Co je solární ekzém?

Na jednu stranu je slunce zdrojem životodárné energie, ale vystavení se jeho slunečním paprskům může způsobit nepříjemnou kožní vyrážku. Obvykle se objeví v místech na těle, která jsou vystavena expozici UV záření. Problémy způsobuje první pobyt na slunci, příjezd na dovolenou do jižních oblastí nebo zimní dovolená na horách, kde sluneční paprsky pálí mnohem více než u nás.

co-je-solarni-ekzem-fb

 

Co se skrývá pod zkratkou PLE?

Pravděpodobně jste o této zkratce ještě neslyšeli. PLE znamená polymorfní světelnou erupci neboli sluneční alergii. Obvykle se zjeví znenadání na jaře, případně začátkem léta nebo při zimní dovolené na horách po prudkém oslunění, když bledá pokožka není zvyklá na sluneční záření. Kůže vlivem UV záření zčervená a vysejí se na ní svědivé pupínky nebo skvrny, které někdy i bolí. 

Nejčastěji se objevují v dekoltu, na pažích nebo obličeji, tedy v místech, která po dlouhé zimě nebyla zvyklá ostrým slunečním paprskům. Je třeba zdůraznit, že se nejedná o spálení kůže od sluníčka. Je to opravdu projev alergie na sluneční záření. Není to infekční onemocnění a nezpůsobuje rakovinu. Jen se jedná o nepříjemný kožní problém.

Sluneční světlo v sobě skrývá různé typy záření, například UVA nebo UVB, které nevidíme. Zatímco UVB způsobuje spálení sluncem, UVA má na svědomí solární ekzém. UVA záření prochází sklem, tudíž se alergie na slunce může objevit i v případě, že třeba sedíte uvnitř automobilu a část vaší pokožky je vystavena působení slunečního záření.

Tip: Nejlepší CC krém: Jak vybrat ten správný?

Kdo alergií na slunce nejčastěji trpí

Překvapení pro mnohé může být, že polymorfní světelná erupce se vyskytuje i u lidí s tmavším typem pleti. Netrpí jí jen lidé s bledou pokožkou, kteří se špatně opalují. V poslední době je sluneční ekzémem stále častějším problémem, který se týká asi 10 až 20 procent populace. Nejčastěji ho mívají mladé ženy a dospívající dívky se světlou a citlivou pletí. 

lyzovani

TIP: Jak v zimě pečovat o pleť

Zatímco dříve se sluneční alergie pojila s pobytem u moře, tak v současnosti se s ní setkáváme také v tuzemsku. Je tomu tak proto, že intenzita slunečního záření je hodně silná vlivem snížené ozónové vrstvy, která působí jako ochrana.

Jaké další typy solární alergie existují

Doposud jsme se zmiňovali o solární alergii, která vzniká působením pouze slunečních paprsků. Vedle ní se ale můžeme setkat i s dalšími projevy alergie na slunce.

  • Acne aestivalis neboli Mallorca akné: Vzniká po působení UV záření v interakci s některými ingrediencemi obsaženými v kosmetice. Může se jednat zejména o přípravky na opalování. Tato forma alergie na slunce postihuje zejména ženskou část populace ve věku 25 až 40 let. Není výjimkou, že mezi ní najdete ženy a dívky, jež zároveň trpí klasickým akné. Jinak má Mallorca akné příznaky shodné s polymorfní světelnou erupcí.
  • Fotoreakce: Při užívání určitých léčiv, používání parfémů, toaletních vod nebo mastí o obsahem keprofenu se objevuje fotoreakce v podobě svědivé vyrážky.
  • Berloquova dermatitida: Způsobuje ji bergamotový olej, jenž se může nacházet v některých parfémech či vlhčených ubrouscích. Kůže po kontaktu s olejem, je-li vystavena zároveň slunečnímu svitu, ztmavne vlivem zvýšené tvorby pigmentových buněk.

TIP: Kopřivka: Alergická vyrážka a její příznaky, příčiny a léčba

Tipy, jak se sluneční alergii vyhnout

Nejjednodušší v případě alergie na slunce je omezení pobytu na něm, když se vyrážka vyskytne. Dalším sluněním by totiž došlo k jejímu zhoršení. Základem prevence solárního ekzému jsou kvalitní opalovací krémy. Můžete vyzkoušet například máslo Naturetics, které je vhodné zejména pro citlivou pokožku se sklonem k alergiím. Obsahuje šetrný UV filtr, který neprostupuje do lidského těla. Je bez parabenů, mikroplastů a chemických UV filtrů. Dobře se roztírá a je voděodolné.

Po pobytu na slunci je zapotřebí pokožku regenerovat. K tomu slouží hydratační mléko po opalování s panthenolem, aloe vera a vitamínem E, jež pleť zklidňuje a hydratuje. Mandlový a kokosový olej pomáhají pokožku zjemnit. Mléko také přispívá k prodloužení opáleného vzhledu.

