Co pomáhá na průduškové astma (astma bronchiale)?

Astma je onemocnění dýchacích cest, které způsobuje, že se vaše průdušky zúží a způsobuje dušnost, sípání a kašel. Astma může být způsobeno různými faktory, jako je alergie, infekce nebo stres. Pojďme se podívat na vše, co byste měli vědět o astmatu.

co-pomaha-na-pruduskove-astma-fb

 

Co je astma?

Astma nebo-li astma bronchiale je onemocnění dýchacích cest, které způsobuje, že se vaše průdušky zúží a způsobuje dušnost, sípání a kašel. Průduškové astma může být způsobeno různými faktory, jako je alergie, infekce nebo stres. Příznaky astmatu se obvykle zhoršují v noci nebo brzy ráno a mohou být zmírněny užíváním léků nebo inhalátoru. Astma je chronické onemocnění, které se nemůže úplně vyléčit, ale lze jej udržet pod kontrolou správnou léčbou a vyhýbáním se astmatickým dráždivým látkám.

Astma se obvykle rozlišuje podle intenzity:

  • Mírné astma. Při mírném astmatu se příznaky objevují méně než jednou týdně a nejsou obvykle tak vážné, že by vyžadovaly použití léků na astma ve spreji.
  • Středně těžké astma. Při středně těžkém astmatu se příznaky objevují více než jednou týdně, ale ne tak často, že by způsobovaly náhlé astmatické záchvaty. Tyto příznaky obvykle vyžadují použití léků na astma ve spreji.
  • Těžké astma. Při těžkém astmatu se příznaky objevují často a jsou tak vážné, že způsobují náhlé astmatické záchvaty. Tyto příznaky obvykle vyžadují použití léků na astma ve spreji a dalších léků k udržení astmatu pod kontrolou.

Tip: Jak poznám, že mám alergii? Dozvíte se v následujícím článku.

Co je alergické astma?

Alergické astma je typ astmatu, které je způsobeno alergickou reakcí na různé dráždivé látky, jako jsou pyl, prach nebo zvířecí srst. Při kontaktu s těmito alergeny se u osob s alergickým astmatem začnou uvolňovat chemické látky, které způsobí, že se průdušky zúží a způsobí příznaky astmatu, jako je dušnost, sípání a kašel. Alergické astma se obvykle léčí užíváním léků, které pomáhají zmírnit příznaky a zabránit alergickým reakcím, a vyhýbáním se alergenům, které způsobují astma. Spouštěčem alergického astmatu bývají prachoví roztoči, přečtěte si článek, jak na ně.

Astma bronchiale u dětí – jak se projevuje a léčí?

Astma u dětí se projevuje podobně jako u dospělých, s příznaky, jako je dušnost, sípání a kašel. Tyto příznaky se obvykle zhoršují při fyzické námaze nebo v noci nebo brzy ráno.

astma-alergie-deti

Astma u dětí může být způsobeno různými faktory, včetně alergií, infekcí nebo stresu. Některé děti mohou být také více náchylné k astmatu, pokud jejich rodiče nebo sourozenci trpí touto nemocí.

Léčba astmatu u dětí se obvykle skládá z užívání léků, které pomáhají zmírnit příznaky a udržet astma pod kontrolou, a vyhýbání se astmatickým dráždivým látkám. Je důležité, aby rodiče nebo opatrovníci dětí s astmatem sledovali příznaky a věděli, kdy zajít k lékaři s dýchacími obtížemi a následně se řídili pokyny lékaře ohledně léčby a prevence astmatických záchvatů. Pokud má dítě alergii na roztoče, základem léčby je odstranění spouštěčů – roztočů. Ti se nachází především v polštářích, přikrývkách a matracích. Proto je naprostým základem pořízení protiroztočových lůžkovin.

