Alergie v lednu: Co ji způsobuje?

V lednu, kdy mráz střídá oblevu a vlhkost doma může stoupat, se zvyšuje riziko rozvoje alergií na plísně a roztočů, což může vyvolávat silnější alergické reakce u citlivých jedinců. Naopak ti, kteří jsou alergičtí na pyly, si mohou v tomto období oddechnout, jelikož pylů je v zimě minimum. Alergie v lednu mohou být zákeřné, neboť je lze snadno zaměnit za běžné virové infekce. V tomto článku se podíváme na to, jak odlišit alergii od nachlazení a jaké jsou charakteristické symptomy alergie na plísně a roztoče.

alergie-v-lednu-fb

 

Nejčastější alergie v lednu

Pro alergiky na pyly je leden obdobím klidu, avšak roztoči a plísně nám mohou pěkně zavařit, jelikož přicházejí problémy s vyšší vlhkostí, což v kombinaci s tím, že trávíme více času uvnitř, vede k zintenzivnění reakcí na roztoče a plísně.

Tip: Jak uvolnit ucpaný nos bez nosních kapek a sprejů.

Alergie na roztoče

Běžné příznaky alergie na roztoče zahrnují:

  • Kýchání,
  • zarudlé oči,
  • ucpaný nos nebo rýma,
  • svědění v nose, očích nebo v krku,
  • suchý kašel.

alergie-v-lednu-alergicka-reakce

Projevy těchto symptomů se mohou zhoršovat v noci, protože roztoči preferují teplé a vlhké prostředí, jaké nabízejí naše postele.

Ochrana proti alergii na roztoče

Účinnou obranou proti roztočům jsou protiroztočové lůžkoviny, včetně polštářů, přikrývek, povlaků a povlečení. K dalším opatřením patří pravidelný úklid a čistění vzduchu pomocí čističek vzduchu s HEPA filtrem Roztoči se nejlépe množí při relativní vlhkosti vzduchu kolem 70 až 80 % a teplotách mezi 25 a 30 °C. Vlhký vzduch jim poskytuje vodu, kterou potřebují k přežití, jelikož roztoči nemají vlastní systém pro regulaci vody a získávají ji z okolního prostředí. I proto je důležité udržovat ložnici, kde je roztočů nejvíce, chladnou a vlhkost vzduchu pod 50 %. 

Tip: Přečtěte si, jak snížit vlhkost vzduchu. 

Alergie na plísně

Příznaky spojené s alergií na plísně jsou často podobné těm u roztočů. Pokud se u vás příznaky zhoršují doma nebo v interiérech, kde je problém s vlhkostí, může to být indikace alergie na plísně.

Postup při alergii na plísně

U plísní je klíčové nejenom je odstranit, ale také zabránit jejich opětovnému výskytu. V tom pomáhají odvlhčovače vzduchu a ozonové generátory. Důležité je také pravidelně větrat a používat čističky vzduchu, které mohou odstranit zárodky plísní.

vysoka-vlhkost-plisen-alergie

Více informací se dozvíte v našem článku: Alergie na plísně. 

Prevence alergických reakcí v lednu

Pro předcházení a léčbu alergií je nutné dodržovat několik základních pravidel:

V těžších případech může být nezbytná imunoterapie, která pomáhá organismu lépe tolerovat alergeny.

5 tipů, jak na alergie v lednu:

Dobrá zpráva pro všechny alergiky, ať už jste alergičtí na prach nebo plísně, prevence je téměř stejná. 

  1. Čistota ložnice je klíčová:  Nezapomeňte pravidelně větrat a čistit vzduch. S pomocí čističky vzduchu a příležitostně i ozonového generátoru můžete efektivně bojovat proti plísním ale i roztočům. Udržujte v ložnici chladnější teplotu, ideálně kolem 18°C, pro minimalizaci alergenů.
  2. Zamezte vysoké vlhkosti: Nechcete poskytovat roztočům a plísním ideální prostředí pro život a růst? Udržujte vlhkost pod 50%. Toho můžete docílit s odvlhčovačem vzduchu.
  3. Chraňte postel před roztoči: Používáním protiroztočových polštářů, přikrývek a povlaků s nanovlákennou technologií vytvoříte efektivní bariéru proti prachovým roztočům. Vyvarujte se použití pesticidů proti roztočům, ty mohou mít krátkodobé působení a určitě je nechcete dýchat během spánku.
  4. Zapomeňte na koberce a záclony: Pokud jste silní alergici, je vhodné odstranit zejména v ložnici koberce a těžké závěsy, které mohou být lapači prachu a tím i rojištěm alergenů. 
  5. Čistěte vzduch: Investice do výkonné čističky vzduchu s HEPA filtrem je základ každého alergika. Pomůže vám eliminovat alergeny, které poletují vzduchem. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/protiroztocove-luzkoviny/

Zjistěte více o alergiích

FAQ - Často kladené otázky

Jaké jsou nejčastější alergie v lednu?

V lednu často trápí lidí alergie na prachové roztoče a plísně. 

Jak odlišit alergii od nachlazení v lednu?

I když mohou příznaky běžného nachlazení a alergie vypadat podobně, existují specifika, která bychom neměli přehlížet v lednovém počasí. Například u alergií na roztoče lze pozorovat zhoršení symptomů při delším pobytu v domácím prostředí, zvláště nocí, protože nejvíce roztočů najdeme právě v posteli. Naopak symptomy spojené s virovými infekcemi často zahrnují horečku a celkovou únavu, což není typické pro alergie. 

Co pomáhá proti alergii na roztoče?

Protiroztočové lůžkoviny, pravidelný úklid a používání čističek vzduchu s HEPA filtrem může výrazně pomoci snížit příznaky alergie na roztoče. 

Co dělat, pokud mám alergii na plísně?

Je důležité odstranit viditelné plísně a zabránit jejich dalšímu šíření pomocí odvlhčovačů vzduchu a ozonových generátorů, stejně jako udržovat nízkou vlhkost a dobrou ventilaci v domácnosti. 

Zdroje

  • THOMAS, Wayne R., et al. Characterization and immunobiology of house dust mite allergens. International archives of allergy and immunology, 2002, 129.1: 1-18.
  • FIALOVÁ, Ilona. Zima je obdobím zvýšené nemocnosti dětí s astmatem. Řízení školy: Speciál pro mateřské školy, 2013, 10.
  • JANÍČKOVÁ, H. Alergie na roztoče a plísně. Pediatr. pro Praxi, 2009, 10.3: 163-166.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.