Oregano: koření i přírodní léčivo

Oregano nebo-li dobromysl obecnou asi většina z vás zná jako výborné koření, které se s oblibou používá třeba do rajčatového základu na pizzu. To ale není ani zdaleka jediné využití této bylinky, které se právem přezdívá „zázrak Středomoří“. Oregano hraje už po staletí důležitou roli také v oblasti tradičního lidového léčitelství.

oregano

 

V dobách starověkého Řecka a Říma si válečníci potírali své rány léčivým olejem z oregana, aby se v nich nerozvinula infekce. Vděčná bylinka však pomáhala lidem během staletí i s léčením mnoha dalších neduhů. Oregano podporuje trávení, má blahodárný efekt na pokožku a odnepaměti se používá i na plísňová onemocnění.  

Dnes už víme, že oregano je také relativně silným přírodním antibiotikem, které navíc zabírá i na bakteriální kmeny odolné vůči průmyslově vyráběným antibiotikům. Někdy se zkrátka vyplatí vrátit ke starým léčebným metodám našich předků. Medicína se sice v posledních desetiletích posouvá mílovými kroky dopředu, ale příroda zůstáva v některých ohledech stále daleko před vědci.

Přírodní účinné látky v oreganu

Oregano je doslova plné zdraví prospěšných látek. Obsahuje důležité vitamíny B, které mírní projevy únavy a mají pozitivní vliv na správné hospodaření těla s energií. Pomáhají také udržovat psychickou rovnováhu. A kromě toho může B komplex zlepšit prokrvení a okysličení buněk i svalů.

Oregano je bohaté i na vápník, hořčík, železo, měď, mangan a další minerální látky. Protizánětlivé vlastnosti bylině ze Středomoří dodáva beta-karyofylen. A zapomenout nesmíme ani na vitamín E, vitamín K a omega 3.

Nedílnou součástí oregana je také carvacrol. Odborné studie prokázaly, že carvacrol je doslova zabiják bakterií, virů, plísní a parazitů. Podobně skvělé vlastnosti potvrdil výzkum z roku 2016 i u další složky oregana – thymolu. Tato unikátní přírodní látka vykazuje nadstandardní antiseptické a antimykotické vlastnosti. Ve studii se ukázalo, že thymol dokáže u člověka efektivně léčit plísňová onemocnění na prstech rukou a nohou.

Tip na článek: Jak odstranit plíseň z nehtů (onychomykózu) i bez předpisu

kvet-oregana

A jak by řekl Horst Fuchs: „To stále není vše, přátelé.“ V oreganu se nachází antioxidanty a spousta dalších úžasných látek, které podporují celkové zdraví člověka. Rozhodně není náhoda, že se tato fantastická bylina používá už po staletí k posílení imunity i k léčení akutních problémů.

Tip: 12 tipů, jak posílit imunitu u dospělých i dětí

Přehled možných léčivých účinků oregana:

  • přírodní antibiotikum = pomáhá na chřipku a nachlazení
  • podporuje imunitní systém
  • může efektivně léčit plísňová onemocnění
  • pomáhá ulevit od křečí a problémů trávícího ústrojí
  • používá se na léčbu zánětů v dutině ústní
  • může mít pozitivní vliv na srdce
  • může pomáhat na podrážděnou pokožku, ekzémy a svrbění
  • pomáhá při léčbě akné a hnisavá ložiska na kůži
  • zlepšuje psychickou pohodu a pomáhá při depresích
  • používá se při nepravidelné menstruaci

Jak vidíte, byla by obrovská škoda používat oregano pouze jako klasické koření. Přírodní léčivé účinky se hodí na celou řadu zdravotních problémů.

Zbavte se zánětů

Zánět v lidském těle nemá co dělat. Přesto se s ním občas musíme vypořádat. Například zánět dásní dokáže být skutečně velmi nepříjemný a může vést až ke ztrátě zubů.

Při zánětu kůže dochází pro změnu k začervenání, podráždění a svědivosti. Dalším problémem je, že zranění se zánětem se také podstatně hůře a mnohem déle hojí.

Pokud se nechcete spoléhat jenom na konvenční medicínu a syntetická léčiva, určitě se vyplatí sáhnout po oleji z oregana, u kterého odborné studie z roku 2010 prokázaly silné protizánětlivé účinky. Kromě toho, že si přírodní látky uvnitř oregana efektivně poradí s vnitřními i vnějšími záněty, tak mohou také utlumit bolest vzniklou poraněním nebo artritidou.

