Jak vybrat nejlepší masku na pleť?

V péči o pleť není nic, co by ji lépe vyživilo, než kvalitní pleťová maska. Pleťové masky jsou navrženy tak, aby dodávaly pleti vysokou koncentraci účinných látek, je proto dobré je používat až třikrát týdně. Na trhu jich ale najdete neskutečně velké množství, jak si vybrat tu správnou?

jak-vybrat-nejlepsi-masku-na-plet-fb

 

Jak fungují masky pro péči o pleť

V porovnání například s nočním krémem je pleťová maska na pleti jen relativně krátkou dobu. Jak je tedy možné, že masky skutečně něco dělají? Masky mají obecně mnohem vyšší koncentraci účinných složek a díky tomu působí už během několika minut. Pokud použijete navíc nanovlákenné masky, můžete vytěžit až 90 % účinných látek, u běžných produktů je to pouze kolem 50-70 %. 

Proč jsou efektivnější a ekologičtější nanovlákenné masky?

Nanovlákenné textilní masky jsou českým patentem a technologie, která v nich je využita, se také používá pro náplasti a obvazy pro rychlejší hojení ran. Jak to tedy funguje? 

TIP: Jak funguje nanovlákenná maska nanoBeauty?

Účinné látky jsou zvlákněny do nanovláken, díky tomu není nutné používat žádné konzervanty a maska se skládá pouze z účinných látek. Při styku nanovláken s navlhčenou pokožkou dochází k rozpuštění nanovláken a látky se velmi rychle dostanou přes kožní bariéru až do hlubších vrstev pokožky, kde působí ještě několik hodin po aplikaci masky. Takto lze vytěžit až 90 % účinných látek v masce oproti 50-70 % při používání běžných masek.

#produkty#https://www.nanospace.cz/pletove-masky/

Druhy pleťových masek podle konzistence

Krémové či gelové masky

Krémové či gelové masky patří mezi ty nejklasičtější. Většinou jsou na hloubkové vyživení na suchou pleť nebo proti akné. Po nanesení se nechají 15-30 minut působit a poté se opláchnou.

Pláténkové masky (textilní masky, látkové masky) 

Pláténkové či látkové masky bývají dražší, ale dokážou do kůže dostat daleko více účinných látek během krátké doby. Problematické jsou mokré textilní masky, které v sobě mají kromě účinných látek také řadu konzervantů. Kosmetičky proto raději používají suché látkové masky, které se aktivují vodou. Ty jsou bez konzervantů a jako nosiče účinných látek jsou používány nanovlákenné membrány, které byly původně vyvinuty pro hojení ran. Existují různé druhy textilních masek, nejpopulárnější jsou masky proti stárnutí, na hydrataci či proti akné.

platenkova-maska

TIP: U textilní masky stačí jedna aplikace (maximálně však 3x týdně po dobu 15 až 25 minut). Látkovou masku sundejte ve chvíli, kdy si všimnete, že je suchá. U suché nanovlákenné masky stačí 8 minut. 

Slupovací masky

Slupovací masky se mohou zdát jako podivný – a přesto podivně uspokojivý – marketingový trik, opravdu ale fungují. Jakmile masku sloupnete (při troše štěstí v jedné vrstvě), zůstane vám jasnější, hladší pleť a čistší póry.

Jsou populární především na akné a černé tečky. V posledních letech si ženy oblíbily především černé slupovací masky. U těch je nutné si dát pozor, protože ty nejlevnější na trhu vám mohou pleť při používání poškodit, vybírejte proto kvalitní, které obsahují například bambusové uhlí.  

Jaké pleťové masky pomáhají na vrásky?

Pokud se vám dělají první vrásky pod očima nebo oční kruhy, můžete vyzkoušet podoční masky na bázi nanovláken z kyseliny hyaluronové, ta skvěle váže vodu a dokáže efektivně vypínat vrásky. Právě nanovlákenné masky dokáží vyhladit až 75 % vrásek dle studií. Ačkoliv výsledky vidíte ihned po aplikaci, největší efekt nastává do 48 hodin.

