Kalendář alergika: Průvodce alergeny od ledna do prosince

Celoroční rýmu považuje většina lidí za běžný projev, který není potřeba řešit. Přitom se z velké části jedná o reakci na alergeny, tedy o alergickou rýmu. Tu lze zmírnit, nebo dokonce úplně potlačit.

Ještě v 19. století byla alergie poměrně vzácným onemocněním. Vzrůstající počet přecitlivělosti na běžně neškodné látky zaznamenalo až století následující. Přehnaná reakce imunitního systému bývá způsobena aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E vlivem působení konkrétního alergenu. Mezi nejčastější alergie patří polinóza neboli senná rýma. Těm, kteří jí trpí, pomáhá pylový kalendář.

Tip: Jak poznám, že mám alergii? 

pylovy-kalendar-pro-alergiky

 

Pylový kalendář

Aby mohl pacient se sennou neboli alergickou rýmou žít pokud možno normální život bez těžkých projevů alergie, musí mít přehled o tom, co v jednotlivých ročních obdobích kvete. Z testů na alergologii má obvykle potvrzené alergie na konkrétní byliny, trávy, stromy či keře, kterým je třeba se vyhnout. Vzhledem k tomu, že se jedná o alergii na pyly, jež jsou všude okolo nás, není to právě nejlehčí úkol.

Pro alergika to znamená třeba omezení pobytu venku, nošení respirátoru nebo konzumaci antihistaminik. Je dobré být připraven na to, co lze v nejbližší době očekávat. Pylový kalendář podává dokonalý přehled o kvetení trav, bylin, keřů a stromů, a to podle měsíců v roce.

Tip na článek: Jak vybrat respirátor? 

Běžná pylová sezóna trvá přibližně deset měsíců – od února do listopadu. Neznamená to však, že by v prosinci a lednu měli alergici naprostý pokoj od svých problémů. V tyto měsíce je třeba počítat s působením plísní a roztočů, vydatných domácích zdrojů alergických reakcí.

Tip: Alergie na roztoče: jak s ní bojovat?

Co se však týká pylu, jsou zimní měsíce ve znamení útlumu. Pojďme se podívat na to, co v jednotlivých měsících v roce kvete a na co se tedy alergici mají připravit.

Věděli jste? K vyvolání alergické reakce stačí, aby se v ovzduší vyskytovalo pouhých 10-20 pylových zrn na metr krychlový.

Tip: Stáhněte si pylový kalendář nanoSPACE v pdf a buďte na pylovou sezónu připraveni. 

Alergie v lednu

O lednu jsme se již zmínili, že patří v kalendáři alergika k té příjemnější části. Ovšem za předpokladu, že člověk není alergický na roztoče a plísně, které i v tento čas útočí. Protože je topná sezóna a zároveň lidé tolik nevětrají, je doma teplo a vlhko, což přispívá rozvoji alergie na plísně a roztočů. Naopak ti, kteří jsou alergičtí na pyly, si mohou v tomto období oddechnout, jelikož pylů je v zimě minimum.

Rozhodně se vyplatí doma pravidelně větrat, zbytečně nepřetápět a omezit vzdušnou vlhkost v domácnosti na 50 %. Každé dva týdny by se mělo prát ložní prádlo a potahy na polštáře. Samozřejmostí je vysávání koberců a stírání prachu z podlahy.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vlhkom%C4%9Br/

TIP: Pokud vás trápí alergie i doma, máte zřejmě silnou reakci na roztoče a v takovém případě je vhodné chránit své lůžko před usídlením roztočů. Vhodné jsou protiroztočové povlaky, protiroztočové polštáře a přikrývky. Základem je chránič na matraci s nanovláknem, který roztoče do matrace vůbec nepustí.

#produkty#https://www.nanospace.cz/protiroztocove-luzkoviny/

Tip: Alergie v lednu a co ji způsobuje?

Alergie v únoru

 Alergie v únoru mohou být proto zrádné, neboť je lze snadno zaměnit za obyčejné virózy. V únoru je třeba se připravit na to, že začínají kvést první stromy, kterými jsou líska a olše. Je-li mírná zima, dochází ke květu už v průběhu měsíce ledna. Olše i líska vykazují zkřížené reakce s pyly břízy. Kdo je tedy alergický na břízu, pravděpodobně bude reagovat i na pyly olše a lísky.

TIP: Alergie v únoru a na co můžete mít alergickou reakci?

Alergie v březnu

Březen je prvním jarním měsícem, kdy po dlouhé zimě konečně přichází teplejší počasí. To znamená více pylů v ovzduší. V březnu kvete především bříza, dub, jalovec, líska, jilm, olše, topol a vrba. Trávy a byliny zatím mají volno. Jejich čas přijde o měsíc později.

