10 % sleva na designové oblečení nanoSPACE by LADA s kuponem DENZEME10. Pouze do 22.4.2024.

Jak se efektivně zbavit roztočů v čalounění a matraci?

Velkým problémem alergiků jsou miliony roztočů, kteří žijí v čalounění sedací soupravy, v lůžkovinách, v kobercích nebo plyšových hračkách. Tito roztoči z řádu pavoukovců způsobují alergické reakce. Problémem je, že jsou okem neviditelní a hlavně, že právě z matrací nebo z čalounění se jen velmi těžko běžným úklidem dostávají. Pojďme se podívat na efektivní způsoby, jak předejít jejich hromadění v matracích a jak je jednoduše zahubit pomocí generátoru ozonu. 

jak-se-zbavit-roztocu-v-calouneni-a-matraci

 

Zdravotní rizika spojená s prachových roztoči

Roztoči jsou bezobratlí živočichové dosahující velikosti od 0,1 do 20 mm. Z větší části se živí kožními šupinami, plísněmi, bakteriemi nebo kvasinkami. Proto jsou pro ně živnou půdou místa, na kterých se lidé pohybují a kterých se dotýkají. Jednoznačně vede čalouněný nábytek, matrace a dětské plyšové hračky. Daří se jim všude tam, kde je vlhkost (například ložní povlečení) a kam není přístup slunečního světla.

Pro alergiky, astmatiky a citlivé osoby jsou škodlivé hlavně výkaly roztočů a jejich rozpadlá tělíčka, která jsou největším zdrojem alergenů. Obsahují totiž protein – proteázu trávicího enzymu, který způsobuje záněty kůže a spojivek nebo alergickou rýmu či zhoršuje astma. Průměrný člověk ztratí za jeden den asi 1 g šupinek kůže, z nichž se uživí až 1 milion roztočů.

roztoci-v-calouneni

Tip: Alergie na roztoče: jak s ní bojovat? Dozvíte se v dalším článku.

Průměrný životní cyklus roztočů trvá asi 20 až 30 dní u samečka a až 10 týdnů u samičky. Během této doby jsou schopni vyprodukovat až 100 vajíček denně a přibližně 2 000 částeček výkalů a částečně natrávených enzymů. Je tedy zřejmé, že se jedná o velmi produktivní živočichy.

Jak zabít prachové roztoče?

Jak zatočit s roztoči? Je nutno podotknout, že samotný výskyt roztočů nijak nesouvisí s čistotou a hygienou, vyskytují se ve všech domácnostech a běžně poletují vzduchem. Co ale můžeme ovlivnit, je jejich množství.

Ideální je čistit vzduch kvalitní čističkou vzduchu, která disponuje HEPA filtrem, jenž je schopný zachytit velmi malé nečistoty, viry, spory plísní, částice smogu a kouře a také výkaly roztočů. Tím snižuje zatížení lidského organismu znečištěným vzduchem.

Omezit množství roztočů pomáhá pravidelné větrání, praní potahů a povlaků polštářů, stírání prachu z tvrdých ploch (nábytek a podlaha bez koberce) nebo snížením teploty v místnostech.

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu/

Tip: Přečtěte si, o nejlepších čističkách vzduchu a jak vybrat tu pravou?

Mýty o hubení roztočů

O roztočích lze říct, že jsou docela odolní. Vydrží i suchý vzduch a ani vysavač je zcela neodstraní. Koberce nebývají hlavním zdrojem výskytu roztočů, daleko více jich totiž bývá v lůžkovinách, kde mají hlavní zdroj obživy. V nich člověk pravidelně leží a v nich zůstávají částice odumřelé kůže, což je hlavní potrava roztočů.

1) Antialergické a hypoalergenní matrace

Říkáte si, že pokud máte antialergickou matraci, že se vás roztoči v posteli netýkají? Naopak, ne všechny nabízené matrace jsou vhodné na dlouhodobé udržování roztočů mimo vaši postel. V široké nabídce matrací naleznete různé materiály a povrchy, které jsou označovány proti roztočům, avšak hodně z těchto typů matrací funguje na zhuštěném vláknu, tedy, ze začátku vlákno udržuje roztoče venku z matrace, ale postupně vám materiál bude degradovat a roztoči se do matrace dostanou a vám opět začne alergická rýma nebo vyrážka.

Dalším problémem je u matrací to, že jsou některé označovány jako hypoalergenní a vy si mylně můžete myslet, že se jedná o matrace, které jsou určené proti alergii na roztoče. Musíme vás zklamat, ale bohužel nejsou. Hypoalergenní se označuje produkt, který je vhodný pro citlivou pokožku, tedy obsahuje takový materiál, který nevyvolává alergie, avšak není to 100% funkční ochrana proti alergenům, které roztoči vylučují.

