Nanostříbro a 5 způsobů jeho použití

nanostribro-zpusoby-pouziti

 

Co je nanostříbro (koloidní stříbro) a jak účinkuje

Většina z nás si stříbro představí jako lesklý, kujný materiál, který se využívá ve šperkařství, elektroprůmyslu či medicíně. Tento vzácný kov se ale vyskytuje také v podobě drobných, v roztoku rozptýlených částic s průměrem od 1 do 100 nanometrů (1 000 000 nm = 1 mm).

Tato forma skupenství se nazývá nanostříbro (popř. koloidní stříbro) a má výrazné dezinfekční účinky – potlačuje bakterie, viry i plísně poměrně jednoduchým mechanismem. Jak?

Stříbrné nanočástice na vzduchu podléhají částečné oxidaci. Vzniká oxid stříbrný, ze kterého se působením vlhka uvolňují stříbrné ionty. Ty se váží na buněčnou membránu mikroorganismu a změnou její struktury ji v podstatě „rozbijí“. Patogen uhyne, to ale není vše. Ionty stříbra se totiž z jeho zbytků přenesou na mikroorganismy v okolí – a celý koloběh se opakuje.

Díky svým mikroskopických rozměrům se nanostříbro snadno zabudovává do různorodých textilií. Od toho se pak odvíjí jeho široké uplatnění nejen v rámci zdavotnických a dezinfekčních výrobků, ale také módy.

Tip: Vše, co byste měli vědět o nanočásticích stříbra se dovzíte v dalším článku.

Roušky se stříbrem

Pomůcky pro ochranu dýchacích cest s nanostříbrem se v poslední době těší velké oblibě. Stříbrné nanočástice jsou pevně zabudované v textilii roušek, kudy při dýchání procházejí veškeré patogeny.

Podle studie zveřejněné v roce 2021 ve vědeckém magazínu International Journal of Nanomedicine nanostříbro potlačuje aktivitu viru SARS-CoV-2, který je zodpovědný za pandemii nemoci COVID-19.

Textilní roušky se stříbrem se vyrábějí v řadě velikostí a vydrží okolo 100 pracích cyklů. Jejich součástí bývá také kapsa pro nanofiltr, který účinnost pomůcky dále zvyšuje.

#produkty#https://www.nanospace.cz/rousky-s-kapsou/

Ponožky, trička a další oblečení se stříbrem

Nanostříbro v oblečení účinně potlačuje zápach při nadměrném pocení. Likviduje totiž bakterie a plísně, které se sloučeninami vyloučenými z těla živí a jako odpadní produkt vytváří zapáchající látky.

Také oblečení s nanostříbrem vydrží desítky až stovky pracích cyklů. Díky novodobé tradici nanoprůmyslu v České republice máte na výběr z řady textilních produktů vyrobených v tuzemsku. Jejich nákupem přispíváte k boji proti klimatickým změnám a nepoctivé, levné práci (a tedy i tzv. rychlé módě – viz  dále).

Populární jsou např. ponožky se stříbrem, které eliminují odér i po náročném sportovním výkonu. Stačí je nechat uschnout:

#produkty#https://www.nanospace.cz/ponozky/

Přidejte se k trendu pomalé módy

Na vzestupu je i prodej triček, topů a šatů s nanostříbrem a termoregulační funkcí. Spolu s jejich „samočístící“ schopností (tu šatům propůjčuje voděodolný povrch z nanočástic) se stávají synonymem pro dokonalý lehký oděv, ve které se téměř nemáte šanci zpotit. A pokud už k pocení dojde, stříbrné ionty jakýkoliv zápach spolehlivě eliminují.

Příkladem jsou šaty z kolekce LADA by nanoSPACE, které ctí trend pomalé módy (slow fasion). Tedy snahu nakupovat oblečení tak, aby jeho výroba a distribuce co nejméně zatěžovala životní prostředí a byla fér k pracovníkům, kteří se na jeho výrobě podílí. Trvalá udržitelnost se propisuje i do životnosti textilie – je několikrát delší než u oblečení z diskontních řetězců.

