10 % sleva na designové oblečení nanoSPACE by LADA s kuponem DENZEME10. Pouze do 22.4.2024.

Kopřivka: Alergická vyrážka a její příznaky, příčiny a léčba

Svědění, zarudlá a šupinatá kůže nebo růžové skvrny. To všechno jsou možné projevy alergické vyrážky. Velmi častá je tzv. kopřivka neboli urticaria. Alergické reakce mohou být způsobeny mnoha faktory. Pojďme se podrobně podívat na to, co způsobuje alergické vyrážky u dětí i dospělých, a jak se léčí.  

kopřivka

 

Jaké jsou typy alergických kožních vyrážek?

Kožní alergie patří mezi nejčastější typy alergických reakcí, které řeší alergologové a dermatologové. K alergickým reakcím jsou obzvlášť náchylné ruce, ale může se projevovat po celém těle včetně genitálií.

Kožní alergie mají mnoho podob, může se jednat o nějaký druh kopřivky, alergické či kontaktní dermatitidy a ekzému. Každý zmíněný typ má své specifické klinické příznaky a léčbu, ale společným příznakem bývá svědění a pálení kůže, a při silnějších reakcí dochází k otokům a ošklivým vyrážkám. 

Příčiny alergické vyrážky

Alergická vyrážka je způsobena přecitlivělostí imunitního systému na různé látky. Tyto látky se nazývají alergeny a mohou zahrnovat:

  • Potraviny, jako jsou arašídy, vejce a mléko.
  • Roztoči, zvířecí alergeny, pyl.
  • Kosmetiku, jako jsou parfémy, krémy a deodoranty.
  • Léky, jako jsou antibiotika a aspirin.
  • Kovy, jako je nikl a chrom.
  • Latex.

Lidé s atopickým ekzémem, astmatem a rýmou mají větší pravděpodobnost, že se stanou citlivými na určité látky a mohou být náchylnější k alergické vyrážce. Přečtěte si článek, jak poznám, že mám alergii. 

Jak vypadá a jak se projevuje alergická vyrážka?

Alergická vyrážka se projevuje rozmanitě, a to v závislosti na závažnosti a příčině. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • Červené nebo růžové skvrny na kůži.
  • Svědění.
  • Suchá a šupinatá kůže.
  • Puchýře nebo vředy.
  • Otoky.

koprivka-na-ruce

Jak se léčí alergická vyrážka?

Léčba alergické vyrážky zahrnuje identifikaci a eliminaci alergenu, který způsobuje problém. Pokud se vyrážka objeví po užití léku, může být nutné přestat užívat tento lék. Pokud je alergická vyrážka způsobena potravinou, je důležité potravinu, která způsobuje problémy, identifikovat a vyhnout se jí. Alergickou vyrážku ale může způsobit i alergie na roztoče, alergie na pyl, kočky, i psy. V takovém případě je důležité používat protiroztočové lůžkoviny a čističky vzduchu pro alergiky.

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu-pro-alergiky/

Co to je kopřivka?

Kopřivka neboli urticaria je druh kožního onemocnění, které se projevuje svědivými zarudlými pupínky. Vzniká nejčastěji alergickou reakcí na bázi řady fyzikálních, chemických a jiných podnětů, může však být i projevem vaskulitidy, což je heterogenní skupina onemocnění způsobená zánětem cévní stěny.  Kopřivka v některých případech sama odezní, pokud k tomu ale nedojde, je léčena antihistaminiky nebo také kortikosteroidy. Kopřivka se dělí na dva druhy a to akutní a chronická.

  • Akutní kopřivka trvá do 6 týdnů.
  • Chronická kopřivka trvá více než 6 týdnů a vypadá na pohled stejně jako akutní forma, ale jen zřídkakdy je vyvolaná alergií, nejde tedy o alergickou vyrážku.

Kopřivku lze dle konkrétních příčin jejího vzniku dělit na následující druhy:

  • Alergická kopřivka je typ kopřivky způsobeným přecitlivělostí na určité látky, jako jsou potraviny, léky, kosmetika a jiné alergeny.

  • Chladová kopřivka je kopřivka, která se objevuje po vystavení se chladu nebo změně teploty, což způsobuje svědění a zarudnutí kůže.

  • Sluneční kopřivka je typ kopřivky, která se objevuje po vystavení se slunečnímu záření. Tento typ kopřivky může způsobit svědění, pálení a nepříjemné puchýře na kůži.

