Jak efektivně zhubnout: Doplňky stravy na snižování váhy

Všichni moc dobře víme, že nikdy nezhubneme jen tím, že budeme polykat pilulky. Je třeba zdravá strava a pohyb. To ale neznamená, že některé doplňky stravy vám nemohou pomoci ke snižování váhy. Existují látky, které pomáhají redukovat chuť k jídlu, pomáhají efektivněji odbourávat tuk a budovat svalovou hmotu. Pojďme se podívat, jaké doplňky stravy a potraviny byste měli zařadit do jídelníčku, pokud potřebujete zatočit s váhou rychle a dlouhodobě.

Jak efektivně hubnout Doplňky stravy na snižování váhy

 

Jak efektivně zhubnout a která dieta je nejvhodnější?

Je to jednoduché, hubnutí funguje tak, že buď více cvičíte (máte vyšší energetický výdaj) nebo méně jíte (snižujete energetický příjem). Když tělo spálí více kalorií, než přijímá, dochází k energetickému deficitu, který vede k hubnutí a snižování tělesného tuku. Všechny diety, které vedou k úbytku váhy, spočívají na tomto principu. Žádná dieta není proto efektivnější. Nejlepší způsob hubnutí je ten, který je pro vás nejudržitelnější. 

hubnuti-pred-po

Doplňky stravy, které se doporučují na hubnutí

  • L-theanine aminokyselina, která se přirozeně vyskytuje v čajových listech. Je často kombinován s kofeinem a prodáván jako doplněk stravy, který může pomoci s úbytkem váhy. Několik studií ukázalo, že kombinace l-theaninu a kofeinu může zvýšit energetický výdej a metabolismus a tím podpořit úbytek váhy. Navíc, l-theanin může pomoci snížit stres a úzkost, což pomáhá při boji s emočním přejídáním.
  • L-Carnitin je aminokyselina, která hraje důležitou roli v metabolismu tuků. Jeho hlavní funkcí je přenášet mastné kyseliny z tukových zásob do buněk, kde mohou být využity jako zdroj energie. Existuje mnoho studií, které zkoumaly účinky L-Carnitinu na hubnutí. Některé studie naznačují, že při užívání L-Carnitinu může dojít ke zvýšení oxidace tuků, což může pomoci při redukci tělesného tuku. Další studie však ukazují, že L-Carnitin nemá vliv na hmotnost těla ani na množství tělesného tuku. Používá se před cvičením.
  • Chitosan je cukr, který se získává z vnější tvrdé vrstvy krevet, krabů a humrů. Podle zastánců chitosan blokuje tuky a cholesterol, aby se vstřebávaly do těla. Nicméně, z pročtených 24 studií nelze tvrdit, že má významný vliv na hubnutí.
  • DNF-10 je patentovaná látka, která účinně snižuje pocit hladu a chutě.  Jedná se o extrakt z hydrolyzovaných pivovarských kvasinek Saccharomyces cerevisiae, který působí na regulaci hladiny hormonu ghrelinu a tvorby hormonu leptinu.
  • Železo - hraje důležitou roli v metabolismu, což může mít vliv na hubnutí. Nízká hladina železa může snížit metabolismus a zpomalit hubnutí. Na druhou stranu vysoká hladina železa může vést ke zvýšení oxidačního stresu a zánětu, což může ovlivnit hormony a také metabolismus.
  • Kolagen se často používá jako doplněk stravy při hubnutí. Jeho hlavní účinek spočívá v posílení pojivové tkáně, která se nachází nejen v pokožce, ale i v kloubech, svalovině a vnitřních orgánech. Zlepšuje také stav vlasů a nehtů. Při hubnutí může kolagen pomoci udržet pružnost kůže a snížit tak riziko vzniku strií. Dále pomáhá při regeneraci po cvičení a může podpořit rychlejší metabolismus. Je však důležité si uvědomit, že kolagen sám o sobě není zázrakem při hubnutí, a aby bylo dosaženo výsledků, je nutné pravidelné cvičení a vyvážená strava.
  • Proteiny jsou důležitou součástí každodenní stravy a jejich dostatečný příjem hraje klíčovou roli při hubnutí. Konzumace proteinů zvyšuje pocit sytosti, což vede ke snížení příjmu kalorií a tím i ke snížení tělesné hmotnosti. Proteiny také pomáhají udržovat svalovou hmotu během hubnutí a mohou zvýšit metabolickou rychlost, což znamená, že tělo spaluje více kalorií i v klidu.