Vhodné jsou také masky s vitaminem C, který pomáhá proti předčasnému stárnutí pokožky či vitaminem E, který brání ztrátě hydratace.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=Sada+nanovl%C3%A1kenn%C3%BDch+masek/

Do masek proti stárnutí se také často přidává jako aktivní látka aminokyselina arginin, která je vynikajícím hydratačním prostředkem, a především je kompatibilní s většinou kosmetických složek. Zajímavou ingrediencí je i kyselina laktobionová, která podporuje proces obnovy pokožky a posiluje funkci obranné bariéry.

Pokud trpíte suchou pokožkou, můžete volit masky, které zároveň obsahují provitamin B (panthenol) anebo kyselinu hyaluronovou.

TIP: Chcete se dozvědět více o kyselině hyaluronové? Přečtěte si článek Kyselina hyaluronová a pleť: Jak vybrat správnou kosmetiku?

Jak vybrat hydratační masku pro suchou pleť

Nejvhodnější jsou masky s kyselinou hyaluronovou, která dokáže vázat velké množství vody a udržovat tak pleť hydratovanou, a to i po delší době. Zároveň stimuluje růst kožních buněk a podporuje tvorbu kolagenových a elastinových vláken, které zajišťují pleti pevnost, pružnost a jemnost.

Velmi populární a zajímavou ingrediencí je i glukonolakton, protože pleť aktivně hydratuje, bojuje s akné, rozšířenými póry a nadměrnou produkcí kožního mazu. Navíc je vhodný i pro extrémně citlivou pokožku.

Velmi dobře funguje i směs látek Myramaze®, která obsahuje extrakt z jihoafrického keře Myrothamnus flabellifolia, která se používá především na extrémně vysušenou pokožku na tzv. „pouštní“ pleť. Myramaze chrání membránové struktury před dehydratací a zachovává nejdůležitější kožní lipid, kyselinu linolovou, před oxidací. Ochrana vydrží až 48 hodin.

TIP: Přečtěte si článek a objevte Tajemství hydratující kosmetiky s přírodními aktivními látkami MYRAMAZE®.

Pokud hledáte alternativu k výše zmíněným složkám, můžete vyzkoušet masku s perličkami vitaminu E v kombinaci se směsí minerálů posilující pokožku. Vitamin E dokáže pleť vyživit a zároveň chrání pokožku před volnými radikály.

Jsou vhodné slupovací masky na černé tečky?

Bez oplachové slupovací masky dokážou z pleti odstranit maz, vyčistit póry a pomáhají v boji proti černým tečkám. Jediné, na co si dávejte pozor, je složení slupovacích masek, protože některé na trhu mohou obsahovat toxické látky. Volte proto kvalitní černé slupovací masky z bambusového uhlí.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=maska+nafigate/

Mohlo by vás zajímat: Jak se zbavit akné na čele

Pleťové masky na akné: Které jsou nejlepší?

Na akné velmi dobře fungují masky s kyselinou salicylovou, jedná se o výtažek z kůry vrby bílé a nabídne přirozené protizánětlivé účinky a pomoc při hojení již vzniklých zánětů a drobných ranek. 

TIP:  Vyzkoušejte [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření pleti nanoSPACE Cosmetics.

Velmi dobře fungují i masky s kyselinou azelaovou, která hraje důležitou roli při hojení akné a působí antibakteriálně a protizánětlivě.

Další složkou, kterou v maskách vyhledávejte je panthenol, který podporuje proces hojení akné či glukonolakton, který dokáže pleť zklidnit a je tedy ideální na velmi aknózní pleť, která je citlivá. Glukonolakton také pleť aktivně hydratuje, bojuje s rozšířenými póry a nadměrnou produkcí kožního mazu. Navíc dokáže zesvětlit pigmentové skvrny a funguje proti stárnutí, pleť vypíná a rozzáří. Pokud máte akné po celém obličeji a pleť je velmi podrážděná, je to právě glukonolakton, který byste měli používat. 

