12 tipů, jak posílit imunitu u dospělých i dětí

Máte pocit, že máte oslabenou imunitu a chytíte doslova cokoliv, co projde kolem? Poradíme vám, co s tím dělat, jak rychle zvýšit imunitu u vás i u vašich dětí. Podíváme se na vitaminy, kterých máme v měsících, kdy je imunita oslabená, nejméně a jak je doplňovat. Přečtěte si 12 nejlepších tipů, jak zlepšit posílit vaší imunitu. 

Jak posílit imunitu u dospělých

 

Oslabená imunita příznaky:

  • Nedostatečné množství spánku: Nedostatek spánku může vést k oslabení imunity a zvýšení rizika onemocnění.
  • Prodělaná nemoc: Nemoci oslabují náš organismus a po prodělané nemoci, například COVID-19 či chřipce je náš organismus náchylnější. 
  • Stres: Dlouhodobý stres může vést k oslabení imunity a zvýšenému riziku onemocnění.
  • Nevhodná strava: Nedostatečné množství vitamínů a minerálů ve stravě může vést k oslabení imunity.
  • Konzumace alkoholu: Pravidelné konzumace velkého množství alkoholu může poškodit imunitní systém a zvýšit riziko onemocnění.
  • Kouření: Kouření poškozuje imunitní systém a zvyšuje riziko onemocnění.
  • Nedostatečná fyzická aktivita: Nedostatečná fyzická aktivita může vést ke snížení obranyschopnosti organizmu.
  • Věk: Imunitní systém se postupem času oslabuje a může být méně účinný při ochraně proti nemocem.
  • Léky: Některé léky mohou oslabit imunitní systém, například léky proti rakovině nebo léky užívané při transplantacích orgánů.

12 tipů na zvýšení imunity u dospělých

Pro zlepšení imunity je důležitá nejen pestrá strava bohatá na minerály a vitaminy, dostatek pohybu, ale i vyrovnaná psychika s minimální stresovou zátěží a samozřejmě kvalitní spánek. Pojďme se podívat, co můžete udělat pro to, abyste vy i vaše děti měli dobrou imunitu. 

na-prochazce

Tip: Jak rozeznat nachlazení od chřipky? Přečtěte si v článku.

1) Jak rychle zvýšit imunitu? Zapracujte na spánku

Ačkoliv se to může zdát banální, kvalitní spánek je to nejdůležitější, co pro sebe můžete každý den udělat. Ze studií je zřejmé, že čím hůře spíte, tím kratší máte život. Kvalitně prospaná noc prospívá našemu mozku, tělu ale i pleti. Přečtete si, co dělat, když nemůžete dobře a kvalitně spát.  

Pro vaše zdraví a správné fungování imunitního systému je klíčové, abyste měli nastavený nějaký pravidelný spánkový režim a ten poté dodržovali. Je dobré chodit spát přibližně ve stejnou dobu a spát alespoň 8 hodin denně. Dodržování stejné doby usínání je klíčové pro kvalitu spánku a spánek dlouhý 8 hodin denně zajistí, že se dokáže organismus dostatečně regenerovat na buněčné úrovni.

Studie říkají, že spánek dlouhodobě kratší než 7 hodin denně se pojí s několikanásobně vyšším rizikem, onemocnění virózou, než u lidí, kteří spí pravidelně déle než 8 hodin denně. Slabší imunitní systém však není jediným důsledkem nedostatku spánku, v dlouhodobém horizontu se při nedostatečném spánku vystavujete vyššímu riziku, že se u vás projeví celá řada onemocnění.

V dnešní uspěchané době může být spánek pro řadu lidí nedosažitelným luxusem, ale pokud se rozhodnete svému tělu alespoň osm hodin spánku denně dopřát, odměnou vám bude kromě odolnější imunity i větší spokojenost (nedostatek spánku může rozhodit i hormonální systém) a lepší kognitivní schopnosti.

2) Dostatek zdravého pohybu podporuje imunitu

Posilování kondice jde ruku v ruce s posilováním imunitního systému. Nemusíte patřit mezi vrcholové sportovce ani se oddávat denně kardio cvičení a posilování, abyste podpořili svou kondici. Platí, že stačí alespoň nějaká fyzická aktivita – například pravidelné procházky, plavání nebo jízda na kole. Kolik minut denně sportovat, abyste posílili imunitu? Stačí 30 minut. Pokud byste chtěli začít běhat v zimě, podívejte se, jak se správně obléct, abyste z běhání vytěžili maximum.