  • Cholinergní kopřivka je kopřivka způsobená zvýšenou teplotou těla, například po cvičení nebo koupání v horké vodě, ale i po saunování nebo při horečce.

  • Tlaková kopřivka je kopřivka, která se objevuje po vystavení se tlaku nebo tření na kůži. Tento typ kopřivky se obvykle objevuje na rukou a nohou a může způsobit svědění a zarudnutí kůže.

  • Akvagenní kopřivka – typ alergické vyrážky, která se vyskytuje po kontaktu s vodou. Tato vyrážka se obvykle projevuje v podobě svědících, červených a kývavých puchýřů na kůži, které se objevují během několika minut po vystavení se vodě. Tato vyrážka se může objevit na jakékoli části těla, která přichází do styku s vodou, jako jsou ruce, nohy a obličej.

Kopřivka může být též doprovodným příznakem jiných zdravotních problémů (astma, atopický ekzém, bolest kloubů, dušnost).

Jak vypadá kopřivka?

Kopřivka se projevuje červenými nebo bílými pupeny, které obklopuje zarudlá a silně svědící plocha (pomfus), která může být různě veliká. Někdy se mohou také objevit malé čiré nebo krví naplněné puchýřky. Mezi další projevy kopřivky patří únava, poškození sliznic, chrapot, obtíže s dýcháním nebo polykáním, různé otoky a bolesti kloubů, nevolnost, zvracení, průjem, bolesti hlavy, bolest u srdce a pokles krevního tlaku.

alergicka-vyrazka-koprivka

Kopřivku nikdy neškrábejte, jelikož to může způsobit infekci kůže. Kopřivka může postihnout jakoukoli část těla, včetně obličeje, krku, břicha, zad, stehen a kolen.

Kde se nejčastěji objevuje kopřivka?

Tyto příznaky se mohou objevit na jakékoli části těla, včetně obličeje, rukou, nohou ale i genitálií. Kopřivka může být po celém těle, a to na:

  • obličeji,
  • krku,
  • břiše,
  • rukou,
  • nohou,
  • zádech,
  • stehnech,
  • genitáliích,
  • kolenou.

Jak se léčí kopřivka?

Léčba kopřivky se dá kategorizovat do tří hlavních oblastí - celkové léčby, lokální léčby a léčby chronické kopřivky.

  • Celková léčba se zaměřuje na potlačení alergické reakce a snížení svědění. K tomuto účelu se podávají antihistaminika a kortikosteroidy, které účinně tlumí akutní zánět. V některých případech se mohou použít i antidepresiva, pokud je stres původcem onemocnění.
  • Lokální léčba zahrnuje použití přípravků, které pomáhají zmírnit svědění.
  • Chronická kopřivka je obtížnější k léčbě a vyžaduje dlouhodobou pravidelnou léčbu. Kromě antihistaminik se mohou používat i imunosupresiva, a je důležité vyhýbat se známým spouštěčům (jídlu, roztočům, pylu, prachu). Pokud je kopřivka součástí anafylaktického šoku, je nutné okamžitě přivolat lékařskou pomoc, aplikovat adrenalin a zajistit volné dýchací cesty.

Domácí léčba kopřivky

Vyzkoušejte vlažné sprchy nebo obklady, které pomáhají ulevit svědění. Používejte mýdla proti svědění. Nedrážděte zbytečně postiženou kůži a volte ultralehké oblečení vhodné pro atopiky.  Ulevit od bolesti mohou také levandulové nebo jitrocelové koupele nebo koupání v termální vodě. Bylinky se ale při léčbě kopřivky obecně příliš nedoporučují, protože se mohou chovat jako alergeny. Nekonzumujte příliš kořeněné jídlo a vyhýbejte se rybám, mořským plodům, plísňovým sýrům, některým druhům zeleniny (rajčata, paprika), ořechům, jahodám a dalšímu ovoci.

vyrazka

Vyrážky při potravinové alergii (alergie na jídlo)

Alergie na jídlo může způsobit vyrážku a další příznaky, jako jsou otoky, svědění, trávicí potíže nebo potíže s dýcháním. Vyrážka způsobená alergií na jídlo může mít různé formy, od malých pupínků až po rozsáhlé plaky na kůži.

Nejčastějšími potravinovými alergeny jsou vejce, mléko, arašídy, sója, ryby, měkkýši a ořechy.

