Celulitida na stehnech: Jak se jí efektivně zbavit

 

Celulitida na stehnech neboli pomerančová kůže trápí téměř každou ženu nezávisle na věku nebo tělesné hmotnosti. Pokud se týká i vás, je nám jasné, že vás předcházející věta nemohla utěšit. V tomto článku vám proto poradíme, co na celulitidu na stehnech opravdu funguje a jak se jí účinně zbavit.

celulitida-na-stehnech-fb

 

Co je celulitida na stehnech?

Celulitida na stehnech je stav, při kterém dochází k nerovnoměrnému rozložení tukových buněk a vláken pod povrchem kůže. Důsledkem této nerovnosti se na povrchu kůže vytvářejí dolíky nebo hrbolky připomínající pomerančovou kůru. 

Celulitida postihuje především ženy a vzniká na různých částech těla. Kromě stehen se ní můžete setkat na hýždích, bocích, břiše i paží. Přestože celulitida na stehnech nepředstavuje žádný zdravotní problém, dokáže ženám snížit sebevědomí a narušit tak i jejich celkovou duševní pohodu.

Protože se projevuje následkem změn tukového vaziva, není neobvyklé, že začne celulitida na stehnech trápit ženy po hubnutí nebo v těhotenství, kdy ještě navíc dochází k hormonálním změnám.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

jak-se-zbavit-celulitidy-na-stehnech

Tip: Co funguje na celulitidu: 5 osvědčených tipů

Příčiny celulitidy na stehnech

Celulitida na stehnech vzniká, když tukové buňky začnou propadat mezibuněčným prostorem. Tento proces může být ovlivněn:

  • Genetikou – Genetická predispozice může hrát v rozvoji celulitidy na stehnech velkou roli. Pokud měl někdo z vaší rodiny problém s celulitidou, je pravděpodobně, že jste ji zdědili a stejně tak ji může zdědit i někdo po vás.
  • Hormony – Také hormonální změny mohou ovlivnit výskyt celulitidy. Jde například o hormonální nerovnováhu spojenou s těhotenstvím, menstruačním cyklem nebo užíváním hormonální antikoncepce.
  • Nadváhou – Přebytečná tělesná hmotnost nebo obezita bývají velmi častou příčinou celulitidy. Nadváha může zvýšit tlak na pojivová vlákna pod kůží a zhoršit tak vzhled pokožky.
  • Špatnou stravou a nedostatkem cvičení – Nezdravá strava a nedostatek fyzické aktivity přispívají k nárůstu tělesného tuku a snížení svalové hmoty, což jen podporuje a případně zhoršuje celulitidu.
  • Kouřením – Kouření ovlivňuje krevní oběh a pojivovou tkáň, což může přispět ke vzniku celulitidy.
  • Stresem – Chronický stres má vliv na hormonální rovnováhu a může mít negativní dopad na celkové zdraví kůže.
  • Špatnou cévní a lymfatickou funkcí – Na rozvoji celulitidy se mohou také podepsat poruchy v cévním a lymfatickém systému ovlivňující průtok krve a odstraňování odpadních látek.

Tip: Jak se zbavit stresu?

Jak se zbavit celulitidy na stehnech?

Nikdo nechce pomerančovou kůži neustále jen zakrývat, a proto jsme si pro vás připravili několik tipů, jak můžete dát celulitidě na stehnech sbohem. Musíte si však zapamatovat, že to hlavní, co na celulitidu zabírá, je komplexní přístup. Pokud se zaměříte pouze na jedno z následujících doporučení, celulitidy na stehnech se nikdy nezbavíte.

jak-se-zbavit-celulitidy

Tip: Co je celulitida a jak se jí efektivně zbavit?

Masáž na celulitidu na stehnech

Určitě jste v souvislosti s bojem proti celulitidě již někde zaslechli pojem lymfodrenáž. Jde o speciální techniku, v jejímž rámci dochází pomocí jemných hmatů v oblastech, kde se vyskytují lymfatické uzliny, ke zlepšení lymfatického oběhu v těle. Provádí se buď přístrojem nebo manuálně, v každém případě by měl být přítomný odborník.

