Jak pečovat o mastnou pleť?

Mastná pleť je jedním z nejčastějších kožních problémů. Projevuje se většinou lesklou pletí i problémy s akné. Ovšem dobrá zpráva je, že s mastnotou se dá zatočit vhodnými přípravky na pleť a znalostí základní péče.

jak-pecovat-o-mastnou-plet-fb

 

Co způsobuje mastnou pleť?

Každá pleť produkuje maz, to je naprosto v pořádku. Problémy začínají, když vaše pokožka začne produkovat mnohem více mazu než potřebuje. 

Možná si říkáte, proč zrovna já musím trpět mastnou pletí? Asi vás zklameme, ale většinou za to může genetika a hormony. 

Hormon, který se nazývá dihydrotestosteron (DHT), řídí produkci kožního mazu. A jeho hladiny jsou bohužel geneticky dané, proto třeba právě vy máte mastnou pleť. Hladiny DHT také bývají vyšší během puberty a menopauzy. Proto je mastná pleť horší ve středoškolských letech a po 50. roku. 

Tip: Chcete se dozvědět, 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné? Přečtěte si náš další článek.

Příznaky mastné pleti

Mastnou pleť každý pozná, ovšem pokud si stále nejste jistí, zde jsou příznaky, na které byste si měli dávat pozor: 

  • Velmi lesklá pleť, především čelo, nos a brada. 
  • Viditelné rozšířené póry. 
  • Problematická pleť jako jsou černé tečky či pupínky.
  • Hrubší textura pleti.

 Základem je čištění 

Nejdůležitějším krokem každodenní rutiny péče o pleť je čištění pleti. 

cisteni-pleti

Mohlo by vás zajímat: Jak se zbavit akné na čele

A pokud má vaše pleť tendenci být mastná, pravděpodobně snesete více čištění než lidé se suchou pletí. Ačkoli by si měli všichni čistit obličej ráno i večer, pro lidi s mastnou pletí je to, dá se říct, povinnost. 

I když můžete mít pocit, že je vaše pokožka stále čistá z předchozí noci, není tomu tak. Během noci je vaše pokožka zaneprázdněna zbavováním se kožních buněk a produkcí mazu. Proto se doporučuje mytí dobrým exfoliačním čistícím prostředkem, ráno i večer.

Výborný může být prostředek s kyselinou salicylovou, která pomůže odstranit přebytečný maz a odumřelou kůži, aby se zabránilo hromadění v pórech.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=atopcare

Tip: Chcete se dozvědět, co pomáhá na atopický ekzém? Vše najdete v následujícím článku.

Používejte tonikum

Jakmile je vaše pleť čistá a bez make-upu, nečistot a mastnoty, použijte tonikum, které obsahuje buď: 

Ošetřete svou pokožku

Pokud máte sklony k akné, zkuste použít během dne přípravek s kyselinou salicylovou. Kyselina salycilová je jedním z nejdůležitějších způsobů léčby akné, když máte mastnou pokožku. Můžete vyzkoušet například krém na akné, který používejte jednou denně. Večer pak použijte hydratační krém

TIP:  Vyzkoušejte [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření pleti nanoSPACE Cosmetics.

osetrovani-pokozky

Mohlo by vás zajímat: Víme, jak vybrat nejlepší krém na obličej.

Zajímavost: Pokud máte mastnou pokožku, je to sice trochu neatraktivní, ale díky mazu se vám pravděpodobně mohou vyhlazovat vrásky a jemné linky v obličeji. Lidé, co mají problémy se suchou pokožkou mohou stárnout rychleji.

Hydratace

Hydratace je velmi důležitým krokem, pokud máte mastnou pleť. Všechny typy pleti potřebují hydratační krém, ale pokud máte mastnou pleť, měli byste být opatrnější s tím, jaký typ hydratačního krému používáte

Co tedy doporučit? Hledejte krém, který je lehký, bez olejů a na vodní bázi. Každý hydratační krém, který je vyvinutý pro pleť náchylnou k akné, by měl splňovat tato kritéria.

Používejte pleťové masky

Na trhu najdete různé druhy pleťových masek, které vám mohou pomoci zatočit s vaší mastnou pletí. Pokud ale chcete vyzkoušet něco opravdu mimořádného, máme pro vás masku se zajímavou ingrediencí, a tou je bambusové uhlí.

