Glukonolakton: Víte, jaké má účinky na pleť?

Pokud se trochu více zajímáte o kosmetiku, pravděpodobně jste již slyšeli o glukonolaktonu. Tato přírodní kyselina se stává stále populárnější v kosmetickém průmyslu, a to zejména pro své zklidňující účinky na pleť. Pojďme se podívat na to, co to je glukonolakton, jaké má účinky na pleť a v jakých produktech ho najdeme. 

glukonolakton-ucinky-2

 

Co je glukonolakton?

Glukonolakton je přírodní kyselina, která se vyskytuje v mnoha rostlinách a ovoci, jako jsou jablka, hrozny a šťovík. Je to polyhydroxykyselina, která je blízká kyselině mléčné a glykolové. V kosmetickém průmyslu se glukonolakton používá jako alternativa kyselině glykolové kvůli svým jemnějším vlastnostem a nižšímu riziku podráždění.

Účinky glukonolaktonu na pleť

Exfoliace a zklidnění

Jedním z hlavních účinků glukonolaktonu je jemná exfoliace. Pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky, což může vést k jasnější, hladší a zdravější pokožce. Zároveň však nepůsobí tak agresivně jako kyselina glykolová, což snižuje riziko podráždění a citlivosti pokožky. Glukonolakton také zklidňuje a hydratuje pokožku, což je pro její zdraví důležité.

glukonolakton

Mohlo by vás zajímat: Akné na krku: Co na něj funguje?

Antioxidační účinky

Glukonolakton má také silné antioxidační účinky, což znamená, že pomáhá chránit pokožku před volnými radikály a poškozením způsobeným slunečním zářením. Tyto volné radikály mohou vést k předčasnému stárnutí a vzniku vrásek, takže ochrana před nimi je pro pleť velmi důležitá.

Podpora hydratace

Dalším pozitivním účinkem glukonolaktonu je podpora hydratace pokožky. Tato kyselina přitahuje vlhkost do pokožky a zabraňuje její ztrátě, což je klíčové pro udržení zdravé a pružné pokožky.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na vrásky pro 50+

Redukce pigmentových skvrn

Některé studie naznačují, že glukonolakton může pomoci zlepšit vzhled pigmentových skvrn. Například, v jedné studii bylo zjištěno, že glukonolakton může pomoci zlepšit barvu a texturu pokožky u lidí s melasmou (typ pigmentové skvrny).

Nicméně, je důležité si uvědomit, že glukonolakton není primární terapeutickou látkou pro léčbu pigmentových skvrn a výsledky použití mohou být různé v závislosti na typu a závažnosti pigmentové skvrny. Je tedy nezbytné se poradit s odborníkem, jako je dermatolog, aby se zjistilo, zda je glukonolakton vhodný pro konkrétní typ pigmentových skvrn.

Regenerační účinky 

Díky svým hydratačním, antioxidačním a protizánětlivým účinkům má glukonolakton také regenerační účinky na pleť. Dokáže napomoci obnově poškozených buněk, které jsou důležité pro zdravou a krásnou pleť.

glukonolakton-kyseliny-v-kosmetice

Tip: Přečtěte si také Jaké výhody přinášejí kyseliny v kosmetice?

Glukonolakton je vhodný i pro citlivou pokožku

Glukonolakton je kyselina, která se používá v kosmetických výrobcích jako jemný chemický exfoliant. Jedním z důvodů, proč je glukonolakton vhodný pro citlivou pokožku, je to, že je mnohem méně dráždivý než jiné kyseliny, jako například kyselina glykolová nebo kyselina salicylová.

Glukonolakton má větší molekulovou hmotnost než tyto kyseliny, což znamená, že se pomaleji vstřebává do pokožky a nejde tak hluboko jako ostatní kyseliny, to pomáhá minimalizovat podráždění, které může být spojeno s použitím jiných kyselin.

Další výhodou glukonolaktonu pro citlivou pokožku je to, že má hydratační vlastnosti. Glukonolakton přitahuje vlhkost a pomáhá udržovat hydrataci pokožky. To je extrémně důležitá vlastnost, protože pokožka citlivá na dráždivé látky a vnější podněty je náchylná k dehydrataci.

V jakých produktech najdeme glukonolakton?

