10 efektivních tipů, jak se zbavit akné

Akné není problémem pouze dospívajících, ale dokáže potrápit i v dospělém věku. Osobně jsem bojovala s akné po návštěvě Thajska, kde se mi akné rozjelo neskutečným způsobem, téměř rok jsem musela chodit se silnou vrstvou make-upu, protože jsem se styděla za svou pleť, vyzkoušela jsem snad desítky značek kosmetiky a utratila tisíce korun. Nakonec mi pomohla až kosmetička, která mi ukázala, že boj s akné není jen o výběru vhodné kosmetiky na akné, ale především o dodržování pravidel v péči o pleť a vyhýbání se spouštěčům.

Vím, jak akné dokáže zamávat se sebevědomím, snažila jsem se zakrýt akné make-upem, i když jsem byla celý den sama doma. Nakonec jsem v boji s akné uspěla, dnes mám krásně čistou pleť a v létě chodím ven opět nenalíčená. V článku najdete rady, které mi pomohli vyřešit akné během půl roku. Je třeba je ale dodržovat velmi striktně, dokud se akné nezahojí. Pojďte se tedy společně podívat na rady, jak bojovat proti akné.

jak-se-zbavit-akne-fb

 

Druhy akné

Akné může mít několik různých podob a druhů, které se od sebe dají vzájemně odlišit. V některých případech se však na pleti může vyskytnout i kombinace dvou různých druhů akné. A protože se mazové žlázky nachází různě po těle, objevuje se akné nejenom na obličeji, ale také na krku, zádech, ramenou a podobně.

  • Acne comedonica – objevují se tečky na povrchu kůže v podobě menších, ale nezanícených pupínků. Silnější verze comedonicy je dermatóza nebo-li podkožní akné. 
  • Acne papulopustulosa – zanícené a bolestivé pupínky, které jsou typicky začervenalé.
  • Acne conglobata – nejtěžší a problematicky léčitelná forma akné, kdy se objevuje hodně větších hnisajících pupenů. Protože bývá znět hlubší, zanechává tento druh akné jizvičky.

Podkožní akné - co to je a jak vzniká?

Podkožní akné je hovorový název pro dermatózu, která se vyznačuje malými podkožními hrudkami naplněnými mazem. Podkožní akné je silnější varianta komedonu. Často z něj vznikají nevzhledné jizvy po akné. Nejčastějšími příčinami může být dědičnost či nedostatečné čistění pleti. Ovlivňují ho ale i alergeny jako je pyl a prach. Například spaní na nevhodném polštáři a matraci může způsobovat akné. Doporučuje se proto při silnějším akné si pořizovat antialergické polštáře, přikrývky a povlaky na matraci.

akne

Tip: Jak se zbavit akné za 1 den a lze to vůbec?

Podkožní akné se projevuje tvrdými červenofialovými zánětlivými uzly či boulemi, které nelze vymáčknout, špatně se hojí a jsou extrémně bolestivé. Léčba podkožního akné je náročnější a často zanechává jizvičky. 

Při léčbě se používá například adapalen, benzoyl peroxid, retinoidy, antibiotické masti a kyselina azelaová. K dočasnému zlepšení může pomoci i chemický peeling, bohužel ale při špatně provedeném peelingu může dojít ke zhoršení akné. 

TIP: Zjistěte jak fungují náplasti na akné a které jsou nejlepší?

Proč vzniká akné?

Hlavní příčinou akné je ucpaný vlasový folikul (komedon), ve kterém se může objevit zánět. Komedon vzniká přirozeně a postupně podle toho, jak se množí kožní buňky v pleti. Ne vždy z komedonu vznikne akné, ve zdravé kůži se sám rozpustí.

Mezi vznikem akné a hormonálními změnami existuje úzká souvislost. Proto nejčastěji akné vzniká v době puberty nebo v důsledku jiných hormonálních změn. Proto se často ženy ani po dosažení dospělosti nemusí akné zbavit, zatímco muži v dospělosti už ve většině případech na akné netrpí. Na akné má výrazný vliv menstruační cyklus a je zcela normální, že se na jeden týden v měsíci pleť zhorší. I proto je důležité nevyhodnocovat úspěchy léčby dříve jak po měsíci.

