pleť, což je obzvláště užitečné pro pleť se sklonem k akné, protože obvykle nemá příliš silnou lipidovou bariéru. Může také pomáhat kontrolovat produkci kožního mazu, což z ní činí potenciálně užitečnou složku pro prevenci akné. Pokud máte problémy s akné, zkuste sérum, které kombinuje kyselinu hyaluronovou a kyselinu salicylovou, která aktivně s akné bojuje. 

Nejlepší produkty s kyselinou hyaluronovou

název přípravku

typ kyseliny hyaluronové

popis

použití

Hyaluronové oční sérum NAFIGATE

nízkomolekulární

neparfemované sérum s Revitalinem RF (směs látek pro výživu pleti); vhodné i pro citlivou pokožku

revitalizace očního okolí, vypnutí pleti a projasnění kruhů pod očima; pro muže i ženy od 25 let

Hyaluronový oční krém NAFIGATE

vysokomolekulární

neparfemovaný krém s chlorellou a mandlovým a ovesným olejem; vhodný i pro citlivou pokožku

hydratace očního okolí, snížení otoku; pro muže i ženy od 25 let

Hyaluronové sérum NAFIGATE

nízkomolekulární, 2% koncentrace

neparfemované sérum; vhodné i pro citlivou pokožku

redukce vrásek a jizev, hydratace a zvýšení pevnosti a pružnosti pleti; pro muže i ženy od 25 let

Liftingové sérum s hyaluronanem NAFIGATE

nízkomolekulární, 2% koncentrace

neparfemované sérum s výtažkem z listů rostliny Bulbine frutescen (komplex Liftonin Xpert); vhodné i pro citlivou pokožku

redukce vrásek a jizev, hydratace a zvýšení pevnosti a pružnosti pleti, podpora tvorby kolagenu;

pro muže i ženy od 40 let

Hyaluronové sérum pro redukci vrásek 50+ NAFIGATE

nízkomolekulární

neparfemované sérum s výtažkem z prosa; vhodné i pro citlivou pokožku

redukce vrásek a jizev, hydratace a zvýšení pevnosti a pružnosti pleti, podpora tvorby kolagenu a keratinu; pro muže i ženy od 50 let

Hylauronový hydratační denní krém SPF 15 NAFIGATE

vysokomolekulární

neparfemovaný krém s červenou řasou, arganovým olejem a vitamíny A a E; vhodný i pro citlivou pokožku

hydratace pokožky a její ochrana před slunečním zářením; pro muže i ženy od 30 let

Hydratační nanovlákenná maska nanoBeauty

nízkomolekulární

Revoluční suchá plátýnková nanovlákenná maska pro profesionální péči na doma, která je dnes extrémně populární v kosmetických salonech

Dodá pleti svěžest, podporuje tvorbu kolagenu a rozjasňuje pleť. Pro ženy 25+.

 

Pro koho je kyselina hyaluronová vhodná

Kyseliny hyaluronová je vhodná pro všechny, kteří potřebují zvýšit hydrataci pokožky. Obecně tedy lze říct, že vhodná pro všechny typy pleti, zvláště pak pro pleť zralou, suchou, dehydrovanou, ochablou a trpící známkami stárnutí, ale ocení pomáhá i na pleť aknózní a problematickou. Kyselina Hyaluronová je určena pro ženy i muže všech věkových kategorií. Pro účinky prevence se doporučuje používání kyseliny hyaluronové od 25. roku, ale není problém ji používat již dříve, pokud vaše pleť vykazuje známky stárnutí. 

Je kyselina hyaluronová vhodná pro mastnou pleť?

Ano! Kyselina hyaluronová je skvělou volbou pro mastnou pleť, protože neucpává póry ani nezanechává těžké zbytky, ale přesto poskytuje výrazné množství hydratace. Navíc pomáhá produkci mazu korigovat. Je proto ideální složkou pro všechny, kteří mají mastnou pleť, ale hledají produkty pro hydrataci a vyhlazené vrásek. 

Tip: Nevíte, jak pečovat o mastnou pleť? Přečtěte si náš článek. 

Má kyselina hyaluronová nežádoucí účinky?

Kyselina hyaluronová je látka tělu vlastní, alergické reakce jsou proto extrémně vzácné. Pokud se už projevy alergie vyskytnou, prakticky vždy jde o reakci na některou z doprovodných látek v kosmetickém přípravku. Před aplikací proto sérum či mast nejprve vyzkoušejte na malém kousku pleti.

