Víte, jaký máte typ pleti? Otestujte se

Už jste si určitě všimli, že ne každému sedí stejná kosmetika. Je to dané tím, že pro každý typ pleti je vhodné trošku něco jiného. Dnes se podíváme na to, jak poznat, jaký typ pleti máme a jak vybrat vhodnou kosmetiku.

jak-poznat-svuj-typ-pleti-a-jak-vybrat-vhodnou-kosmetiku-fb

 

Jak zjistit typ pleti - domácí test

Abyste zjistili váš typ pleti, nemusíte kvůli tomu ke kosmetičce nebo k dermatologovi. Udělejte si jednoduchý domácí test. 

Domácí test na zjištění typu pleti

  • Pokožku je nutné očistit čisticím prostředkem bez alkoholu od všech nečistot a zbytků make-upu.
  • Pak počkáte dvě hodiny.
  • Pečlivě prozkoumáte svou pleť a dle projevů příznaků vyhodnotíte typ pokožky.

Jestliže po uplynutí této doby bude váš obličej spíše suchý, kůže se bude stahovat a její vzhled bude matný, máte nejspíš suchý typ pleti. Mastný typ pleti poznáte podle toho, že se celý váš obličej bude lesknout. U smíšeného typu pleti bude pleť mastná jen v oblasti nosu, čela a brady. Pokud bude pleť červená s případným viditelným ekzémem, pravděpodobně se bude jednat o problematickou pleť se sklony k akné nebo o atopickou pleť.

odlicovani

Tip: Přečtěte si na blogu o tom, jaké výhody přinášejí kyseliny v kosmetice.

Jaké jsou typy pleti

Typ pleti je dán geneticky, není možné ho tedy změnit. Vrozené jsou také sklony k tvorbě atopického ekzému a biologické stárnutí pleti, jež je odlišné od předčasného, které lze ovlivnit způsobem života i péčí o pokožku obličeje.

Základní typy pleti

  • Normální
  • Suchá
  • Mastná
  • Smíšená

Podtypy pleti

  • citlivá
  • aknózní
  • dehydratovaná
  • zralá
  • ekzematická
  • atopická

Citlivá pleť může být často podrážděná, pokud jí nesedne některý kosmetický přípravek. Mohou se na ní objevit i pupínky. Aknózní pleť najdeme nejčastěji u dospívajících. Někteří jedinci se akné nezbaví ani v dospělosti. Dehydratované pleti chybí dostatek vody a o zralé pleti hovoříme zejména u starších žen. Ekzematická a atopická pleť se vyskytuje zejména u alergiků.

Když už budete vědět, jaký typ pleti se vyskytuje na vašem obličeji, lépe si vyberete kosmetické prostředky, kterými se o ni budete starat.

Normální pleť - jak vypadá a jak se o ni starat

Základním typem je normální pleť. Vypadá čistě, hladce, je pružná a má uzavřené póry bez tmavých teček. I když se může zdát, že nevyžaduje příliš péče, základní minimum jí věnovat musíte. Je třeba ji pravidelně čistit, a to nejen večer, ale také ráno třeba dvoufázovým odličovacím olejem Cleansing Oil.

Mohlo by vás zajímat: Akné na krku: Co na něj funguje?

plet

Tip: Jak správně čistit pleť? Přečtěte rady a tipy v dalším článku.

Projevy normální pleti

  • přirozený lesk.
  • Netrpí na akné, ekzémy.
  • Na první pohled vypadá zdravě, nepne.

Výběr vhodné kosmetiky pro normální pleť

Každý týden jí dopřejte hydratační masku, abyste pokožku udržovali zářivou a mladistvou. Denně dodávejte své normální pleti pleťové sérum a dostatečnou hydrataci pomocí denního a nočního hydratačního krému. Můžete sáhnout po krému Hyaluron Day Cream na obličej a na noc Hyaluron Night Cream. Nezapomínejte na péči o oblast kolem očí, doporučujeme použít Hydralift Complex Eye Cream na oční kontury.

#produkty#https://www.nanospace.cz/denni-kremy/

Suchá pleť - jak vypadá a jak se o ni starat

Pokud máte suchou pleť, je třeba se zaměřit na krémy a masky, které dodávají hydrataci. Suchá pleť je charakteristická absencí kožního mazu, což znamená absenci lipidů, které zadržují vlhkost a podporují správné fungování ochranné bariéry proti vnějším vlivům. Proto se na ní snadno tvoří vrásky a je náchylná na projevy stárnutí.

sucha-plet

Tip: Jak pečovat o suchou pleť? Přečtete si v dalším článku.