Velkou roli hraje dědičnost, prokazatelný vliv na zvýšenou tvorbu akné má i užívání drog a kouření, nebo používání nevhodné kosmetiky, která ucpává póry nebo příliš vysušuje pokožku (na to pak reaguje naše tělo zvýšenou produkcí mazu).

TIP: Nejlepší přípravky na akné a jak se vyznat v kosmetice

Nejčastější příčiny akné

  • make-up,
  • pot,
  • slzy,
  • pyl,
  • prach (například v polštáři, přikrývce, v matraci).

10 tipů, jak se zbavit akné

Následující rady je potřeba brát skutečně jako systematickou léčbu a z velké části i prevenci proti vzniku nových pupínků. Za čas se naučíte i velmi dobře rozpoznat, co konkrétně může být spouštěčem zhoršení pleti ve vašem případě. Jsou totiž oblasti, se kterými toho moc neuděláte. Konkrétně jde například o hormonální změny, které mohou nastávat během menstruačního cyklu. Je tak naprosto normální pozorovat zhruba jeden týden v měsíci zhoršení pleti.

Pokud to myslíte vážně a chcete vyhlásit akné souboj s cílem jeho výrazného potlačení, zaměřte se hned na několik oblastí. A to na správné čistění pleti, výběr vhodné kosmetiky a změny životního stylu.

1) Čistěte si správně pokožku 

Pokud pravidelně používáte make-up, měli byste svou pleť důkladně odličovat každý večer. Pokud make-up nepoužíváte, měli byste si i tak čistit obličej, protože prach a pyly způsobují akné stejně jako zbytky make-upu. Nikdy byste neměli spát s make-upem. Před používáním odličovacích mlék či olejů vždy obličej opláchněte vlažnou vodou, při používání oleje k odličování používejte vždy ještě další čisticí prostředek na bázi vody. Ačkoliv to může znít zvláštně, naprosto ideální je odličovat se ve sprše, jelikož máte párou rozšířené póry a jednodušeji se důkladně odlíčíte. Po odlíčení nezapomeňte z obličeje spláchnout vodou odličovací mléko, odličovací vodu či olej, poté teprve aplikujte svou pečující kosmetiku. Na otírání obličeje vždy používejte jiný ručník, než který používáte na ruce a tělo.

akne-odlicovani

Mohlo by vás zajímat: Jak se zbavit akné na čele

Velmi populární a efektivní způsob čistění pleti je tzv. double cleansing. Double cleansing nebo-li dvoufázové čistění pleti pochází původně z Jižní Korey a jedná se zkrátka o dvoukrokové odličování. Nejprve použijete odličovací mléko nebo prostředek na bázi oleje a poté dočistíte pleť produktem na bázi vody, a to gelem či tonikem. Dvoufázové čistění pleti je podle dermatologů a kosmetiček jediným způsobem, jak si dokonale vyčistit pleť. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=odli%C4%8Dovac%C3%AD

2) Používejte vhodnou kosmetiku  

Pro pravidelnou péči o pleť se sklony k akné je potřeba vybrat ty správné a kvalitní přípravky. V jejich složení by se měly nacházet některé účinné látky, které pomohou v boji proti zaníceným pupínkům.

Kromě vnějšího ošetření vhodnou kosmetikou se vyplatí přidat i doplňky stravy s obsahem zinku. Tento prvek totiž hraje důležitou úlohu v udržování optimálního stavu pleti, vlasů a nehtů. Pomáhá také s procesem hojení.

Samozřejmostí je výběr vhodné čisticí pleťové vody pro ranní a večerní vyčištění před nanesením krému, masky či séra. Pro intenzivnější čištění sáhněte po gelovém přípravku. Složení vyladěné přímo pro potřeby problematické pleti se sklony k akné nabídne čistící pleťový gel na citlivou pokožku – Cleansing Gel 200 ml. Díky typické konzistenci pomáhá čistit póry bez narušení přirozené ochranné bariéry kůže. Příměs glycerinu a výtažek z kokosového oleje se zase postará o jemnou hydrataci již během čištění. Hodí se v zásadě pro všechny druhy pleti.

