15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

10 tipů, co pomáhá na extrémní vypadávání vlasů

Běžně ztratíme denně 50 až 100 vlasů, pokud se vám ale zdá, že ztrácíte víc než běžně, měli byste zpozornět. Když ztrácíte víc vlasů než obvykle, může to signalizovat nejen nevhodnou péči o vlasy, ale i dědičné či chronické onemocnění, hormonální změny nebo nadměrný stres. Pojďme se podívat na to, proč nejčastěji padají vlasy a co pomáhá proti vypadávání vlasů. Řekneme si, jaké doplňky stravy na vlasy mohou proti vypadávání vlasů pomoci i jak vybrat nejlepší šampon proti padání vlasů.

10 tipů, co pomáhá na extrémní vypadávání vlasů

 

Proč vypadávají vlasy

Podle vědeckých studií a odborných článků může být několik hlavních důvodů pro vypadávání vlasů. Zde je shrnutí těch nejčastějších:

  • Androgenní alopecie  – Androgenní alopecie, také známá jako mužská plešatost, je nejčastější forma vypadávání vlasů u mužů a také u žen. Alopecie je dědičná, ale neznamená to, že s ní nic nelze děje. Podle některých studií by mohly na alopecii fungovat například produkty s kofeinem, které se aplikují lokálně. Existují také speciální léky na lékařský předpis, o kterých hovoříme níže.
  • Hormonální změny a stavy:  Všichni víme, že vlasy padají po porodu a to kvůli poklesu estrogenu, ale vypadávání vlasů můžou způsobit i další hormonální změny například při menopauze a nebo při dysbalanci štítné žlázy.
  • Onemocnění: Napříkad onemocnění nadledvinek, cukrovka nebo onemocnění štítné žlázy může vyvolat vypadávání vlasů.
  • Stres a trauma: Akutní stres nebo traumatické události, jako je chirurgický zákrok, vážné onemocnění nebo emocionální stres, mohou vést k dočasnému vypadávání vlasů zvanému telogenní effluvium. Pokud máte problémem se stresem, začněte ho okamžitě řešit. Jak na to, si přečtěte zde.
  • Léky a léčebné postupy: Některé léky mohou způsobit vypadávání vlasů. Nejvíce známá je chemoterapie, ale existují i další léky, které mohou způsobovat částečnénebo úplné vypadání vlasů. Pokud berete nějaké léky, přečtěte si příbalový leták či se poraďte s lékařem. 
  • Nedostatek živin: Nedostatek některých vitaminů či minerálů může způsobit vypadávání vlasů. Například nedostatek železa, biotinu, zinku nebo vitaminu D.
  • Agresivní úpravy vlasů a styling: Pokud používáte často fén, žehličky nebo kulmu, může to vézt k lámání a vypadávání vlasů. Stejně tak je nebezpečné barvení, odbarvování peroxidem nebo trvalá. 
  • Poruchy vlasových folikulů: Mezi další onemocnění, které způsobují padání vlasů patří lupenka, která způsobuje poškození vlasových folikul. 
  • Špatná životospráva a nedostatek pohybu: Pokud zanedbáváte své zdraví, jíte nezdravě a vůbec se nehýbete, tělo na to může reagovat vypadáváním vlasů.
  • Kouření: Kouření má vliv nejen na naše vlasy ale i na vzhled pokožky. 

Alopecie

Tip: Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy a klouby?