Z pohodlí domova se zase můžete pustit do masáže nazývané suché kartáčování. Suché kartáčování je metoda péče o pokožku, při které se používá speciální kartáč nebo masážní rukavice. Tato technika se obvykle provádí před koupelí nebo sprchou.

Cílem suchého kartáčování je exfoliace odumřelých kožních buněk, podpora cirkulace krve, stimulace lymfatického systému a zlepšení vzhledu pokožky. Metoda se doporučuje nejen na redukci celulitidy, ale také k celkové detoxikaci těla.

Tip: Jak na dokonalou pleť s vitamínem A?

Krém na celulitidu na stehnech

K prokrvení pokožky pomáhají také krémy navržené speciálně na celulitidu. Jak poznáte ten, který je opravdu účinný? Doporučujeme vybírat výrobky, na nichž najdete označení Cellactive® Shape.

Cellactive® Shape je ochranná známka, která označuje patentovaný komplex přírodních aktivních látek vyvinutý pro péči o pokožku. Tento komplex je navržen tak, aby podporoval celulární metabolismus a strukturu pokožky s cílem dosáhnout hladšího vzhledu a redukovat příznaky celulitidy nejen na stehnech.

Ve složení krémů na celulitidu by se měl objevit také vitamín E, jehož výborným zdrojem je bambucké máslo. Vitamín E jakožto silný antioxidant pomáhá bojovat proti volným radikálům, které mohou způsobit poškození buněk a zhoršovat tak vzhled pokožky. Podporuje také tvorbu kolagenu a udržuje pokožku hydratovanou.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=celulitida

Další důležitou složku krémů na celulitidu představuje skořice konkrétně skořicový olej. Skořicový olej má protizánětlivé vlastnosti, které mohou přispět ke snížení zánětu v pokožce. Protože zánět může být také jednou z příčin výskytu celulitidy na stehnech, je jeho redukce nezbytná pro krásný vzhled pokožky.

Dovolíme si upozornit, že účinky krémů na celulitidu začnete pozorovat přibližně po měsíci pravidelného používání. Největších změn si však všimnete po třech měsících.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na celulitidu, víme, co by měl obsahovat

Cviky na celulitidu na stehnech

Celulitidě na stehnech se zbavíte také pravidelným pohybem. Na rozproudění lymfy fungují např. procházky rychlou chůzí nebo jóga na lymfatický systém. Doporučuje se kombinovat vytrvalostní trénink se silovým alespoň 3x týdně.

cviky-na-celulitidu-pomerancova-kuze

Mohlo by vás zajímat: Jak funguje sportovní oblečení proti zápachu?

Mezi účinné posilovací cviky patří:

  • Dřepy – Jedním z nejefektivnějších cviků na posílení stehen a hýždí je dřep. Správný dřep by měl být proveden tak, že lehce rozkročíte nohy do šířky boků. Zpevníte střed těla a předpažíte nebo necháte paže volně podél těla. Pomalu se snížíte, jako byste si chtěli sednout na židli. Nohy by měly vytvořit pravý úhel. Poté se vrátíte zpět a cvik několikrát zopakujete.
  • Výstupy – Na výstup budete potřebovat zvýšenou plochu např. v podobě židle. Na plochu vystupujte vždy celým chodidlem. Noha, která na plochu vystoupí jako první, musí i jako první sestoupit. Po několika opakováních nohy prostřídejte.
  • Zvedání pánve – Lehněte si na zem a nohy pokrčte tak, aby byla chodidla přímo pod koleny. Zpevněte hýždě, zvedněte pánev a poté zase položte. Cvik zopakujte alespoň 15x.