2) Praní na 60 °C

Říkáte si, že se vás to nemůže týkat, když si pravidelně měníte povlečení a perete ho na 60 °C? Bohužel, týká. Roztoče sice praním na vyšší teplotu krátkodobě zahubíte, ale jejich těla se stanou potravou pro další kolonii, která si už brousí zuby ve vašich polštářích a matracích.

roztoci-v-matraci

Tip: Jak vybrat lůžkoviny pro alergiky? Čtěte na blogu.

3) Hubení roztočů mrazem a sluncem

Říkáte si, že lze přeci ničit roztoče působením slunečních paprsků v létě nebo mrazu v zimě? Ve většině případů se jedná o krátkodobé řešení, protože roztoči se zase vrátí, stejně jako je to u praní povlečení. Je to takový začarovaný kruh. Doma totiž tyto malé pavoukovce máme všichni a nejde je prakticky vyhubit. Existují sice insekticidy na roztoče, ale jejich efekt je pouze krátkodobý a negativní účinky na naše zdraví převažují nad pozitivy.

Jak dlouhodobě zbavit matraci roztočů z čalounění?

Jak jsme si již uvedli, největším zdrojem roztočů v domácnosti jsou matrace, protože se v nich udržuje vlhkost a jsou bez přístupu slunečního svitu. Proto je v zájmu každého alergika vybavit matraci protiroztočovým povlakem, který budete udržovat v čistotě pravidelným praním. Ten by měl být, pokud možno z vhodného materiálu, což může být například vícevrstvá textilie s nanovlákennou bariérou.

1) Protiroztočové lůžkoviny

Zde se nabízí povlaky s nanomembránou, která zachycuje možné alergeny a zajišťuje ochranu před vznikem nemocí dýchacích cest. Ty existují ve variantách s gumou, na zip, ve formě plachty na cestování nebo v provedení nanobavlna. Jedná se o skvělou prevenci, díky které nebudete muset polykat úlevové léky, jež často utlumují nejen alergii, ale i vás.

#produkty#https://www.nanospace.cz/povlaky-na-matraci/

Účinnost této nanobariéry v záchytu alergenů je oproti všem tradičním textiliím nesrovnatelná, zajišťuje 100 % ochranu proti roztočům, kteří se přes bariéru nedostanou dovnitř matrace nebo z matrace ven a umírají na nedostatek potravy. Tudíž se nestane, že by se vám do postele opakovaně roztoči vraceli.

2) Generátory ozonu

Další možností, jak se zbavit roztočů v domácnosti, je používání generátorů ozonu, které čistí vzduch od plísní, alergenů i virů a bakterií. 

Ozon je jedním z nejsilnějších oxidačních činidel, které známe, neničí tedy jen bakterie a viry, ale dokáže zničit i zápach, plísně a roztoče. Kromě ovzduší v místnosti v ní perfektně vyčistí i plochy a povrchy věcí. Je tedy ideálním pomocníkem na důkladnou dezinfekci bytů, kanceláří, ordinací a dalších prostor, ale i textilií, nábytku, omítek nebo dětských hraček.

#produkty#https://www.nanospace.cz/generatory-ozonu/

Tip: Je čištění vzduchu ozonem opravdu bezpečné? Čtěte na blogu.

Ozon se běžně využívá na hubení roztočů, je však potřeba velmi vysokých dávek ozonu. To znamená, že je nutné opakovaně a po delší doby aplikovat ozon z generátorů ozonu LifeOX Air. Pokud je to možné, tak doporučujeme zabalit kontaminované části do plastového pytle, aby koncentrace ozonu byly co nejvyšší v místě výskytu roztočů.

Zdroje

  • Arlian LG, N. J.-M. (1999). Reducing relative humidity to control the house dust mite Dermatophagoides farinae. J Allergy Clin Immunol, 852-6.
  • Arlian LG, A. A. (n.d.). Lowering humidity in homes reduces dust mites and their allergens. J Allergy Clin Immunol, 99-104.
  • Nurmatov U, van Schayck CP, Hurwitz B, et al. House dust mite avoidance measures for perennial allergic rhinitis: an updated Cochrane systematic review. Allergy. 2012;67(2):158–65.
  • RL Brandt, L. A. (1976). Mortality of house dust mites, Dermatophagoides farinae and D. pteronyssinus exposed to dehydrating conditions or selected pesticides. JMed Entomol, 327-352.
  • HALKEN, Susanne, et al. Effect of mattress and pillow encasings on children with asthma and house dust mite allergy. Journal of allergy and clinical immunology, 2003, 111.1: 169-176.
  • HAN, Jae-Hyuk, et al. Killing effect of ozone on house dust mites, the major indoor allergen of allergic disease. Ozone: science and engineering, 2006, 28.3: 191-196.
  • SCHEI, M. A.; HESSEN, J. O.; LUND, E. House‐dust mites and mattresses. Allergy, 2002, 57.6: 538-542.
  • NADCHATRAM, M. House dust mites, our intimate associates. Trop Biomed, 2005, 22.1: 23-37.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.