Krásná i po letech. Samočisticí nátěr FN NANO® vám 3krát prodlouží životnost fasády

Fasáda dělá dům. Tak zní stará pravda. Ve většině případů se vám průčelí domu časem zašpiní, poroste řasou a vybledne působením UV zářením, což může dokonale „pohřbít“ vzhled celé budovy. Jak si tedy udržet fasádu hezky čistou i po 10 a více letech? Co spolehlivě zabrání růstu mechů, plísní a zelených řas? A čím prodloužit celkovou životnost? 

jak-prodlouzit-zivotnost-fasady-fb

 

Jak prodloužit životnost fasády?

O běžnou fasádu se musíte pravidelně starat. Už po několika měsících, v lepším případě letech, se na obálce budovy obvykle začnou usazovat saze, prach a drobné nečistoty z ovzduší. Především na severní straně se zase často zabydlí řasy, mechy a plísně. A kromě toho všeho dostává fasáda pěkně zabrat i od sluníčka. 

Opakované čištění vás zkrátka nemine. Jenže každé odstranění nečistot vás bude stát čas, úsilí a peníze. Do toho si musíte uvědomit i další věc, o které specializované firmy záměrně moc nemluví. Při mechanickém i chemickém čištění se sice (na chvíli) zbavíte „nezvaných hostů“ na vašem zdivu, ale zároveň také přispějete k opotřebení a narušení povrchové vrstvy fasády.

Postupně se tak na fasádě vašeho domu utvoří malinkaté trhlinky, které se budou postupem času stále zvětšovat. Proto má eroze po určité době za následek větší tepelné ztráty, navlhlé zdivo a následně i tvorbu zdraví nebezpečných plísní.

Dříve souvislý povrch se promění v „měsíční krajinu“ plnou maličkých kráterů a trhlinek, což ještě více urychlí opětovné špinění a poškozování. Potom se dostanete do nekonečné spirály neustálého čištění a renovací.

Proto v současné době čím dál více lidí přichází na chuť moderním samočisticím nátěrům s nanočásticemi, se kterými vám podobné starosti odpadnou.

Samočisticí nátěr FN NANO® udrží vaši fasádu ve skvělé kondici

Tento speciální samočisticí nátěr, který mimochodem pochází z České republiky, vám pomůže udržet fasádu domu ve skvělé kondici pomocí fotokatalytického efektu. Výrobce svému produktu věří dokonce natolik, že dává zákazníkům 10letou záruku na plnění ochranných funkcí.

Po jednoduchém nanesení na stěny se už nemusíte o nic starat. Přípravek FN NANO® spolehlivě ochrání snad všechny druhy fasád. Od běžných omítek přes kámen, keramiku, beton až po dřevo a další materiály. Povrchy si navíc i po aplikaci nátěru FN NANO® udrží svou vysokou prodyšnost a paropropustnost.

Ochranná vrstva s nanočásticemi TiO2 aktivně brání:

  • usazování nečistot, 
  • v růstu zelených řas, mechů a škodlivých plísní,
  • nežádoucím vlivům UV záření (šisování barvy, narušování povrchu atd.),
  • nadměrnému zahřívání fasády (v létě dokáže ochladit povrch až o 30 %, takže ušetříte za klimatizaci).

V praxi to znamená, že s FN NANO® nebudete muset konečně pořád dokola řešit nevzhledné fleky a opravování. Získáte totiž naprosto bezúdržbovou fasádu, do které nemusíte v dalších letech investovat ani korunu.před-a-poPokud máte budovu ve městě, tak určitě oceníte i další vlastnost samočisticího nátěru. Silná vrstva (zhruba 6 až 7 nátěrů) dokáže vaši nemovitost velice dobře ochránit také proti graffiti. Na ošetřený povrch totiž špatně „chytá“ barva ze spreje. A když se přeci jenom výtržníkům podaří na vaši fasádě něco vytvořit, snadno se obrázku mechanicky zbavíte pomocí tvrdého kartáče.

Rozhodně není náhoda, že se FN NANO® nátěr používá i na historické památky.

Jak fotokatalytický nátěr na fasádu funguje? 

Během čtení jste možná pojali podezření, že takové vlastnosti může mít pouze nátěr plný chemikálií. Skutečnost je ale přesně opačná. V samočisticím (fotokatalyckém) efektu hraje hlavní roli příroda, které vědci jenom malinko pomohli nanočásticemi TiO2

Působením slunce normálně dochází k přirozenému rozkladu molekul. Může za to fyzikální jev, který se označuje jako fotolýza. Díky tomu se příroda průběžně čistí od různých látek. Něco zaniká, něco zase vzniká. Prostě koloběh života.

Katalyzátor v podobě oxidu titaničitého (TiO2) tenhle přírodní čisticí proces na vaší fasádě jenom trochu urychlí a umocní. 