Kyselina salicylová

Kyselina salicylová je zajímavá látka přírodního původu. Jde o výtažek z kůry vrby bílé a nabídne přirozené protizánětlivé účinky a pomoc při hojení již vzniklých zánětů a drobných ranek. Právě tato látka je velmi dobrým pomocníkem při snaze o léčbu akné. U lidí, kteří tímto problémem trpí, by tak neměl chybět alespoň jeden přípravek s touto kyselinou. Pro nejlepší účinek a působení na pleti se doporučuje krém s kyselinou salicylovou. Přípravek krém na akné – Acne Cream NAFIGATE 50 ml obsahuje kromě kyseliny salicylové také mandlový olej, takže výborně kombinuje antibakteriální a čisticí vlastnosti s potřebou dostatečné hydratace pro svěží a zdravou pleť. Doporučujeme [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření pleti nanoSPACE Cosmetics. Můžete také vyzkoušet nanovlákennou masku proti akné.

Tip: Nevíte jaké výhody přinášejí kyseliny v kosmetice? Přečtěte si náš článek. 

Zajímavostí této účinné látky je její chemická struktura. Jde o beta hydroxykyselinu, která se rozpouští v oleji. To znamená, že dokáže proniknout do struktury kůže a působit přímo v mazových žlázách či ucpaných pórech, kde potlačuje rozvoj zánětu a následnou tvorbu bolestivých a zarudlých pupínků. Příjemným bonusem navíc je podpora tvorby kolagenu, který se v pleti stará o pružnost a pevnost.

Tip: Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy a klouby?

Pozor si zároveň dejte i přílišné používání přípravků s kyselinou salicylovou. Především v případě suché pleti je vhodné každý den aplikovat pouze jeden krém či jiný přípravek s touto látku. U mastné pleti zase přímo nekombinujte s retinoidy, ale použití těchto dvou účinných látek si rozložte na ráno a večer.

Další složkou kosmetiky, která se může ukázat jako nápomocná při boji s akné, je panthenol. Ten pomáhá snížit svědění pokožky a podporuje proces hojení akné. Zároveň jde o látku s výraznější hydratační schopností, kdy zjemňuje a zvláčňuje pokožku. Není se tak čemu divit, že se tato složka nachází v přípravku maska proti akné – Acne Mask 50ml. Tato šetrná maska obsahuje kyselinu salicylovou, zmíněný panthenol a k tomu ještě přírodní polymer P3HB pro absorbování nečistot a pomoc s regulací přebytečného kožního mazu. Kombinace všech těchto ingrediencí vytváří funkční masku vhodnou pro všechny druhy pleti, a především pro ty se sklonem k akné.

Další variantou, která je vhodná pro lidi, kteří mají problémy s akné, je sada nanovlákenných masek proti akné nanoBeauty, která obsahuje zklidňující a rozjasňující nanovlákennou masku. Tyto masky neobsahují žádnou tekutinu,a k aplikaci vám postačí obyčejná voda. Masky jsou vhodné i pro alergiky a lidi s atopickým ekzémem či citlivou pokožkou.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=sada+masek/

Tip: Jak funguje nanovlákenná maska nanoBeauty?

Dostatečná hydratace s kyselinou hyaluronovou

Kyselina hyaluronová je snad nejvíce aktuálně používanou složkou v kosmetice. A není se čemu divit, protože její objev znamenal doslova převrat pro aktuální principy a poznatky v dermatologii. V lidském těle se kyselina hyaluronová vyskytuje přirozeně. S přibývajícím věkem však její množství pomalu mizí, takže je na místě doplnění právě ve formě kvalitních kosmetických přípravků. Protože podporuje přirozenou hydrataci a obnovu jednotlivých buněk pleti je velmi dobrou pomocí i v boji proti akné.

Pro skutečně pozorovatelný efekt je nutné zvolit kvalitní přípravek. Příkladem může být hyaluronové sérum – Hyaluron Essential NAFIGATE 20ml, kde je kladen speciální důraz na malé molekuly kyseliny hyaluronové. Díky tomu se dokáže dostat i do hlubší vrstvy pokožky, takže nabídne déle trvající efekt. Sérum se doporučuje aplikovat jednou či dvakrát denně a kombinovat s vhodným krémem.

Akné u suché pokožky

Suchá pokožka je poměrně komplikovaná na správnou péči. I přes nedostatečné vytváření kožního mazu však může trpět na akné. Tento problém se typicky objevuje během používání nevhodné kosmetiky. Snaha o hydrataci v podobě mastných krémů se totiž může zvrtnout ucpáním pórů, které se následně promění i v akné. Suchá pleť je z velké části otázkou genetiky, ale snadno si jí můžete sami vyrobit nevhodnou péčí, stresem, hormonální nerovnováhou a nezdravým životním stylem.