Vyšší riziko nežádoucích účinků je při injekční aplikaci, kdy kvůli invazivní povaze zákroku může dojít k otoku a tvorbě modřin. Hrozí ale i poškození nervů a ztráta citlivosti v daném oblasti – je proto vhodnější vyzkoušet nejprve konzervativnější přístup v podobě kosmetických přípravků.

 nafigate-kosmetika-hyalka

Jak správně používat kyselinu hyaluronovou

Nikdy nenanášejte kyselinu hyaluronovou na suchou pokožku, vždy aplikujte nejprve tonikum nebo hydratační mlhu. Po aplikaci nechte sérum zaschnout a použijte hydratační krém. To platí v případě, ať používáte sérum s kyselinou hyaluronovou nebo více efektivní nanovlákennou masku

S čím lze kyselinu hyaluronovou bezpečně kombinovat?

Kyselina hyaluronová je extrémně univerzální a rozumí si s většinou účinných látek, které se používají v kosmetice, včetně: retinolu, vitaminu C, alfa-hydroxykyselin (AHA).

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=sada+nanovl%C3%A1kenn%C3%BDch/

TIP: Přečtěte si článek Jak vybrat nejlepší masku na pleť.

Kyselina hyaluronová vnitřně - Zkuste doplňky stravy 

Kyselina hyaluronová se používá i jako doplněk stravy ve formě kapslí nebo gelu, pomáhá udržovat klouby zdravé a pružné a může pomoci zmírnit bolest a otoky spojené s artritidou nebo jinými kloubními problémy. Nejznámější značkou kloubní výživy s kyselinou hyaluronovou je česká značka Geloren, která patří pod Contipro, českou firmu, která je zároveň největším výrobcem kyseliny hyaluronové na světě.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=geloren/

Co si z článku odnést?

  • Kyselina hyaluronová se v těle vyskytuje zejména v pokožce, chrupavkách a kloubní tekutině, kde má hydratační a hojivé účinky (mj. napomáhá utlumit akné).
  • Díky schopnosti kyseliny hyaluronové pojmout obrovské množství vody se chová jako gel, který tlumí nárazy, vypíná pleť a zajišťuje její elasticitu.
  • Nízkomolekulární kyselina hyaluronová je (ve formě séra) vhodná pro hloubkovou hydrataci a vyhlazení vrásek, její vysokomolekulární varianta (ve formě krému) se hodí k hydrataci a vypnutí povrchu pleti.
  • Vybírejte kosmetiku s nejvýše 2 % kyseliny hyaluronové a s přídavkem bambuckého másla, kokosového oleje či jiné olejovité sloučeniny, která vlhkost v pleti uzamyká.

Zdroje:

  • Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging
  • Functions of hyaluronan in wound repair
  • Interactions of hyaluronic acid with the skin and implications for the dermal delivery of biomacromolecules
  • Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans
  • Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 253-258. doi: 10.4161/derm.21923
  • Kaya, G., Tran, C., Sorg, O., & Hotz, R. (2006). Hyaluronate fragments reverse skin atrophy by a CD44-dependent mechanism. PloS one, 1(1), e56. doi: 10.1371/journal.pone.0000056
  • Jiang, D., Liang, J., & Noble, P. W. (2007). Hyaluronan in tissue injury and repair. Annual review of cell and developmental biology, 23, 435-461. doi: 10.1146/annurev.cellbio.23.090506.123337
  • Salah, E., & Almazrooa, A. (2018). Hyaluronic Acid: A Promising Skin Rejuvenating Biomedicine. Saudi Journal of Medicine and Medical Sciences, 6(1), 1-6. doi: 10.4103/sjmms.sjmms_68_17
  • Wang, F., Garza, L. A., Kang, S., Varani, J., & Orringer, J. S. (2011). An in vivo study of the effect of hyaluronic acid filler injections on facial pores. Journal of cosmetic dermatology, 10(2), 131-138. doi: 10.1111/j.1473-2165.2011.00557.x
  • Boregowda, S. V., Booker, C. N., & Smith, M. K. (2019). Topical Hyaluronic Acid as a Dressing for Dermal Wounds. Advances in wound care, 8(6), 250-257. doi: 10.1089/wound.2017.0765
  • An, H. J., Kim, K. J., Kim, H. K., Park, K. S., Kim, H. J., & Kim, C. H. (2012). Molecular mechanism of Angelicae Gigantis Radix for collagen production in normal human dermal fibroblasts. Journal of ethnopharmacology, 142(1), 218-224. doi: 10.1016/j.jep.2012.04.021

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.