13 tipů, jak urychlit růst vlasů a co opravdu pomáhá?

Každý z nás touží po silných, zdravých a hustých vlasech, ale co proto můžete udělat? Zdá se, že trh je přesycen produkty slibujícími zázračný růst vlasů. Ale jaké metody a produkty skutečně fungují? Mezi osvědčené metody patří masáže pokožky hlavy, které stimulují krevní oběh, nebo výživové doplňky s biotinem a keratinem. Existují ale i šampony, které obsahují studiemi osvědčené látky na podporu růstu vlasů. V našem článku se dozvíte, jak rychle rostou vlasy a 13 tipů, jak podpořit růst vlasů a co opravdu pomáhá. Ukážeme si nejúčinnější doplňky stravy i nejlepší přípravky na růst vlasů.

13 tipů, jak urychlit růst vlasů a co opravdu pomáhá?

 

Jak rychle rostou vlasy

Někdy máme pocit, že naše vlasy rostou neuvěřitelně pomalu. Věděli jste však, že průměrný vlas roste zhruba 1,25 cm za měsíc? To je zhruba 15 cm za rok! Růst vlasů je ovlivněn genetikou, stravou, hormony a mnoha dalšími faktory.

13 tipů, jak zrychlit růst vlasů

Tip: Funguje kolagen na vrásky? A jaký je nejlepší?

Co má vliv na růst vlasů

Vlasy jsou ovlivněny mnoha vnějšími faktory – od slunečního záření až po kouření. Špatná strava a chemikálie v šamponech mohou vlasy poškodit a zpomalit jejich růst. Ano, správně slyšíte, mnoho šamponů obsahuje látky, které mohou narušit zdraví vlasů. I proto je vhodné se snažit vybírat šampon s přírodními složkami. Čtěte dál a dozvíte se, jak si správně vybrat šampon a jaké látky by měl a hlavně neměl obsahovat.

13 tipů, jak zrychlit růst vlasů

Pokud chcete, aby vám vlasy rostly rychleji, máme pro vás 13 tipů, jak podpořit růst vlasů. Z našich tipů se dozvíte, jaké doplňky stravy řadit, jak se starat o své vlasy a pokožku hlavy a hlavně, na co se zaměřit při používání šamponů. Řekneme si také něco o lécích na rychlejší růst vlasů. Hned v úvodu si ujasněme jednu věc: Podpora růstu vlasů u mužů i u žen je stejná. Nebudeme to tedy rozdělovat. Pojďme se ale už podívat na způsoby, jak zrychlit růst vlasů.

1. Vyvarujte se restriktivním dietám

Věděli jste, že to, co jíte, ovlivňuje růst vlasů? Pokud se zrovna snažíte zhubnout, může to zcela zastavit růst vlasů. Právě restriktivní diety, které sice mohou přinést skokový úbytek kil, se podepisují na kvalitě vlasů nejvíce. Pokud se tedy snažíte zhubnout, snažte se hubnout zdravě a mít jistotu, že se vám nezhorší pleť a vlasy. 

2. Jezte dostatek bílkovin

Pokud nemáte dostatečná příjem bílkovin, začnou vám více vypadávat vlasy. Proto je extrémně důležité, abyste jich přijímali dostatek. Ideální denní příjem bílkovin je mezi 1,6 - 2,2 gramy na 1 kg tělesné hmotnosti.

3. Zkuste přípravky s kofeinem

Všichni víme, že kofein dodává energii, ale věděli jste, že je vhodný i pro růst vlasů? Ale nemyslíme tím, že byste měli začít pít 5 káv denně, mluvíme o používání kofeinu přímo na pokožku hlavy, můžete si například pořídit šampon s kofeinem. Existují ale i různá výživová séra a oleje. Studie ukazují, že lokální aplikace kofeinu na vlasovou pokožku může být stejně efektivní jako lékové terapie. A to za zkoušku stojí, ne?

přírodní šampon proti vypadávání vlasů

Mohlo by vás zajímat: Jak vypnout pleť? Známe nejlepší krém na redukci vrásek.

4. Zkuste vhodné esenciální oleje

Pokud chcete, můžete zkusit esenciální oleje na masáž pokožky. Většinou se používá kokosový olej, jojobový olej nebo arganový olej. Daleko efektivnější se ale ukazuje například rozmarýnový nebo dýňový olej. 

5. Doplňte potřebné minerály a vitamíny

Určité vitamíny, minerály a mastné kyseliny jsou klíčové pro celkové zdraví a hrají důležitou roli v dodávání potřebných látek pro růst vlasů. Vitaminy a minerály, které se používají pro růst vlasů:

Tip: Nakupovat každý vitamin zvlášť může být poměrně finančně náročné, proto je vhodné si koupit přímo mix vitamínů pro krásné vlasy. V takovém mixu je i ideální kombinace vitamínů a minerálů, aby se vzájemně podporovaly. 

Některé studie ukázaly snížené hladiny vitamínu D, folátu a zinku u lidí s autoimunitním onemocněním vedoucím k vypadávání vlasů zvaným alopecia areata

Výzkum z roku 2015 zjistil, že doplňování omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami po dobu 6 měsíců může chránit před vypadáváním vlasů u žen. Víte, že doplňky stravy nejsou regulovány stejným způsobem jako léky? I proto je důležité vybírat renomované značky. Můžete zkusit například českou značku mcePharma, která spolupracuje i s Univerzitou Karlovo v Praze.