Obecně je vhodné o suchou pleť pečovat s pomocí kosmetiky k tomu určené. V první řadě se vyvarujte používání přípravků s obsahem alkoholu. Ten totiž pleť ještě více vysušuje, což může celý problém výrazně prohloubit. K tomu přidejte kvalitní krém určený pro suchou pleť.

Péče o normální až smíšenou pleť s akné

Normální až smíšená pleť většinou nebývá tolik problematická. Při tvorbě akné však vyžaduje správnou péči, která zároveň nebude příliš vysušovat. V praxi to znamená používání například pouze jednoho přípravku s kyselinou salicylovou a vhodnou kombinaci s kosmetikou s hydratačním efektem.

U normální pleti je důležité nepodcenit právě hydrataci a zároveň důkladné čištění jako prevenci před zanícením. V případě smíšeného typu je možné pozorovat výskyt akné víceméně pouze v takzvané T zóně na čele, nose a bradě. Tehdy bývá dobré sáhnout po přípravku proti akné a aplikovat ho lokálně na problematická místa.

Jak se zbavit akné u mastné pleti

Už ze své podstaty je mastná pleť nejvíce náchylná k tvorbě akné. Má totiž tendenci ke zvýšené tvorbě mazu, který se může stát prostředím pro rozvoj zánětu. Při správně zvládnuté péči však mastnější pleť nabídne menší problémy s hydratací a nemívá problémy s předčasnou tvorbou vrásek. V rámci prevence vzniku akné je důležité na pleť nesahat špinavýma rukama a skutečně dbát na pravidelné čištění ráno i večer. Vhodné je použití lehčího krému například s kyselinou salicylovou.

akne-pece

Právě u mastné pleti se však může stát, že akné přejde až do seboroického ekzému. Tehdy se na pleti pomnoží kvasinky, které se živí mazem a způsobují záněty v podobě pupínků a malých vřídků. Nepříjemné je doprovodné svědění a pálení, které celý proces ještě o něco zhoršuje. U takto silného akné je nutné navštívit dermatologa pro předepsání vhodného přípravku.

3) Minimalizujte kontakt s bakteriemi

Často se objevují pupínky v místech, na která si šaháme během dne rukama. Nedotýkejte se během dne rukama obličeje, nečistoty na rukou zhoršují záněty. Pokud patříte k těm, kteří si nemohou pomoci a dotýkají se často obličeje, mějte vždy k dispozici dezinfekci nebo ještě lépe si často během dne myjte ruce. Nečistoty na rukou jenom zhorší zánět.

Podle posledních studií existuje i něco, čemu lze říkat „cell-phone akné“ – akné způsobené mobilním telefonem. Čistěte si displej telefonu, který bývá zdrojem bakterií a může způsobovat akné na tvářích.

4) Spěte 7 a více hodin denně

Nedostatek spánku je spolu se stresem a pocením považován za jeden ze tří hlavních spouštěčů akné. Méně než 7 hodin spánku denně vytváří stav, ve kterém se vyplavují stresové hormony a uvolňuje adrenalin. A nejen to, mezi centrálním nervovým systémem a imunitním systémem probíhá obousměrná komunikace. Nedostatek spánku ve svém výsledku narušuje chemickou rovnováhu v pokožce, která brání vzniku pupínků.  Pozor, spaní na nevhodném polštáři a matraci může způsobovat akné.Po dvou letech tvoří až 10 % hmotnosti polštáře prachoví roztoči. To ale není všechno, když Airmid Health Group zkoumala desítky použitých polštářů, zjistili, že 100% z nich obsahovalo bakterie a 50 % plísněDoporučuje se proto při silnějším akné si pořizovat antialergické polštáře, přikrývky a povlaky na matraci.

#produkty#https://www.nanospace.cz/protiroztocove-luzkoviny/

5) Používejte vhodné doplňky stravy

Kromě vnějšího ošetření vhodnou kosmetikou se vyplatí přidat i doplňky stravy s obsahem zinku. Tento prvek totiž hraje důležitou úlohu v udržování optimálního stavu pleti, vlasů a nehtů. Pomáhá také s procesem hojení.