3) Nejlepší vitaminy na imunitu: Vitamin D

Vitamíny ovlivňují imunitní odpověď, jejich nedostatek, takzvaná avitaminóza, zvyšuje šanci, že náš imunitní systém nebude v potlačování infekcí tak efektivní. Zvláštní úlohu ve vlivu na imunitní systém poté hraje vitamín DVitamin D má pro imunitní systém důležitou roli. Podílí se na produkci bílých krvinek, které jsou důležité pro boj s infekcemi. Vitamin D také pomáhá regulovat aktivitu imunitních buněk a může pomoci snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny. Nedostatek vitaminu D může být spojen s vyšším rizikem vzniku infekcí, jako jsou například infekce dýchacích cest nebo zánět zubů. Pokud máte podezření, že trpíte nedostatkem vitaminu D, můžete si jednoduše ověřit jeho hladinu pomocí domácího testu. Jak doplnit vitamin D si můžete přečíst v našem článku.  

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-imunita/

Tip: Při nákupu na Benu.cz můžete využít slevový kód a cashback a mít tak celý nákup levnější (https://kuponer.cz/obchody/benu-cz/).

4) Konzumujte dostatečné množství vitaminu C

Konzumujte dostatečné množství ovoce a zeleniny, abyste měli dostatek důležitého vitaminu C. Nedostatek vitaminu C se může projevovat řadou příznaků, včetně únavy, bolestí hlavy, krvácení dásní, křehkých nehtů, vyrážek a snížené imunity. Vitamin C můžete doplnit také pomocí kvalitních doplňků stravy.

Vitamin C je silný antioxidant, který je známý svou schopností posílit imunitu. Zde je několik způsobů, jak zlepšuje imunitu:

  1. Podpora produkce bílých krvinek: Vitamin C podporuje produkci lymfocytů a fagocytů, které pomáhají chránit tělo před infekcemi.

  2. Funkce jako antioxidant: Vitamin C pomáhá chránit bílé krvinky před poškozením volnými radikály, které mohou způsobit slabší imunitní odpověď.

  3. Podpora kožní obranyschopnosti: Vitamin C je také důležitý pro udržení zdravé kůže, která je první linií obrany těla proti patogenům.

  4. Podpora funkce bariéry: Vitamin C pomáhá udržovat integritu sliznic, což je důležité pro imunitní obranu organismu.

  5. Posílení imunitní odpovědi: Vitamin C může zvýšit produkci interferonů, proteinů, které aktivují imunitní buňky a zabraňují replikaci virů.

5) Čím posilnit imunitu? Zkuste kurkumin

Podle studií z posledních let má kurkumin výrazné antioxidační účinky a pozitivní vliv na imunitní systém. Například některé studie ukazují, že kurkumin může pomoci zlepšit funkci bílých krvinek a zvýšit aktivitu imunitních buněk. Kurkumin také potlačuje tzv. volné radikály, vysoce reaktivní částice s kyslíkem, které poškozují buněčnou membránu, proteiny a DNA. To má za následek spuštění apoptózy, tedy buněčné „sebevraždy“. Jejím úkolem je tělo ochránit mj. před nádorovým bujením, ke kterému může dojít právě při poškození genetické informace. Více informací najdete v našem článku o kurkuminu.

6) Přijímejte dostatek minerálů

Na správnou funkci imunitního systému má vliv i hladina minerálů. Pro imunitní systém je důležitý především zinek a selen. Deficit těchto minerálních látek oslabuje imunitní systém, protože právě zinek a selen jsou součástí stovky důležitých enzymatických procesů v našem těle.

Právě zinek zamezuje proniknutí virů do jádra buňky, čímž blokuje množení viru a také podporuje produkci imunitních buněk (T a B lymfocytů, NK buněk, atd.), které jsou důležité pro vypořádání se s infekcemi. I proto ho najdete v imunitních komplexech, které se prodávají na zlepšení imunity.  Některé bylinky, které si můžete doma pěstovat (například v chytrých květináčích) jsou bohaté na zinek například koriandr a petržel. 