TIP: Co způsobuje alergie v březnu

Alergie v dubnu

V dubnu už bývá příroda v pozvolném rozpuku. Jaro se skví v celé své parádě a ke květu se chystají borovice, bříza, buk, cypřiš, dub, habr, jalovec, jasan, jírovec, javor, líska, olše, kaštanovník, ořešák, tis, platan, topol a vrba. V dubnu přišla jejich chvíle stejně jako u trav, bylin (drnavec, řepka, pampeliška) a obilovin. Ve vzduchu jsou také spory plísní.

V dubnu je už čas na aktivní ochranu. Spreje do nosu Nasaleze s celulozovým práškem vytváří na nosních sliznicích ochrannou bariéru, která nepropustí alergeny ani žádné jiné polutanty. Vyrábí se s extraktem máty peprné nebo medvědím česnekem.

#produkty#https://www.nanospace.cz/spreje-do-nosu/

TIP: Jaké alergie vás potrápí v dubnu

Alergie v květnu

V květnu je pylů v ovzduší opravdu hodně, a to ze stromů, keřů, trav i bylin. Na pozoru musejí být ti, kdo jsou alergičtí na pyly trav, protože právě v květnu kvetou bojínek, psárka, lipnice, srha a žito.

Nezahálejí ani byliny – drnavec, jitrocel, pampeliška, hořčice, řepka, vojtěška a šťovík. Ze stromů jsou to borovice, bříza, buk, cypřiš, bez černý, dub, habr, jalovec, jasan, javor, jírovec, kaštanovník, lípa, olivovník, ořešák, platan, vrba, jejichž pyly otravují život alergikům.

Tip: Čtěte více o alergii v květnu.

Alergie v červnu

Měsíc červen je ve znamení kvetení černého bezu, lípy, olivovníku a pajasanu. Ostatní stromy mají už většinou odkveteno, což ale neznamená, že v klidu budou i alergici. Musejí totiž počítat s tím, že do květu se dávají heřmánek, jitrocel, jetel, kopřivovité, merlíkovité, vojtěška, šťovík, drnavec a stále přítomná pampeliška. Bez kapesníku se to neobejde ani tento měsíc.

TIP: Přečtěte si také náš článek zaměřený na alergie v červnu.

Alergie v červenci

V tomto letním měsíci je možné se ještě setkat s pyly černého bezu a lípy. Zbytek stromů už alergiky obtěžovat svými květy nebude. Stále jsou ale ve hře trávy – bojínek, drnavec, kostřava, kukuřice, jílek, medyněk, psárka, lipnice, žito, pýr a srha.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyplach-nosu/

Kdo je alergický na kopřivu, ten si s ní v létě užije, protože kvete od května do října a roste prakticky všude v přírodě. Kromě ní je třeba počítat s pyly ambrozie, heřmánku, jetele, chmele, pampelišky, pelyňku, šťovíku, merlíkovitých a zmíněných kopřivovitých.

TIP: Přečtěte si také náš článek o tom, jak bojovat s alergií v červenci.

alergie-v-cervenci

Alergie v srpnu

S tvorbou pylu mají stromy v srpnu padla. Alergiky však budou ohrožovat pyly trav, především jílku, bojínka, kostřavy, kukuřice, medyňku, pýru, srhy nebo lipnice. Agresivně působí pyl bylin - pelyňku, heřmánku, chmele, jetele, jitrocele, ambrozie, kopřivovitých, merlíkovitých, pampelišky a šťovíku.

TIP: Alergie v srpnu – pyl, hmyz, plísně i roztoči.

Alergie v září

Na co se připravit v září? Pyly stromů to už vůbec nejsou a z trav potrápí jen kukuřice, srha a rákos. V přírodě ale stále rostou byliny – heřmánek, jetel, jitrocel, pelyněk, šťovík, drnavec, ambrozie, merlíkovité (merlík, lebeda, špenát, červená řepa, cukrová řepa) a kopřivovité.

TIP: Jaké jsou alergie v září?

Alergie v říjnu

Říjen je již ve znamení útlumu množství pylu v ovzduší. Problémy však ještě může způsobit pyl rákosu, pelyňku a ambrózie. Kromě toho začíná topná sezóna a s ní se daří roztočům.

TIP: Alergie v říjnu nekončí, na co se připravit?

alergie-v-rijnu

Tip na článek: Jak se zbavit plísní v domácnosti?

