Co pomáhá na atopický ekzém?

I když atopický ekzém zcela vyléčit nelze, pokud budete dodržovat základní zásady, můžete zmírnit jeho projevy či prodloužit období klidu. Dnes se podíváme na to, jak se vyhýbat spouštěčům a pečovat co nejlépe o pokožku atopika. V našem článku se dozvíte, jaká je nejlepší kosmetika pro lidi s atopickým ekzémem i co pomáhá na atopický ekzém. 

co-pomaha-na-atopicky-ekzem-fb

 

Co je atopický ekzém?

Atopický ekzém čili atopická dermatitida patří mezi celoživotní epizodická onemocnění. Střídají ho období klidu (remise) a vzplanutí (exacerbace) se silným ekzémem. Jen ve velmi výjimečných případech je průběh onemocnění kontinuální, tedy bez období klidu. Atopický ekzém je kožní zánět alergického původu a je dnes nejčastějším chronickým a zánětlivým kožním onemocněním, které postihuje především kojence, děti a mladistvé. V některých případech příznaky přecházejí do dospělosti, nebo se až v dospělosti poprvé objeví. 

Samotné slovo ekzém je odvozeno z řeckého slova ekzému, což označuje něco, co vyvěrá nebo vybublá na povrch. Slovo doslova popisuje, jak onemocnění vypadá.

Jaké jsou projevy atopického ekzému?

U každého se rozsah postižení liší – objevuje se na čele, v obočí, na krku, trupu, ale i na rukou a nohou. Zvláště v podkolení a loketní jamce.

Mezi nejčastější projevy patří:

  • Zarudnutí
  • otok
  • mokvání
  • výsev ložisek ekzému
  • drobné vyrážky
  • Náhlé záchvatovité svědění
  • suchá pokožka, která ztrácí schopnost zadržovat vodu
  • časté jsou i jemné trhlinky v kůži

Jak atopický ekzém dostanu? 

Za atopický ekzém z velké části může genetika a imunita. Člověk s atopickým ekzémem (atopik) má geneticky danou zvýšenou citlivost kůže a sliznice na různé alergeny. Ty se běžně vyskytují okolo nás a dostávají se do našeho těla přes kůži, dýchací cesty nebo trávicí ústrojí. 

Již dlouho je známo, že alergeny nacházející se ve vzduchu (alergeny z domácího prachu, pyl nebo zvířecí alergeny) mohou zhoršovat projevy atopického ekzému. Poslední studie odhalily souvislost především mezi množstvím roztočů v domácím prachu a výskytem atopického ekzému

atopicky-ekzem

Mohlo by vás zajímat: Co je celulitida a jak se jí efektivně zbavit?

V našich končinách postihuje atopický ekzém 15–20 % kojenců a batolat a 12 % dětí v předškolním a školním věku. Nemoc není přenosná mezi lidmi, ale často je způsobena genetickou predispozicí k alergickým reakcím, jako je astma, senná rýma nebo zánět spojivek. Asi u 50 % dětí, které mají alespoň jednoho rodiče alergika, se atopická dermatitida objeví.

U některých dětí atopický ekzém vymizí za několik měsíců, u jiných trvá roky. 50 % dětí, které jako batolata trpěly atopickým ekzémem, se vyléčí do věku pěti let. V některých případech přetrvává atopický ekzém do dospělosti. 

TIP: Kopřivka: Alergická vyrážka a její příznaky, příčiny a léčba

Jaké jsou komplikace atopického ekzému?

Největší nebezpečí způsobuje škrábání, které může poškodit kožní bariéru a umožnit proniknutí infekce. Ta může být způsobená zlatým stafylokokem, infekcí virem oparu (herpes simplex), nebo moluska, která se projevuje malými útvary připomínající bradavice. Podobně častou infekcí jsou mnohočetné vulgární bradavice. Na ty zabírá opakovaná kryoterapie, lokální terapie nebo odstranění laserem. 

TIP: Co je solární ekzém? 

Co pomáhá na atopický ekzém u dospělých i u dětí?

Zánět na kůži lze samozřejmě léčit antihistaminiky, které tlumí alergii a potlačují svědění, ve vážných případech i kortikoidy ve formě mastí. Na léčbu těžkých případů atopického ekzému se na specializovaných pracovištích využívá fototerapie a fotochemoterapie. To ale řeší až následky. My se dnes zaměříme především na prevenci.

1) Kosmetika vhodná na atopický ekzém

Při atopickém ekzému pokožka nadměrně vysychá, je proto vhodné ji pravidelně promazávat. Ideální jsou produkty přímo pro atopiky, které obsahují kokosový a mandlový olej. Ten je vhodný pro atopiky.

Vhodná jsou například mýdla, která obsahují patentovanou látku s antimikrobiálními účinky Dermosoft®decalact pro správnou funkci kožní mikroflóry.

 

Můžete vyzkoušet například kosmetickou řadu AtopCare, která nabízí nejen krémy na tělo i mýdla pro atopiky. Navíc využívá primární přírodní složky. Vašim rukám a často vysychající kůži na kloubech pak jednoduše ulevíte lehkým Vyživujícím krémem s kokosovým olejem. 