Masky s dřevěným uhlím exfoliují pokožku a odstraňují z jejího povrchu odumřelé kožní buňky a další nečistoty. Tento exfoliační účinek přispívá k tomu, že vaše pleť vypadá rozzářená a plná života.

Pleťové masky s dřevěným uhlím fungují tak, že z hloubky pórů odčerpávají usazeniny a nečistoty, čímž pomáhají potlačovat pupínky a vyrážky.

Studie prokázaly, že bambusové uhlí má velkou plochu povrchu a je velmi porézní, což mu může umožnit absorbovat více toxinů a nečistot než jiné formy uhlí. Pleťové masky s bambusovým uhlím obsahují vysokou koncentraci prášku aktivního uhlí a jsou obvykle určeny k oplachování nebo odlupování z pokožky.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=ple%C5%A5ov%C3%A9+masky+proti+akn%C3%A9/

Tip: Článek: Jak vybrat nejlepší masku na pleť?

Jak vybrat správný produkt?

Dobrým pravidlem, které je třeba dodržovat při hledání hydratačního krému pro mastnou pleť, je nakupovat věci, které nejsou komedogenní (neucpávají póry a nezpůsobují akné) a bez oleje

Mastná pleť je náchylnější k akné kvůli nadprodukci kožního mazu, takže hledání přísad proti akné, jako je kyselina salicylová a alfa-hydroxykyseliny a přísady regulující mastnotu, je klíčové. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=hyaluron+kr%C3%A9m/

Tip: Zajímá vás historie kosmetiky? Přečtěte si článek o historii pleťových masek.

Je také důležité hledat složky, které jsou ultrahydratační, ale nejsou těžké a mastné (např. kyselina hyaluronová), které budou hydratovat, aniž by ucpaly póry.

TIP: 7 důvodů, proč vaše pleť potřebuje kyselinu hyaluronovou

U mastné pleti je důležitá hmotnost složení, protože těžší hydratační přípravky mohou ucpávat póry a zanechávají pokožku mastnější než na začátku. Lehčí hydratační krémy – například gelové krémy a séra – obvykle fungují nejlépe pro mastné typy pleti.

Tip: Přečtěte si článek o kyselině hyaluronové a zjistěte, jaké jsou nejlepší produkty.

Co si z článku odnést

  • Kyselina hyaluronová, také známá jako hyaluronát sodný, je významnou složkou proti stárnutí. Přirozeně se vyskytuje v kůži a lokální aplikace posiluje její přirozené výhody. 
  • Jedná se také o zvlhčovadlo, což znamená, že k sobě přitahuje vlhkost. 
  • Kyselina hyaluronová se používá v mnoha produktech proti stárnutí, k hydrataci suché pokožky, prevenci jemných linek a vrásek a boji proti tmavým kruhům.
  • Kyselina hyaluronová je nekomedogenní – to znamená, že hydratuje bez ucpávání pórů, což z ní dělá skvělý hydratační přípravek pro mastnou a aknózní pleť.  

Mohlo by vás zajímat: Co funguje na celulitidu

Zdroje

  • Functions of hyaluronan in wound repair
  • Interactions of hyaluronic acid with the skin and implications for the dermal delivery of biomacromolecules
  • Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans
  • Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 253-258. doi: 10.4161/derm.21923
  • Kaya, G., Tran, C., Sorg, O., & Hotz, R. (2006). Hyaluronate fragments reverse skin atrophy by a CD44-dependent mechanism. PloS one, 1(1), e56. doi: 10.1371/journal.pone.0000056
  • Jiang, D., Liang, J., & Noble, P. W. (2007). Hyaluronan in tissue injury and repair. Annual review of cell and developmental biology, 23, 435-461. doi: 10.1146/annurev.cellbio.23.090506.123337
  • Salah, E., & Almazrooa, A. (2018). Hyaluronic Acid: A Promising Skin Rejuvenating Biomedicine. Saudi Journal of Medicine and Medical Sciences, 6(1), 1-6. doi: 10.4103/sjmms.sjmms_68_17
  • Wang, F., Garza, L. A., Kang, S., Varani, J., & Orringer, J. S. (2011). An in vivo study of the effect of hyaluronic acid filler injections on facial pores. Journal of cosmetic dermatology, 10(2), 131-138. doi: 10.1111/j.1473-2165.2011.00557.x
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.