Glukonolakton je často používán v kosmetických výrobcích jako exfoliant a antioxidant. Najdeme ho například v tonerech, krémech, sérech, očních krémech, maskách a dalších kosmetických produktech určených pro péči o pleť. Jedním z těchto produktů je Zklidňující nanovlákenná maska nanoBeauty, která obsahuje glukonolakton a je speciálně vyvinutá pro zklidnění a zjemnění podrážděné a namáhané pokožky. Tato maska je šetrná k vaší pokožce a je vhodná pro lidi s citlivou pokožkou, alergiky a osoby s atopickým ekzémem. Aplikace trvá pouhých 8 minut a díky suchému plátýnkovému provedení je snadno použitelná a nezůstává po ní žádná tekutina.

#produkty#https://www.nanospace.cz/glukonolakton/

Mohlo by vás zajímat: Víme, jaký je nejlepší oční krém pro zralou pleť.

Nejčastější otázky - FAQ

Je glukonolakton vhodný pro všechny typy pleti?

Ano, glukonolakton je vhodný pro všechny typy pleti, včetně citlivé.

Je glukonolakton vhodný pro použití během těhotenství?

Přestože neexistují žádné známé vedlejší účinky spojené s používáním glukonolaktonu během těhotenství, vždy je lepší se poradit s lékařem nebo dermatologem, než začnete používat jakékoliv nové kosmetické výrobky.

Jak často bych měl/a používat kosmetiku s glukonolaktonem?

Doporučuje se používat kosmetiku s glukonolaktonem jeden až dvakrát týdně, v závislosti na typu pleti a produktech, které používáte.

Mohu používat glukonolakton spolu s jinými kosmetickými produkty?

Ano, glukonolakton může být používán spolu s jinými kosmetickými produkty, jako jsou hydratační krémy, séra a další.

Jaké jsou vedlejší účinky glukonolaktonu?

Glukonolakton patří k nejšetrnějším látkám v kosmetice, takže podráždění bývá ojedinělé. Většinou je způsobeno jinou látkou v krému či séru. Není ale vyloučeno, že můžete reagovat i na glukonolakton. Každý člověk je jiný. Pokud tomu tak je, přípravek s glukonolaktonem nepoužívejte.

Zdroje

  • Van Scott, E.J., Yu, R.J. (1974). α-hydroxyacids, polyhydroxy acids, aldobionic acids and their topical actions. Journal of the Society of Cosmetic Chemists, 225-242.
  • Van Scott, E.J., Ditre, C.M., Yu, R.J. (1984). Control of keratinization with α-hydroxy acids and related compounds. Cutis, 34(6), 583-588.
  • Lavker, R.M., Kaidbey, K., Leyden, J.J. (1992). Effects of topical ammonium lactate on cutaneous atrophy from a potent topical corticosteroid. Journal of the American Academy of Dermatology, 27(4), 630-635.
  • Ditre, C.M., Griffin, T.D., Murphy, G.F., Sueki, H., Telegan, B., Johnson, W.C., Yu, R.J., Van Scott, E.J. (1996). Effects of alpha-hydroxy acids on photoaged skin: a pilot clinical, histologic, and ultrastructural study. Journal of the American Academy of Dermatology, 34(2), 187-195.
  • Van Scott, E.J., Yu, R.J. (1996). Alpha-hydroxyacids in the treatment of signs of photoaging. Clinics in Dermatology, 14(2), 217-226.
  • Charloux, C., Delanian, S., Bardet, M., Sbidian, E., Hu, W., Yavordios, C., Lefaix, J.L. (1995). Inhibition of hydroxyl radical production by lactobionate, adenine, and tempol. Free Radical Biology and Medicine, 18(4), 827-833.
  • Berardesca, E., Distante, F., Vignoli, G.P., Oresajo, C., Green, B., Lupo, M.P. (1997). Alpha hydroxyacids modulate stratum corneum barrier function. British Journal of Dermatology, 137(6), 934-938.
  • Bernstein, E.F., Brown, D.B., Schwartz, M.D., Kaidbey, K.H., Ksenzenko, S.M. (1997). Citric acid increases viable epidermal thickness and glycosaminoglycan content of sun-damaged skin. Dermatologic Surgery, 23(8), 689-694.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.