Pro krásnou pleť se doporučuje i kolagen, který si naše tělo umí vyrobit samo, ale už od 25. roku věku jeho produkce postupně klesá. Kolagen je pro hezkou a zdravou pokožku nezbytný, proto – pokud vás trápí kožní obtíže rozhodně kolagen do své stravy zařaďte.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=collagen/

6) Pupínky nevymačkávejte a nerýpejte.

Pupínky nikdy nevymačkávejte ani nerýpejte. Akné tím jen rozšíříte, a navíc si zaděláte na trvalé jizvy. Neodborný zásah vám může způsobit nepříjemný zánět nebo infekci a léčbu akné ještě více prodloužit. Nakonec může na tváři zanechat i nehezké jizvičky. Raději navštivte odborníka, který vám pleť vyčistí.

7) Omezte konzumaci alkoholu

Pití alkoholu způsobuje také uvolňování histaminů. Ty rozšiřují kapiláry, vyvolávjí tmavé kruhy pod očima a zčervenání pleti. Pupínky jsou pak navíc viditelnější. Cukry, které se nachází v alkoholu, a to zejména v pivu, vínu a cideru, umocňují vznik pupínků. Nahraďte tyto neřesti vodou a budete odměněni projasněnáoupletí.

8) Pijte dostatek vody

Správný pitný režim je důležitý i pro zdravý vzhled naší pleti. Pleť je totiž důležité hydratovat nejen zvenku, ale i zevnitř. Pokud budete pít málo, projeví se to na celém organismu a samozřejmě i na pleti. Dostatečná hydratace má přímé i nepřímé účinky na léčbu akné.

Zaprvé, v případě bakteriálního akné pomáhá voda odstraňovat toxiny a bakterie na pokožce, čímž snižuje možnost ucpávání pórů. Za druhé, dostatečná hydratace pokožky podporuje produkci kolagenu. Ten pomáhá při hojení akné a redukci zánětů.

9) Omezte potraviny způsobující akné

Některé potraviny jsou absolutně nevhodné, když se snažíte zbavit akné. Obecně platí, že byste se měli vyhýbat masnému, smaženému a potravinám plným cukrů. Jídlo s vysokým GI rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi, což způsobuje, že naše tělo produkuje více inzulínu. Inzulín stimuluje androgeny, které naopak stimulují nadměrnou tvorbu kožního mazu a nadměrnou produkci buněk, která vede k ztvrdnutí pokožky, čímž dochází k ucpání mazových žláz. Pro mě osobně je spouštěčem akné pálivé jídlo, které miluji. Dnes si jej občas dám, ale při svém boji s akné jsem ho zcela omezila. 

TIP: Přečtěte si o akné v dospělosti a co na něj funguje

10) Řešte vnitřní příčiny

Některé studie naznačují, že záněty dásní a kazy zubů mohou vést ke vzniku akné. Je to proto, že tyto infekce zvyšují množství propionibakterií, bakterií, které se nejčastěji vyskytují v pupíncích. Ta často způsobuje záněty kůže a někdy i akné. Pokud myslíte boj s akné vážně, je vhodné vyloučit i tyto příčiny. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=hyaluron+s%C3%A9rum/

Změny vyhodnocujte až po měsíci

Nikdy nevyhodnocujte změny na vaší pleti dříve jak po měsíci. Pokožce trvá 28 dní, než se zcela obnoví a na ženskou pleť má navíc velký vliv menstruační cyklus. Jednou z největších chyb je vyhodnocovat fungování či nefungování změn po pár dnech či po týdnu. Boj s akné je dlouhodobá záležitost. Pokud kupujete novou kosmetiku, měli byste ji používat minimálně měsíc, než její účinky vyhodnotíte. 

Jak se zbavit akné přes noc?

Udělal se vám pupínek a potřebujete ho co nejrychleji vyléčit? Ne vždy to půjde za jednu noc, ale můžete udělat maximum toho, aby pupínek co nejrychleji zblednul a pleť se vám dala opět do pořádku. Pupínek nejprve důkladně vyčistěte (nikdy nerýpeme ani nevymačkáváme),a poté na pleť naneste krém na akné a masku proti aknéSpěte na zádech, na obličej si sahejte co nejméně. Na menší pupínky může skvěle fungovat [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření pleti nanoSPACE Cosmetics. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=%5Bn%5DAcne

Jak se zbavit akné za 1 den?

