Co funguje na celulitidu: 5 osvědčených tipů

Celulitida, známá také jako pomerančová kůže, není nic neobvyklého a postihuje většinu žen. Je to povrchová změna kůže, kde dochází k projevům zvlnění a jamkám připomínajícím pomerančovou kůži důsledkem změn ve struktuře tukové tkáně. Jak se zbavit celulitidy? Existuje naštěstí hned řada věcí, které mohou pomoci celulitidu zmírnit či dokonce odstranit, v tomto článku se podíváme na 5 nejlepších tipů, co funguje na celulitidu.

5-tipu-na-celulitidu-fb

 

Co je celulitida

Celulitida je porucha podkožní a tukové tkáně, kdy se zkrátka tuk neukládá tak, jak by měl a v důsledku jsou na kůži nerovnosti. Celulitida se tedy projevuje změnami v podkožním a tukovém vazivu. Na povrchu kůže jsou pak dolíčky, hrbolky a různé nerovnosti, které vznikají především s nárůstem objemu tukových buněk. Ty jsou pak vytlačování k povrchu kůže, je tam omezený průtok krve a pokožka pak připomíná spíše slupku pomeranče, která se nejvíce vyskytuje na bocích, stehnech, zadku nebo břiše

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

Co ovlivňuje celulitidu

Je obecně známo, že až 90 % žen má celulitidu a nesouvisí s hmotností těla. Proč tedy celulitidu máme? 

co-funguje-na-celulitidu

TIP: Co je celulitida a jak se jí zbavit

Nejčastější příčiny celulitidy jsou:

  • Hormonální vlivy: Často za to zkrátka mohou hormony, a to především hormonální změny (hlavně výkyvy hladiny estrogenu), které vedou k tomu, že se změkčují pojivové tkáně, a to podporuje ukládání tuku.
  • Genetické predispozice: Někdy to zkrátka máme v rodině, že jsme náchylnější na celulitidu. 
  • Životní styl: Pokud se málo hýbete a celý den v práci nebo ve škole sedíte, i to může nepřímo způsobovat celulitidu. Nedostatek pohybu totiž způsobuje špatnou cirkulaci krve a zhoršuje funkci lymfatického systému v těle. 
  • Strava: Pokud se přejídáte a jíte nadměrné množství tuků, tak i to může vést k celulitidě, Zdravá strava je základem krásně a zdravě vypadající pokožky bez celulitidy.

Ptáte se, co funguje na celulitidu? . Mezi účinné způsoby, jak se zbavit celulitidy, patří pravidelné cvičení a pohyb, zdravá strava a pitný režim, ale také různé kosmetické přípravky a krémy na celulitidu s účinnými látkami, jako jsou kapsaicin, skořice, mandlový olej, bambucké máslo a další. 

Důležité je vědět, že i když je celulitida považována za estetickou kosmetická záležitost, její vznik a léčba souvisí s celkovým zdravím a fungováním těla, včetně lymfatického systému a metabolismu. Způsoby, jak se zbavit celulitidy proto často směřují k podpoře zdravého životního stylu a pravidelné péče o tělo.

Krém na celulitidu

Kosmetika zaměřená na redukci celulitidy je efektivním a účinným řešením. Vždy se dívejte na složení krémů na celulitidu, zda obsahují aktivní látky. Krémy na celulitidu jsou obvykle obohaceny aktivními látkami, které pomáhají prokrvovat, vyživovat a zpevňovat pokožku.

celulitida-krem

TIP: Nejlepší krém na celulitidu je skořicový krém Cellucream s patentovaným komplexem přírodních aktivních látek Cellactive® Shape, které  redukují projevy celulitidy. 

Aktivní složky krémů na celulitidu

Pojďme se podrobněji podívat na aktivní látky, které často obsahují krémy na celulitidu. Účinné látky zvyšují prokrvení pokožky, podporují metabolismus, mají protizánětlivé účinky, zlepšují pružnost kůže a redukují viditelné nerovnosti. Jsou také bohaté na vitamíny a hydratují pokožku, takže se pak celulitida dobře regeneruje a vzhled se zlepšuje. 

