Alergie na plísně: Vše, co byste měli vědět

Alergie na plísně je stále rostoucím problémem ve společnosti. Každý rok se počet lidí trpících touto alergií zvyšuje, a to zejména v důsledku špatného stavu domácího prostředí a nedostatečné informovanosti veřejnosti. Většinou se jedná o problémy dýchacích cest doprovázeny nepříjemnými příznaky, jako jsou svědění, dýchací potíže, kašel, kožní vyrážky a další. V tomto článku se podíváme na příčiny alergie na plísně, její příznaky a možnou prevenci, jak udržet domov bez plísně a snížit tak riziko alergických projevů.

 alergie-na-plisen-nahled

 

Co je plíseň a kde se nachází

Plísně jsou mikroskopické houby, které se dokážou rozmnožovat prakticky v jakémkoliv prostředí. Pro jejich optimální růst a tvorbu spor vyžadují teplotu mezi 25 a 30 °C, tmu, dostatek vlhkosti, ale rostou i při minimálních teplotách a nedostatku kyslíku. Rozmnožují se pomocí malých částí tzv. spor, které přežijí i extrémní podmínky.

Jak a kde se šíří plíseň 

Spory plísní se šíří vzduchem, proto se nejčastěji alergické příznaky týkají dýchacích cest. Plísně preferují vlhké a tmavé prostředí. Vlhkost a špatná ventilace vytvářejí ideální podmínky pro jejich růst. Mohou se vyskytovat na různých místech venku i doma. Koupelny, kuchyně, sklepy a místa s netěsnými stropy či stěnami jsou častými místy, kde se plísně vyskytují. 

Jaké jsou příznaky alergie na plísně?

Alergická reakce na plísně může mít různé fyzické projevy. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Problémy s dýcháním, jako je kašel a dušnost,
  • rýma, pocit svědění, kýchání, zvýšený výtok vodnatého hlenu a otoky nosní sliznice,
  • svědění, zarudnutí a slzení očí,
  • kožní vyrážky a svědění,
  • únava a podrážděnost.

Pokud je člověk alergický na plísně, mohou se tyto příznaky objevovat při vystavení plísním a přetrvávat až do odstranění alergenu. Dlouhodobé vystavení plísním může mít negativní dopad na zdraví, zejména u osob s astmatem nebo oslabeným imunitním systémem.

TIP: Více o alergických vyrážkách a léčbě si můžete přečíst ZDE.

Jak se diagnostikuje alergie na plísně?

Diagnostika alergie na plísně zahrnuje lékařskou anamnézu, fyzické vyšetření a alergologické testy. Jak to obvykle probíhá?

  1. Anamnéza: Lékař formou otázek získá informace o vašich alergických potížích a rodinné anamnéze. Otázky se týkají alergických příznaků, čas výskytu, minulé alergické léčby, vaše životní návyky a prostředí, ve kterém žijete. Na základě těchto informací lékař stanoví anamnézu.

  2. Dýchací test: S použitím různých přístrojů se zjistí, jak fungují vaše plíce a možné přítomné příznaků alergického zánětu.

  3. Kožní testy: Do kůže se aplikují kapky jednotlivých potenciálních alergenů, které měří hladinu specifických protilátek.

TIP: Jak poznat alergii si můžete přečíst ZDE.

Léčba alergie na plísně

Prevence a minimalizace vystavení plísním jsou klíčové pro snížení alergických reakcí. Důležité je udržovat domácí prostředí suché a dobře větrat. 

Farmakologická léčba alergie na plísně zahrnuje užívání protizánětlivých léků antihistaminik, které pomáhají snižovat alergickou reakci. Případně může být předepsána imunoterapie, což je dlouhodobá léčba, která zvyšuje toleranci organismu vůči alergenům.

Odstranění alergenu

Po stanovení diagnózy a identifikaci škodlivého alergenu je důležité vyloučit nebo minimalizovat styk s touto alergenovou látkou. To vyžaduje úpravu životního stylu a dodržování doporučených opatření.

Protialergické léky

Běžně se používají léky pro zmírnění alergických příznaků. Mezi tyto léky patří:

  • Antihistaminika, která blokují účinky histaminu (látky uvolňované z buněk během alergické reakce) a tím tlumí alergickou odezvu.
  • Léky, které rozšiřují průdušky, které se zužují během astmatických záchvatů.