Hodně oblíbeným doplňkem na hubnutí jsou spalovače tuku. Existují dva základní druhy. Termogenní spalovače zvyšují teplotu těla, urychlují metabolismus a mohou snížit chuť k jídlu. Obsahují složky, jako je extrakt zeleného čaje, kofein, synefrin, kajenský pepř nebo kapsaicin. Netermogenní spalovače podporují přeměnu tuku přímo na energii a mohou zahrnovat látky jako l-karnitin nebo synefrin. Některé přípravky kombinují oba typy a nazývají se komplexní spalovače tuku.

Existují také noční spalovače, které jsou určeny k podpoře hubnutí během spánku a neobsahují stimulanty. Nejlepší výsledky se obvykle dosahují, když se spalovače tuku užívají před cvičením, protože podporují spalování tuků a zvyšují aktivitu. Nicméně, někteří lidé je užívají i během dne, protože mohou snižovat chutě k jídlu a pomáhat při odbourávání tuků i v klidovém stavu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=kolagen

10 potravin, které pomáhají k rychlejšímu spalování tuků

Existuje mnoho potravin, které mohou podpořit rychlejší spalování tuků. Některé z nich jsou:

  • Zelený čaj - obsahuje katechiny, které podporují termogenezi (tepelnou produkci), což vede ke zvýšenému spalování tuků.
  • Zázvor - má termogenní účinky a také snižuje chuť k jídlu.
  • Avokádo - obsahuje mononenasycené tuky, které pomáhají spalovat tuky a zlepšují metabolismus.
  • Ostružiny - jsou bohaté na vlákninu a mají nízký glykemický index, což pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi a tím podporuje spalování tuků.
  • Losos - obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které podporují spalování tuků a snižují záněty v těle.
  • Ovesné vločky - mají nízký glykemický index, což pomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi a zamezit ukládání tuků.
  • Špenát - je bohatý na vlákninu, která snižuje chuť k jídlu, a také obsahuje železo, které zvyšuje energetickou úroveň a podporuje spalování tuků.
  • Grapefruit - obsahuje látky, které snižují hladinu inzulínu v krvi a podporují spalování tuků.
  • Hovězí maso - obsahuje bílkoviny, které podporují svalový růst a spalování tuků.
  • Quinoa - obsahuje bílkoviny a vlákninu, což zvyšuje pocit sytosti a podporuje spalování tuků.

Přípravky na hubnutí: Appetite Blocker - 8 týdnů užívání, až 5 cm v pase dolu

Česká firma mcePharma uvedla na trh doplněk stravy založený na patentované látce DNF-10, což je speciální extrakt z hydrolyzovaných pivovarských kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Tato látka působí na mediátory sytosti spolu s regulací hladiny hormonu ghrelinu a tvorby hormonu leptinu. Ten je odpovědný za chuť k jídlu a leptin je považován za hormon sytosti. DNF-10 navíc je kombinován s extraktem ze zeleného čaje, který pomáhá při kontrole tělesné hmotnosti, podporuje oxidaci tuků a udržuje normální hladinu glukózy v krvi. 

Dle výsledků studie při užívání 250 mg DNF-10 2x denně se podařilo ženám trpícím nadváhou významně redukovat denní kalorický příjem už po prvních 8 týdnech a došlo ke snížení obvodu pasu až o 5 cm.

vysledky-appetite-blocker

 

FAQ

Co způsobuje přibírání na váze?

Přibírání na váze je způsobeno přebytkem kalorií. Když konzumujete více kalorií, než spálíte, tělo ukládá nadbytečné energie jako tukové zásoby. Proto je důležité sledovat svůj příjem kalorií a aktivně se snažit udržet kalorickou bilanci ve prospěch hubnutí.

Jak rychle můžu zhubnout?