  • Kapsaicin: Kapsaicin, hlavní složka feferonek, je v kosmetickém průmyslu ceněný pro své schopnosti zvyšovat krevní oběh, tonus a pevnost pokožky.
  • Skořicová silice: Skořicový olej je známý svými antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi, stejně jako svou příjemnou vůní.
  • Mandlový olej: Je bohatý na vitamíny E, D, squalene, komplex vitamínů B a zinek. Je vysoce ceněný pro své protizánětlivé, omlazující a hojící vlastnosti, a je ideální pro suchou a svědivou pokožku.
  • Bambucké máslo: Získává se ze semen afrického stromu máslovníku a je známé svou hydratační a hojivou schopností. Jeho vysoký obsah vitamínů E a A, spolu s polynenasycenými mastnými kyselinami, pomáhá zklidňovat podrážděnou pokožku a podporuje její regeneraci, zvláště na suchých a citlivých oblastech.
  • Vitamín E: Silný antioxidant, který chrání pokožku před volnými radikály a UV zářením. Posiluje také kožní bariéru a zabraňuje dehydrataci. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=celulitida

Naopak si dejte pozor, aby krémy na celulitidu neobsahovaly barviva, silikon nebo parafín.

Jak na zábal proti celulitidě? 

Krém na celulitidu v silnější vrstvě nanesete na problematické partie, které chcete ošetřit. Poté je zabalíte do potravinářské fólie, což podpoří účinnější působení bioaktivních látek. Necháte působit 20-25 minut. Po zábalu pokožku důkladně opláchněte a osušte. Na kůži budete cítit prohřátí, kůže může i zčervenat z důvodu přidaného extraktu z chilli papriček.

celulitida-na-zadku-celulitida-na-nohou

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na stehnech, jak se jí efektivně zbavit

Zdravá strava a pitný režim

Nejdůležitějším faktorem, co funguje na celulitidu, je vyvážená strava bohatá na zeleninu, ovoce a dostatek tekutin. Správná hydratace těla podporuje vylučování toxinů z těla. Pozor si dejte na sacharidy, které tělo sice potřebuje, ale nadměrné množství cukrů se ukládá ve formě tuků. Pro efektivní redukci tuku a celulitidy je vhodné v jídelníčku snížit obsah některých potravin jako pečivo, těstoviny, sladkosti, rýže a brambory.

Raději se zaměřte především na zeleninu bohatou na vlákninu, která podporuje trávení, ovoce, luštěniny, maso, vejce a další potraviny bohaté na bílkoviny a zdravé tuky. Nezapomeňte také na dostatek minerálů, jako je kvalitní hořčík, vitamíny na imunitu a také kolagen pro zdravou pokožku. Zmírnění celulitidy prostřednictvím změny stravy a zvýšení fyzické aktivity může trvat i několik měsíců, než se dostaví výraznější změny.

TIP: 13 tipů, jak urychlit růst vlasů a co opravdu pomáhá?

Cvičení na celulitidu

Dalším účinným způsobem, jak odstranit celulitidu, je pohyb a cvičení. Když máme dostatek pohybu, máme dobře nastartovaný metabolismus, ale také je stimulován lymfatický systém (například cvičením jógy). Cviky na celulitidu jsou jednoduché a efektivní.

Cviky na celulitidu zahrnují úklony, propínání špiček nohou, dřepy, výpady (ideálně v pomalém, ale vytrvalém tempu). Cílem je zapojit celé tělo do pohybu a podporovat tak cirkulaci krve. Zkuste do běžného života zahrnout i více přirozeného pohybu, choďte pěšky, jezděte na kole a zkrátka se více hýbejte.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na zadku: Co na ni pomáhá

Otužování a celulitida

Otužování spočívá ve vystavení těla chladu nebo kontrastním teplotám za účelem stimulace krevního oběhu a lymfatického systému. Tato metoda může mít pozitivní vliv na celulitidu, protože podporuje odstranění odpadních látek a zlepšuje průtok krve do postižených oblastí. Chlad způsobuje zužování cév, což může napomoci zmenšení otoků spojených s celulitidou a dočasně zlepšit vzhled pokožky. Navíc je otužování skvělé také pro posílení imunity.

