Jak odstranit plíseň z nehtů (onychomykózu) i bez předpisu

Trápí vás delší dobu plísně na nohou či nehtech? Nevíte si s ní rady? Rádi vám sdělíme tipy na volně prodejné přípravky proti plísni nehtů, díky, kterým se nadobro zbavíte plísně na nehtech, jak na rukou, tak i nohou.

jak-odstranit-plisen-z-nehtu-fb-2

 

Co je to onychomykóza?

Tímto termínem označují odborníci několik různých plísňových onemocnění nehtů způsobených určitými druhy hub, plísní a kvasinek. Ve většině případů jsou postiženy nehty u prstů na nohou, zpravidla pak palec či malíček.

Mykózou nehtů trpí asi 10 % populace (mezi diabetiky ale až třetina) a častěji se vyskytuje u mužů. Asi u poloviny lidí se onychomykóza po vyléčení vrátí.

Mezi rizikové faktory, které rozvojí plísně na nehtech napomáhají, patří:

  • věk nad 60 let (starší lidé mívají oslabenou imunitu),
  • dlouhé nošení uzavřené obuvi (bez dostatečné cirkulace vzduchu se ustavuje teplé a vlhké mikroklima ideální pro růst plísní – varovným příznakem je zápach nohou),
  • oslabená imunita v důsledku nemoci nebo určitých zákroků (rizikoví jsou pacienti po transplantaci, kteří užívají léky oslabující imunitu),
  • omezený krevní oběh (často v důsledku cukrovky),
  • procházení se naboso ve veřejných bazénech, šatnách apod.,
  • poškození nehtu např. během túry.

Jak poznat mykózu kůže a nehtů

Ze začátku může být obtížné plíseň nehtů poznat, protože pokožka je pouze zarudlá a svědí. Mezi typické projevy patří ztluštění nehtu a změna barvy na žlutou. Nehet je křehký a s postupující mykózou se drolí a – podle typu plísně – mění barvu zelenou, bílou či černou. V některých případech může dojít i k oddělení celé nehtové ploténky od lůžka.

Plísně napadají i kůži v okolí nehtů a mezi prsty na nohou. Zde se infekce projevuje vysušením, zčervenaním a „šupinatěním“ pokožky. Objevují se také puchýře, které můžou praskat.V pokročilém stádiu onychomykózy se rozvíjí zápach a nehet zarůstá. Pacienty s plísní na nehtech někdy trápí bolest při chuzi.

Pokud plíseň neléčíte, může dojít k trvalému poškození nehtu, roznesení infekce dále do těla či k druhotné infekci (napadení podrážděné pokožky bakteriemi). To vše může vést k amputaci postižených prstů nebo až k život ohrožujícímu septickému šoku.

Nejčastější příznaky mykózy nehtů a kůže

  • Ztluštění nehtu, 
  • změny barvy nehtu (žlutá, zelená, bílá i černá),
  • zčervenání a šupinatění pokožky,
  • svědění,
  • puchýře. 

Kde se mykóza objevuje? Rozdělení dle typů mykóz

  • Mykóza na nohou 

Pokud se plíseň objeví na nohou, jedná se o nejčastější dermatofytózu. Ty se vyskytuje až u 50% populace a bohužel se často pacientům vrací. Projevuje se načervenalou kůží mezi prsty, která nepříjemně svědí a praská. Pokud problém přejde v mykózu chodidel, tvoří se praskliny i na ploskách nohou.

  • Mykóza nehtů (onychomykóza)

Jak už jsme výše zmínili, mezi typické projevy patří ztluštění nehtu a změna barvy na žlutou. V pokročilém stadiu se nehet drolí a mění barvu na zelenou, bílou či černou. V některých případech může dojít i zcela k oddělení celé nehtové ploténky od lůžka.