Projevy suché pleti

  • Je na první pohled mdlá a nepříjemně pne.
  • Tvoří se na ní šupinky, suchá místa.
  • Je místy zarudlá, iritovaná, až má sklony k praskání.
  • Velmi rychle vstřebává séra, krémy, make-upy.
  • Mohou se na ní objevovat popraskané žilky.

Výběr vhodné kosmetiky pro suchou pleť

Používat je nutné jen jemné odličovací přípravky, na bázi olejů. V zásobě byste měli mít denní i noční krém s vyživujícími složkami – například Hyaluron CC Cream, který pleť sjednotí a chrání před UV paprsky.

Zapomínat byste neměli na pravidelnou hydrataci pomocí hydratační nanovláknové masky nanoBeauty a dodržováním pitného režimu. Výborné je i pleťové sérum pro extrémně suchou pleť Skin Restore Serum.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=extr%C3%A9mn%C4%9B+suchou+ple%C5%A5

Mastná pleť – jak vypadá a jak o ni pečovat

Mastná pokožka je velmi lesklá a má tendence k tvorbě akné, protože kvůli nadbytku kožního mazu je mastná především v oblasti tváří, nosu a čela. Nadměrnou produkci může způsobit stres, hormonální změny. Póry jsou rozšířené a zblízka jsou zřetelně viditelné, mohou mít i načernalou barvu, ucpávají se. Na pleti se často ucpávají póry, objevují pupínky a akné.

mastna-plet

Tip: Jak pečovat o mastnou pleť? Přečtete si v dalším článku.

Projevy mastné pleti

  • Jsou na ní zřetelně vidět rozšířené póry.
  • Při používání matující kosmetiky se ještě víc mastí.

Z těchto důvodů vyžaduje větší péči než ostatní typy pokožky – hloubkové a pravidelné čištění pomocí pěny či gelu, ale i správnou životosprávu. Použít lze i šetrné odličovací mléko Cleansing Milk. Několikrát za měsíc aplikujte čistící slupovací masku s bambusovým uhlím Bamboo Charcoal Mask, jež hloubkově čistí póry a regeneruje buňky.

TIP:  Vyzkoušejte [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření pleti nanoSPACE Cosmetics.

Výběr vhodné kosmetiky

Hydratujte pokožku za pomoci kyseliny hyaluronové a na boj s akné využívejte kyselinu salicylovou. Doporučuje se vyhýbat používání olejů na čištění pleti.

Trpíte-li na akné, pak pleť pravidelně ošetřujte pomocí rozjasňovací nanovláknové masky na akné nanoBeauty. Krémy je třeba vybírat ty, jež mají lehkou gelovou strukturu a jsou nemastné.

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisteni-pleti/

Tip: Vitamíny na akné: Co pomáhá na pupínky.

Zralá pleť – jak o ni správně pečovat

Vrásky jsou přirozenou součástí procesu stárnutí. Jak lidé stárnou, jejich kůže se stává tenčí, sušší a méně elastická, což znamená, že je méně schopná se chránit před poškozením. Ženy po padesátce se potýkají většinou již s problémy spojenými s menopauzou. Pokožka jejich obličeje ztrácí na pružnosti, chybí jí kolagen a začínají se výrazně tvořit hluboké vrásky a pleťové skvrny. Co s tím?

prvni-vrasky

Tip: Přečtěte v článku, jak bojovat proti prvním vráskám.

Projevy zralé pleti

  • Pleť ztrácí přirozený lesk a pevnost.
  • Začínají se objevovat pleťové skvrny.
  • Přestává se mastit.

Doplňujte kolagen

Jak už jsme zmínili výše, s věkem ubývá kolagen v pleti. Kolagen je klíčový pro udržení krásy a zdraví pokožky. Podporuje pevnost a pružnost kůže, brání stárnutí. S přibývajícím věkem se produkce kolagenu v těle snižuje, což může způsobit špatnou elasticitu a vrásky. Užití kolagenu jako doplňku stravy může zlepšit pružnost kůže a snížit vzhled vrásek.  Důležité je proto používat i doplňky stravy, které vám ho pomůžou doplnit. 

Mohlo by vás zajímat: Co je celulitida a jak se jí efektivně zbavit?