Jak posílit imunitu a zvýšit imunitu? Doplňte minerály

Tip: Covid-19: Nejčastější příznaky a jak ho poznat se dočtete na našem blogu.

7) Nejlepší podpora imunity u dospělých? Otužujte se

Otužování může mít mnoho podob, ať už se jedná o klasické sprchování se studenou vodou, pravidelné otužování v zamrzlém jezeře nebo saunování. Pozitivní efekt otužování na zlepšení imunitní odpovědi potvrdila řada studií, ale opět je třeba počítat s tím, že otužování není všespásné a přestože je pro imunitu prospěšné, jeho efekt není nikterak obrovský.

Při otužování vystavujete tělo krátkým stresovým situacím, které vám pomohou lépe ustát nějaké delší stresové situace, při kterých hrozí, oslabení imunity vůči externím patogenům (například běžné prochladnutí). Dalším pozitivním efektem otužování je vyšší průtok krve v oblasti dýchacích cest, které by mělo vyústit ve vyšší koncentraci imunoglobulinů na jejich sliznicích.

Například takové saunování prospívá k vyšší tvorbě a vyplavování lymfocytů do krevního oběhu. Lymfocyty jsou součástí adaptivní imunity a jejich počet se v těle přirozeně zvyšuje, pokud jsme vystaveni nějakému infektu, se kterým si neporadí první linie naší imunity.

8) Pracujte se stresem

Nadměrné množství stresu v našem životě může mít negativní vliv i na náš imunitní systém. Když jsme vystaveni stresu, tělo uvolňuje hormony, jako je kortizol, které mohou způsobit zánět v těle a poškozovat nám buňky. To může oslabit schopnost těla bojovat proti infekcím a zhoršit průběh některých chorob. Stres také může snižovat počet bílých krvinek, které nám pomáhají bojovat s infekcemi. Naštěstí existují přírodní doplňky stravy, které nám mohou pomoci bojovat se stresem. Přečtete si také, jak se stresu zbavit. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=dopln%C4%9Bk+stravy+stress

9) Omezte alkohol

Konzumace alkoholu může mít negativní vliv na váš imunitní systém. Alkohol může snižovat počet bílých krvinek, které jsou stěžejní při boji s infekcemi. Alkohol také může narušit funkci buněk, které jsou důležité pro imunitní odpověď, a může zpomalovat hojení ran. Pravidelná konzumace vysokých dávek alkoholu také může zvýšit riziko vzniku některých chorob, jako je například rakovina nebo cukrovka. Pokud máte dlouhodobě problém s imunitou, doporučujeme zcela alkohol vyřadit. 

10) Omezte kouření

Všichni víme, že kouření je škodlivé pro naše zdraví. Kouření narušuje náš přirozený imunitní systém a poškozuje buňky, proto pokud máte problém s imunitou, měli byste se kouření vzdát. Kouření navíc zvyšuje riziko vzniku některých chorob, jako je rakovina nebo astma, a může také zhoršovat průběh již existujících chorob, jako je například cukrovka.

11) Zařaďte do stravy hlívu ústřičnou

Existuje řada látek, u kterých je prokázáno, že se pojí se silnější imunitou. Mezi tyto látky patří třeba beta-glukan, který je možné najít v houbách. Pokud se betaglukan hub dostane do těla, považuje jej tělo za cizorodou látku a začne proti jeho přítomnosti zbrojit. Zvýší se tak produkce fagocytů, které spadají do přirozené imunity člověka a lidské tělo je lépe chráněno i proti nacházejícím infekcím. Beta-glukan je přítomný ve většině hub, ale pokud hledáte nějakou houbu, která by byla pro posílení imunity ideální, bude to pravděpodobně hlíva ústřičná.

Pozitivní působení beta-glukanu na imunitní systém je prokázáno řadou studií, ale výzkumů v této oblasti ještě nebylo podniknuto tolik, aby se všichni odborníci v tomto tématu shodli. Zatímco o účinku beta-glukanu na imunitu se stále ještě diskutuje, o prospěšnosti beta-glukanu z ječmene na snížení cholesterolu panuje jasné stanovisko. Například i Evropský úřad pro bezpečnost potravin přijal zdravotní tvrzení, že beta-glukan z ječmene “snižují hladinu cholesterolu v krvi”.

