Jak se zbavit akné na čele

Pokud trpíte na akné, čelo je jedním z mnoha míst, kde se často tvoří a také kde je bohužel nejvíce vidět. Často akné způsobuje nedostatečná péče o pleť, genetika a hormonální změny v pubertě nebo těhotenství, ale může přetrvávat až do dospělosti. Akné na čele se tvoří, když máte ucpané póry a mastnější pleť. V tomto článku se podíváme na to, jak se zbavit akné na čele a také jak mu předcházet, aby vaše čelo nemuselo být terčem, kam všichni koukají.

akne-na-cele-fb

 

Co způsobuje akné na čele

Akné může mít mnoho příčin a často se překrývají navzájem. Nejčastěji pupínky na čele způsobuje:

  • Hormonální nerovnováha: Během puberty nebo menstruačního cyklu dochází k výkyvům hormonů, které mohou stimulovat mazové žlázy, takže se tvoří mnohem více kožního mazu, který ucpává póry.
  • Genetické faktory: Náchylnost k akné může být v rodině dědičná.
  • Stres: Vede k hormonálním změnám a může zhoršovat stav pleti.
  • Nesprávná strava: Konzumace jídel bohatých na oleje a cukry se může projevit na kvalitě pokožky.
  • Špatná hygiena: Nedostatečná péče a čištění pleti může akné na čele zhoršovat.
  • Těsné čepice a pokrývky hlavy: Neprodyšné materiály mohou dráždit citlivou oblast čela s akné, podporují nadměrné pocení a ucpávání pórů v této oblasti.
  • Péče o vlasy: Možná vás ani nenapadlo, že pokud si často myjete nebo lakujete vlasy, často se tyto produkty dostanou i na čelo. Produkty na vlasy mohou dráždit pokožku, ale také ucpávat póry (např. lak na vlasy, gely apod.), proto je potřeba je používat šetrně k obličeji.

akne-na-cele-kosmetika

TIP: Jak se zbavit akné za 1 den a lze to vůbec?

Jak vypadají pupínky na čele

Na čele můžete mít několik druhů akné. Někomu se více tvoří černé tečky, malé bílé tečky, běžné červené pupínky, ale u někoho se může objevit hormonální akné a také oteklé větší pupínky, které mohou být i hluboké a bolestivé jako u podkožního akné. Čelo patří do tzv. T -zóny, což je oblast nosu, brady a čela, kde nejčastěji vzniká akné v důsledku větší produkce kožního mazu.

TIP: 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné.

Proč vzniká akné na čele

V tzv. T-zóně, se nachází kožní mazové žlázy, a proto jsou tyto oblasti více mastnější než zbytek pokožky. Proto je čelo místem, kde se pupínky často tvoří. Akné vzniká tehdy, když kožní maz spolu s odumřelými buňkami a nečistotami ucpávají póry, kožní maz se pak hromadí uvnitř a vzniká klasický pupínek.

TIP: Vyzkoušejte masku proti akné s kyselinou salicylovou

Jak se zbavit akné na čele a co pomáhá

Pojďme se blíže podívat na to, co opravdu funguje na akné a jak se ho účinně zbavit nejen na čele. Základem pro zdravou a krásnou pleť je zdravá životospráva, pravidelné čištění pleti a používání vhodné kosmetiky na akné. Poradíme vám také ale pár tipů, na co si dát pozor, když vás trápí pupínky na čele.

akne-na-cele-krém-kosmetika

TIP: Jaké jsou nejlepší přípravky na akné a jak se vyznat v kosmetice?

Péče o problematickou pleť s akné na čele

K účinné péči o problematickou pleť s akné na čele patří pravidelné čištění pleti. Používání jemných čistících přípravků pomáhá  udržet póry čisté a zabránit šíření bakterií. Na akné skvěle fungují kosmetické produkty obsahující kyselinu salicylovou, která má schopnost odstraňovat odumřelé kožní buňky a přebytečný maz, který ucpává póry, beta-hydroxykyselinu (nebo BHA) a benzoylperoxid.

  • Čištění aknózní pleti: Základem je čištění pleti alespoň 2x denně jemným čistícím přípravkem na citlivou pleť. Dejte si pozor na příliš tvrdé čistící houbičky a dráždivé látky. Ideální jsou také produkty s antibakteriálními účinky.
  • Hydratace pleti: Přestože akné postihuje hlavně mastnější typy pleti, hydratace je důležitá pro každou pleť. Pro hydrataci aknózní pleti využije lehké hydratační produkty bez obsahu olejů, aby pokožka nebyla mastná.
  • Zklidnění podrážděné pokožky: Pleť se sklony k akné vyžaduje také zklidňující přípravky pro citlivou a podrážděnou pleť, aby se dobře hojila. K tomu jsou vhodné masky proti akné, které změkčují pleť, zanechávají ji vyhlazenou a navrací její přirozenou rovnováhu, snižují svědění pokožky, urychlují hojení akné i popálenin.
  • Pravidelná exfoliace: Odstraňování odumřelých kožních buněk zabraňuje ucpávání pórů a tím i snižuje tvorbu akné na čele. Na akné jsou nejlepší jemné exfoliační produkty s kyselinou salicylovou.

#produkty#https://www.nanospace.cz/proti-akne/

TIP: Jak si správně čistit pleť?