Pokud máte podezření na alergii na jídlo, měli byste kontaktovat svého lékaře, který vás může odeslat k alergologovi na testování alergií. Pokud byla alergie potvrzena, bude lékař určovat vhodnou léčbu a diety. V případě, že dojde k silné alergické reakci, jako je anafylaktický šok, je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Alergické vyrážky u dětí a miminek

Alergická vyrážka se u dětí objevuje velmi často, může být způsobena jak nedostatečně vyvinutým imunitním systém i alergiemi. Nejčastější příčinou jsou potravinové alergie, ale i pylové alergie či roztoči. Vyrážka vypadá podobně jako u dospělých, jsou to červené pupínky, které děti velmi svědí. Přečtěte si článek o alergii u dětí a miminek.  

FAQ - Nejčastější otázky

Co způsobuje kopřivku?

Kopřivka může být způsobena různými spouštěči, jako jsou potravinové, pylové i prachové alergeny, stres, změny teploty nebo tlaku, infekce a některé léky.

Jak se projevuje kopřivka?

Kopřivka se projevuje pupínky červené nebo bílé barvy, které obklopuje zarudlá a silně svědící plocha (pomfus). 

Jak se léčí kopřivka?

Léčba kopřivky zahrnuje užívání antihistaminik, kortikosteroidů a lokálních přípravků ke zmírnění svědění. V některých případech mohou být použity imunosupresiva. Důležité je také vyhýbat se známým spouštěčům kopřivky.

Jak se můžu ochránit před kopřivkou?

Můžete se chránit před kopřivkou tím, že se vyhnete známým alergenům, používáte přírodní ochranné prostředky proti slunečnímu záření, oblečete se teple v chladném počasí a vyhýbáte se stresovým situacím.

Jaká je nejčastější příčina kopřivky u dětí?

Nejčastější příčinou kopřivky u dětí jsou alergické reakce na potraviny a hmyzí kousnutí. Objevuje se ale i jako vedlejší reakce alergie na roztoče a pyly. Méně častými příčinami jsou infekce a autoimunitní onemocnění.

Je kopřivka dědičná?

Existují genetické faktory, které mohou zvyšovat riziko vzniku kopřivky. Pokud má někdo v rodině kopřivku, mohou být jeho potomci náchylnější k tomuto onemocnění.

Jak dlouho kopřivka trvá?

Kopřivka může trvat několik hodin až několik dní. V závislosti na příčině a závažnosti mohou být příznaky mírné a přechodné nebo mohou trvat delší dobu.

Je kopřivka infekční?

Kopřivka není infekční a nelze ji přenést na jiné osoby.

Je kopřivka vážná?

Většina případů kopřivky je mírná a nevyžaduje zvláštní léčbu. Nicméně v některých případech může být kopřivka spojena s vážnými příznaky, jako jsou otoky obličeje a hrtanu, což může vést k potížím s dýcháním až k anafylaktickému šoku. Tyto případy vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

Jaké jsou možné komplikace kopřivky v těhotenství?

Kopřivka v těhotenství může být spojena s některými komplikacemi, jako jsou potíže s dýcháním, zhoršená kvalita spánku a následně po porodu potíže s kojením. Je důležité konzultovat s lékařem o vhodné léčbě a sledovat vývoj kopřivky v těhotenství.

Mohou citrusy způsobit alergické reakce?

Ano. Pro některé lidi jsou citrusy silným alergenem, který způsobuje kopřivku, otoky, svědění a zarudnutí kůže, otoky rtů nebo očí, trávicí potíže a potíže s dýcháním .

Za jak dlouho se objeví alergická vyrážka?

Alergická vyrážka se může objevit během několika minut nebo několika hodin po kontaktu s alergenem.

Mohu dostat vyrážku z alergie na penicilin?

Ano, alergie na penicilin může způsobit vyrážku na kůži. Vyrážka může být mírná až závažná, zahrnující malé pupínky, velké ploché skvrny nebo celkové zarudnutí kůže. Kromě vyrážky se mohou vyskytnout i další příznaky alergie, jako jsou svědění, otoky, bolesti hlavy až po nebezpečné alergické reakce, jako je anafylaxe. Pokud máte podezření na alergickou reakci na penicilin, měli byste se co nejdříve poradit s lékařem, který může poskytnout vhodnou léčbu a doporučit alternativní léčbu, pokud je penicilin nezbytný.

Jak se projevuje alergická vyrážka u kojenců?