TIP: Aloe vera: přírodní zázrak s blahodárnými účinky na pokožku

#produkty#https://www.nanospace.cz/prirodni-opalovaci-kremy/

Sluneční vyrážka se většinou vyřeší sama, když vynecháte další pobyt na slunci. Je ale dobré hlavně zkraje jara a léta pokožku postupně na slunce uvykat, pochopitelně s použitím kvalitního opalovacího krému. Při plánování dovolené u moře nebo v horách můžete podpořit svůj organismus vhodnými vitamíny a minerály. Lze je ale užívat i v tuzemsku, pokud na solární ekzém trpíte. Doporučuje se konzumovat vápník, selen, zinek, vitamíny C a E a betakaroten.

Mohlo by vás zajímat: Co je celulitida a jak se jí efektivně zbavit?

Léčba solárního ekzému

Ve většině případů alergie na slunce zmizí do týdne sama bez nutnosti návštěvy praktického lékaře. Protože vyrážka svědí, tak se používá zásyp nebo tekutý pudr s protisvědivým účinkem. Úlevu přináší i volně prodejná antihistaminika. Důležité je dodržet pravidlo, že se postižené místo nesmí škrábat, aby se do pokožky nezanesla infekce.

leto

Tip: Přečtěte si článek, nejlepší přírodní opalovací krém: Jak si vybrat.

V případě silné vyrážky je někdy zapotřebí součinnost lékaře, který předepíše kortikoidy, jež ji pomáhají léčit. V ostatních případech si člověk vystačí i s tím, co najde doma. Pomoci může studený obklad nebo sprchování studenou vodu, případně obklad z neslazeného kvalitního černého čaje. Výborná je aloe vera, jež má tu schopnost pokožku zklidnit. Na místo postižené solárním ekzémem rozhodně nepatří dráždivé kosmetické prostředky – například toaletní mýdlo nebo sprchový gel. V tomto případě dejte přednost umytí těla pouze vlažnou vodou.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vitamin+c+imunita

Léčbu solární alergie podpoří užívání vitamínu C nebo doplňků stravy s obsahem zinku, jako je Immunity complex nebo Immunity complex kids, jež podpoří obranyschopnost organismu.

Solární alergii nelze zcela vyléčit, ale vhodně zvolenými prostředky je možné zmírnit její projevy. 

Zdroje

  • D'Souza, P., Rathi, S. K., & Kumari, R. (2019). Sunscreens in the management of photodermatoses. Indian journal of dermatology, 64(5), 345-352.
  • Gulati, R., Thyssen, J. P., et al. (2016). Photoallergic contact dermatitis. Dermatitis, 27(1), 7-19.
  • Lim, H. W., Cooper, K. D., et al. (2011). Solar urticaria. Journal of the American Academy of Dermatology, 64(2), 369-374.
  • Mauerer, M., Eyerich, K., & Eyerich, S. (2013). The diagnosis and treatment of acute and chronic urticaria: 2014 update. Deutsches Ärzteblatt International, 110(24), 419-426.
  • Mezzana, P., Rongioletti, F., et al. (2016). Solar urticaria: Clinical and photoallergologic features in 45 cases. Journal of the American Academy of Dermatology, 74(3), 556-562.
  • Nguyen, H. P., & Lim, H. W. (2013). Solar urticaria. Current allergy and asthma reports, 13(3), 322-329.
  • O'Neil, B., & Fleischer, A. B. (2010). Solar urticaria: pathogenesis, diagnosis, and management. Journal of the American Academy of Dermatology, 62(4), 685-692.
  • Rothbaum, R., McGowan, M. A., & Paller, A. S. (1994). Acute sunburn dermatitis from an autoerotic photoallergic reaction. Cutis, 54(1), 33-34.
  • Sigurdsson, V., & Aarskog, D. (1992). Solar urticaria in children. Pediatric dermatology, 9(2), 111-113.
  • Sun, L., & McCalmont, T. H. (2007). Photosensitivity in lupus erythematosus and solar urticaria. Clinics in dermatology, 25(3), 331-334.
  • Wirnsberger, R. M., Weichenthal, M., & Leiter, U. (2017). Photoprotection in solar urticaria. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 31(S4), 7-10.
  • Adkinson, N. F., & Bochner, B. S. (2014). Middleton's allergy: principles and practice. Elsevier Health Sciences.
  • Akdis, C. A. (2016). Global atlas of allergic rhinitis and chronic rhinosinusitis. European Academy of Allergy and Clinical Immunology.
  • Bolognia, J. L., Schaffer, J. V., & Cerroni, L. (Eds.). (2017). Dermatology E-Book. Elsevier Health Sciences.
  • Chakrabarty, S., & Kavita, K. (2014). Manual of allergy and immunology. JP Medical Ltd.
  • Holgate, S. T., Church, M. K., Broide, D. H., Martinez, F. D. (2011). Allergy. Elsevier Health Sciences.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.