10 tipů, co pomáhá proti padání vlasů

  1. HotFlux®: Tato patentovaná látka se používá především v šamponech a podporuje zdraví vlasových folikulů. Snižuje počet cytokinů, které by jinak inhibovaly růstový cyklus vlasů, a tím podporuje růst vlasů a posiluje stávající vlasy.
  2. Minoxidil: Jedná se o lék na předpis, který je často používán k léčení mužské i ženské alopecie. Minoxidil je dostupný ve formě pěny nebo roztoku, který se aplikuje přímo na pokožku hlavy. Výzkum ukázal, že tento lék může pomoci zpomalit vypadávání vlasů a některým lidem dokonce pomůže v růstu nových vlasů.
  3. Finasterid: Toto je další lék na předpis, který se používá k léčení mužské alopecie. Finasterid se užívá orálně a funguje tím, že inhibuje produkci hormonu dihydrotestosteronu (DHT), který je spojen s vypadáváním vlasů.
  4. Vitamin D: Nízká hladina vitamínu D byla spojena s alopecií a jinými formami vypadávání vlasů. Přečtěte si více o nedostatku vitaminu D a co způsobuje. 
  5. Zinek: Stejně jako vitamín D, také nízká hladina zinku může být spojena s vypadáváním vlasů. Proto při doplnění zinku může dojít k zastavení vypadávání vlasů.
  6. Biotin: Tento vitamin B je často doporučován pro zdravé vlasy a nehty. Některé studie ukázaly, že doplnění biotinu může pomoci zlepšit zdraví vlasů u lidí s nedostatkem biotinu. Pokud ale máte přirozeně ve stravě dostatek vitaminu B, biotin vám nepomůže.
  7. Kofein: Studie naznačují, že kofein může stimulovat růst vlasů tím, že prodlužuje anagenní (růstovou) fázi vlasového cyklu. Kofein se často nachází v produktech pro péči o vlasy, jako jsou šampony nebo tonika.
  8. Saw Palmetto: Saw Palmetto je bylina, která se tradičně používala k léčení problémů s prostatou. Některé studie naznačují, že může také pomoci zpomalit vypadávání vlasů inhibicí produkce DHT.
  9. Chilli: Chilli papričky, konkrétně jejich aktivní složka kapsaicin, se často používá jako přírodní lék na podporu růstu vlasů a proti jejich vypadávání.

Zdravý životní styl: Zdravá strava, dostatek kvalitního spánku, pravidelné cvičení a snižování stresu i to přispívá k celkovému zdraví vlasů.

Tip: Zkuste Beauty hair complex pro doplnění vitaminů, které mají vliv na vypadávání vlasů.

Kdy padají vlasy nejvíce

Ženám nejvíce vypadávají vlasy po porodu a při menopauze (kdy tělo začíná ztrácet estrogen), to je přirozené a není se čeho obávat. Stačí používat vhodné kosmetické produkty a dodržovat zdravý životní styl. Vlasy ale můžou padat v období, kdy zažíváte stresové situace jako je rozchod s partnerem či úmrtí blízké osoby. Na vypadávání mají vliv i některé dědičné i chronické nemoci. 

Co pomáhá na vypadávání vlasů

Tip: Panthenol: Účinky na pleť i vlasy

Jak vybrat nejlepší šampon: Jaké látky fungují proti padání vlasů

Při výběru šamponu proti vypadávání vlasů byste měli hledat několik klíčových složek, které prokazatelně pomáhají zastavit vypadávání vlasů a podporují růst vlasů.

HotFlux® podporuje růst nových vlasů a posiluje stávající

HotFlux®, nebo také Vanillyl Butyl Ether, je světlá až bezbarvá tekutina, která je na molekulární úrovni odvozena od kapsaicinu - aktivní složky chilli papriček. Oproti jiným zahřívacím činidlům je HotFlux® bezpečnější, efektivnější a šetrnější k pokožce a k vlasům. Podporuje růst nových vlasů a hlavně posilují stávající vlasy tak, aby dále nevypadávaly. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika-na-vlasy/

Chilli stimuluje pokožku hlavy a cirkulaci krve

Kapsaicin, hlavní účinná látka chilli, je známý svými stimulačními účinky. Když je aplikován na pokožku hlavy, může vyvolat pocit tepla, který podporuje cirkulaci krve. Zvýšený průtok krve k vlasovým folikulům může zlepšit dodávku živin a kyslíku, což je nezbytné pro růst a zdraví vlasů.

Chilli může také působit jako přírodní protizánětlivá látka. Záněty na pokožce hlavy mohou vést k vypadávání vlasů, takže jejich snížení může pomoci zlepšit zdraví vlasů. Kapsaicin najdete například v tomto šamponu proti vypadávání vlasů.

Kofein

Kofein je známý svými stimulačními účinky a může zvýšit průtok krve v pokožce hlavy, čímž zvyšuje dodávku živin a kyslíku k folikulům vlasů. Také může blokovat účinky dihydrotestosteronu (DHT), hormonu spojeného s androgenní alopecií, která má za vinu vypadávání vlasů. I proto ho najdete v šamponech proti padání vlasů. 

přírodní šampon proti vypadávání vlasů

Aminexil

Aminexil je molekula, která bojuje proti ztuhnutí kolagenového obalu, což prodlužuje životnost vlasů.

