Je ozon škodlivý? Vše o bezpečnosti

O ozonové čističky vzduchu je čím dál větší zájem, což je vzhledem k epidemické situaci naprosto pochopitelné. Dezinfekce ozonem je v tuto chvíli totiž nejúčinnější metodou pro vyčištění vzduchu, ploch a povrchů uvnitř uzavřených prostor. Spolehlivě likviduje bakterie, plísně a viry, včetně koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje tolik obávané onemocnění covid-19. Je však čištění ozonem opravdu bezpečné? 

dezinfekce-ozonem-rizika-fb

 

Bezpečnost ozónu: Ozon je přírodní dezinfekce

Ozon neboli aktivní kyslík (O3) vzniká působením elektrických výbojů nebo UV záření na molekuly vzdušného kyslíku (O2) a běžně se vyskytuje v přírodě. Jde tedy o naprosto přírodní dezinfekci. Proto je pro živé organismy neškodný a není potřeba se ho jakkoli obávat. I zde ale platí pravidlo „všeho s mírou“

Jak bezpečně pracovat s ozonem

Ve vysoké koncentraci, která se používá při dezinfekci ozonem, je již jedovatý a zdraví škodlivý. Právě z toho důvodu je nutné se při ozonizaci nezdržovat v čištěné místnosti a odnést z ní i zvířata a rostliny.

Jakmile ozonový generátor odvede svou práci a vydezinfikuje celý prostor, upozorní vás zvukovým signálem. Do místnosti však alespoň 1–2 hodiny nevstupujte a počkejte, až se ozon rozpadne zpátky na vzdušný kyslík (O2). Teprve potom můžete vejít a pořádně vyvětrat. Následně už neexistuje žádné zdravotní riziko a vy si můžete plnými doušky užívat zdravější a voňavý vzduch bez škodlivin.

Tip: Zjistěte, co je ozonový generátor, jaké jsou jeho výhody a jak funguje.

Otrava ozonem: Příznaky

Generátor ozonu nikdy nepoužíváme, když jsme v místnosti nebo v autě. Při dezinfekci ozonem je třeba být mimo místnost a i po ukončení cyklu 1-2 hodiny nevstupovat, než se ozon rozpadne zpátky na kyslík. A jaké jsou příznaky otravy ozonem?

  • Dýchací potíže: Exponované osoby mohou mít pocit, že nemohou dýchat normálně, zvláště při fyzické námaze.

  • Bolest na hrudi: Po inhalaci ozonu může osoba cítit bolest nebo pálivý pocit na hrudi.

  • Kašel: Ozon může dráždit dýchací cesty a způsobit chronický nebo akutní kašel.

  • Podráždění očí: Může způsobit pocit pálení, svědění nebo slzen očí.

  • Bolest v krku nebo suchost: Osoby mohou mít pocit dráždění nebo suchosti v krku.

  • Zhoršení astmatu: U lidí s astmatem může expozice ozonu zhoršit astma.

  • Zhoršení chronických bronchopulmonálních onemocnění: Stejně jako u astmatiků může expozice ozonu zhoršit symptomy u lidí s COPD nebo jinými dýchacími onemocněními.

  • Zhoršení kardiovaskulárních onemocnění: Vysoké koncentrace ozonu mohou nepříznivě ovlivnit kardiovaskulární systém, zejména u lidí s již existujícími srdečními onemocněními.

Co dělat při podezření na otravu ozonem?

Pokud máte podezření na otravu ozonem nebo jste byli vystaveni vysokým koncentracím ozonu, postupujte následovně:

  • Odejděte z postižené oblasti: Co nejrychleji se přesuňte do prostředí s čerstvým vzduchem, daleko od zdroje ozonu. Pokud jste v uzavřeném prostoru, otevřete okna a dveře, aby se prostor co nejrychleji vyvětral.

  • Dýchejte klidně a hluboce: Pokud máte potíže s dýcháním, snažte se dýchat klidně a hluboce, aby se vaše tělo mohlo co nejrychleji zotavit.

  • Vyhledejte lékařskou pomoc: Pokud máte těžké nebo přetrvávající příznaky, vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc.

Ozon dezinfikuje nejen ovzduší, ale i povrchy

Pokud se ptáte, zda musíte z dané místnosti před čištěním ozonem odnášet i veškeré předměty, tak nemusíte. Právě naopak. Ozon důkladně a precizně vydezinfikuje vše, co mu přijde do cesty, včetně nábytku, textilií a věcí, které jste v ní zanechali.

lifeox-air-ozzy-výhody

Tip: Jak jednoduše vyčistit auto od zápachu? Přečtete si náš článek, jak čistit nejenom vaší klimatizaci.

Díky plynnému skupenství se dostane i na těžko dostupná a propustná místa a spolehlivě vás zbaví škodlivých mikroorganismů (viry, bakterie, plísně) a alergenů či pachů ze zvířat, kouře a podobně. Je proto více než vhodný pro alergiky a astmatiky.