Rozlučte se s akné

Další výhodou oregana jsou jeho blahodárné účinky na pleť. Pomůže zbavit vaši pokožku přebytečné mastnoty, zmenší rozšířené póry, uleví od svědivé vyrážky a zabírá i na akné.

Sušenou bylinu nechte vylouhovat v šálku s horkou vodou. Po několika minutách bylinku vyceďte a počkejte až léčivá tekutina zchladne na pokojovou teplotu. Potom už stačí namočit vatový tampon a přetřít postižená místa. Přibližně za 30 minut můžete ošetřené oblasti opláchnout.

Tuhle osvědčenou léčebnou kúru opakujte několikrát týdně a budete mít krásně hebkou pokožku bez otravného akné. 

Nebo také můžete vyzkoušet Sjednocující krém s kyselinou salicylovou a mandlovým olejem, od firmy NAFIGATE, pro efektivní ale šetrný boj s akné. Kyselina salicylová je ideální složkou pro boj s aknózní pletí, jedná se o výtažek z kůry vrby bílé, který má hojivé a protizánětlivé účinky. Mandlový olej pleť vyživí – kromě hydratačního účinku pleti dodá vitamíny a minerály. 

Tip: 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné

Vyřeště problém s plísněmi

O plísních na nehtech rukou a nohou se moc nemluví. Řadí se mezi neoblíbená kožní onemocnění, kterých se velice špatně zbavuje. Klasická léčba často selže a lidé si potom ze zoufalství máčí nohy ve slabém roztoku sava a dělají mnoho podobných blbostí, které však mohou vážně ohrozit zdraví.

Přitom se stačí trochu inspirovat našimi předky a použít na plísně léčivou sílu přírody. Dneska už si navíc nemusíte pěstovat oregano doma, a pak si z něho podle starodávného babičina receptu složitě vyrábět masti, krémy a různé tinktury.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=franail/

Na trhu se nachází relativně dost léčivých produktů. České firmě Franail se navíc podařila úžasná věc. Po letech výzkumu začala jako první na světě prodávat speciální antimykotické přípravky, které využívají biokompatibilní nanovlákna jako nosiče účinných látek obsažených v aloe vera a oreganu. Podařilo se tak vylepšit přírodní léčiva o moderní nanovlákna.

Přírodní látky doplněné o nanovlákna

Princip fungování protiplísňových produktů Franail můžeme ve zkratce popsat takto. Nanovlákna nehet pevně obalí, aby se plíseň nemohla šířit na další místa. Zároveň se z nanovláken uvolňují účinné látky z oregana a aloe vera, které léčí přesně v postižené oblasti a dostanou se až hluboko do struktury nehtu. Antiseptické vlastnosti se postarají o dokonale čisté prostředí, ve kterém mají kožní buňky ideální podmínky pro regeneraci.

Plíseň může být příčinou i různých kožních defektů. Relativně často dochází k popraskání nehtů, drobným trhlinkám na kůži a k dalším nepříjemnostem. Nanovlákna v takových případech fungují jako maličké náplasti, které efektivně zacelí drobné defekty a utvoří speciální ochrannou vrstvu.

Potom už stačí nechat nehet postupně odrůstat, pravidelně zastřihávat a 1krát za týden až dva použít speciální lak na nehty proti plísním. Za několik měsíců už si na plíseň ani nevzpomenete.

Zdroje:

  • Singletary, K., 2010. Oregano: overview of the literature on health benefits. Nutrition Today, 45(3), pp.129-138.
  • Arcila-Lozano, C.C., Loarca-Piña, G., Lecona-Uribe, S. and González de Mejía, E., 2004. Oregano: properties, composition and biological activity. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 54(1), pp.100-111.
  • Leyva-López, N., Gutiérrez-Grijalva, E.P., Vazquez-Olivo, G. and Heredia, J.B., 2017. Essential oils of oregano: Biological activity beyond their antimicrobial properties. Molecules, 22(6), p.989.
  • Giannenas, I., Bonos, E., Christaki, E. and Florou-Paneri, P., 2018. Oregano: A feed additive with functional properties. In Therapeutic Foods (pp. 179-208). Academic Press.
  • Harini, N.S., 2014. Oregano: A wonder herb. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, 6(3), p.127.
  • Ghitea, T.C., Bungau, S., Tit, D.M., Purza, L.A.V.I.N.I.A., Otrisal, P.A.V.E.L., Aleya, L.O.T.F.I., Cioca, G., Pantis, C. and Lazar, L.I.V.I.U., 2020. The effects of oregano oil on fungal infections associated with metabolic syndrome. Rev. Chim, 71, pp.335-341.

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.