Po nanesení nátěru FN NANO® se na fasádě vašeho domu utvoří vysoce porézní mikrostruktura, ve které se nachází nanočástice oxidu titaničitého. Jedná se o spoustu okem nepostřehnutelných výčnělků. 1 m2 fasády se tak najednou promění v 500 m2 fotoaktivní plochy, na které bude probíhat čisticí efekt. Kromě toho má fotokatalytický nátěr i ochrannou funkci, takže UV záření nebude narušovat povrch fasády.

Když potom na fasádu zasvítí sluníčko (UV světlo), tak se bakterie, spory, částice nečistot, alergeny, karcinogeny a další nežádoucí látky během chvilky oxidací rozloží na prvočinitele. Pokud se budeme bavit o organických nečistotách, zbyde z nich v podstatě jenom několik molekul vody a oxidu uhličitého. 

TIP: Seznamte se s fotokatalytickými nátěry. 

Obrovskou výhodou FN NANO® nátěru je fakt, že katalyzátor (vrstva nanočástic TiO2) se reakcí nespotřebovává, takže fasáda může čistit sebe (a i své okolí) bez vašeho přičinění v zásadě po téměř neomezeně dlouhou dobu. Opláštění budovy zkrátka jednou natřete, a pak už se nemusíte celou řadu let o nic starat. I z toho důvodu máte od výrobce záruku 10 let na samočisticí funkci.

Systémové řešení vám zajistí maximální účinnost

Společnost FN NANO® dodává na trh kompletní systémové řešení pro vaši fasádu. Nemusíte tak složitě kombinovat produkty od různých výrobců. Pokud na fasádu domu nanesete doporučeným způsobem všechny uvedené přípravky, dosáhnete maximálně funkčního samočisticího efektu.

systemove-reseni

  • PENETRACE má za úkol především zpevnit nesoudržné podklady, sjednotit nasákavost povrchu a zvýšit přilnavost. Poměrně dost řemeslníků penetraci sice i v dnešní době stále podceňuje, ale ve skutečnosti vám pomůže dosáhnout mnohem lepších výsledků. Penetrační nátěr totiž pronikne až do hloubky, takže stěnu dokonale připraví na další úpravu. U značky FN NANO® zastává roli penetrace nátěr s označením FN NANO® Primer Acrylic.
  • BARVA. Další vrstvu funkčního nátěrového systému tvoří barva. Na výběr máte ze dvou možností. Použít můžete buď akrylátovou barvu pro exteriér s označením FN NANO® Paint Acrylic, nebo silikátovou barvu pro exteriér i interiér, která nese název FN NANO® Paint Silicate. Obě zmíněné barvy na povrchu utvoří okem nepostřehnutelnou ochrannou nanovrstvu, která zlepší odolnost proti plísním, sníží riziko alergických reakcí a podpoří výsledný samočisticí efekt.
  • SAMOČISTICÍ NÁTĚR. Právě tahle minerální vrstva s nanočásticemi TiO2 spolehlivě ochrání vaše stavby, sochy a další povrchy. Jak už jsme psali o pár řádků výše, nátěr FN NANO® na svém povrchu ničí pomocí fotokatalytického efektu veškeré nečistoty. Díky tomu bude obálka vašeho domu i po letech stále dokonale čistá. Nanovrstva navíc brání vaše stěny i před nežádoucím UV záření, které dokáže normální fasádu nehezky poznamenat. Na výběr máte z nátěru FN NANO® 1 a inovované verze FN NANO® 2.

Pokud se nechcete v příštích letech stát „otrokem“ vaší fasády, systémové řešení FN NANO® pro vás bude správná volba. Konečně se tak vymaníte z nekonečné spirály čištění a renovací, o kterých vám určitě vyprávěli vaši otcové a dědové. Dneska už podobná muka naštěstí podstupovat nemusíte.

Tip: Použijte k aplikaci speciální molitanový váleček, který nekape, neteče a každému usnadní práci s nano nátěry. 

Čím se od sebe liší nátěr FN NANO® 1 od FN NANO® 2?

Všechno se postupně posouvá vpřed. Společnosti se snaží výrobky zdokonalovat a inovovat, aby lépe odpovídaly potřebám zákazníků. Proto si v současné době u nás můžete vybrat ze 2 samočisticích nátěrů od značky FN NANO®.

FN NANO® 2 má na rozdíl od FN NANO® 1 podstatně nižší transparentnost. Zároveň můžete očekávat mnohem větší účinnost (samo)čištění, a to včetně okolního vzduchu. Výrobce uvádí, že 1 m2 fasády ošetřené funkčním nátěrem FN NANO® 2 za rok zbaví nečistot až 3 miliony metrů krychlových vzduchu. 