Saw Palmetto

Saw palmetto, nebo také palmetová pila, je bylina, která může zastavit konverzi testosteronu na DHT, podobně jako kofein. Toto může pomoci zpomalit nebo zastavit vypadávání vlasů.

Babské rady proti vypadávání vlasů

Zkuste si pravidelně masírovat vlasovou pokožku, tím ji prokrvíte i vlasové kořínky. Masírujte pokožku hlavy krouživými pohyby, začínejte vlasovými kořínky na čele, a pokračujte směrem k zadní části pokožky hlavy.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-pro-zdrave-vlasy/

Tip: Pro krásné a zdravé vlasy je třeba používat i výživou zevnitř vhodnými doplňky stravy.

FAQ: Často kladené otázky

Jak dlouho trvá, než šampon proti vypadávání vlasů začne fungovat?

Obecně platí, že může trvat několik týdnů až měsíců, než uvidíte jakékoli výsledky. Výsledky se mohou lišit v závislosti na individuálních faktorech, jako je typ vlasů, stupeň vypadávání vlasů a konzistence používání produktu.

Může šampon sám o sobě zastavit vypadávání vlasů?

Šampon může pomoci zastavit vypadávání vlasů, ale vždy byste se měli zaměřit na příčinu. Pokud je například příčinou padání vlasů stres, měli byste se ho snažit odbourat. 

Proč vypadávají vlasy?

Vypadávání vlasů může být způsobeno mnoha faktory, včetně stresu, nedostatku vitamínů, genetiky nebo zdravotních problémů, jako je alopecie.  

Co způsobuje vypadávání vlasů u žen?

Vypadávání vlasů u žen může být způsobeno mnoha faktory, včetně genetiky, hormonálních změn (jako je menopauza), stresu, nedostatku vitamínů nebo zdravotních problémů. Ženám také padají vlasy po porodu.

Kdy vypadají první vlásky?

První vlasy obvykle začínají vypadávat krátce po narození. Tento proces je zcela normální a součástí přirozeného vývoje vlasů.

Kdy vypadají novorozenci vlasy?

Mnoho novorozenců ztrácí nějaké nebo všechny své vlasy během prvních šesti měsíců života.

Kdy vypadnou vlasy po chemoterapii?

Vlasy obvykle začínají vypadávat několik týdnů po zahájení chemoterapie. Tento proces je obvykle dočasný a vlasy by měly začít znovu růst několik měsíců po ukončení léčby.

Co dělat při nadměrném vypadávání vlasů u dětí?

Vypadávání vlasů u dětí není běžné a mělo by být vyšetřeno lékařem. Může to být způsobeno mnoha faktory, včetně infekcí, autoimunitních onemocnění, stresu nebo nedostatku vitamínů.

Jaké vitamíny jsou vhodné na vypadávání vlasů?

Nedostatek určitých vitamínů, jako jsou vitamíny D, vitamín B7 (biotin) a vitamín E, může přispět k vypadávání vlasů. Doplnění těchto vitamínů může pomoci zlepšit zdraví vlasů u některých lidí.

Co pomáhá na vypadávání vlasů a svědění pokožky?

Jednou z možných strategií je použití šamponu s kofeinem. Kofein může stimulovat růst vlasů tím, že prodlužuje fázi růstu vlasů a zvyšuje průtok krve k vlasovým folikulům. 

Zdroje

  • PRICE, Vera H. Treatment of hair loss. New England Journal of Medicine, 1999, 341.13: 964-973.
  • SHAPIRO, Jerry. Hair loss in women. New England Journal of Medicine, 2007, 357.16: 1620-1630.
  • GORDON, Katherine A.; TOSTI, Antonella. Alopecia: evaluation and treatment. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 2011, 101-106
  • VISCONTI, Michael J.; HAIDARI, Wasim; FELDMAN, Steven R. Therapeutic use of caffeine in dermatology: A literature review. Journal of Dermatology and Dermatologic Surgery, 2020, 24.1: 18-24.
  • BANSAL, Manish, et al. Role of caffeine in the management of androgenetic alopecia. Int J Trichology, 2012, 4.3: 185-186.
  • KIM, Sehyun, et al. Efficacy of caffeine in promoting hair growth by enhancing intracellular activity of hair follicles. Korean Journal of Cosmetic Science, 2019, 1.1: 11-18.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.