TIP: 12 tipů, jak posílit imunitu u dospělých i dětí

Lymfatická masáž na celulitidu

Další možností je lymfodrenáž a lymfatická masáž na celulitidu. Tento druh masáže zahrnuje speciální masážní techniky, zaměřeny na masáž lymfatických uzlin (na krku, podpaží, loktech, tříslech a podkoleních jamkách), které jsou známé pro svou schopnost stimulovat lymfatický systém. Pravidelné provádění těchto masáží může výrazně přispět k lepší cirkulaci a redukci celulitidy. Mohou být ovšem více finančně náročné.

Masáže a lymfodrenáže mohou zlepšovat stav pokožky téměř okamžitě, avšak pro viditelné výsledky může být nutná pravidelnost po několik týdnů nebo měsíců.

lymfodrenaz-celulitida-odstraneni

Tip: Dopřejte si relax pomocí přírodního mýdla AtopCare na citlivou pokožku.

Za jak dlouho zmizí celulitida

Doba potřebná k odstranění celulitidy je individuální. Záleží, jakou metodu pro odstranění celulitidy zvolíte. U krému na celulitidu obvykle uvidíte výsledky od ukončeného prvního měsíce používání, výrazněji až od 3 měsíců. Často úplné zmizení celulitidy není vždy možné a v mnoha případech hraje roli genetika. 

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na celulitidu, víme, co by měl obsahovat

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Co opravdu funguje na celulitidu?

Pro redukci celulitidy je vhodná kombinace lymfatických masáží, krémů na celulitidu, změny stravy a zařazení pohybu a cvičení. Podpořit to může také otužování, saunování a cviky na celulitidu.

Jak si masírovat nohy proti celulitidě?

Domácí masáž na celulitidu je skvělým způsobem, jak podpořit boj proti celulitidě. Masáž můžete provést s krémem na celulitidu, který budete tlakem vmasírovávat zeshora dolů. Často se používají také masážní baňky na celulitidu, které zmáčknutím, přiložením na kůži a pohybem vytvoří vakuum a kůže se lépe prokrvuje.

Jak zpevnit kůži na zadku?

Kůži lze zpevnit pomocí cviků na stehna a hýždě a také pomocí výživových doplňků stravy, jako je kvalitní kolagen a hořčík.

Co zhoršuje celulitidu?

Celulitidu zhoršuje nedostatek pohybu a špatná životospráva, jako je např. Konzumace alkoholu, kouření, sedavý způsob života a také nadměrné množství sacharidů a nezdravých tuků ve stravě. Často je celulitida podpořena také genetikou, věkem, ale vliv má i pohlaví. Celulitidu mají mnohem častěji ženy než muži.

Jaký sport je nejlepší na celulitidu?

Nejlepší je kombinace kardio cvičení spolu s cviky na celulitidu. Vhodná je také jóga pro stimulaci lymfatického systému. Celkový pohyb podpoří metabolismus a spálí kalorie.

V kolika letech se objevuje celulitida?

U každého se může celulitida objevit jindy. Objevuje se až u 90 % žen ve věku přibližně od 12 let.

Zdroje

  • ROSSI, Anthony M.; KATZ, Bruce E. A modern approach to the treatment of cellulite. Dermatologic clinics, 2014, 32.1: 51-59.
  • Uebel, C.O., Piccinini, P.S., Martinelli, A., Aguiar, D.F. and Ramos, R.F.M., 2018. Cellulite: a surgical treatment approach. Aesthetic Surgery Journal, 38(10), pp.1099-1114.
  • Sadick, N.S. and Bhutani, S., 2015. Cellulite treatment. Fat Removal: Invasive and Non‐Invasive Body Contouring, pp.68-100.
  • Bayrakci Tunay, V., Akbayrak, T., Bakar, Y., Kayihan, H. and Ergun, N., 2010. Effects of mechanical massage, manual lymphatic drainage and connective tissue manipulation techniques on fat mass in women with cellulite. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 24(2), pp.138-142.
  • Zerini, I., Sisti, A., Cuomo, R., Ciappi, S., Russo, F., Brandi, C., D'Aniello, C. and Nisi, G., 2015. Cellulite treatment: a comprehensive literature review. Journal of cosmetic dermatology, 14(3), pp.224-240.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.