Jak fungují náplasti na akné a které jsou nejlepší?

Trápí vás akné a už jste vyzkoušeli všelijaké přípravky nebo rady, které nefungují? Rychlým a účinným řešením, o kterém jste ještě možná neslyšeli, jsou náplasti na akné. Největším hitem mezi náplastmi na akné jsou nanovlákenné náplasti na akné. Proč? Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření akné jsou 100 % přírodní, jsou složené z bylinných extraktů, vitaminu B3 a kyseliny salicylové a efektivně pronikají do pokožky, kde pomáhají hojit akné. V tomto článku se dozvíte, jak fungují náplasti na akné a jak vám mohou pomoci.

jak-funguji-naplasti-na-akne (1)

 

Co jsou náplasti na akné

Náplastí existují více druhů, ale běžně platí, že to je bodové ošetření postiženého místa, které pupínek překryje a zamezí tak pronikání bakterií a zrychlí tak hojení. Některé náplasti také obsahují aktivní látky, jako jsou vitamíny, rostlinné extrakty a kyseliny, jež působí přímo na postiženou oblast pleti. Tyto náplasti na akné jsou navrženy tak, aby absorbovaly nadbytečný maz a nečistoty, což napomáhá očistit a zklidnit postiženou pokožku. Díky lokálnímu ošetření pupínků jsou tak velmi účinným způsobem, jak se zbavit akné. 

Jak fungují náplasti na akné

Mezi nejefektivnější náplasti na akné patří přírodní nanovlákenné náplasti, které v sobě mají přírodní látky a neobsahují žádné konzervanty. Díky použití nanovlákenné technologie jsou tyto náplasti složeny výhradně z účinných látek.

Jakmile nanovlákna přijdou do kontaktu s navlhčenou pokožkou, rozpustí se a aktivní složky se dostanou skrze ochrannou kožní bariéru. Aktivní složky tak účinkují i několik hodin po použití náplastí a využijí tak až 90 % účinných složek, ve srovnání s běžnými maskami, které dosahují pouze 50-70% efektivity využití.

akne-naplasti

TIP: Vyzkoušejte [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření pleti nanoSPACE Cosmetics Bylinné extrakty

Druhy náplastí na akné

Existuje několik různých typů náplastí na akné, se kterými se na trhu můžete setkat. Každý z nich může být navržen trochu jinak a obsahovat jiné aktivní složky, ale všechny mají stejný cíl - bojovat s akné. 

Nanovlákenné náplasti na akné

Tento typ patří k nejmodernějším druhům náplatí. Jsou vyrobeny z přírodních nanovláken, které pomáhají vstřebat nadbytečný maz a nečistoty z pokožky, ale především obsahují aktivní látky, které pomůžou urychlovat hojen. Při aplikaci na vodu se okamžitě vstřebají, ale působí hluboko v pokožce pleti po celý den. Díky tomu jsou extrémně diskrétní přes den. Zatímco při aplikaci na olej působí mnohem efektivněji, utvoří se pevná krustička a vydrží na pokožce po celou noc. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=%5Bn%5DAcne+Nanovl%C3%A1kenn%C3%A9+n%C3%A1plasti+

TIP: Co je nanovlákno a jak funguje?

Hydrokoloidní náplasti na akné

Hydrokoloidní náplasti jsou vyrobeny z hydrokoloidního materiálu, což je polymerní materiál, který reaguje s tekutinami na pokožce. Po použití začnou reagovat s tekutinami, jako je maz a hnis, které se nacházejí v pupínku a akné vysuší. Tento proces vytváří těsnou bariéru, která pomáhá očistit a ochránit postiženou pokožku. Účinně dokážou absorbovat a izolovat nečistoty z akné a tím urychlují hojení. Pro někoho může být tento typ náplastí dráždivý, a to především při používání přes noc.

Mikro-karbonové náplasti na akné

Mikro-karbonové náplasti obsahují mikroskopické uhlíkové částice, které mají výjimečné absorpční schopnosti. Mají mikroskopickou strukturu uhlíkových částic, které mají vysokou povrchovou plochu a schopnost absorbovat mastnotu, nečistoty a toxiny z pokožky. Tyto částice jsou aktivovány při kontaktu s pokožkou a začnou absorbovat nečistoty. Vhodné jsou pro začínající akné i pro hluboké akné, protože malé jehličky začnou po aplikaci pronikat i pod povrch pokožky, kdy můžete cítit jemné brnění. Díky tomu se účinné látky dostanou i hlouběji.

TIP: Trápí vás hluboké akné? Jedná se nejspíše o podkožní akné, které nejde vymáčknout.

Jaká náplast na akné je nejlepší?

