Co je nanokosmetika do domácnosti?

Úklid patří nejspíš mezi nejméně oblíbené činnosti, které s chodem domácnosti souvisejí. S chutí se mu oddává jen mizivé procento lidí. Ostatní se pustí do úklidu, protože to vyžadují okolnosti. Jinak by se brodili ve špíně, nosili špinavé oblečení a nic by neuvařili, protože by neměli čisté nádobí. Což takhle si úklid zpříjemnit používáním vhodných čisticích prostředků, které práci ulehčí? Už jste někdy slyšeli o značce Pikatec?

co-je-nanokosmetika-do-domacnosti-fb

 

Co je nanokosmetika do domácnosti

Moderní doba přinesla nové technologie. Patří i k nim i využívání nanočástic, jejich velikost se pohybuje okolo 1 až 100 nanometrů. Jsou to tak malé částice, že 800 částic o velikosti 100 nanometrů poskládaných vedle sebe odpovídá přibližně tloušťce běžného lidského vlasu. Nanotechnologie nachází uplatnění v řadě odvětví lidské činnosti, a to nejen v průmyslu, ale také v domácnosti nebo v oblasti automobilismu jako čisticí prostředky. 

Spousta majitelů aut se měla možnost seznámit se sadou nanokosmetiky Ceramic, která dokáže ochránit karoserii, kola a skla vozidla až po dobu jednoho roku podobně jako sada nanokosmetiky Diamond. Vytváří totiž na povrchu hydrofobní vrstvu, jež chrání automobil před korozí, pyly, pryskyřicemi a zabraňuje praskání a křehnutí laku. Tím zvyšuje jeho životnost.

umyvani-auta

Tip: Přečtěte si článek, co všechno umí nanokosmetika na auto a jak chrání před škrábanci i nečistotami.

Výhody nanokosmetiky v domácnosti

Nanotechnologie se dostaly i do oblasti čisticích prostředků pro domácnosti. Jedná se zejména o politury značky Pikatec, které získávají na oblibě díky jednoduchosti použití i trvanlivosti výsledku. Tyto politury jsou odolné a přilnavé, přičemž pro každý specifický povrch existuje určitý druh ochrany. Nejedná se tedy o univerzální čisticí prostředek pro všechny povrchy. 

TIP: Jsou nanotechnologie bezpečné?

Nanočástice vytvoří na ošetřeném povrchu neviditelný ochranný štít. Vnikají do nerovností a mikrotrhlin, které vyhlazují a chrání před poškozením. Je-li povrch takto upravený, pak dokáže lépe odpuzovat nečistoty, čímž zůstává déle čistý. Pro majitele domácnosti to znamená, že bude moct vynaložit méně práce na úklid při použití čisticích prostředků s nanočásticemi.

Jaké jsou výhody politur Pikatec

Mezi pozitivní účinky používání politur Pikatec v domácnosti patří odpudivost vody a mastnoty. Povrch zpevní, mikroskopicky ho vyhladí, takže déle pak odolává působení nečistot i UV záření. Dokonce je povrch odolný vůči trusu ptáků a zvířat, což ocení ti, kteří chovají v bytě domácí mazlíčky. Neméně zajímavá je délka trvanlivosti účinků, která je minimálně jeden rok a u vnitřního využití až dva roky. Pochopitelně záleží na tom, jaké zátěži jsou jednotlivé povrchy vystaveny. Postupem času ošetření povrchu politurou Pikatec ztrácí na účinnosti, takže je třeba ochrannou vrstvu obnovit.

Jak připravit povrch na aplikaci politury Pikatec

Aby jakákoliv politura na povrchu držela, je zapotřebí ho vhodně připravit, tedy zbavit předešlé impregnace a mastnoty, nečistot, vodního kamene apod. Platí to i pro použití politury Pikatec.

umavani-kuchyne

Zde je na místě použít čističe kosmetiky Pikatec na dlaždice, keramikusklo, chrom či nerez. Nanočástice se dostanou do všech míst a dokonale je zbaví prachu a špíny. Čím lépe se povrch očistí a připraví na nános politury, tím bude ona na něm lépe držet. 

Savé a nesavé materiály

Protože existují savé a nesavé povrchy, jsou i produkty značky Pikatec takto specializovány podle základní nosné emulze. Do savých povrchů, jako je dřevo nebo pískovec, se politura vpije a vytvoří prodyšnou membránu, která dovolí vlhkosti odejít ven, ale nevpustí ji dovnitř. U nesavých materiálů se díky použití politur Pikatec vytvoří tenká homogenní vrstva bez membrány.

bila-koupelna

Na odstranění mastnoty se používá Nano Clean Surface, případně Nano Degreaser &Polisher, který je součástí balení v sadách Pikatec. Zapomeňte na použití petroleje, jenž je mastný a přilnavost snižuje. Odmašťovací prostředky je vhodné vyzkoušet nejprve na malém kousku povrchu, jestli nezmění barvu. Nyní je povrch připravený pro vrstvu politury Pikatec.

Nerez a chrom

V řadě domácností není o nerezové a chromované povrchy nouze. Může se jednat o lednice, dřezy, trouby, rychlovarné konvice, toustovače, vodovodní baterie či nerezové zábradlí a části nábytku. Nanokosmetika Pikatec bude užitečná zejména při použití na bateriích, protože se na nich velmi rychle usazuje vodní kámen a způsobuje nevzhledné skvrny.

Sklo, keramika, lakované povrchy

O prosklené a sklo-keramické povrchy nebývá v domácnostech také nouze. Vyleštit je do vysokého lesku bývá mnohdy velký problém. Nanokosmetika Pikatec tuto práci ulehčí. Lze ji tedy použít na ošetření oken, zrcadel, skleněných vitrín v jídelně či kuchyni, zimních zahrad i bazénového zakrytí, sprchových koutů. Po impregnaci politurou Pikatec se na povrchu vytvoří vodoodpudivá vrstva, která ho chrání.

Keramika, dlaždice

I dlaždice dostávají v domácnostech hodně zabrat. Vyčistit je nebývá nejjednodušší, když v nich ulpí zašlá špína. Zde by ke slovu měla přijít sada nanokosmetiky na keramické povrchy, která po nanesení brání dalšímu usazování vodního kamene a ostatních nečistot. To vede k tomu, že již nebude zapotřebí dlaždice a keramiku tak často uklízet. Z uklízení se najednou stane radost. A to jen díky nanokosmetice Pikatec.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=pikatec+dom%C3%A1cnost

Jak správně aplikovat nanokosmetiku Pikatec

U nanokosmetiky Pikatec je zapotřebí rozlišovat savé a nesavé materiály, o kterých jsme se již zmiňovali. U savých materiálů může být vrstva politury silnější, zatímco nesavé materiály vyžadují velmi jemnou vrstvu, což znamená, že proti světlu je vidět matný film ochranného prostředku.

Když ho nanesete více, nevadí, ale pak je důležité věnovat dostatek času rozleštění. K tomuto účelu se používá prostředek Nano Degreaser &Polisher, který dostanete v sadě nanokosmetiky, jenž se nastříká na povrch a ihned rozleští mikrovláknovou utěrkou. Doba schnutí politury se pohybuje okolo 12 hodin. 

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.