Co je celulitida a jak se jí efektivně zbavit?

Pomerančová kůže neboli celulitida je poměrně běžný estetický problém. Setkávají se s ní především ženy, a to na stehnech, břiše nebo hýždích. V tomto článku si povíme co to celulitida přesně je, jak se projevuje, koho může trápit a prozradíme si, jak se jí zbavit, ať se vám kvůli celulitidě nedělají ještě vrásky na čele.

co-je-celulitida-fb

 

Co je celulitida a jak vzniká?

Celulitida je lokální metabolická porucha podkožní tkáně. Jedná se o změny v podkožním, především tukovém, vazivu, které se projevují vytvářením dolíčků a hrbolků na povrchu kůže.

Charakteristické dolíčky vznikají konkrétně kvůli nárůstu objemu podkožních tukových buněk, které jsou vytlačovány směrem k povrchu kůže. Tento proces způsobuje omezený průtok krve a lymfy v postižené oblasti. Vzhledem pak pokožka připomíná kůru pomeranče, a proto se jí říká pomerančová kůže. V odborné literatuře se kromě termínu celulitida setkáme ještě s pojmem lipohypertrofie.

jak-se-zbavit-celulitidy

Mohlo by vás zajímat: Co funguje na celulitidu

Proč se dělá celulitida?

Celulitida postihuje až 90 % žen nezávisle na věku nebo tělesné hmotnosti. V souvislosti s celulitidou se často mluví o estetickém aspektu. Všichni, které celulitida trápí by si ale měli uvědomit, že celulitida není spojena s obezitou, ale je takovým signálem nerovnováhy v těle.

Na rozvoj celulitidy může mít vliv:

  • Genetika – Predispozice k celulitidě může být dědičná.
  • Pohlaví – Problém postihuje mnohem častěji ženy než muže. Celulitida u mužů je sice spíše ojedinělá, to ale neznamená, že se nemůže projevit. 
  • Hormonální změny – Hormonální fluktuace, zejména během puberty, těhotenství, menstruačního cyklu nebo menopauzy, může ovlivnit strukturu tukových buněk a vaziva, což bývá příčinou vzniku celulitidy.
  • Životní styl – Nezdravý životní styl, včetně nevyvážené stravy, nedostatečné fyzické aktivity a kouření, může zvýšit riziko vzniku celulitidy.
  • StresChronický stres má vliv na hormonální rovnováhu a negativní dopad na strukturu tukových buněk.

Tip: Jak se zbavit stresu? Dozvíte se v dalším článku.

Jak vypadá celulitida?

Pro celulitidu je charakteristická zvrásněná kůže s dolíky či hrbolky, kterou většinou přirovnáváme ke vzhledu pomerančové kůry. Tato textura je způsobena nerovnostmi, které vznikají pod povrchem kůže, o nichž jsme psali v předchozích řádcích. 

celulitida-krem

Tip: Krém pro pokožku se sklonem k celulitidě je vhodný pro každodenní péči i na intenzivní zábaly na celulitidu.

Existuje několik stádií celulitidy, které se liší právě v tom, jak moc je celulitida na těle patrná.

  • První stupeň – Příznaky jsou viditelné pouze po provedení testu. Ten si uděláte velice jednoduše – kůži pouze stlačíte k sobě.
  • Druhý stupeň – Druhý stupeň celulitidy se vyznačuje dolíčky na hýždích, břiše nebo stehnech ve stoje nebo vsedě, nikoliv při natažení kůže nebo v leže.
  • Třetí stupeň – Pokud celulitidu vidíte na svém těle jen když ležíte, jedná se o třetí stupeň.
  • Čtvrtý stupeň – Jak asi tušíte celulitida ve čtvrtém stupni je vidět ve stoje i vleže. V některých případech ji může doprovázet bolest nebo další zdravotními problémy spojené s kůží.

Kde vzniká celulitida?