TIP: Přečtěte si 10 tipů, jak se zbavit akné

Maska na unavenou pleť: Která ji rozzáří?

Pokud vaše pleť působí unaveně, ztrácí elasticitu a barvu, zkuste použít masky s Vitaminem C. Ten podporuje syntézu kolagenu a tvorbu kožních buněk, sjednocuje tón pleti a pokožku omlazuje. 

maska-pro-unavenou-plet

Tip: Zajímá vás historie kosmetiky? Přečtěte si článek o historii pleťových masek.

Výborně fungují i masky s kyselinou hyaluronovou, která pleť vyživí a zároveň stimuluje růst kožních buněk a podporuje tvorbu vláken, ty zajišťují pleti pevnost, pružnost a jemnost.

Jak na profesionální péči o pleť doma?

Chcete si dopřát profesionální péči jako v kosmetickém salonu? Zkuste inertní nanovlákennou masku, nejpopulárnější produkt mezi kosmetičkami. Jak na to?

Důkladně si vyčistěte pleť, nejlépe se pleť čistí, když si navlhčíte odličovací hadřík teplou vodou, tím se vám rozšíří póry. Pokud nemáte odličovací hadřík, můžete si pleť nejprve důkladně opláchnout teplou vodou.  Poté použijete odličovací krém, mýdlo nebo tonikum. Nezapomeňte vždy odličovací přípravek vodou opláchnout z obličeje.

Naneste na obličej vaše oblíbené sérum. Abyste do pleti dostaly aktivní látky z vašeho oblíbeného séra, použijeme profesionální inertní masku, která pomůže se vstřebáním účinných látek do pokožky.

Před použitím nanovlákenné masky si vždy musíme důkladně navlhčit obličej, aby vám dobře přilehla. Po aplikaci ji můžeme ještě zvenku znovu navlhčit, aby se všechny nanovlákna rozpustily. Necháme působit 8 minut. Před sundáním masky ji ještě jednou na obličeji pečlivě navlhčete pro snadnější odstranění.

Účinný přenos aktivních látek do pleti začíná okamžitě po aplikaci masky. Blahodárný účinek se znatelně zvyšuje v následujících několika hodinách. Doporučené použití je 1–2krát týdně. Pro dosažení rychlejších výsledků použijte masku jako součást vašeho denního rituálu v péči o pleť.

Po aplikaci masky pokračujte vašim oblíbeným denním či nočním krémem.

#produkty#https://www.nanospace.cz/pece-o-plet/

Domácí maska na obličej – jak si ji připravit?

Připravte si domácí masky, které opravdu fungují. Sice pleť nevyživují tak hluboce jako profesionální pleťové masky a v mnoha případech rozhodně neušetříte, ale výroba domácích pleťových masek je zkrátka zábava a je to něco jiného, co můžete zařadit do svého rituálu v péči o pleť.

domaci-maska-na-plet

Jediné, na co si dávejte pozor, abyste neměli na některou z ingrediencí alergickou reakcí a určitě kupujte ingredience v co nejvyšší kvalitě.

Domácí maska na akné a problematickou pleť

Na tuto masku budete potřebovat aktivní uhlí, mandlový olej, francouzský bílý jíl, holandské kakao, gel z aloe a šťávu z mandarinky.

Nejprve si rozdrtíte dvě tablety černého uhlí, přidáte lžíci bílého jílu, lžíci kvalitního kakaa, lžíci mandlového oleje, šťávu z mandarinky a aloe gel tak, abyste dosáhli poměrně husté konzistence. Pokud je příliš řídká, přidejte kakao nebo jíl. Naneste na obličej a nechte 20 minut působit a poté umyjte.