Hlíva ustřičná pomáhá posílit imunitu u dospělých.

Tip: Co pomáhá na průduškové astma (astma bronchiale)? Přečtěte si v článku.

12) Jak rychle zvýšit imunitu? Zkuste kolostrum, největší zázrak přírody

Kolostrum je označení pro bílkovinu, kterou produkují mléčné žlázy savců cca 24 - 48 hodin po porodu. Tato tekutina obsahuje všechny složky, které zajistí zdraví a energii novorozence (komplex imunitních a růstových faktorů). Dnes je colostrum extrémně populární při obnově imunity dospělých, ale i dětí, protože právě pro dětskou imunitu je to pravděpodobně nejpřirozenější látka, o kterou můžete obohatit výživu. 
 
Kolostrum obsahuje protilátky (imunoglobuliny), které účinkují proti bakteriím, virům i plísním, dále např. laktalbumin, který podporuje mj. i regeneraci buněk. Kolostrum má pozitivní vliv na dělení buněk a urychluje regenerační i hojivé procesy v těle. 
 

FAQ - Časté dotazy

Jak posílit imunitu u dětí?

Důležité je dbát na pravidelný pohyb, vyváženou stravu a dostatek spánku. Pokud byste například po nemoci chtěli zařadit nějaké vitaminy pro děti na podporu imunity, doporučováno je colostrum, které je pro dětskou imunitu ta nejpřirozenější látka. Vhodný je také vitamin C či vitamin D.

Jak rychle zvýšit imunitu?

Neexistuje jediný recept, ale důležitá je kvalitní a vyvážená strava bohatá na vitaminy a minerály, pohyb a hlavně dostatek spánku. Pro rychlejší zotavení po nemoci můžete zařadit vitaminy na podporu imunity.

Jak se projevuje oslabená imunita?

Oslabená imunita se projevuje častými infekcemi, dlouhým hojením ran či dlouhodobou únavou. Oslabená imunita může způsobovat i nechuť k jídlu a úbytkem váhy.

Existuje jedna pilulka na vše?

Velmi blízko se takové pilulce blíží doplněk proti stárnutí - Mindflow Longevity.

Co je nejlepší na podporu imunity u dospělých?

Pravidelný pohyb, vyvážená strava a dostatek spánku. Skvělé je i otužování. Vhodný je také vitamin C či vitamin D.

Jak rychle posílit imunitu?
Jak podpořit imunitu?

Pravidelným pohybem, vyváženou stravu a dostatkem kvalitního spánku. Z doplňků stravy se doporučuje kolostrum, vitamin C či vitamin D.

Jaké vitamíny na posílení imunity?

Zdroje

    • IRWIN, Michael. Effects of sleep and sleep loss on immunity and cytokines. Brain, behavior, and immunity, 2002, 16.5: 503-512.
    • THOMAS, W. R.; HOLT, P. G. Vitamin C and immunity: an assessment of the evidence. Clinical and Experimental Immunology, 1978, 32.2: 370.
    • HOLFORD, Patrick, et al. Vitamin C—An adjunctive therapy for respiratory infection, sepsis and COVID-19. Nutrients, 2020, 12.12: 3760.
    • ARANOW, Cynthia. Vitamin D and the immune system. Journal of investigative medicine, 2011, 59.6: 881-886.
    • HEWISON, Martin. An update on vitamin D and human immunity. Clinical endocrinology, 2012, 76.3: 315-325.
    • JONES, Arwel Wyn; DAVISON, Glen. Exercise, immunity, and illness. In: Muscle and Exercise Physiology. Academic Press, 2019. p. 317-344.
    • JAGETIA, Ganesh Chandra; AGGARWAL, Bharat B. “Spicing up” of the immune system by curcumin. Journal of clinical immunology, 2007, 27: 19-35.
    • MEHTA, H.; NAZZAL, K.; SADIKOT, R. T. Cigarette smoking and innate immunity. Inflammation Research, 2008, 57: 497-503.
    • FARD, Shila Hasanian; TOGHYANI, Majid; TABEIDIAN, Sayed Ali. Effect of oyster mushroom wastes on performance, immune responses and intestinal morphology of broiler chickens. International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, 2014, 3: 141-146.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.