Celulitida se nejčastěji dělá na bocích, stehnech, hýždích a někdy i břiše. V těchto místech se ukládá energie v podobě tuku, což může vést k většímu tlaku na pojivovou tkáň a zapříčinit tak rozvoj celulitidy.

Struktura pojivové tkáně je na bocích, stehnech, hýždích a břiše jiná, než v jiných částech těla. Zároveň se struktura pojivové tkáně liší u mužů a žen. U mužů je uspořádána do křížového (síťovitého) vzoru, a tak tukové buňky zůstávají hlouběji. Naopak ženy mají pojivovou tkáň uspořádanou ve svislých pruzích, což tukovým buňkám umožňuje snazší výstup na povrch kůže.

Mohlo by vás zajímat: 13 tipů, jak urychlit růst vlasů a co opravdu pomáhá?

Co funguje na celulitidu?

Pokud hledáte zaručený způsob, jak se zbavit celulitidy, musíte si nejprve uvědomit, že odstranění celulitidy je postupný proces, který zabere hodně času. K dispozici máte hned několik způsobů na zmírnění projevů celulitidy. Výběr jednoho bohužel nestačí a je třeba je vzájemně nakombinovat.

Lymfodrenaz-masaz-celulitida

Tip: Aloe vera: Jaké má účinky na pleť a pokožku?

Lymfodrenáž

Lymfodrenáž je speciální technika masáže podporující odtok lymfy a odstranění nadměrné tekutiny z těla. Lymfa je bezbarvá tekutina, která obíhá tělem a hraje klíčovou roli v imunitním systému. Tato forma masáže se používá nejen k léčbě celulitidy, ale k celkovému zlepšení lymfatického systému.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

Rázová vlna

Rázová vlna, známá také jako extrakorporální šoková vlna (ESWT), je metoda, která se používá nejen k léčbě celulitidy. Terapie využívá akustické vlny s vysokou intenzitou k rozrušení fibrózních pásů pojivové tkáně.

Původně se terapie rázovou vlnou využívala k odstranění ledvinových kamenů, ale postupem času se rozšířila do ortopedie, fyzioterapie a právě estetické medicíny.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na zadku: Co na ni pomáhá

Kosmetické produkty

Ke zlepšení stavu pokožky s celulitidou přispívá také pravidelné používání krémů určených na boj s celulitidou. Pro dosažení optimálního účinku se doporučuje před jejich použitím peeling pokožky. Odstraní odumřelé buňky z povrchu kůže a jemně ji vyhladí, což zlepší absorpci krémů na celulitidu.

Účinný krém na celulitidu poznáte tak, že obsahuje patentovaný komplex přírodních aktivních látek Cellactive® Shape redukující projevy celulitidy. Zároveň by měl pokožku dostatečně hydratovat a samozřejmě obsahovat co nejvíce přírodních složek.

#produkty#https://www.nanospace.cz/telova-mleka/

Velmi účinné jsou také krémy s chilli a skořicí, protože tyto složky pokožku pěkně prohřejí a přispějí k jejímu prokrvení. Lepší cirkulace krve pak pomáhá odplavit škodlivé toxiny z těla.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na stehnech, jak se jí efektivně zbavit

Vyvážená strava a hydratace

Nelze zapomenout ani na vyvážený jídelníček. Na zmírnění celulitidy a zlepšení celkového stavu pokožky funguje: 