Ať už vybíráte krémy, čistící gely nebo náplasti na akné, je důležité se řídit podle vašeho typu pleti, protože pro každého může být vhodný jiný přípravek. Nanovlákenné náplasti na akné vyhovují téměř všem, protože mají čistě přírodní složení. Mikro-karbonové a hydrokoloidní náplasti mohou být problematické, protože některé jedince mohou dráždit. Navíc často zcela zamezí přístup vzduchu k pupínku, což může v některých případech způsobit mokvání. 

Jaké látky obsahují nanovlákenné náplasti na akné [n]Acne od nanoSPACE Cosmetics

Už jsme se bavili o tom, že mezi nejúčinnější náplasti na akné patří ty z nanovláken. Jaké látky obsahují? Nanovlákenné náplasti na akné [n]Acne od nanoSPACE Cosmetics mají 100 % přírodní složení:

  • Pullulan: Má antioxidační účinky, které pomáhají chránit pokožku, zpevňuje ji a může předcházet vzniku vrásek.
  • Niacinamide (Vitamín B3): Niacinamid, což je forma vitamínu B3, který vylepšuje bariérovou funkci pokožky a reguluje produkci kožního mazu, což je důležité pro prevenci ucpaných pórů a tvorby černých teček. Má také protizánětlivé účinky, které pomáhají především při zaníceném akné a také podporuje rychlejší hojení pokožky.
  • Kyselina salicylová: Patří mezi beta-hydroxylkyseliny (BHA) a má vynikající schopnost pronikat do kožních buněk, exfoliuje pleť a zklidňuje zánět. Tím pomáhá čistit a obnovovat pokožku tím, že odbourává odumřelé kožní buňky, které mohou póry ucpávat. Kyselina salicylová má také protizánětlivé účinky, které zabraňují vzniku akné. TIP: Jaké účinky má kyselina salicylová na pleť?
  • Extrakt z šípků: Tento extrakt je bohatý na vitamín C a pomáhá urychlit hojení jizev a poškozené pleti po akné. Má vysoký obsah vitamínu C, který podporuje tvorbu kolagenu.
  • Extrakt z pupalky: Extrakt z pupalky má skvělé hydratační vlastnosti a je bohatý na mastné kyseliny. Pomáhá hydratovat pokožku, omlazovat ji a podporuje hojení po akné.
  • Extrakt z arniky: Arnika má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Navíc zklidňuje regeneruje pokožku.
  • Extrakt z měsíčku: Extrakt z květů měsíčku má léčivé účinky a je známý svými schopnostmi hojit podrážděnou pokožku. Pomáhá snižovat zánět a podporuje regeneraci pleti.
  • Extrakt z magnolie: Tento extrakt má silný antimikrobiální účinek a účinně bojuje proti mikroorganismům, které způsobujícím akné proniknutím do poškozené pleti. 
  • Extrakt z heřmánku: Extrakt heřmánku zklidňuje pokožku a pomáhá ji hydratovat.

plet-bez-akne-naplasti-na-akne

TIP: Čtěte na blogu o 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné.

Jak správně používat náplasti na akné

Péče o pleť je důležitou součástí denní rutiny a mělo by vždy zahrnovat čištění pleti a následnou péči podle typu pokožky. Náplasti na akné jsou jednoduchým a rychlým řešením v péči o problematickou pleť. 

Pravidelná péče o pleť

Víte, jak správně pečovat o svou pleť? Zde je několik kroků, které by měly být její součástí.

  • Čištění pleti: Před aplikací náplasti si důkladně umyjte obličej a na vlhký a čistý obličej můžete použít náplast na akné. Poté pokračujte ve své běžné péči o pleť. TIP: Víte, jak správně čistit pleť?

TIP: Nejlepší přípravky na akné a jak se vyznat v kosmetice

Aplikace náplasti na akné

Používání náplastí na akné je velice jednoduché, pohodlné a účinné řešení. Vždy se řiďte návodem na použití, který najdete na obalu každého výrobku.

Obecně platí, že z obalu vyndáte náplast a oddělíte od sebe krycí textílii. Na čistou a vlhkou pokožku pak přiložíte náplast stranou s nanovlákennou membránou a přitlačíte, aby se na pleť hezky přilepila tenká vrstva. Poté stačí sundat horní ochrannou textilii a nechat působit minimálně 1 hodinu, nejlépe však přes celou noc.

U našich nanovlákenných náplastí na akné se náplast při aplikaci vodou okamžitě rozpustí a při aplikaci na olej zůstane na obličeji po zaschnutí krusta, kterou je nutné sloupnout nebo smýt vodou.

naplasti-akne

TIP: Podívejte se, jak pečovat o mastnou pleť, nebo o suchou pleť, abyste mohli své pleti dopřát tu nejlepší péči.