#produkty#/vyhledavani/?string=atopcare


Všechny výrobky z řady AtopCare mají složení odpovídající fyziologickému pH lidské pokožky a její mikrobiální flóře, což je pro atopiky extrémně důležité.

2) Vyhýbejte se prachu a roztočům

Prachoví roztoči mohou být jedním z provokačních faktorů, a proto je vhodné eliminovat prach v domácnosti.

Charakteristickým rysem atopické pokožky je špatná ochranná funkce kůže. Atopici mají sníženou kožní bariéru a jejich pokožka permanentně propouští látky k organismu. Bariéra pokožku nechrání dostatečně a ta se stává citlivou (fragilní). 

Pro atopiky je proto extrémně důležité vybavit svou postel protiroztočovými lůžkovinami, které zamezí kontaktu roztočů s pokožkou. V posteli jsou miliardy alergenů, které mohou ekzém spouštět či zhoršovat.

TIP: Alergie na roztoče: jak s ní bojovat?

V posteli trávíme velkou část dne a malé děti, které trpí atopickým ekzémem nejčastěji, dokonce i většinu dne. Právě v noci bývá svědění nejhorší, kdy je v krvi nejnižší množství kortisolu, který působí působí nejen protizánětlivě, ale i protisvědivě.

#produkty#https://www.nanospace.cz/protiroztocove-luzkoviny/

Pro snížení prachových roztočů ve vzduchu se také doporučuje používat čističky vzduchu (jak si vybrat si přečtěte zde) nebo generátor ozónu. Ozónové čističky vzduchu efektivně čistí vzduch od plísní, alergenů, virů (včetně COVID-19), bakterií a dalších spouštěčů atopického ekzému. Výhoda generátoru ozónu je, že pronikne i do čalounění a dalšího textilního nábytku.

Jak snížit prach v domácnosti:

  • Vybavit svou postel protiroztočovými lůžkovinami,
  • časté luxování a používání vysavačů s HEPA filtrem,
  • pořídit si čističku vzduchu nebo pravidelně používat generátor ozónu,
  • vyhodit koberce, čalounění a další textilní nábytek, kde se může hromadit,
  • odstranit záclony nebo je často prát,
  • odstranění nebo často prát plyšové hračky na vyšší stupně

3) Vyhýbejte se nevhodným potravinám

Nevhodné potraviny jsou samozřejmě takové, na které máte alergie.

Dokonce ale i některé další potraviny mohou působit jako spouštěči ekzému, a to i když na ně nemáte prokázanou alergii.  Pokud máte alergii na pyl, můžete reagovat i na některé druhy ovoce a zeleniny. Ze stravy je vhodné také vynechat potraviny, které obsahují vysoký podíl histaminu (látka, která se uvolňuje v těle také při alergické reakci):

  • Fermentovaná, kvašená a konzervovaná jídla,
  • alkohol,
  • zrající sýry,
  • uzeniny,
  • některé druhy zeleniny, např. rajčata nebo špenát,
  • ovoce, např. jahody, ananas apod.,
  • čokoláda,
  • ryby, mořské plody.

Tím, že jsou atopici obecně citlivější, pozor byste si měli dát také na aditiva používaná v potravinářství (konzervanty, barviva, aromata).

Co naopak v jídle vyhledávat? Pozitivně působí potraviny obsahující nenasycené mastné kyseliny (avokáda, ořechy, ryby, oleje) či potraviny obsahující zinek (dýňová semínka, maso, luštěniny). Vhodné je také užívání probiotik, které podporují zdravou mikroflóru střev.

Složení střevní mikroflóry je u lidí s atopickým ekzémem pravděpodobně odlišné od zdravých jedinců. Odborníci navíc předpokládají, že se tato odlišnost může podílet na rozvoji ekzému, tedy že to není jeho důsledek. Probiotika jsou živé bakterie, které kolonizují zažívací ústrojí hostitele a působí pozitivně na jeho zdraví. 

4) Vybírejte vhodné oblečení

Atopici to nemají při oblékaní jednoduché, při chladném počasí je pro většinu lidí přirozené, že si na sebe snaží vzít co nejvíce vrstev, to ale může zhoršit ekzém. Vybírejte proto oblečení tak, aby nehrozilo, že se zpotíte. Když pot zůstane na kůži příliš dlouho, je velká pravděpodobnost, že by mohl podráždit váš ekzém. Naštěstí dnes již existují extrémně prodyšné materiály, které mají vysoké termoregulační vlastnosti. Velmi zajímavé jsou například nanomateriály, které dokáží regulovat teplotu pokožky až o dva stupně. 

 

recenze-triko

Právě extrémně prodyšné materiály jsou pro atopiky nejvhodnější. Můžete vyzkoušet designové oblečení od Lady Vyvialové, která používá materiály, jež byly původně vyvinuty pro lékařství pro korzety, které se používají po operacích, a to především pro svou lehkost a antibakteriálnost. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/damska-tricka:nanospace/?order=price/

Jaké jsou vhodné materiály pro ekzematiky:

Bavlna je sice nejdoporučovanější tkaninou pro lidi s ekzémem, ale může být příliš těžká a v létě vám může dělat problémy. Sáhněte proto po bavlně s antibakteriální úpravou.