Domácí omlazující maska proti vráskám

Jílová maska s kávou je ideální na osvěžení a vyživení pleti. Jak na ní? Smícháte jednu lžičku růžového nebo bílého jílu, dvě lžičky kávy a dvě lžičky holandského kakaa, přidejte teplou vodu a promíchejte. Měla by vám vzniknout hustší konzistence. Naneste poměrně silnou vrstvu na pleť a nechte působit 20 minut. Jemně opláchněte vlažnou vodou a dočistěte tamponkem.

Domácí avokádová maska

Avokádová maska je vhodná na suchou pleť, doporučuje se na zjemnění a projasnění. Má také regenerační a hydratační vlastnosti. Budete potřebovat zelený matcha čaj v prášku, avokádo a pupalkový či mandlový olej. Jak na to?

Smícháte dvě lžičky zeleného matcha čaje a dvě lžičky mandlového oleje. Rozmačkáte avokádo a zalejete ho směsí z matcha čaje a mandlového či pupalkového oleje. Pořádně směs promíchejte. Můžete použít i tyčový mixér. Naneste rovnoměrně na obličej. Nechte působit 30 minut, a poté opláchněte.

Avokádová maska ze zakysané smetany a medu

Rozmačkejte půlku avokáda s jednou polévkovou lžící zakysané smetany. Přidejte jednu polévkovou lžíci medu. Masku pořádně promíchejte, pro krémovou konzistenci můžete použít tyčový mixér. Naneste směs rovnoměrně na obličej a nechte 30 minut působit. Poté opláchněte a dočistěte obličej odličovacím tamponkem.

Domácí pleťová maska z droždí

Sice nevoní, ale je plná vitaminu B a znaly ji už naše babičky! Domácí pleťovou masku z kvasnic si můžete vyrobit z klasického droždí, ale ještě lepší jsou pivovarské kvasnice.

Nejlevnější variantu připravíte z kvasnic a vody, stačí rozmačkat kvasnice a smíchat je s vodou. Můžete je také ale smíchat s mlékem nebo olivovým olejem. Pokud máte problematickou pleť, rozmíchejte droždí v zakysané smetaně. Pro masnou pleť se doporučuje smíchat droždí s citronovou šťávou.  Směs naneste a nechte působit 20 minu, poté pleť opláchněte.

Zdroje:

  • Efficacy and safety of a facial serum and a mask containing salicylic acid and lipohydroxy acid in acne management: A randomized controlled trial
  • Boucetta, K., Charrouf, Z., Derouiche, A., Rahali, Y., and Bensouda, Y. (2014). Skin hydration in postmenopausal women: argan oil benefit with oral
    and/or topical use. Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 13(5), pp.280-288. https://doi.org/10.5114/pm.2014.46470
  • Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 253-258. doi: 10.4161/derm.21923
  • Jiang, D., Liang, J., & Noble, P. W. (2007). Hyaluronan in tissue injury and repair. Annual review of cell and developmental biology, 23, 435-461. doi: 10.1146/annurev.cellbio.23.090506.123337
  • Boregowda, S. V., Booker, C. N., & Smith, M. K. (2019). Topical Hyaluronic Acid as a Dressing for Dermal Wounds. Advances in wound care, 8(6), 250-257. doi: 10.1089/wound.2017.0765
  • Pullar, J.M., Carr, A.C., & Vissers, M.C.M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9, 866.
  • Caritá, A.C., Fonseca-Santos, B., Shultz, J.D., Michniak-Kohn, B., Chorilli, M., & Leonardi, G.R. (2020). Vitamin C: One compound, several uses.
  • Advances for delivery, efficiency and stability. Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 24, 102117. ISSN: 1549-9634. DOI: 10.1016/j.nano.2019.102117
  • Richelle, M., Steiling, H., & Castiel, I. (2009). Bioavailability and Skin Bioefficacy of Vitamin C and E. In A. Tabor & R.M. Blair (Eds.), Personal Care & Cosmetic Technology: Nutritional Cosmetics (pp. 115-138). William Andrew Publishing. ISBN: 9780815520290. DOI: 10.1016/B978-0-8155-2029-0.50013-2.

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.