Jak jednoduše vyčistit auto od zápachu?

Už vaše auto nevoní jako nové a každé ráno cestou do práce vás do nosu uhodí zápach? Dostal se k vám vůz po náruživém kuřákovi, vezli jste v autě silně aromatické jídlo, mokrého psa nebo vám zapáchá klimatizace z neznámých důvodů? Pojďte se podívat na to, jak se jednoduše a efektivně zbavit jakéhokoliv zápachu. 

jak-odstranit-plisen-z-nehtu-fb_1

 

Začněte úklidem interiéru

V případě odstraňování libovolného zápachu začněte důkladným úklidem interiéru, abyste se zbavili případných původců zápachu, kteří se můžou nacházet pod sedadlem, ve škvírách mezi sedadly nebo v kufru.  

Zápach se bohužel často drží v sedačkách, kobercích i dalším čalounění. Z auta vyjměte vše, co lze a interiér důkladně vyluxujte a otřete. Pokud máte v autě větší skvrny, využijte k tomu speciální prostředky k odstraňování skvrn na čalounění či kůži. Na odstranění zápachu se hodí i roztok s využitím běžného kuchyňského octa, který je mnohem šetrnější než běžně dostupné chemikálie a neriskujete poškození plastů, ani zamaštěnou palubní desku. Koberečky můžete vyčistit vysokotlakým čističem, či je zcela vyměnit. 

V sedačkách se často drží zápach, i když je povrchově vyčistíte. Můžete je zkusit posypat jedlou sodou, která neutralizuje zápach – nechte ji působit minimálně 24 hodin. Toto čistění ale není dokonalé, protože nepronikne hluboko do tkaniny. Daleko účinnější je ozónování, které vám odstraní zápach z každé škvíry auta a vyčistí i klimatizaci. Můžete se objednat na profesionální čistění, nebo si téměř za stejnou cenu pořídit malý přenosný generátor ozónu. 

Tip: Ozonový generátor – spolehlivý pomocník na likvidaci virů, bakterií i zápachů

Čistění klimatizace

Nejjednodušší a nejefektivnější způsob je ozónování. Ozon O3 funguje jako přírodní čistič, neutralizuje nežádoucí pachy, zápachy nebo prostě smrad pocházející z mnoha zdrojů, např.: kouř z cigaret, spáleniny, příprava jídel, čalounění, nábytek, ale i z domácích mazlíčků.

Ozon (O3) je jedním z nejsilnějších oxidačních a dezinfekčních činidel vůbec. Pro své silné účinky, kdy ničí bakterie, viry, plísně a zápachy je používaný zejména ve zdravotnictví, ale má i jiné využití. V článku se podíváme, jak provést dezinfekci auta a jeho klimatizace za pomoci ozonového generátoru LifeOX-AIR ® Ozzy a v čem spočívají jeho výhody.

Jak ozonem vyčistit auto od zápachu a alergenům?

Čištění auta začíná správným umístěním generátoru podle toho, jak chcete dezinfikovat. Vhodným místem je sedadlo spolujezdce. 

  • Pro důkladnou dezinfekci klimatizace umístěte generátor co nejblíže k jejímu sání.
  • Nastartujte auto a zapněte klimatizaci. 
  • Dalším krokem je nastavení času dezinfekce na časovači.
  • Doba se může různit podle toho, jak velmi je vaše klimatizace zanesena.
  • Na začátek je doporučeno začít s kratší dobou aplikace ozonu, například po dobu 15 minut.
  • Na začátku dezinfekce se všechen ozon bude spotřebovávat v systému klimatizace. Kdyby byl čistý, ozon by se z něho dostával zpátky do auta.
  • Po úvodním čištění na 15 minut sledujte, jak na tom vaše klimatizace je. Poté proces několikrát zopakujte, dokud nebude klimatizace čistá. 
  • Po zapnutí generátoru vždy zavřete všechna okna a dveře a opusťte vozidlo.
  • Po ukončení ozonizace je také vhodné nechat ještě pár minut vozidlo se zapnutou klimatizací, aby cirkuloval vzduch.
  • Poté otevřete všechny dveře a nechte auto trochu odvětrat.

Pravidelným čištěním klimatizace také zkrátíte dobu potřebnou k její dezinfekci. Až budete mít systém dokonale čistý a bez alergenů, je vhodné aplikovat čištění ozonem na vaše vozidlo alespoň jednou týdně.

5P5A8880

Princip fungování LifeOX-AIR® Ozzy

  • Je určený k dezinfekci prostor do 30 m3, k efektivní dezinfekci během 1 hodiny do 15 m3.
  • Vyrábí ozon sám z okolního vzduchu bez přítomnosti lidí – dezinfikovaný prostor je nutné opustit.
  • Po dosažení vyšší koncentrace ozonu v dezinfikovaném prostoru začne probíhat dezinfekce všech předmětů, se kterými přijde ozon do styku – zlikviduje bakterie, plísně, viry včetně viru COVID-19, a také veškeré alergeny a roztoče.
  • Zlikviduje také původce zápachu jako jsou zatuchlost či cigaretový kouř.
  • Po ukončení dezinfekce LifeOX-AIR® Ozzy přemění použitý ozon zpět na kyslík a prostor je bezpečný, zdravotně nezávadný, bez jakéhokoli zápachu a naprosto ideální pro alergiky či astmatiky.

Jak ozonový generátor LifeOX-AIR® Ozzy funguje?

Proces dezinfekce ozonem se nazývá ozonizace. Jde o vysoce účinnou a naprosto ekologickou formu dezinfekce. Využívá se v různých odvětvích jako jsou průmysl, zemědělství, zdravotnictví či k úpravě vody. Dezinfekci ozonem neodolá žádný mikroorganismus. Ozon likviduje všechny bakterie, viry, plísně, alergeny, roztoče a zápachy.