  • Mykóza vlasové pokožky

Mezi hlavní projevy této infekce patří červená a svědivá olupující se kůže na hlavě s pupínky a puchýřky, dochází přitom i k lámání a vypadávání vlasů. Tento druh mykózy postihuje nejen pokožku hlavy, ale i obočí a řasy. Velmi častá je i u dětí školního věku, jelikož se velmi snadno šíří ve větších kolektivech.  

Léčba plísně nehtů a nohou

Na onychomózu v počátečním stádiu dobře zabírá octová lázeň. Jak ji připravit? Přidejte do lavoru s teplou vodou dvě lžíce kuchyňského octa a několik zrnek hypermanganu. Chodidla do lázně ponořte na 10 až 15 minut. Někteří lidé doporučují nahradit ocet několikami kapkami bělidla (např. Savo), tato varianta ale může být nebezpečná – raději se jí vyhněte.

Proti plísním nehtů jsou neejefektivnější léky obsahující antimykotikum prodávané pod názvem Lamysil, Itrakonazol či Flukonazol. Tyto látky se usazují v nehtovém lůžku, brání růstu spór a narušují metabolismus kvasinek a plísní, což vede k jejich odumření. Nevýhodou systémových léků jsou vedlejší účinky – nepříznivě působí na játra.

U méně vážných případů nasazují lékaři masti s ciklopiroxem. Zmíněné preparáty jsou ale na předpis, jehož vystavení může zabrat i několik týdnů. Pokud nemůžete na návštěvu u kožního specialisty čekat, nezbývá než se poohlédnout po volně prodejných preparátech.

Tip na článek: Ponožky se stříbrem, které ničí zápach

Volně prodejné přípravky proti plísni nehtů a kůže

Oblíbené jsou přípravky s biokompatiblními nanovlákny, která nehet obalí a po až 2 týdnů postupně uvolňují účinné látky. Patří sem např. bezbarvý lak na nehty FRANAIL s extraktem z oregana a aloe vera. Tyto výtažky mj. obsahují látky karvakrol, thymol a bradykinázu, které mají:

  • antimykotický a antibakteriální efekt (pomáhají i proti sekundární infekci),
  • hojivé vlastnosti,
  • prevenční účinky (brání rozvoji plísně).

 

Tip na náš článek: Co je nanovlákno? 

Před aplikací je potřeba nehty odlakovat. Postižené nehty stačí po nanesení laku postupně zastřihnout. Jedna lahvička vydrží na 6 až 10 aplikací na všechny nehty.

 

franail-aplikace-1

Počítejte s tím, že léčba onychomykózy zabere několik týdnů až měsíců. Je totiž třeba počkat, dokud postižená ploténka neodroste. Během léčby choďte v nové obuvi, kterou alespoň 2krát týdně vystříkejte dezinfekčním sprejem s nanostříbrem.

#produkty#https://www.nanospace.cz/pece-o-nehty/

Prevence proti plísni na nohou a nehtech

Ideální je nosit obuv s dostatečnou cirkulací vzduchu, ne vždy je to ale možné. Boty proto alespoň pravidelně střídejte a vždy je nechte dokonale „vyvětrat“.

Rozvoji plísní a spór brání ponožky se stříbrným vláknem. Nanostříbro pomáhá potlačit také bakterie a brání rozvoji zápachu (detaily zjistíte v článku o nanočásticích stříbra).

Dejte také pozor na přenos plísňových spór dalšími cestami – v obuvnictví si nezkoušejte boty bez ponožek a nikdy nepoužívejte cizí ručníky. Léčbu onychomykózy doporučujeme podpořit užíváním přípravků na posílení imunity.

Co dělat s pokročilou plísní nehtů?

Pokud jste vyzkoušeli už vše a nic nezabírá nebo je plíseň už v pokročilém stadiu, navštivte dermatologa.

Co si z článku odnést?