Dávejte si pozor na to, kde byl výrobek vyroben, protože vás může dráždit i barvivo, které je na oblečení používáno. Vždy si oblečení vyperte předtím, než ho začnete používat.

Můžete sáhnout i po oblečení z hedvábí, které je ale méně praktické. Zajímavou alternativou je bambus, který je stejně měkký jako bavlna, ale je o něco savější a má některé antibakteriální vlastnosti

Těsné oblečení nemusí nutně ekzému svědčit, proto si vybírejte takové kousky, které nepřiléhají tolik tělu. 

Upnuté džíny spolu s poměrně agresivním barvivem, který se na ně používá, určitě nejsou ideální. Volnější oděvy se tolik netřou o pokožku a jsou mnohem prodyšnější. 

Vždy se ujistěte, že máte z oblečení odstřižené všechny škrábavé nebo tuhé visačky. I když máte na sobě něco volného a splývavého, škrábavá visačka může znamenat nepříjemné vzplanutí ekzému, pokud si nedáte pozor.  

5) Správná teplota a vlhkost vzduchu

Především v zimě je nutné hlídat vlhkost vzduchu. Suchý vzduch vysušuje sliznice i pokožku a může tak zhoršovat atopický ekzém. Ideální vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 40 – 60 %. Pokud je vlhkost nízká, používejte zvlhčovač vzduchu, který lze zakoupit i v kombinaci s čističkou vzduchu.

TIP: Jak vybrat nejlepší zvlhčovač vzduchu?

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu/

Příliš vysoká teplota v ložnici může mít za následek to, že se člověk či dítě s ekzémem bude celou noc zběsile drápat. Při vyšší teplotě vzduch ztrácí vlhkost. Následkem toho dochází k vysušení vaší pokožky a k vysušení sliznic. Lidský organismus se tím stává náchylnější na různé nemoci. A v neposlední řadě se ve vytopeném bytě také lépe daří roztočům. 

Obecně platí, že v ložnici by mělo být vždy zhruba o 3 až 4 stupně méně, než je obvyklá denní teplota v ostatních místnostech.

Pokud tedy přes den běžně topíte na 22 °C, na noc byste měli v ložnici teplotu rozhodně snížit na 18 až 19 stupňů. Důležité je i důkladné vyvětrání, pro alergiky je pak nutná i čistička vzduchu

Mohlo by vás zajímat: Jak se zbavit akné na čele

Zdroje

  • Chang, Y.-S., Chiang, B.-L., & Lee, T.-H. (2014). Atopic Dermatitis, Allergic Rhinitis, and Asthma: Which One Comes First? Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology, 53(1), 3-8.
  • Han, S.-H. (2019). Atopic Dermatitis. The Korean Journal of Medicine, 94(1), 1-5.
  • Hon, K.-L. E., Leung, T. F., Wong, Y., Ma, K. C., Fok, T. F., & Ng, P. C. (2019). Steroids and Antihistamines for a Child with Atopic Dermatitis: When and How to Use Them? The Korean Journal of Pediatrics, 62(1), 3-7.
  • Katsarou, A., Armenaka, M. C., & Boskou, D. (2020). Dietary Factors in Atopic Dermatitis. Current Nutrition Reports, 9(2), 82-89.
  • Kim, J. E., & Kim, J. S. (2019). Pathophysiology of Atopic Dermatitis. The Korean Journal of Internal Medicine, 34(4), 724-735.
  • Lee, S.-Y., Kim, J. Y., Kim, B. J., Kim, M. N., & Hong, J.-Y. (2019). Practical Management of Atopic Dermatitis in Adults. The Korean Journal of Medicine, 94(1), 26-35.
  • Na, S.-J., & Kim, J. H. (2018). Allergen Immunotherapy for Atopic Dermatitis. The Korean Journal of Internal Medicine, 33(5), 844-852.
  • Oh, S. H., & Han, E. C. (2018). The Role of Vitamin D in Atopic Dermatitis. The Korean Journal of Medicine, 93(3), 213-219.
  • Paller, A. S., Tom, W. L., Lebwohl, M. G., Blumenthal, R. L., Boguniewicz, M., Call, R. S., et al. (2019). Efficacy and Safety of Crisaborole Ointment, a Novel, Nonsteroidal Phosphodiesterase 4 (PDE4) Inhibitor for the Topical Treatment of Atopic Dermatitis (AD) in Children and Adults. Journal of the American Academy of Dermatology, 80(3), 624-631.
  • WIECZFIŃSKA, Joanna; PAWLICZAK, Rafał. The impact of commercially available air purifiers on bronchial asthma and allergy symptoms. Alergologia Polska-Polish Journal of Allergology, 2022, 9.1: 49-54.
  • Sweeney, C. M., O'Sullivan, M., & Clayton, N. (2019). Atopic Dermatitis: A Review of Diagnosis and Treatment. American Family Physician, 100(4), 239-248.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.