Rychlost, jakou můžete zhubnout, závisí na mnoha faktorech, jako jsou vaše aktuální hmotnost, věk, pohlaví, metabolická rychlost a úroveň fyzické aktivity. Zpravidla se doporučuje hubnout pomalu a postupně, asi 0,5-1 kg týdně, aby se minimalizovala ztráta svalové hmoty a maximalizovala ztráta tukové hmoty.

Můžu zhubnout pouze dietou?

Ano, můžete zhubnout pouze dietou, ale nejúčinnější způsob, jak zhubnout, je kombinace diety a cvičení. Cvičení pomáhá spalovat kalorie a udržovat svalovou hmotu, což je důležité pro udržení vysokého metabolismu a dlouhodobou úspěšnost při hubnutí.

Jsou nízkosacharidové diety účinné pro hubnutí?

Nízkosacharidové diety mohou být účinné pro hubnutí, protože omezují příjem cukru a sacharidů, což způsobuje, že tělo spálí tuky jako zdroj energie. Nicméně, výsledky mohou být různé u každého jednotlivce, a někteří lidé mohou mít obtíže s dodržením této diety dlouhodobě.

Je možné zhubnout pouze na určité části těla?

Bohužel ne. Při hubnutí dochází ke snižování tělesného tuku v celém těle, nikoli pouze na určitých místech. Nicméně cvičení zaměřené na určitou část těla může vést k posílení svalů a tvarování postavy na daném místě.

Je možné zhubnout bez cvičení?

Ano, je možné zhubnout pouze pomocí změn stravovacích návyků a omezení příjmu kalorií. Nicméně cvičení může pomoci zvýšit spalování kalorií a udržet svalovou hmotu během procesu hubnutí.

Je lepší se zaměřit na kardio nebo na posilování při hubnutí?

Oba druhy cvičení mají své výhody při hubnutí. Kardio cvičení, jako je běh, plavání nebo jízda na kole, pomáhají spalovat kalorie a zlepšují kardiovaskulární zdraví. Posilování může pomoci udržet svalovou hmotu a zlepšit metabolismus. Nejlepší je kombinovat oba druhy cvičení pro optimální výsledky.

Je lepší se soustředit na cvičení nebo na stravu při hubnutí?

Pro efektivní hubnutí je třeba se zaměřit na oba aspekty, tedy na stravu i cvičení. Zdravá strava je základem úspěšného hubnutí a měla by být kombinována s dostatečným pohybem. Cvičení pomáhá spalovat kalorie a udržovat svalovou hmotu, což je klíčové pro udržení rychlého metabolismu a dlouhodobé úspěšné hubnutí. Nicméně, pokud by se mělo vybrat mezi těmito dvěma aspekty, strava by měla být prioritou, protože příjem kalorií má větší vliv na váhu než cvičení.

Musím cvičit, abych zhubl/a?

Cvičení není nutné pro ztrátu váhy, ale může výrazně pomoci. Pokud se snažíte zhubnout, ale nechcete nebo nemůžete pravidelně cvičit, můžete dosáhnout úspěchu i pouze změnou své stravy. Nicméně, cvičení má mnoho dalších zdravotních přínosů, jako je posilování svalů, zlepšení kardiovaskulárního zdraví a zlepšení nálady. Pokud se vám to daří, měli byste zvážit začlenění cvičení do svého režimu pro dosažení nejlepších výsledků.

Jaké potraviny bych měl/a vynechat při hubnutí?

Při hubnutí je obvykle doporučováno omezit nebo vynechat potraviny s vysokým obsahem tuků a cukrů, jako jsou sladkosti, slazené nápoje, rychlé občerstvení a smažená jídla. Také byste měli omezit příjem alkoholu a potraviny s vysokým obsahem soli. Namísto toho se zaměřte na zdravé potraviny s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin, jako jsou celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce, luštěniny a kvalitní bílkoviny, jako jsou ryby, kuřecí prsa a tofu.

Má kofein vliv na hubnutí?

Ano, kofein může mít určitý vliv na hubnutí. Kofein může zvýšit metabolismus a tím pomoci spálit více kalorií. Také může potlačit chuť k jídlu a zvýšit energii, což může vést k větší fyzické aktivitě a ztrátě váhy.

Jak zhubnout zadek?