Tip: Přečtěte si článek - Jak poznat a řešit alergii u dětí a miminek

Rizika neléčeného astma

Neléčené astma může vést k řadě závažných komplikací, včetně:

  • Dušnosti. Při astmatu se průdušky zúží a způsobí dušnost, což může být velmi vyčerpávající a zhoršovat kvalitu života.
  • Astmatickému záchvatu. Astmatický záchvat se objevuje, když se průdušky zúží natolik, že není dostatek vzduchu, který se může do plic dostat. Astmatický záchvat může být velmi závažný a vést k úplnému udušení, pokud se neřeší včas.
  • Poškození plic. Neléčené astma může poškodit plíce a snížit jejich funkci. To může způsobit, že budete dýchat těžce a budete se cítit unavení, i když budete ležet v posteli.
  • Zvýšenému riziku infekce. Astma může způsobit, že vaše průdušky budou náchylnější k infekcím, protože se snižuje schopnost vašeho těla bojovat proti bakteriím a virům.

Tip: Jak vybrat ideální polštář pro alergika?

Jak léčit průduškové astma a zmírnit jeho příznaky?

Existuje několik způsobů, jak se léčit astma a zmírnit příznaky:

  • Vyhýbejte se spouštěčům. Astma může být způsobena alergeny nebo jinými dráždivými látkami, jako je kouř nebo znečištěný vzduch. Je důležité se jim vyhýbat, abyste zmírnili příznaky astmatu.
  • Používejte čističku vzduchu. Pokud máte silné astma, čistička vzduchu by měla být v každé místnosti, kde trávíte větší množství času. Můžete také ale zvážit natření zdí fotokatalytickými nátěry, které čistí vzduch.

  • Pořiďte si antialergické lůžkoviny. Často je astma horší v noci, a to kvůli přítomnosti roztočů v peřinách, polštářích a matracích. Ty mohou dráždit nejen alergiky na roztoče ale i astmatika, který nemá prokázanou alergii na prach.
  • Použitím inhalátoru. Inhalátor je zařízení, které vám umožní inhalovat léky proti astmatu přímo do vašich průdušek. Inhalátor obsahuje léky, které rozšiřují průdušky a pomáhají zmírnit dušnost.
  • Užíváním léků. Lékař vám může předepsat léky na astma, které pomáhají zmírnit příznaky a udržet astma pod kontrolou. Tyto léky mohou být ve formě tablet nebo inhalátoru a měly by se užívat podle pokynů lékaře.
  • Správnými dýchacími technikami. Dýcháním správným způsobem můžete pomoci zmírnit příznaky astmatu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/protiroztocove-povleceni/

Tip: Přečtěte si článek - Jak vybrat vhodné povlečení pro alergiky?

Jak se diagnostikuje astma?

Lékaři mohou zjistit, že máte astma různými způsoby. Nejčastěji se používají následující vyšetření:

  • Fyzikální vyšetření. Lékař si poslechne vaše plíce pomocí fonendoskopu a zkontroluje, zda slyší sípání nebo jiné příznaky astmatu. Také se může zeptat na příznaky, které máte, a na vaši anamnézu astmatu.
  • Při spirometrii se pacient nadechne a vydechne co nejrychleji, aby lékař mohl měřit průtok vzduchu v plicích. Pomocí spirometrie se určuje závažnost astma.
  • Kožní testy na alergii: Pomáhají určit, která látka vám astma způsobuje.

Tip: Zkuste domácí test na alergii -  AllergoCHECK, který s přesností 96 % odhalí alergii na prachové roztoče, kočky a pyly.

Doma pak může astmatik sledovat aktuální stav funkce svých průdušek jednoduchým průtokoměrem.

Mohou některé léky způsobovat astmatické záchvaty?

Ano, některé léky mohou způsobovat astmatické záchvaty u lidí s astmatem. Nejčastěji se astmatické záchvaty vyskytují u lidí, kteří užívají léky na ředění krve, jako je aspirin nebo ibuprofen. Tyto léky mohou způsobit, že se průdušky zúží a způsobí astmatický záchvat.

astma-alergie

Je důležité, abyste se poradili se svým lékařem ohledně léků, které užíváte, a zda by mohly způsobovat astmatické záchvaty. Pokud jste astmatik a užíváte léky, které mohou způsobovat astmatické záchvaty, může vám lékař předepsat jiné léky nebo upravit dávkování, abyste se vyhnuli astmatickým záchvatům.