Alergie v listopadu

V listopadu se příroda už ukládá ke spánku, většina bylin a trav má svou sezónu za sebou. O to více se však bude projevovat alergie na plísně, protože právě v listopadu se začíná v domácnostech topit, s čímž souvisejí vyšší teplota a vlhkost v bytech. Paradoxně čím lépe je dům utěsněn moderními izolacemi, tím více je náchylnější ke vzniku plísní, protože nedochází k cirkulaci vzduchu okny. 

Tip na článek: Alergie v listopadu - nejčastější alergické reakce. 

Alergie v prosinci

Tak jako i v jiných zimních měsících mají alergici na pyl klid. Plísně a roztoči jsou s námi ale pořád a hlavně v zimě dělají největší neplechu, proto se vyplatí se před nimi chránit. Kromě toho okolo Vánoc hrozí také větší riziko na potravinovou alergii, tak si dejte pozor na to, co jíte. 


TIP: A jak se chránit před roztoči a plísní a vyhnout se alergii v prosinci?

Jak poznat, že máte alergii

Na možnost pylové alergie vás upozorní časté kýchání, vodnatá rýma, slzení a zčervenání očí, svědění v krku, ústech nebo uších. Objevit se může bolest hlavy a ucpaný nos, přitom tyto potíže nesouvisejí s nachlazením. Přečtěte si detailní článek o tom, jak poznat alergii.

Alergii je třeba léčit, protože neléčená může způsobit komplikace, jako je vznik astmatu, ztráta chuti a čichu, zánět vedlejších nosních dutin. Abyste ale alergii mohli úspěšně léčit, musíte vědět, na co vlastně jste alergičtí.

V tom vám pomůže domácí test na alergii AllergoCHECK NanoRepro AG, který s 98% účinností odhalí alergii na pyly trav, roztoče a kočičí chlupy. Při jeho použití víte výsledek do 15 minut, přitom není nutná návštěva lékaře, protože test je dostupný i v internetových obchodech. Na jeho základě je pak možné se objednat na alergologii k podrobnějšímu zjištění případné pylové alergie.

Tip na článek: Jak poznat a řešit alergii u dětí a miminek

#produkty#https://www.nanospace.cz/testy-na-alergie/

Jak se před pylovou alergií chránit

Léčba pylové alergie spočívá především v potlačení jejích příznaků. K tomu slouží nosní spreje, oční kapky s obsahem antihistaminika a léky na alergii. Pomáhají ovšem i nano respirátory, nano roušky a šátky, které chrání obličej před působením pylů. Výborné jsou i výplachy nosu, které zbaví sliznici nánosu alergenů.

Při alergii na plísně a roztoče (neboli alergii na prach) jsou stěžejní protiroztočové lůžkoviny a případné vybavení domácnosti generátorem ozónu, který likviduje organické částice ve vzduchu (o používání a rizicích generátorů si přečtěte zde). Protože se množství alergenů zachytává na zdech v místnostech, lze je opatřit samočisticím nátěrem, který vytvoří vrstvu, jež čistí vzduch od alergenů.

Jak získat slevu na nanoSPACE? 

1) Zaregistrujte se k nám do newsletteru. Věrnost se u nás vyplácí. 😊

2) Požádejte svého lékaře o vydání unikátního slevového kuponu na celý sortiment lůžkovin na e-shopu nanospace.czVyžádat si můžete i více kuponů. V rámci jedné objednávky je však možné použít pouze jeden kupon. Spolupracuje s námi více než 500 českých a slovenských alergologů. Seznam alergologů, kteří souhlasili se zveřejněním, najdete zde

Jak kupon použít?

  • vyberte si zboží a vložte jej do Košíku
  • přejděte do Košíku a v 1. kroku zaškrtněte políčko "Mám slevový kód"
  • do prázdného pole vepište slevový kód z kuponu a potvrďte kliknutím na tlačítko "Použít"
  • z ceny lůžkovin v košíku se vám odečte sleva 10%

 jak-pouzit-slevovy-kupon-od-alergologa

Zjistěte více o alergiích:

Zdroje

      • Sabit, M., Wong, C., Andaya, A. et al. Pollen allergen skin test and specific IgE reactivity among Filipinos: a community-based study. Allergy Asthma Clin Immunol 16, 74 (2020).
      • Kitinoja MA, Hugg TT, Siddika N, et al Short-term exposure to pollen and the risk of allergic and asthmatic manifestations: a systematic review and meta-analysis BMJ Open 2020;10:e029069. https://bmjopen.bmj.com/content/10/1/e029069.citation-tools
      • Ravindra, K., Goyal, A., & Mor, S. (2022). Pollen allergy: Developing multi-sectorial strategies for its prevention and control in lower and middle-income countries. Department of Community Medicine and School of Public Health, Post Graduate Institute of Medical Education and Research (PGIMER), Chandigarh, 160012, India; Department of Environment Studies, Panjab University, Chandigarh, 160014, India. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1438463922000347#preview-section-cited-by
      • Ann Gledson, Douglas Lowe, Manuele Reani, David Topping, Ian Hall, Sheena Cruickshank, Adrian Harwood, Joshua Woodcock, Caroline Jay, A comparison of experience sampled hay fever symptom severity across rural and urban areas of the UK, Scientific Reports, 13, 1, (2023).
      • Maria-Viola Martikainen, Tarleena Tossavainen, Noora Hannukka, Marjut Roponen, Pollen, respiratory viruses, and climate change: Synergistic effects on human health, Environmental Research, 219, (115149), (2023).
        https://doi.org/10.1016/j.envres.2022.115149
      • Yan Lei, Yunfa Miao, Yongtao Zhao, Shengrui Zhang, Huairen Cao, Xiaoyu Lan, Ziyue Zhang, Heling Jin, The effects of meteorological conditions on allergenic airborne pollen in arid Northwest China, Atmospheric Environment, 299, (119647), (2023).
        https://doi.org/10.1016/j.atmosenv.2023.119647
      • Leynaert B, Neukirch C, Liard L, Bousquet J, Neukirch F. Quality of life in allergic rhinitis and asthma. Am J Respir Crit Care Med. (2000) 162:1391–6. doi: 10.1164/ajrccm.162.4.9912033
      • Trikojat K, Luksch H, Rösen-Wolff A, Plessow F, Schmitt J, Buske-Kirschbaum A. “Allergic mood” – Depressive and anxiety symptoms in patients with seasonal allergic rhinitis (SAR) and their association to inflammatory, endocrine, and allergic markers. Brain Behav Immun. (2017) 65, 202–9. doi: 10.1016/j.bbi.2017.05.005
      • BOHLE, B. The impact of pollen‐related food allergens on pollen allergy. Allergy, 2007, 62.1: 3-10.
      • Bousquet, J., Khaltaev, N., Cruz, A. A., Denburg, J., Fokkens, W. J., Togias, A., ... & Zuberbier, T. (2008). Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy, 63(S86), 8-160.
      • Eifan, A. O., & Durham, S. R. (2016). Pathogenesis of rhinitis. Clinical & Experimental Allergy, 46(9), 1139-1151.
      • Gioulekas, D., Papadopoulos, A., & Giouleka, P. (2015). Pollen counts and prevalence of sensitization to aerobiota in a region with temperate climate in Greece. Allergologia et Immunopathologia, 43(6), 592-597.
      • LARSEN, Jørgen Nedergaard; BROGE, Louise; JACOBI, Henrik. Allergy immunotherapy: the future of allergy treatment. Drug discovery today, 2016, 21.1: 26-37.
      • Matricardi, P. M., Kleine-Tebbe, J., Hoffmann, H. J., Valenta, R., Hilger, C., Hofmaier, S., ... & Traidl-Hoffmann, C. (2016). EAACI Molecular Allergology User's Guide. Pediatric Allergy and Immunology, 27(S23), 1-250.
      • PAULI, Gabrielle, et al. Efficacy of recombinant birch pollen vaccine for the treatment of birch-allergic rhinoconjunctivitis. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2008, 122.5: 951-960.
      • REISMAN, Robert E., et al. A double-blind study of the effectiveness of a high-efficiency particulate air (HEPA) filter in the treatment of patients with perennial allergic rhinitis and asthma. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 1990, 85.6: 1050-1057.
      • Röder, E., Berger, U., & Wüthrich, B. (2003). Long-term pollen exposure and allergen sensitisation. Journal of allergy and clinical immunology, 111(1), 145-151.
      • Schäppi, G. F., Taylor, P. E., & Staffeldt, E. F. (1993). Analysis of long-term pollen counts in Basel, Switzerland: 1977 to 1986. Annals of allergy, 70(4), 307-314.
      • TACKER, William A., et al. Effect of outdoor pollen on indoor pollen concentration. Annals of allergy, asthma & immunology, 2002, 89.1: 75-78.
      • Togias, A., Gergen, P. J., Hu, J. W., Babu, K. S., Liu, A. H., Rhoads, G. G., ... & Visness, C. M. (2018). Rhinitis in children and adolescents with asthma: Ubiqu
      • ous, difficult to control, and associated with asthma outcomes. Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, 6(6), 1967-1975.
      • WEBER, Richard W. Patterns of pollen cross-allergenicity. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2003, 112.2: 229-239.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.