Vitamíny na akné

Kromě péče o pleť je důležitá také správná výživa pro zdravou pleť a dostatek vitamínů. Strava by měla být bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty může přispět k zlepšení stavu pleti a snížení množství kožního mazu. 

TIP: Vyzkoušejte náš doplněk stravy s kolagenem 5v1 s bioaktivními kolagenními peptidy pro zdravou pokožku a pleť.

Které vitamíny jsou důležité pro zdravou pleť?

Vitamíny jsou důležité nejen pro celkové zdraví organismu a dobrou imunitu, ale také přispívají ke zdravé kůži a pleti.

  • Vitamín A: Má protizánětlivé účinky, podporuje rychlejší obnovu buněk a pomáhá také udržovat hormonální rovnováhu. Vitamín A můžete brát jako doplněk stravy nebo ho používat lokálně třeba v nanovlákenných maskáchTIP: Jak na dokonalou pleť s vitamínem A?
  • Vitamíny skupiny B: Vitamíny B ovlivňují produkci koenzymu, pomáhají snižovat velikost pórů a zmírňují záněty.
  • Vitamín C: Vitamín C chrání pokožku před volnými radikály, napomáhá také při přirozené tvorbě kolagenu a hojení ran.
  • Vitamín D: Vitamín D zasahuje do růstu buněk mazových žláz, což může omezit jejich nadměrné zvětšování a produkci mazu, takže je skvělou prevencí proti akné a černým tečkám.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-pro-zlepseni-pleti/

TIP: Více o vitamínech a pleti se dozvíte v našem článku Vitamíny na akné: Co pomáhá na pupínky.

Zdravý a vyvážený jídelníček

Strava může mít výrazný dopad na vzhled a zdraví naší pleti, a proto je důležité věnovat pozornost tomu, co jíme, protože se to odráží na naší pleti. Potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako jsou rafinované cukry a bílá mouka, mohou zvyšovat hladiny inzulínu v krvi a tím se stimuluje také produkce kožního mazu.

Zaměřte se na jídla bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a dostatek bílkovin. Navíc antioxidanty obsažené v ovoce a zelenině mohou pomoci bojovat proti zánětům a detoxikovat tělo, což má pozitivní vliv na vzhled kůže. 

akne-naplasti

TIP: Vyzkoušejte [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření problematické pleti.

5 tipů, čemu se při akné na čele vyhnout

Na závěr pro vás máme několik tipů, na co si dát pozor, pokud vás trápí akné nejen na čele.

  • UV záření: Nevystavujte se příliš na slunci, které mohou akné na čele zhoršit a podráždit pokožku, a to především na čele, kde se kůže snadno spálí. 
  • Sahání na obličej: Zkuste si zkrátka nesahat během dne na na obličej, protože tak můžete přenést bakterie z rukou přímo na akné, které se tím zhoršuje.
  • Čepice: Nenoste přilehlé čepice, čelenky nebo přilby, pod kterým se kůže odírá a potí, čímž se zhoršují zánety a kůže se zapařuje. Pokud je zima, nezapomínejte čepice často prát.
  • Alkohol: Omezte alkohol a cigarety, ty obecně zhoršují pleť.
  • Vhodný make-up: Vybírejte si vhodný a šetrný make-up, který nebude příliš mastný a ucpával by pokožku. Zároveň často myjte štětce a další pomůcky, které na obličej používáte.

Mohlo by vás zajímat: Víte že zdravá strava má vliv také na celulitidu? O celulitidě a jak se jí efektivně zbavit se dočtete v našem dalším článku.

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak se rychle zbavit akné na čele?

Pupínků na čele se nejrychleji zbavíte pravidelným čištěním pleti, správnou hydratací a hlavně účinnými přípravky proti akné. Velmi rychle účinkují například nanovlákenné masky proti akné, které dostanou účinné aktivní látky přímo na potřebné místo a dostanou se také do hloubky, kde akné léčí.

Proč se mi dělá akné na čele?

Čelo, brada a nos patří do tzv. T-zóny, kde se nachází více kožních mazových žláz. Proto jsou tato místa více mastná a tím pádem i náchylnější na akné. Kožní maz spolu s odumřelými kožními buňkami a nečistotami ucpává póry a vznikají černé tečky a červené pupínky.

Co znamená akné na čele?

Akné na čele může být kromě hormonální nerovnováhy způsobeno také stresem, kdy jste dlouhodobě pod tlakem. Je důležité se zaměřit na zdravou stravu, omezit alkohol a cigarety a především se pokusit snížit stres. Zařaďte do svého denního plánu také pravidelné čištění pleti ráno a večer a potřebnou péči o problematickou pleť.

Zdroje 

  • Chlebus, E. and Chlebus, M., 2017. Factors affecting the course and severity of adult acne. Observational cohort study. Journal of Dermatological Treatment, 28(8), pp.737-744.

  • Advances for delivery, efficiency and stability. Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 24, 102117. ISSN: 1549-9634. DOI: 10.1016/j.nano.2019.102117
  • LAYTON, A. M.; THIBOUTOT, D.; TAN, J. Reviewing the global burden of acne: how could we improve care to reduce the burden?. British Journal of Dermatology, 2021, 184.2: 219-225.
  • WILLIAMS, Hywel C.; DELLAVALLE, Robert P.; GARNER, Sarah. Acne vulgaris. The Lancet, 2012, 379.9813: 361-372.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.