Také se používají léky s protizánětlivým účinkem, které působí preventivně a léčí alergický zánět. Mezi tyto léky patří:

  • Kortikosteroidy, které se ve formě inhalace vyznačují minimálními nežádoucími účinky. Tyto látky působí lokálně v plicích a i při dlouhodobé léčbě jsou bezpečné. Používají se pro léčbu především alergických zánětů.
  • Antileukotrieny, které blokují účinky leukotrienů (látek produkovaných buňkami zánětu během alergické reakce).

TIP: Jaké alergie vás potrápí v dubnu

Imunoterapie pomocí alergenových vakcín

Imunoterapie je metoda založena na principu postupného zvyšování tolerance organismu vůči alergenům. Během této metody se dávky alergenů postupně zvyšují, což umožňuje imunitnímu systému se přizpůsobovat a reagovat na alergeny méně intenzivně. Tím se mohou snížit nebo úplně eliminovat alergické příznaky a předejít vážným reakcím. 

Cílem této terapie je vyvolat stav tolerance v organismu pacienta vůči alergenu. Imunoterapie probíhá po dobu 2 až 5 let a zahrnuje podávání alergenových vakcín.

Jak udržet domov bez plísní

Pokud trpíte alergií na plísně, prvním krokem je co nejvíce eliminovat alergen z vašeho prostředí. Stejně jako pyl se k vám spory plísní snadno dostanou z venku třeba otevřenými okny. Máme pro vás pár tipů, jak udržet váš domov bez plísně:

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=funk%C4%8Dn%C3%AD+n%C3%A1t%C4%9Br /

  1. Udržujte vlhkost v domě pod kontrolou. Používejte odvlhčovače vzduchu a ujistěte se, že nejsou vlhké skvrny na stěnách či stropech.
  2. Pravidelně v pokojích větrejte a umožněte proudění vzduchu.
  3. Dbejte na správné úklidové postupy. Čistěte plísně z povrchů pomocí speciálních čistících prostředků a utěrek, které předcházejí šíření spór.
  4. Omezte zdroje vlhkosti, jako je kapající kohoutek nebo netěsné trubky.

TIP: Pokud máte doma už viditelnou plíseň (zkontrolujte zdi severní strany domu, zadní části nábytku i rohy pokojů), je zapotřebí se jí co nejdříve zbavit. O tom, jak se zbavit plísně v domácnosti se dočtete v našem článku.

alergie-na-plisne

Jak odstranit vlhkost v domě

Doma by vlhkost vzduchu neměla překročit 60 %, a to zejména v místnostech, které jsou náchylné k nadměrnému vlhkosti, jako je koupelna, kuchyň, spižírna, prádelna nebo sklep.

Pokud pravidelné větrání a vytápění nepřináší požadované výsledky, je vhodné použít odvlhčovač vzduchu. Toto zařízení odstraňuje vodní páry z prostoru a pomocí ventilátoru zajišťuje cirkulaci vzduchu v místnosti, kterou odvlhčuje. Takto snadno zabráníte šíření plísní v místech se zvýšenou vlhkostí.

TIP: Přečtěte si také 6 ověřených tipů, jak snížit vlhkost v bytě.

#produkty#https://www.nanospace.cz/odvlhcovace-vzduchu/?order=-price/

S čističkou vzduchu proti plísním

I když doma není vysoká vlhkosti, spory plísní se běžně vyskytují v přírodě a neustále se dostávají do našich domovů během větrání. Situace se nejvíce zhoršuje hlavně v průběhu vlhkého léta.

Naštěstí existují čističky vzduchu, které jsou jednou z mála možností, jak se zbavit sporů plísní ve vnitřním prostředí. Tyto spory jsou malé a lehké, avšak díky výkonnému ventilátoru a efektivnímu filtru si s nimi čističky vzduchu snadno a rychle poradí.

Při výběru čističky vzduchu je důležité zvolit takovou, která odpovídá velikosti místnosti, ve které bude používána. 

TIP: Víte, proč je dobré mít v čističce vzduchu ionizátor? Dozvíte se v našem dalším článku.