Pleť si důkladně vyčistěte (nikdy nerýpeme ani nevymačkáváme),a poté na pleť naneste krém na akné a masku proti akné. Přes den nenoste make up, na pupínek si v žádném případě nesahejte a pleť oplachujte vlažnou vodou (čistíme maximálně 2x denně čistícími přípravky). Navečer opět pleť vyčistíme, naneseme krém na akné a spíme na zádech. Ne vždy to půjde za jeden den, aby pupínek co nejrychleji zblednul a pleť se vám dala opět do pořádku, nezapomínejte, že někdy méně je více. Proto se nesnažte na pleť aplikovat milion přípravků a mějte trpělivost. 

cisteni-pleti-muz

Jak se zbavit akné na zádech?

Důvodů, proč se vám dělá akné na zádech, může být hned několik. Možná za to může strava, genetika nebo špatná kosmetiky. Velmi častým důvodem můžou být i těžké vlasové přípravky, které ucpávají póry. Když si sušíte vlasy, vždy si je dávejte do turbanu, nebo si je hned vyfénujte. Za akné také často můžou bakterie z nadměrného pocení. To lze řešit antibakteriálním oblečením s nanočásticemi stříbra, které ničí nežádoucí bakterie i zápach potu. 

Jak na akné - babské rady

Dle babských rad skvěle na akné funguje droždí. Smíchejte s trochou vody kostku droždí, kašičku naneste na obličej a za čtvrt hodiny ji vlažnou vodou smyjte. Příjemně vás překvapí třeba i poměrně obyčejně znějící recept stávající z nastrouhané salátové okurky smíchané s jogurtem. Z potravin jsou dále ideálními surovinami při péči o pleť s akné na výrobu masek med, skořice, rajče, hroznové víno, grapefruit, kiwi, banán, vodní meloun, jablka, jahody, ale třeba i vajíčko. Můžete i zkusit bílek nanesený na několik minut na pleť vašeho obličeje. Jakmile ho smyjete, naneste si na obličej žloutek. Opět vám postačí vydržet zhruba pět minut a naoranžovělou masku si můžete vlažnou vodou smýt. Oblíbenou ingrediencí je i med nebo koupel s ovesnými vločkami.  Také se doporučuje namočené vločky aplikovat jako ovesnou masku a na obličeji nechat působit zhruba 30 – 40 minut. I heřmánek je protizánětlivá bylina, můžete si například vytvořit obklad ze silného odvaru. Při výrobě domácích kosmetických masek si ale dejte pozor, můžou pokožku podráždit nebo vyvolat alergické reakce. 

Zdroje 

  • HAIDER, Aamir; SHAW, James C. Treatment of acne vulgaris. Jama, 2004, 292.6: 726-735.
  • ZOUBOULIS, Christos C.; PIQUERO-MARTIN, Jaime. Update and future of systemic acne treatment. Dermatology, 2003, 206.1: 37-53.
  • FOX, Lizelle, et al. Treatment modalities for acne. Molecules, 2016, 21.8: 1063.
  • HALACHMI, Shlomit; BEN AMITAI, D.; LAPIDOTH, Moshe. Treatment of acne scars with hyaluronic acid: an improved approach. J Drugs Dermatol, 2013, 12.7: e121-e123.
  • ZANDER, Ernst; WEISMAN, S. Treatment of acne vulgaris with salicylic acid pads. Clinical therapeutics, 1992, 14.2: 247-253.
  • SHALITA, A. R. Comparison of a salicylic acid cleanser and a benzoyl peroxide wash in the treatment of acne vulgaris. Clinical therapeutics, 1989, 11.2: 264-267.
  • SCHROM, Kory P., et al. Acne severity and sleep quality in adults. Clocks & Sleep, 2019, 1.4: 510-516.
  • FABBROCINI, Gabriella, et al. Percutaneous collagen induction: an effective and safe treatment for post-acne scarring in different skin phototypes. Journal of dermatological treatment, 2014, 25.2: 147-152.
  • MADDOCK, Clementine; PARIANTE, Carmine M. How does stress affect you? An overview of stress, immunity, depression and disease. Epidemiology and psychiatric sciences, 2001, 10.3: 153-162.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.