  • Ovoce a zelenina – Ovoce a zelenina obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, které přispívají ke zdravému stavu kůže. Zejména citrusové plody, jahody nebo broskve, bohaté na vitamín C dělají pokožce dobře.
  • Ryby – V rybách najdeme omega-3 mastné kyseliny podporující pružnost kůže a tlumící záněty. Ideální volbu představuje losos, makrela nebo tuňák.
  • Zelený čaj – Antioxidanty nacházející se ve složení zeleného čaje, pomáhají chránit buňky před poškozením.
  • Avokádo – Tzv. vypíchnout si zaslouží avokádo. Obsahuje zdravé tuky, vitamíny a antioxidanty, přispívající k hydrataci pokožky a podporující její pružnost.
  • Celer – Celer má diuretické vlastnosti, což znamená, že pomáhá snížit zadržování vody a zmírnit otoky, které mohou být spojeny s celulitidou.
  • Voda – Dostatečný přísun vody je klíčový pro udržení hydratované pokožky a odplavování toxických látek z těla.
  • Celozrnné produkty – Celozrnné produkty obsahují vlákninu, která přispívá k odplavování škodlivých látek z těla.

Tip: Jak správně čistit pleť?

Doplňky stravy

Rozhodně se nebojte zařadit také doplňky stravy. Daná potravina s prospěšnou látkou totiž nemusí obsahovat dostatečné množství nebo vám nemusí vůbec chutnat. 

Na celulitidu je dobrý Kolagen, který přispívá k pružnosti kůže. Ve formě doplňků stravy najdete také omega 3 mastné kyseliny nebo vitamín C a E. Uvedené vitamíny bojují proti oxidačnímu stresu, který může za stárnutí kůže.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-pro-zlepseni-pleti/

Tip: Nedostatek hořčíku – příčiny, příznaky a jak ho doplnit.

Pravidelný pohyb

K redukci celulitidy přispívá samozřejmě pohyb redukující tuk a zlepšující cirkulaci lymfy. Lymfu stimulují spíše pomalejší formy pohybu, kde je potřeba vytrvalost. Doporučuje se jízda na kole, chůze, běh, plavání nebo jóga.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na celulitidu, víme, co by měl obsahovat

FAQ - Často kladené dotazy

Za jak dlouho zmizí celulitida?

Záleží na stupni celulitidy, genetice a životním stylu. Odstranění celulitidy je dlouhodobější záležitost, která vyžaduje trpělivost. Netroufneme si obecně určit, za jak dlouho celulitida u člověka zmizí.

Jak se projevuje celulitida?

Celulitida se projevuje nerovnoměrným vzhledem kůže, konkrétně důlky a hrbolky, které připomínají pomerančovou kůru. Typicky se vyskytuje na oblastech s větším množstvím podkožního tuku, zejména na stehnech, hýždích, bocích a břiše.

Jak se opravdu zbavit celulitidy?

Léčba celulitidy vyžaduje komplexní přístup. Zabírá kombinace lymfodrenáže, rázové vlny, kosmetických produktů na celulitidu, vyvážené stravy, dostatečného přísunu tekutin, doplňků stravy a pravidelného pohybu.

V kolika letech se objevuje celulitida?

Celulitida se může objevit u všech věkových kategorií. Často souvisí s hormonálními změnami, a tak se projevuje v období puberty, těhotenství, menstruačního cyklu nebo menopauzy.

Kolik procent žen má celulitidu?

S celulitidou se potýká přibližně 80 až 90 % žen nejrůznějších věkových kategorií.

Zdroje

  • RAWLINGS, A. V. Cellulite and its treatment. International journal of cosmetic science, 2006, 28.3: 175-190.
  • AVRAM, Mathew M. Cellulite: a review of its physiology and treatment. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 2004, 6.4: 181-185.
  • SADICK, Neil. Treatment for cellulite. International journal of women's dermatology, 2019, 5.1: 68-72.
  • ROSSI, Anthony M.; KATZ, Bruce E. A modern approach to the treatment of cellulite. Dermatologic clinics, 2014, 32.1: 51-59.
  • HEXSEL, Doris; MAZZUCO, Rosemarie. Cellulite. In: Update in cosmetic dermatology. Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg, 2013. p. 21-32.
  • ZERINI, Irene, et al. Cellulite treatment: a comprehensive literature review. Journal of cosmetic dermatology, 2015, 14.3: 224-240.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.