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu/

Rady a tipy pro alergiky na plíseň

Alergie na plísně je častým zdravotním problémem, který může mít negativní dopad na kvalitu života jednotlivce. Je důležité si být vědom rizik spojených s plísněmi a přijímat preventivní opatření. Kromě udržení čistého domácího prostředí s nízkou vlhkostí si můžete dávat pozor i na těchto pár dalších věcí:

  • V období, kdy venku bývá nejvíce spor, není vhodné sušit prádlo venku. Spory se mohou uchytit na oblečení a vy tak máte alergen neustále u sebe.
  • Namísto koberců, které udržují vlhkost, je lepší mít omyvatelnou podlahu
  • Proti vlhkým zdem lze podniknout preventivní opatření, jako je stavební izolace nebo speciální nátěr proti plísním.
  • Po použití houbiček, utěrek, hadrů a mopů je důležité je důkladně vyprat a nechat je dobře uschnout
  • Pravidelně bychom měli kontrolovat skladované potraviny, abychom staré nebo už plesnivé jídlo co nejdříve vyhodili.
  • Je také vhodné omezit pěstování pokojových rostlin, protože v jejich půdě často bývají plísně a jejich spory.
  • Pokud máte klimatizaci, je třeba ji pravidelně čistit, protože se v nich plísně rády množí.
  • Pokud trpíte alergií na plísně, je lepší vyhýbat se zbytečným návštěvám starých a zanedbaných domů, chat, prodejen starožitností, knihoven a archivů.

Alergie na plísně u dětí

Alergie na plísně může mít zvláště negativní vliv na děti. Jejich imunitní systém ještě není plně vyvinutý a je citlivější na alergeny. Pro ochranu dětí před alergiemi na plísně je důležité dbát na čistotu domácnosti a minimalizovat vlhkost. Pravidelné větrání, čištění hraček a častá výměna lůžkovin jsou prevence. Ideální je si pořídit čističku vzduchu do dětského pokoje, aby se ze vzduchu odstraňovaly spory plísní i další alergeny jako pyl.

TIP: Pokud vás trápí alergie na pyl, přečtěte si také, jak bojovat s pylovou alergií.

Zjistěte více o alergiích:

Často kladené otázky

Jak dlouho trvá léčba alergie na plísně?

Délka léčby alergie na plísně se liší u každého jednotlivce. Někteří lidé mohou dosáhnout zlepšení příznaků během několika týdnů nebo měsíců léčby, zatímco u jiných může trvat déle.

Mohou plísně způsobit vážné zdravotní problémy?

U citlivých jedinců mohou plísně způsobovat vážné zdravotní problémy, zejména pokud jsou vystaveni vysokým koncentracím plísní po dlouhou dobu. To může zhoršovat respirační onemocnění, jako je astma, a mít negativní vliv na imunitní systém.

Je možné se vyhnout alergii na plísně?

Zcela se vyhnout alergii na plísně je obtížné, protože plísně jsou běžně přítomné v životním prostředí. Nicméně, přijímáním preventivních opatření, jako je udržování suchého a čistého domácího prostředí, lze minimalizovat vystavení plísním a snížit riziko alergických reakcí.

Může alergie na plísně vyvolat astma?

Ano, alergie na plísně může být spouštěčem astmatu u citlivých jedinců. Expozice plísním může způsobit zhoršení astmatických příznaků, jako je dušnost a kašel.

Jaké jsou nejčastější zdroje plísní v domácnosti?

Nejčastějšími zdroji plísní v domácnosti jsou vlhké oblasti, jako jsou koupelny, kuchyně, sklepy a místa s netěsnými stropy či stěnami. Plísně se mohou vyskytovat na vlhkých površích, jako jsou sprchy, vaničky, sporáky, nebo za skříněmi a nábytkem, kde je nedostatek vzduchu.

Jaké jsou nejběžnější alergeny ve veřejných budovách?

Ve veřejných budovách jsou nejběžnějšími alergeny plísně, roztoči, prach a pyly rostlin. Tyto alergeny se mohou nacházet ve vzduchu, na površích nebo v klimatizačních systémech, což zvyšuje riziko alergických reakcí.

Je alergie na plísně léčitelná?

Alergie na plísně nelze zcela vyléčit, ale lze kontrolovat její příznaky pomocí farmakologické léčby a prevence.

Zdroje:

Twaroch, T.E., Curin, M., Valenta, R. and Swoboda, I., 2015. Mold allergens in respiratory allergy: from structure to therapy. Allergy, asthma & immunology research, 7(3), pp.205-220.

Bozek, A. and Pyrkosz, K., 2017. Immunotherapy of mold allergy: A review. Human vaccines & immunotherapeutics, 13(10), pp.2397-2401.

Portnoy, J.M. and Jara, D., 2015. Mold allergy revisited. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 114(2), pp.83-89.

Rudert, A. and Portnoy, J., 2017. Mold allergy: is it real and what do we do about it?. Expert Review of Clinical Immunology, 13(8), pp.823-835.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.