Výběr vhodné kosmetiky pro zralou pleť

Určitě byste si neměli vystačit jen s odlíčením a krémem. Vždy je žádoucí volit i vhodné sérum, a pokud se jedná o vrásky kolem očí, tak i sérum na oční okolí, které si poradí i s jemnou kůží.

Proti stárnutí pleti pomáhají antioxidanty obsažené v pleťovém séru Skin Recovery Serum či v pleťové masce NanoBeauty. Okamžitou redukci očních vrásek zajistí podoční maska Nano Eye Lift. Kromě těchto přípravků je vhodné vsadit na výživné krémy s kyselinou hyaluronovou.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=anti-aging

Mohlo by vás zajímat: Víme, jak vybrat nejlepší krém na obličej.

Citlivá, atopická a ekzematická pleť

Lidem s tímto typem pleti většinou trvá, než najdou kosmetické přípravky, které jejich pokožku nedráždí. Křehká citlivá pleť reaguje na všechny vnější vlivy. Je velmi suchá, napjatá, lehce se podráždí, svědí, s tendencemi k tvorbě fleků a skvrn. Kosmetická péče by měla především podporovat ochrannou vrstvu pleti.

ekzematicka-plet

Tip: Přečtěte v článku 5 tipů, co pomáhá na atopický ekzém.

Projevy problematické pleti

  • Je viditelně červená nebo trpí na ekzémy.
  • Je náchylná k alergickým reakcím.
  • Často svědí a pálí.

Citlivou pleť je třeba uklidnit pleťovým tonikem a dodat jí potřebnou hydrataci pomoci pleťového séra. Krém by vás měl chránit před vnějšími vlivy a neměl by obsahovat parfémované složky. Vyhýbejte se kořeněným jídlům a dbejte na vyváženou stravu.

Výběr vhodné kosmetiky na citlivou pokožku

Pokud trpíte ekzemém pravidelně promazávejte vaši pokožku pomocí probiotických krémů a pěn. Vyčistit pokožku lze pomocí čistícího pleťového gelu Cleansing Gel. Lehký a vysoce hydratační krém bez parfemace Hyaluron CC Cream sjednocuje odstíny citlivé pleti. Na oční partie je možné použít regenerační oční krém Hydralift Complex.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=atopcare

Smíšená pleť – jak se o ni starat

Smíšená pleť je vlastně kombinace suché a mastné pleti, v závislosti na jednotlivých zónách obličeje. Pleť se leskne v T-zóně v oblasti čela, nosu a brady a trpí suchostí v ostatních částech obličeje.

pigmentove-skvrny

Tip: Co funguje na pigmentové skvrny? Čtěte na blogu.

Projevy smíšené pleti

  • Leskne se pouze část pleti (obvykle T-zóna).
  • Rozšířené póry bývají jen kolem nosu, čelo, brada.
  • Na tvářích mohou být suchá místa.

Výběr vhodné kosmetiky na smíšenou pleť

Péče je nejnáročnější, protože mastné zóny je třeba důkladně čistit a suché zóny hydratovat. Při čištění používejte výhradně vlažnou vodu. Užívejte vhodné hydratační krémy pro smíšenou pleť. Například pleťový gel Cleansing Gel pokožku obličeje šetrně vyčistí.

Pleťové tonikum pokožku zklidní a pleťové sérum jí dodají vitamíny a živiny stejně jako regenerační nanovláknová maska nanoBeauty nebo hydratační pleťová maska Moisture Protect. Tímto způsobem je možné docílit sjednocení pleti, která bude působit svěže a jasněji.

#produkty#https://www.nanospace.cz/nafigate/

Rozdíl: Dehydratovaná pleť vs mastná pleť

Nepleťme si suchou, mastnou a dehydratovanou pleť. Zvýšené množství kožního mazu může být způsobeno nedostatečnou hydratací, kdy se pokožka mastí, aby zabránila úniku zbytku hydratace z pleti. Chybí-li pleti voda, začne více produkovat maz, který zabraňuje ztrátě zbytků vody a jak víme, voda přes olej neprojde.

Mnohdy lidé s mastnou pletí řeší mastnotu jako hlavní problém, pleť matují a tím ještě víc vysušují. Řešením proto není používání pouze zmatňujících krémů. Nutná je zejména pravidelná hydratace, která by se měla stát u každého denní rutinou při péči o pleť.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=hydratace+ple%C5%A5

Zde pomůže například pleťová voda Refreshing Water with Liposomes, hyaluronové sérum Hyaluron Essential NAFIGATE či noční krém pro hlubokou regeneraci pleti Hyaluron Night Cream

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.