#produkty#https://www.nanospace.cz/moda/

Topy a šaty z kolekce LADA jsou nadčasové, abyste je vždy bez problémů sladili. Jejich autorkou je návrhářka Lada Vyvialová (podívejte se na rozhovor o pomalé módě). K dispozici jsou také funkční pánská trička s nanostříbrem.

Náplasti a dezinfekce s nanostříbrem

Pro své mikrobicidní účinky se stříbro používá tisíce let při ošetřování ran a pro urychlení hojení. Na trhu tak naleznete např. náplasti s příměsí nanostříbra, ale také dezinfekční prostředky, např.:

Co si z článku odnést?

  • Nanostříbro (koloidní stříbro) má podobu drobných částic o rozměru 1 až 100 nm rozptýlených v tzv. suspenzi.
  • Dezinfekční účinky nanostříbra zajišťuje jeho schopnost deaktivovat – ve formě stříbrných iontů – fungování buněčných membrán mikroorganismů.
  • Nanočástice stříbra potlačují také viry (včetně SARS-CoV-2), využívá se proto i v rámci textilních roušek. Ty lze vyprat až 100krát, aniž by došlo k narušení jejich funkčnosti.
  • Oblečení s nanostříbrem a hydrofobní úpravou brání nadměrnému pocení a potlačuje zápach vznikající rozkladem potu. Podobné vlastnosti mají také ponožky se stříbrným vláknem.
  • Koloidní stříbro se využívá také v dezinfekčních prostředcích a v náplastech.

Zdroje:

  • Nowack, B., Krug, H.F., & Height, M. (2010). 120 years of nanosilver history: Implications for policy makers. Environmental Science & Technology, 45(3), 1177-1183.
  • Project on Emerging Nanotechnologies. (2013). Consumer Products Inventory.  (accessed on 3 June 2013).
  • Hendren, C.O., Mesnard, X., Dröge, J., & Wiesner, M.R. (2011). Estimating production data for five engineered nanomaterials as a basis for exposure assessment. Environmental Science & Technology, 45(6), 2562-2569.
  • Lansdown, A.B.G. (2004). A review of the use of silver in wound care: Facts and fallacies. British Journal of Nursing, 13(1), 6-19.
  • Windler, L., Height, M., & Nowack, B. (2013). Comparative evaluation of antimicrobials for textile applications. Environment International, 53, 62-73.
  • Fabrega, J., Luoma, S.N., Tyler, C.R., Galloway, T.S., & Lead, J.R. (2011). Silver nanoparticles: Behaviour and effects in the aquatic environment. Environment International, 37(2), 517-531.
  • Glover, R.D., Miller, J.M., & Hutchison, J.E. (2011). Generation of metal nanoparticles from silver and copper objects: Nanoparticle dynamics on surfaces and potential sources of nanoparticles in the environment. ACS Nano, 5(11), 8950-8957.
  • Liu, J., Wang, Z., Liu, F.D., Kane, A.B., & Hurt, R.H. (2012). Chemical transformations of nanosilver in biological environments. ACS Nano, 6(11), 9887-9899.
  • Walser, T., Demou, E., Lang, D.J., & Hellweg, S. (2011). Prospective environmental life cycle assessment of nanosilver t-shirts. Environmental Science & Technology, 45(13), 4570-4578.
  • Blaser, S.A., Scheringer, M., MacLeod, M., & Hungerbühler, K. (2008). Estimation of cumulative aquatic exposure and risk due to silver: Contribution of nano-functionalized plastics and textiles. Science of the Total Environment, 390(2-3), 396-409.
  • Geranio, L., Heuberger, M., & Nowack, B. (2009). The behavior of silver nanotextiles during washing. Environmental Science & Technology, 43(21), 8113-8118.
  • ChatGPT
  • Promotion of Surgical Masks Antimicrobial Activity by Disinfection and Impregnation with Disinfectant Silver Nanoparticles
  • Antimicrobial effects of silver nanoparticles
  • Silver nanoparticles as a new generation of antimicrobials
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.