Tip: Vitamin C: 7 ověřených účinků na pleť

Jídelníček proti celulitidě

Jídelníček proti celulitidě na stehnech by měl zahrnovat potraviny, které podporují zdravou cirkulaci, snižují záněty, posilují kolagen a přispívají ke zdravému stavu kůže. Zaměřte se na:

  • Ovoce a zeleninu – Ovoce a zelenina obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty, které pomáhají chránit pokožku a podporovat její zdraví. Obzvlášť se doporučuje konzumovat citrusové plody, jahody, papáju, avokádo, špenát nebo brokolici.
  • Celozrnné produkty – Díky vysokému obsahu vlákniny podporující trávení a odplavování odpadních látek z těla, je celozrnný chléb, hnědá rýže, ovesné vločky nebo quinoa vhodná na boj s celulitidou.
  • Rybí olej – Rybí olej obsahuje omega-3 mastné kyseliny snižující záněty. Dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin je losos, makrela nebo tuňák.
  • Bílkoviny – Bílkoviny podporují tvorbu kolagenu a udržují svalovou hmotu. Vybírejte si nízkotučné bílkoviny, k nimž se řadí např. kuřecí prsa, krůtí maso, ryby nebo luštěniny.
  • Zelený čaj – Zelený čaj se skládá z antioxidantů, díky nimž podporuje metabolismus a odplavování toxinů z těla.
  • Voda – Pro hydrataci a odplavování škodlivých látek z těla je nezbytná voda. Pravidelný pitný režim je klíčový pro udržení zdravého stavu pokožky.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na zadku: Co na ni pomáhá

Jak celulitidě na stehnech předcházet?

Jakmile se celulitidy na stehnech zbavíte, neznamená to, že byste měli přestat i se všemi výše uvedenými doporučeními. Na všechno je třeba dbát i nadále. Doporučujeme ještě nosit pohodlné oblečení, které vás nikde neškrtí. Příliš uplé oblečení totiž omezuje krevní oběh. Snažte se také vyhýbat stresovým situacím nebo se je spíše naučit zvládat. Pomohou vám s tím relaxační techniky, meditace, pravidelné cvičení i doplňky stravy.

 celulitida-krem

TIP: Nejlepší krém na celulitidu je skořicový krém Cellucream s patentovaným komplexem přírodních aktivních látek Cellactive® Shape, které  redukují projevy celulitidy. 

Často kladené dotazy (FAQ)

Jak vyhladit stehna?

Vyhlazení celulitidy na stehnech docílíte komplexním přístupem zahrnujícím pravidelné masírování stehen, používání krémů na celulitidu, cvičení a správnou skladbu jídelníčku.

Jak zpevnit nohy a zbavit se celulitidy?

Na celulitidu na stehnech pomáhá pravidelný pohyb. Kombinujte vytrvalostní trénink např. formou procházek či běhání se svalovými cviky. Velmi účinné jsou dřepy s nohama v šířce boků, výstupy či zvedání pánve. Doporučuje se praktikovat také jógu na lymfatický systém.

Jak si masírovat nohy proti celulitidě?

Pokud nechcete nebo nemáte možnost využít odborně provedenou lymfodrenáž, dělejte si doma masáž zvanou suché kartáčování. Pomocí speciálního kartáče nebo rukavic se na stehnech provádí masážní pohyby, které stimulují lymfatický systém.

Jaký krém na celulitidu?

Krém na celulitidu by měl obsahovat patentovaný komplex přírodních aktivních látek, který poznáte podle označení Cellactive® Shape. Další složkou by měl být vitamín E a skořicový olej.

Zdroje

  • RAWLINGS, A. V. Cellulite and its treatment. International journal of cosmetic science, 2006, 28.3: 175-190.
  • EMANUELE, Enzo. Cellulite: advances in treatment: facts and controversies. Clinics in dermatology, 2013, 31.6: 725-730.
  • ZERINI, Irene, et al. Cellulite treatment: a comprehensive literature review. Journal of cosmetic dermatology, 2015, 14.3: 224-240.
  • SAINIO, Eeva-Liisa; RANTANEN, Tapio; KANERVA, Lasse. Ingredients and safety of cellulite creams. European Journal of Dermatology, 2000, 10.8: 596-603.
  • AVRAM, Mathew M. Cellulite: a review of its physiology and treatment. Journal of Cosmetic & Laser Therapy, 2004, 6.4.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.