U kojenců se alergická vyrážka projevuje stejně jako u starších dětí a dospělých a to svědivými pupínky, které jsou bílé nebo červené a zarudlou svědící plochou kolem nich, kůže může také být suchá a šupinatá a v některých případech může docházet i k otokům. Pokud máte podezření, že váš kojenec trpí alergickou vyrážkou, obraťte se na vašeho pediatra.

Co může způsobit alergickou vyrážku na obličeji?

Alergická vyrážka na obličeji může být způsobena různými faktory, jako jsou potravinové alergie, alergie na kosmetiku nebo alergie na roztoče. Projevuje se červenými pupínky, zarudlou, svědící a někdy i suchou kůží. Při alergické vyrážce na obličeji se mohou objevit i bolesti hlavy nebo nevolnost. Pokud trpíte alergickou vyrážkou na obličeji, můžete použít různé léky, jako jsou antihistaminika nebo kortikosteroidy, a také se vyhnout alergenům, které ji způsobují.

Může být kopřivka projevem COVID-19?

Studie ukazují, že kopřivka může být jeden z možných příznaků COVID-19. Podle jedné studie se až u 20% pacientů s COVID-19 mohou objevit kožní příznaky, včetně kopřivky. Tento projev se často vyskytuje u pacientů s mírnými příznaky a u pacientů, kteří nemají jiné příznaky COVID-19. Kopřivka může být také prvním nebo jediným příznakem COVID-19 u některých pacientů. Pokud se u pacienta vyskytne kopřivka a podezření na COVID-19, měl by být testován na koronavirus.

Může být kopřivka projevem stresu?

Ano, kopřivka může být projevem stresu. Když se člověk dostane do stresové situace, uvolňuje se histamin, který může způsobit kožní vyrážku, včetně kopřivky. Přečtěte si, jak bojovat se stresem.

 

Zjistěte více o alergiích:

Zdroje

      • Greaves, M. W., & Kaplan, A. P. (Eds.). (2009). The urticarias: Advances in research and treatment. Springer Science & Business Media.
      • Godfrey, S., & Rowe, B. (2015). Clinical paediatric respiratory medicine. CRC Press.
      • Kettelhut, B. V. (2014). Urticaria: Clinical, diagnostic and therapeutic aspects. Springer.
      • Zuberbier, T., & Grattan, C. (Eds.). (2010). Urticaria and angioedema. Springer Science & Business Media.
      • Kanani, A., & Kastner, M. (2018). Food allergies: New research. Nova Science Publishers.
      • Sharma, N., Singh, A., & Sharma, R. K. (2018). Urticaria: An updated overview. Indian journal of dermatology, 63(3), 168.
      • Godse, K. V., Zawar, V., Krupashankar, D. S., & Girdhar, M. (2017). Urticaria: An Indian perspective. Indian Journal of Dermatology, 62(3), 237.
      • Kaplan, A. P. (2008). Chronic urticaria: pathogenesis and treatment. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 122(4), 644-650.
      • Sánchez-Borges, M., Asero, R., Ansotegui, I. J., Baiardini, I., Bernstein, J. A., Canonica, G. W., ... & Greaves, M. W. (2015). Diagnosis and treatment of urticaria and angioedema: a worldwide perspective. World Allergy Organization Journal, 8(1), 1-18.
      • O'Donnell, B. F., Lawlor, F., Simpson, J. G., & Greaves, M. W. (2002). The impact of chronic urticaria on the quality of life. British Journal of Dermatology, 146(6), 1074-1076.
      • Jariwala, S., & Lakhani, S. (2018). Urticaria and angioedema. Allergy and Asthma Proceedings, 39(5), 343-345.
      • Zuberbier, T., Asero, R., Bindslev-Jensen, C., Walter Canonica, G., Church, M. K., Giménez-Arnau, A. M., ... & Maurer, M. (2014). EAACI/GA2LEN/EDF/WAO guideline: definition, classification and diagnosis of urticaria. Allergy, 69(7), 868-887.
      • Altrichter, S., Hawro, T., & Maurer, M. (2018). Urticaria and angioedema. The Lancet, 391(10119), 1096-1107.
      • Kaplan, A. P. (2019). Urticaria and angioedema. In Allergy and Allergic Diseases (pp. 171-186). Springer, Cham.
      • Sánchez-Borges, M., & Ansotegui, I. J. (2017). Diagnosis and treatment of urticaria and angioedema. World Allergy Organization Journal, 10(1), 1-10.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.