Při likvidaci zápachů je pouze nepřekrývá, ale úspěšně a trvale likviduje. Je proto zcela vhodný i pro alergiky či pro lidi trpící astmatem. Ozon je ale z chemického hlediska nestabilní kyslík, proto je potřebné vyrábět ho přímo na místě, které chceme dezinfikovat. A přesně k tomu je určený univerzální ozonový generátor do domácností, aut či na cesty, LifeOX-AIR® Ozzy. Přístroj je určený k ozonizaci vzduchu.

Funguje tak, že z okolního vzduchu vyrábí ozon bez přítomnosti lidí, který svým působením dezinfikuje okolní prostor. Po ukončení aplikace ozonu se ozon postupně rozloží zpátky na vzduch. Kromě dezinfekčních účinků bude vzduch po ukončení ozonového čištění svěží a voňavý bez jakéhokoli zápachu.

5P5A8848

Je ozonové čištění bezpečné?

Jak jsme viděli výše, čištění ozonem je 100% účinná a naprosto ekologická forma dezinfekce. Ozon je normální součástí zemské atmosféry a dýcháme ho všichni. Toxickým se stává až ve chvíli, kdy jeho koncentrace přesáhne určitou mez. Koncentrace ozonu se nejčastěji udává v jednotkách ppm (parts per million), tedy počtu částic na 1 milion.

V nedotčeném přírodním prostředí se tato koncentrace pohybuje okolo 0,015 ppm, což je i hranice, kdy ozon lze začít vnímat lidským čichem. V České republice se koncentrace ozonu ve vzduchu pohybuje v rozmezí 0,05 – 0,06 ppm. Ozon je tedy přirozenou součástí vzduchu a života, je ale potřebné vyhnout se jeho dýchání ve vysoké koncentraci v průběhu čištění.

Tip na článek: Je čištění vzduchu ozonem opravdu bezpečné a zdraví neškodné?

Po zapnutí generátoru je proto nutné prostor určený k dezinfekci opustit. Ozonový generátor LifeOX-AIR® Ozzy se po ukončení časovače sám vypne. Vozidlo před použitím následně důkladně vyvětrejte. Svěží ozonový vzduch po vyvětrání není na závadu.

Proč vybrat zrovna LifeOX-AIR® Ozzy?

Výrobcem tohoto ozonového generátoru je společnost LIFETECH, která má 40leté zkušenosti z praxe a různých laboratorních pokusů v oblasti ozonových a UV technologií. Zabývá se také oxidačními procesy a nanotechnologiemi pro úpravu vody a vzduchu. Jejich výrobky a technologie jsou ověřené používáním velkými světovými firmami, jako jsou Veolia, Modiano Group, ACO Industries a mnoho dalších.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=ozzy/

Jaké jsou výhody LifeOX-AIR® Ozzy?

  • Zcela likviduje všechny mikroorganismy, které se mu postaví do cesty – bakterie, viry a také plísně.
  • Dezinfekce a deodorizace tímto přístrojem je vysoce účinná a velmi rychlá.
  • Likviduje všechny zápachy. Odstraní cigaretový kouř či zatuchlost. Pokud vozíte v autě domácího mazlíčka, zlikviduje všechny pachy a alergeny, které by se mohli v autě vyskytovat.
  • Přístroj má velice elegantní design, je kompaktní a odolný. Je také dobře přenosný, a proto se hodí i na cesty.
  • LifeOX-AIR ® Ozzy je produktem zavedené a ověřené české firmy.
  • Je ideální pro malé prostory jako jsou pokoje, kanceláře či auta.
  • Jeho cena je ve srovnání s jinými generátory na trhu velmi příjemná. Poté vám bude šetřit další peníze za dezinfekci klimatizace v servisu či různé osvěžovače vzduchu. Ty už nebudete potřebovat, s ozonovým generátorem bude vzduch, který dýcháte, zcela čistý, voňavý a zdravotně nezávadný.
  • Jde o ekologickou formu dezinfekce, po čištění nezůstávají žádné odpadní látky. Ozon je zcela přirozenou součástí přírody.
  • Je vhodný i pro alergiky a lidi trpící astmatem.

Pokud se pro ozonový generátor LifeOX-AIR® Ozzy rozhodnete, rozhodně tím nic neztratíte, ale naopak získáte. Uděláte tím něco pro životní prostředí, a zároveň také pro své zdraví. A v neposlední řadě i pro svou peněženku, protože tento přístroj vám je schopný ušetřit spoustu peněz. Ozonová dezinfekce je moderním procesem a v případě dezinfekce klimatizací aut určitě také budoucností. 

Zdroje

  • HUDSON, James B.; SHARMA, Manju; VIMALANATHAN, Selvarani. Development of a practical method for using ozone gas as a virus decontaminating agent. Ozone: science & engineering, 2009, 31.3: 216-223.
  • ARLIAN, Larry G.; PLATTS-MILLS, Thomas AE. The biology of dust mites and the remediation of mite allergens in allergic disease. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2001, 107.3: S406-S413.
  • NOGALES, Carlos Goes, et al. Ozone therapy in medicine and dentistry. J Contemp Dent Pract, 2008, 9.4: 75-84.
  • GONÇALVES, Alex Augusto. Ozone as a safe and environmentally friendly tool for the seafood industry. Journal of aquatic food product technology, 2016, 25.2: 210-229
  • PUMNUAN, Jarongsak; INSUNG, Ammorn; WANGAPAI, Teerapong. The Use of Ozone for Controlling European House Dust Mite, Dermatophagoides pteronyssinus (Trouessart). CURRENT APPLIED SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2020, 420-428.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.