Výhody náplasti na akné

V péči o pleť mohou být náplasti na akné skvělým pomocníkem, který má spoustu výhod.

  • Rychlý účinek: Náplasti mohou rychle zmírnit otok a zánět akné.
  • Snadná aplikace: Použití náplastí je velmi jednoduché a nevyžaduje žádné speciální dovednosti.
  • Prevence jizev: Díky absorpci hnisu a mazu mohou náplasti pomoci zabránit tvorbě jizev.
  • Jsou neviditelné: Transparentní náplasti mohou být téměř neviditelné, takže si je můžete vzít i veřejně.
  • Omezené riziko podráždění: Náplasti obvykle mají mírnější účinek na pokožku než některé krémy.

Pro koho jsou náplasti na akné vhodné

Nanovlákenné náplasti jsou vhodné pro všechny typy pokožky a aktivní látky se dokáže dostat i hluboko do epidermisu. Tím, že jsou zcela z přírodních látek jsou vhodné i pro lidi s velmi citlivou pokožkou. Mikro-karbonové a hydrokoloidní náplasti nebývají vhodné pro lidi s citlivou pokožkou a alergiky.

Co dalšího pomáhá na akné

Pokud náplasti na akné nejsou pro vás ideální volbou z důvodu hlubokého akné nebo alergie, existují také další možnost, jak s akné bojovat.

  • Krémy proti akné: Účinné látky obsahují také krémy proti akné, které mohou pomoci při dlouhodobých problémech s akné pravidelným používáním. 
  • Masky na akné: Pokud potřebujete řešit akné akutně, skvěle fungují také masky proti akné

Mezi další způsoby, jak se zbavit akné, patří také laserová terapie nebo chemický peeling. Vždy je ale nejlepší se poradit s dermatologem, který navrhne léčbu akné individuálně.

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:nano-beauty,nafigate/?pv218=1721&order=bestseller

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Mohu použít na nanovlákennou náplast make-up?

Pokud plánujete použít make up, aplikujte náplast na vodu a počkejte až se zcela rozpustí a vstřebá do pokožky. Poté můžete aplikovat make up. Uvědomte si, že make up není příliš vhodné používat na pupínky, které jsou zanícené. 

Jak rychle uvidím výsledky po použití náplastí na akné?

Záleží typu akné. Náplasti na akné ale fungují velmi rychle, takže výsledky se dostaví během několika hodin až dnů. Nic ale není zázračné.

Můžu používat náplasti na akné každý den?

Nanovlákenné náplasti můžete používat i několikrát denně dle potřeby. 

Co je nejlepší na akné?

Na akné je nejlepší používat kosmetické produkty, které jsou na akné určeny. Obvykle jsou s obsahem kyseliny salicylové, která je při léčbě akné velmi účinná. Skvěle fungují také nanovlákenné masky proti akné, krémy na akné, náplasti na akné a další přípravky, které jsou šetrné i pro citlivou a podrážděnou pleť.

Jak se co nejrychleji zbavit akné?

Pokud se chcete co nejrychleji zbavit akné, použijte lokální přípravky na akné, které nanesete přímo na pupínek. Rychle fungují náplasti na akné nebo masky na akné, které díky obsahu účinných látek dokážou rychle proniknout do pokožky, absorbovat kožní maz a akné léčit.

Jak uklidnit akné?

Při akné je pokožka často podrážděná a červená. Pro zklidnění pokožky je důležité nemačkat pupínky a používat šetrnou kosmetiku, která je pro akné určená. Pokožku zklidňují různé rostlinné extrakty a výtažky, které jsou součástí přípravků na akné.

Jaké vitamíny proti akné?

Pro zdraví pokožky i pleti jsou nejdůležitější vitamíny skupiny B, které dokážou ovlivnit produkci kožního mazu a urychlují hojení jizev po akné nebo podrážděné pokožky.

Zdroje

  • Richelle, M., Steiling, H., & Castiel, I. (2009). Bioavailability and Skin Bioefficacy of Vitamin C and E. In A. Tabor & R.M. Blair (Eds.), Personal Care & Cosmetic Technology: Nutritional Cosmetics (pp. 115-138). William Andrew Publishing. ISBN: 9780815520290. DOI: 10.1016/B978-0-8155-2029-0.50013-2.
  • ZANDER, Ernst; WEISMAN, S. Treatment of acne vulgaris with salicylic acid pads. Clinical therapeutics, 1992, 14.2: 247-253.
  • FOX, Lizelle, et al. Treatment modalities for acne. Molecules, 2016, 21.8: 1063.
  • Advances for delivery, efficiency and stability. Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 24, 102117. ISSN: 1549-9634. DOI: 10.1016/j.nano.2019.102117
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.