Velkým problémem, kteří řeší právě výše zmínění alergici, jsou především roztoči, žijící v sedacích soupravách či lůžkovinách nebo kobercích. Nejsou okem viditelní, proto běžným úklidem je nemožné je odstranit. Velmi účinný způsob odstranění se jeví právě generátor ozonu. 

Tip: Jak se efektivně zbavit roztočů v domácnosti, najdete v tomto článku. 

Dávejte si však pozor na některé materiály. Jelikož je ozon silné oxidační činidlo, může při vyšší koncentraci poškozovat povrchy náchylné ke korozi, nebo urychlovat degradaci plastů a výrobků z gumy. Takové předměty z místnosti raději odneste, stejně jako předměty vyšší či umělecké hodnoty. Případně je bezpečně zakryjte.

Čištění ozonem se využívá ve zdravotnictví i potravinářství

Vzhledem ke skvělým účinkům a spolehlivosti se čištění pomocí ozonu hojně využívá v mnoha oblastech. Ve zdravotnictví a potravinářství nevyjímaje. V nemocnicích se jím například dezinfikují chirurgické nástroje, v ordinacích a čekárnách efektivně likviduje viry a bakterie.

cisteni-ozonem

Své uplatnění našel i v potravinářském průmyslu, kde se používá k tzv. ozonizaci potravin. Nejen že je čistí, sterilizuje, zbavuje toxických látek a odstraňuje nepříjemné zápachy, ale zároveň je chrání před plísněmi, mikroorganismy a nenechavým hmyzem. Díky tomu jim výrazně prodlužuje životnost.

Ozonový generátor vs. životní prostředí

Když se řekne ozon, automaticky si každý z nás představí strašáka jménem ozonová díra. Je proto naprosto pochopitelné, že vás zajímá, jaký má generátor ozonu, potažmo dezinfekce ozonem, dopad na životní prostředí. Skvělá zpráva je, že se nemusíte ničeho obávat.

Vzhledem k tomu, že po čištění se brzy ozon rozpadne zpátky na vzdušný kyslík (O2), a navíc neobsahuje žádné chemikálie, jde o plně ekologickou a pro člověka i přírodu nezávadnou metodu – což je jeho velkou výhodou.

#produkty#https://www.nanospace.cz/generatory-ozonu/?order=bestseller/

Čištění ozonem je tedy opravdu bezpečné a šetrné jak k přírodě, tak i lidskému zdraví. Jen je vždy potřeba pamatovat, že čeho je moc, toho je příliš. Pokud budete dodržovat všechna výše uvedená pravidla a pokyny v návodu, nemáte se čeho bát. Naopak vám ozonová čistička vzduchu perfektně poslouží a dopřeje mnohem zdravější prostředí. 

Firma Lifetech se více než 30 let zabývá výrobou dezinfekčních technologií. Vedle generátorů ozonu prodává také UV lampy a zařízení pro detekci a destrukci ozonu. Na vývoji těchto produktů spolupracuje mj. i se zahraničními univerzitami. Produkty Lifetech jsou ověřeny Státním zdravotním ústavem. 

Stačí si jen vybrat tu nejlepší pro vás ››.

FAQ

Je ozon jedovatý?

Ano, ozon je jedovatý.

Je bezpečné používat generátor ozonu?

Ano, je bezpečné používat generátor ozonu, stačí dodržovat správný postup.

Můžu být v místnosti, když běží generátor ozonu?

Ne, ozon je jedovatý, měli byste zapnout generátor, odejít a po ukončení cyklu do místnosti ještě 1-2 hodiny nevcházet. Potom se doporučuje také pořádně vyvětrat.

Zdroje

  • HUDSON, James B.; SHARMA, Manju; VIMALANATHAN, Selvarani. Development of a practical method for using ozone gas as a virus decontaminating agent. Ozone: science & engineering, 2009, 31.3: 216-223.
  • ARLIAN, Larry G.; PLATTS-MILLS, Thomas AE. The biology of dust mites and the remediation of mite allergens in allergic disease. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2001, 107.3: S406-S413.
  • NOGALES, Carlos Goes, et al. Ozone therapy in medicine and dentistry. J Contemp Dent Pract, 2008, 9.4: 75-84.
  • GONÇALVES, Alex Augusto. Ozone as a safe and environmentally friendly tool for the seafood industry. Journal of aquatic food product technology, 2016, 25.2: 210-229
  • PUMNUAN, Jarongsak; INSUNG, Ammorn; WANGAPAI, Teerapong. The Use of Ozone for Controlling European House Dust Mite, Dermatophagoides pteronyssinus (Trouessart). CURRENT APPLIED SCIENCE AND TECHNOLOGY, 2020, 420-428.



Lída Kučerová z nanoSPACE
Lída Kučerová je textařka, která při psaní využívá pořádnou dávku empatie a psychologie. Ráda pracuje s emocemi a jejím cílem je lidsky, čtivě a pomocí trefně zvolených slov předávat informace o produktech a zajímavostech zákazníkům nanoSPACE®.