  • Onychomykóza je plísňové onemocnění, které zpravidla napadá nehty na nohách. Rizikovým faktorem pro rozvoj onemocnění je vyšší věk, nadměrné pocení chodidel a dlouhé nošení uzavřené obuvi.
  • Existuje více druhů mykóz podle toho, na které části těla se objevují. 
  • K rozvoji plísně na nehtech jsou extrémně náchylní diabetici, lidé s poruchou imunity a osoby po transplantaci. 
  • Během onychomykózy mění nehet svou barvu, ztlušťuje se a postupně se drolí. Napadení pokožky plísní se projevuje zčervenáním kůže a tvorbou šupinek.
  • Pokud se plíseň nehtů neléčí, dochází k zarůstání nehtové ploténky, rozvoji bolesti a druhotné infekci. V ojedinělých případech může onychomykóza vést k septickému šoku.
  • Nejúčinnějšími léky na nehtovou plíseń jsou přípravky terbinafinem. Dobře fungují také masti s ciklopiroxem. Tyto preparáty jsou na předpis.
  • Volně dostupnými produkty pro léčbu plísně nehtů jsou bezbarvé laky, které obsahují nanovlákna s výtažkem z oregana a aloe vera. Efekt laků je dlouhodobý, po jediném nanesení vylučují účinné látky až po dobu 14 dnů.

FAQ - nejčastější otázky a odpovědi

Co je mykóza nehtů?

Mykóza nehtů je infekce nehtů způsobená určitými druhy hub, plísní a kvasinek. Ve většině případů jsou postiženy nehty u prstů na nohou, zpravidla pak palec či malíček..

Jak se mykóza nehtů šíří?

Mykóza nehtů se šíří z jednoho infikovaného nehtu na jiný nebo z jedné osoby na druhou.  Nejčastěji se šíří mezi lidmi ve veřejných prostorách, kde nenosíte přezuvky, jako jsou bazény, sprchy a tělocvičny.

Jaké jsou příznaky mykózy nehtů?

Pokožka je zarudlá a svědí. Mezi typické projevy patří ztluštění nehtu a změna barvy na žlutou. Nehet je křehký a s postupující mykózou se drolí a – podle typu plísně – mění barvu zelenou, bílou či černou. V některých případech může dojít i k oddělení celé nehtové ploténky od lůžka.

Jak se mykóza nehtů léčí?

Léčba mykózy nehtů zahrnuje antifungální léky obsahující antimykotikum prodávané pod názvem Lamysil, itrakonazol či flukonazol. Funguje ale také octová lázeň. Jako prevenci plísní či jako doplňková léčba se doporučují produkty s biokompatiblními nanovlákny, která nehet obalí a po až 2 týdnů postupně uvolňují účinné látky. Patří sem např. bezbarvý lak na nehty FRANAIL s extraktem z oregana a aloe vera.

Jak mohu předejít mykóze nehtů?

Prevence mykózy nehtů zahrnuje udržování čistých a suchých nohou, nošení suchých a prodyšných bot, nošení kvalitních ponožek (vhodné jsou ponožky se stříbrem, které zabraňují množení plísní) a pečovat například krémem na ruce a nohy bez plísní, pokud vaše nohy mají sklony k mykózám či často navštěvujete bazény.

Co s plísní pod nehtem?
Pokud už máte plíseň pod nehtem, bude nutné nasadit léčbu. A to buď přípravky terbinafinem nebo masti s ciklopiroxem. Tyto preparáty jsou na předpis. Volně dostupnými produkty pro léčbu plísně nehtů jsou krémy, které obsahují nanovlákna s výtažkem z oregana a aloe vera.
Jak dlouho trvá léčba mykózy nehtů?

Léčba mykózy nehtů může trvat několik měsíců až roků, v závislosti na závažnosti infekce a na tom, jak rychle nehty rostou. Je důležité dodržovat doporučenou léčbu a včas konzultovat s lékařem, pokud se příznaky nelepší nebo se zhoršují.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.


Zdroje