Dýchací techniky pro zmírnění těžkého astma

Existuje několik dýchacích technik, které mohou pomoci zmírnit astma a snížit riziko astmatických záchvatů. Mezi tyto techniky patří:

  • Dýchání přes nos. Dýchání přes nos může pomoci zvlhčit vzduch, který vdechujete, a snížit riziko infekcí dýchacích cest. Dýchání přes nos také zpomaluje rychlost dýchání a umožňuje plicím vdechovat více vzduchu.
  • Relaxační dýchání. Relaxační dýchání může pomoci uklidnit a zmírnit stres, který může způsobovat astmatické záchvaty. K relaxačnímu dýchání patří dýchání přes nos a vydechování přes ústa, přičemž se snažíte dýchat pomalu a hluboko.
  • Dýchací cvičení pro astmatiky. Dýchací cvičení mohou posílit svaly dýchacích cest a zlepšit vaši schopnost dýchat. Můžete si vyzkoušet různá dýchací cvičení podle toho, co vám nejlépe vyhovuje. Například můžete zkoušet dýchání přes nos a vydechování přes ústa nebo dýchání s balónkem.

Astma se může zhoršit v zimě

U některých lidí se může astma zhoršit  v zimě. To může být způsobeno různými faktory, jako je suchý vzduch, nachlazení nebo chřipka, které jsou běžnější v zimních měsících. Některé příznaky astmatu, které se mohou zhoršit v zimě, zahrnují dušnost, sípání a kašel.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=Zvlh%C4%8Dova%C4%8D+vzduchu

Tip: Rádi vám poradíme, jak zvýšit vlhkost v domě a v bytě.

Je důležité pečlivě sledovat příznaky astmatu v zimě a řídit se pokyny lékaře ohledně léčby, abyste zmírnili zimní příznaky. Kromě vyhýbání se spouštěčům je důležité i udržování správné vlhkosti v domě.

Odvlhčovače a jejich vliv na astma

Pokud máte alergii na roztoče, je extrémně důležité držet vlhkost vzduchu do 50 %. Čím vyšší je totiž vlhkost v bytě, tím vyšší počet roztočů u vás doma žije.  Pravidelné používání odvlhčovače může vést ke snížení koncentrace alergenů ve vašem domě, což zase snižuje zátěž na dýchací systém a frekvenci astmatických záchvatů. Průměrný roztoč zemře za 5-11 dní při relativní vlhkosti 50 % nebo méně. Doporučuje se umístit odvlhčovač do místností, kde trávíte nejvíce času, jako je ložnice nebo obývací pokoj, a udržovat relativní vlhkost v rozmezí 40-50 %. 

Zdroje:

  • Arlian LG, A. A. (n.d.). Lowering humidity in homes reduces dust mites and their allergens. J Allergy Clin Immunol, 99-104.

  • Arlian LG, N. J.-M. (1999). Reducing relative humidity to control the house dust mite Dermatophagoides farinae. J Allergy Clin Immunol, 852-6.

  • Korsgaard, J. (1983). Preventive measures in mite asthma: a controlled trial. Allergy, 93-102.

  • Platts-Mills TA, V. D. (1997). Indoor allergens and asthma: report of the Third International Workshop. J Allergy Clin Immunol, S2-24.

  • Platts-Mills TAE, H. M. (1986). Seasonal variation in dust mite and grass pollen allergens in dust from the houses of patients with asthma. J Allergy Clin Immunol, 781-91.

  • Singh, M., & Jaiswal, N. (2013). Dehumidifiers for chronic asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews, 1-25.

  • Wright GR, H. S. (2009). Effect of improved home ventilation on asthma control and house dust mite allergen levels. Allergy, 1671-80.

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.