Sobě tak ulevíte od starostí s fasádou a současně pomůžete i přírodě.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=fn+nano+1+a+2/

Hlavních výhod systémového řešení fasád FN NANO®

Některé přínosy jsme sice už zmínili na různých místech v článku, ale kvůli větší přehlednosti shrneme klíčové výhody samočisticích nátěrů na fasády do 7 bodů:

  • Prodlouží životnost (u zateplených fasád dokonce 2krát až 3krát). Brání působení škodlivých vlivů, které obvykle narušují fasádu.
  • Atraktivní vzhled bez nutnosti čištění. Nanovrstva sama aktivně čistí povrch fasády domu od prachu, spor, mechů, řas a dalších nečistot.
  • Ušetří vám spoustu peněz. Fasáda ošetřená nátěrem FN NANO® je bezúdržbová, takže nemusíte v dalších letech utrácet za čištění a renovace.
  • 10letá záruka na plnění ochranných funkcí. Katalyzátor v podobě nanočástic TiO2 se během (samo)čištění nespotřebovává, proto může mít v podstatě neomezenou životnost.
  • Pomáhá zlepšit kvalitu ovzduší. Pouhý 1 m2 fasády ošetřené nátěrem FN NANO® dokáže za rok vyčistit od polutantů až 3 miliony metrů krychlových.
  • 100 % ekologický produkt. Nátěr využívá fyzikální efekt, který se běžně odehrává i ve volné přírodě. Vědci ho pouze trochu urychlili a umocnili pomocí nanotechnologií.
  • Jednoduchá aplikace na fasádu. Přípravek snadno nanesete na povrch štětcem, nízkým válečkem nebo nástřikem.

Nanesení FN NANO® na fasádu v 5 krocích

Pokud se budete držet oficiálního návodu, který naleznete u produktu, zvládnete celou aplikaci naprosto v pohodě. Skutečně na tom není nic složitého, s čím by si aspoň maličko zručný člověk s trochou snahy neporadil.

1) PŘÍPRAVA 

Fasádu zbavte veškerých řas, mechů a usazených nečistot. Pokud se jedná o starší fasádu se „zažranou“ špínou, můžete využít vysokotlaký čistič s rotačním kotoučem a vodou, který povrch rovnoměrně umyje.

2) PENETRACE

Než se pustíte do dalších vrstev, musíte penetrací zpevnit nesoudržné podklady, sjednotit nasákavost povrchu a zvýšit přilnavost.

3) BARVA

Teď naneste vhodnou barvu z dílny FN NANO®.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=acrylic/

4) ZRÁNÍ

Fasádní barvu nechte aspoň 24 až 48 hodin vyzrát.

5) FUNKČNÍ NÁTĚR

Správného účinku dosáhnete, když na fasádu postupně nanesete 3 vrstvy nátěru FN NANO®. Pokaždé než začnete aplikovat další vrstvu, nechte tu předchozí pořádně zaschnout. A každou vrstvu se snažte mít co nejtenčí, ale zároveň souměrnou.

Na co si dát pozor?

Pravidlo číslo 1: nátěry FN NANO® nikdy neřeďte! Produkt se prodává v ideálním složení, takže už do něho nesmíte nic přidávat. V opačném případě může ztratit svou unikání funkčnost, a to určitě nechcete. 

Před aplikací si přečtěte technický a bezpečnostní list produktu.

Před každým použitím musíte nátěr také pořádně protřepat. Ideálně v původním obalu po dobu minimálně 30 až 40 vteřin. Nerozpustné částečky se tak rovnoměrně rozprostřou v celém objemu, což je nesmírně důležité.

Po určitém čase se ale tyhle kousky začnou opět usazovat na jednom místě. Proto byste měli vždycky pracovat pouze s malým množstvím důkladně promíchaného nátěru. A před každým dolitím do vaničky přípravek s nanočásticemi TiO2 zase pořádně protřepat.

A rada na závěr. Nikdy neaplikujte samočisticí nátěry na fasádu za deště.

Kolik funkčního nátěru se spotřebuje na 1m2?

Pokaždé záleží na druhu, hrubosti a nasákavosti podkladu. Obecně však můžeme říct, že vám 1 litr funkčního nátěru FN NANO® obvykle vystačí na 7 až 10 m2 povrchu ve 3 vrstvách.

Jak dlouho funkční nátěr vydrží?

prinosy-fn-nateru

Skoro nás láká říct, že funkční nátěr může vydržet věčně. A nebyli bychom daleko od pravdy. Když na povrch dopadá dostatek slunečního (UV) světla, dochází k průběžnému čištění a obnovování ochranné nanovrstvy. Fasáda tak bude zářit čistotou i po letech.

Během čisticího procesu se nespotřebovává účinná látka, takže teoreticky může být životnost nátěru skutečně téměř neomezená. 

Reálně se ale počítá, že ochranný nátěr prodlouží životnost podkladové malby přibližně 3krát. Proto není žádným překvapením, že firma FN NANO® dává zákazníkům 10letou záruku na plnění ochranných funkcí.

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.