Nejlepší oblečení na běhání v zimě: Jak ho vybrat?

Běhání v zimě může být skvělý způsob, jak se udržet ve formě, a zároveň si užít krásy zimní přírody. Abyste si běhání užili na maximum, je extrémně důležité, abyste byli správně oblečení. Přinášíme vám 10 tipů na vybavení na běhání, abyste z běhání vytěžili maximum.

Razítko

 

Na co si dát pozor při běhání v zimě?

Při běhání v zimě je důležité dát si pozor na některé rizikové faktory, které mohou ohrozit vaše zdraví a bezpečnost. Mezi nejčastější rizika patří:

  • Mrazivé teploty: Při běhání v mrazivém počasí je důležité se správně obléct a udržet teplo uvnitř těla. Doporučuje se vrstvení oblečení a použití kvalitního vybavení 
  • Náledí a ledovka: Při běhání v zimě je důležité dávat pozor na povrch, po kterém se pohybujete. Náledí a ledovka mohou způsobit pády a zranění, proto je důležité si dávat pozor a vybírat si bezpečné trasy.
  • Únava a dehydratace: Běhání v zimě může být náročnější než běhání v teplém počasí, proto je důležité dostatečně se protáhnout a rozcvičit před během a sledovat svoji únavu a pořádně se napít. Vybírejte vždy trasy dle své kondice.
  • Viditelnost: Při běhání v zimě je důležité, abyste byli vidět. Doporučuje se nosit reflexní prvky, abyste byli dobře viditelní pro ostatní. Pokud je velká mlha, zvažte, zda na vaší trase nehrozí nebezpečí. 

Tip na článek: Jak v zimě pečovat o pleť

10 tipů na vybavení na běhání v zimě

Zatímco v létě stačí vyběhnout v šortkách a tričku, v zimě se musíte obléct tak, abyste se příliš nepotili, ale zároveň vám nebyla zima a nehrozilo nachlazení. Jak se správně obléct?

1_2.-bezecke-kompresni-podkolenkyjpg

1) První vrstva

Základem vybavení na běhání v zimě je teplá a prodyšná spodní vrstva, která dokáže odvádět pot a udržet vaše tělo v suchu. Ideální materiály pro spodní vrstvu jsou bavlna, merino vlna nebo syntetické materiály, jako je polypropylen nebo polyester. Naprosto vynikající je spodní vrstva, která je antibakteriální a ničí zápach potu, což při běhání opravdu oceníte. Spodní vrstva by měla být přiléhavá, aby se dobře nosila pod dalšími vrstvami oblečení.

2) Izolační vrstva

Druhou vrstvou vybavení na běhání v zimě je izolační vrstva, která pomáhá udržet teplo uvnitř těla. Izolační vrstva by měla být vyrobená z materiálů, které jsou dobrými izolanty, jako je například syntetický fleece nebo merino vlna. Izolační vrstva by měla být dostatečně teplá, aby vás zahřála, ale zároveň dostatečně lehká a prodyšná, aby se dobře nosila pod dalšími vrstvami oblečení.

3) Vrchní / třetí vrstva

Třetí vrstvou vybavení na běhání v zimě je vrchní vrstva, která vás chrání před venkovními podmínkami. Vrchní vrstva by měla být odolná proti větru a vodě a zároveň dostatečně prodyšná, aby se zabránilo pocení. Materiály, které jsou vhodné pro vrchní vrstvu, jsou například nylon nebo polyester s membránou, které poskytují ochranu proti větru a vodě, ale zároveň umožňují pokožce dýchat. Vrchní vrstva by měla být také dostatečně volná, aby se pod ní dala nosit izolační vrstva.

4) Antibakteriální prodyšné ponožky

K dalšímu vybavení na běhání v zimě patří teplé a prodyšné ponožky, které vás chrání před mrazem, a zároveň umožňují nohám dýchat. Skvělé jsou ponožky se stříbrem, které zároveň ničí zápach při pocení.  Pro běhání v zimě jsou nejvhodnější termo ponožky nebo ponožky vyrobené z merino vlny nebo syntetických materiálů, které jsou dobrými izolanty. Ponožky by měly být dostatečně teplé, ale zároveň prodyšné a pohodlné.

5) Vhodná bunda

Dalším důležitým prvkem vybavení na běhání v zimě je teplá a pohodlná bunda nebo mikina. Bunda by měla být vyrobená z materiálů, které jsou odolné proti větru a vodě, ale zároveň dobře dýchají, aby se zabránilo pocení. Bunda by měla být také dostatečně teplá, ale zároveň dostatečně lehká, aby se dobře nosila při běhání.

Tip: Přečtěte si článek, jak funguje sportovní oblečení proti zápachu. 

6) Multifunkční šátek či tunel na běhání

Šátek na běhání v zimě může být skvělým doplňkem k vybavení na běhání v chladných podmínkách. Šátek poskytuje další izolaci a ochranu proti větru a mrazu a zároveň umožňuje udržet teplo uvnitř těla. Šátek na běhání v zimě by měl být vyroben z materiálů, které jsou dobrými izolanty a zároveň prodyšné, aby se zabránilo pocení. 

Šátek by měl také být dostatečně teplý, ale zároveň dostatečně lehký a pohodlný, aby se dobře nosil při běhání. Pokud běháte ve městě, doporučuje se i šátek, který chrání před smogem

7) Kalhoty a legíny na běhání v zimě

Legíny na běhání v zimě jsou vhodné pro teplé a suché zimní počasí. Legíny poskytují dobrý střih a přilnavost k tělu, takže jsou pohodlné na nošení při běhu. Navíc jsou legíny na běhání většinou vyrobeny z prodyšných a rychleschnoucích materiálů, takže se nezapařují a udržují nohy v suchu. Doporučuje se volit legíny či kalhoty, které jsou navíc vybavené tepelnou vrstvou nebo termo úpravou, aby zajistily dodatečné teplo při běhu v chladnějším počasí.

Tip: Kdo jednou zkusil nano oblečení, už jiné nechce

8) Kvalitní boty na běhání

Pro běhání v zimě je také důležité mít kvalitní běžecké boty, které poskytují dostatečnou oporu a ochranu proti mrazu. Běžecké boty by měly být vyrobeny z materiálů, které jsou odolné proti větru a vodě, a které poskytují dostatečnou izolaci proti mrazu. Důležité je také zvolit boty s dobrým odpružením a podporou nohy, aby se zabránilo bolestem a únavě nohou při běhu. Doporučujeme navštívit naše stránky, kde nabízíme prostředky pro zlepšení hygienického prostředí v obuvi a redukci zápachu.

9) Reflexní prvky 

Pro bezpečné a pohodlné běhání v zimě je důležité také mít dostatečné osvětlení a reflexní prvky na oblečení, abyste byli dobře viditelní. 

10) Čelenka či čepice

Pokud běháte v opravdové zimě, budete potřebovat chránit i uši a hlavu. Vezměte si na běhání čelenku nebo čepici. Nezapomeňte chránit i ruce rukavicemi. 

Na co nezapomenout

Pokud běháte déle jak 30 minut, je vhodné mít s sebou i dostatek tekutin, abyste se během běhání mohli napít a udržet si dostatečný příjem tekutin. V zimě se doporučuje pít teplé nebo horké nápoje, které vás zahřejí a dodají vám energii.

Tip: Co pomáhá na bolest v koleni?

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.