Hubnutí na konkrétních místech těla není možné, protože tělo spaluje tuk z celého těla a nelze si vybrat, kde chcete zhubnout. Nicméně, posilování a cvičení zaměřené na svaly hýždí může pomoci zlepšit tvar a vzhled a tím vytvořit dojem, že je menší.

Jak zhubnout nohy?

Hubnutí na konkrétních místech těla není možné, protože tělo spaluje tuk z celého těla a nelze si vybrat, kde chcete zhubnout. Nicméně, cvičení zaměřené na svaly nohou, jako je běh, jízda na kole, posilování a aerobic, může pomoci zlepšit vzhled nohou tím, že zlepší svalovou hmotu a zredukuje tukovou tkáň. Tato cvičení také mohou pomoci zvýšit celkové spalování kalorií a pomoci při hubnutí.

Jak zhubnout ruce?

Hubnutí na konkrétních místech těla není možné, protože tělo spaluje tuk z celého těla a nelze si vybrat, kde chcete zhubnout. Abyste shodili tuk na rukou, musíte snížit celkovou váhu. Nicméně, cvičení zaměřené na svaly paží a ramen, jako jsou kliky, zdvihy činek a posilování, mohou pomoci zlepšit svalovou hmotu a tím vytvořit dojem, že jsou menší.

Jaké jsou nejlepší cviky na hubnutí?

Existuje mnoho cviků, které mohou pomoci při hubnutí, ale nejlepší jsou ty, které kombinují kardiovaskulární trénink s posilováním svalů. Mezi nejlepší cviky na hubnutí patří běh, chůze, jízda na kole, plavání, skákání přes švihadlo, dřepy, výpady, kliky a další cviky s vlastní váhou těla. Je důležité vybrat si cviky, které vám vyhovují a dělat je pravidelně, nejlépe alespoň 3-4krát týdně.

Jak zhubnout tuk na břiše?

Hubnutí tuků na břiše lze dosáhnout kombinací cvičení a zdravé stravy. Kardiovaskulární cvičení jako je běh, cyklistika nebo plavání, pomáhají spalovat tuky a redukovat celkovou hmotnost těla, včetně břicha. Současně s kardiovaskulárním cvičením je důležité posilovat svaly na břiše, což pomáhá tvarovat oblast břicha a zlepšuje postavu.

Kromě cvičení je klíčové upravit stravu a vyvarovat se potravin, které přispívají k ukládání tuků na břiše, jako jsou rafinované sacharidy a nasycené tuky. Místo toho se zaměřte na jídla s vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a zdravých tuků. Změna stravy by měla být provázena také snižováním celkového energetického příjmu, aby se vytvořil kalorický deficit a tělo začalo spalovat tuky na břiše a z celého těla.

Jaké jsou nejlepší přípravky na hubnutí?

Existuje mnoho přípravků na hubnutí, které mají za cíl vám pomoci zhubnout. Velmi účinná látka je DNF-10, která účinně snižuje pocit hladu a chutě.  Nejlepší způsob, jak zhubnout, je kombinace zdravé stravy a pravidelné fyzické aktivity. 

 

Zdroje

  • World Health Organization. (2017). Depression and other common mental disorders: Global health estimates. Geneva: World Health Organization.
  • Pan, Y., Cai, W., Cheng, Q., et al. (2015). Association between anxiety and hypertension: a systematic review and meta-analysis of epidemiological studies. Neuropsychiatric Disease and Treatment, 11, 1121-1130.
  • McCabe, D., Lisy, K., Lockwood, C., et al. (2017). The impact of essential fatty acid, B vitamins, vitamin C, magnesium and zinc supplementation on stress levels in women: a systematic review. JBI Database of Systematic Reviews and Implementation Reports, 15(2), 402-453.
  • Liu, J., Xing, J., & Fei, Y. (2008). Green tea (Camellia sinensis) and cancer prevention: a systematic review of randomized trials and epidemiological studies. Chinese Medicine, 3, 12.
  • Naumovski, N., Foscolou, A., D'Cunha, N. M., et al. (2019). The association between green and black tea consumption on successful aging: a combined analysis of the ATTICA and MEDiterranean ISlands (MEDIS) Epidemiological Studies. Molecules, 24(10), E1862.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.