6. Dopřejte si masáž pokožky hlavy

Masáž pokožky hlavy může napomoci k relaxaci a uvolnění stresu. Podle studie z roku 2016 může také podpořit zdraví vlasů. Tato studie zkoumala účinnost každodenních 4minutových masáží pokožky hlavy. Po 24 týdnech výzkumníci zjistili, že muži zapojení do studie měli na konci silnější vlasy než na začátku. Jak na to se podívejte níže ve videu.

7. Zkuste PRP vlasovou terapii

Tato terapie je vhodná hlavně při vypadávání vlasů, po hormonální léčbě, po porodu, při zátěžových a stresových situacích a u mužů ke zpomalení či oddálení plešatosti. Ošetření dokáže navrátit ztracené sebevědomí a tělu přirozeným způsobem obnovit hustotu vlasů.

8. Omezte používání kulmy, fénu a dalších nástrojů na úpravu vlasů teplem

Teplo z kulmy, fénů a žehliček může poškodit vaše vlasy a způsobit jejich lámání. Nemusíte se jim vyhýbat úplně, ale měli byste se zamyslet nad tím, jak často je používáte. A jak to tedy dělat, abyste měli každý den dokonalý účes?

Zkuste si vždy po umytí vlasů udělat požadovaný účes, zafixovat ho kvalitním sprejem a potom, až půjde spát, dejte vlasy opatrně do drdolu nebo culíku a schovejte je pod spací čepičku – většinou tyto čepičky najdete pod označením bonnet a měly by být vyrobené ze saténu. 

Pokud používáte stylingové nástroje využívající vysoké teploty na úpravu vlasů, snažte se používat vždy kvalitní ideálně profesionální kadeřnický sprej na ochranu před teplem a snižovat teploty na minimum. Ačkoliv to možná bude trvat déle, vaše vlasy za to stojí.

9. Léky na růst vlasů

Minoxidil a s finasterid jsou dvě účinné látky, které jsou v České republice schválené na potlačení plešatosti a růst vlasů. Tento lék vám musí předepsat lékař. Minoxidil dokáže rozšiřovat cévy a vlásečnice a tím v místě aplikace zvyšuje průtok krve. Zvýšením průtoku krve se k folikulům dostane větší množství živin a kyslíku a vlasové cibulky mají tak dostatek živin pro růst. Více informací si můžete přečíst zde. 

10. Kolagen podporuje růst vlasů

Produkce kolagenu nám pod 25. roku života výrazně klesá, proto je vhodné ho včas začít doplňovat. Když má naše pokožka dostatek kolagenu, máme krásné vlasy, pleť i nehty. Navíc kolagen podporuje i zdraví kloubů a chrupavek. Je důležité vědět, že kolagen jako stavební bílkovina tvoří až kolem 70-80 % objemu kůže, a proto ovlivňuje růst a kvalitu vlasů. 

Naše vlasy a nehty prakticky vznikají ze stejného embryonálního základu, a proto je jejich kvalita často ovlivněna hladinou hormonů, dostatkem a nedostatkem vitamínů a železa. Přečtěte si článek, jak vybrat nejlepší kolagen na vlasy a pleť.

11. Předcházejte lámání vlasů

Pravidelné stříhání vlasů samozřejmě nemůže ovlivnit jejich růst, protože vlasy nerostou od konečků, ale od kořínků. Přesto pravidelné stříhání hraje důležitou roli, když chcete mít dlouhé vlasy. Pravidelním stříháním předcházíte třepení a lámán, a tím pádem i pomáháte tomu, abyste měli krásné a dlouhé vlasy.

12. Pozor na stres

Stres má velký vliv na to, jak vypadá naše pokožka, nehty i vlasy. Pokud máte najednou problém s vypadáváním vlasů nebo se vám zdá, že přestaly růst a prožíváte složité životní období, může to být způsobeno stresem. O tom, jak pracovat se stresem máme napsaný článek, určitě si ho tedy přečtěte.

13. Babské rady na růst vlasů: Domácí masky s kávou

Pokud chcete, můžete vyzkoušet i jeden z domácích receptů na masky na růst vlasů. Smíchejte vejce, tři lžíce olivového oleje a dvě lžíce mleté kávy. Tuto směs pak vetřete do pokožky hlavy (nedávejte do délek vlasů) a nechte 30 minut působit.

jak zrychlit růst vlasů 

Jak vybrat nejlepší šampon na růst vlasů?

Vybírejte tzv. aktivační šampony, které obsahují kofein. Kofein je známý tím, že dokáže stimulovat folikuly a dokáže nejenže podpořit růst vlasů, ale zároveň zabránit i nadměrnému vypadávání. Důležité je také vybírat šampony na přírodní bázi bez sulfátů, které vysušují pokožku vlasů a zpomalují růst. Vyhněte se šamponům obsahujícím složky jako laurylsulfát sodný nebo lauryléthersulfát sodný. Přečtěte si, co pomáhá proti nadměrnému vypadávání vlasů.

Čemu se v šamponech vyhnout?

Už jsme zmínili sulfáty, kterým byste se měli vyhnout, pokud chcete mít krásné a dlouhé vlasy, zde je celý seznam ingrediencí, které by v šamponech neměly být:

  • Sulfáty: Složky jako laurylsulfát sodný (SLS) a lauryléthersulfát sodný (SLES) jsou často používány v šamponech pro tvorbu pěny. Mohou však vysušit vlasy a pokožku hlavy, což může vést k lámání vlasů a podráždění pokožky hlavy.

  • Parabeny: Jsou to konzervační látky často používané v kosmetice. Některé studie naznačují, že mohou narušovat hormonální rovnováhu, což by mohlo mít nepříznivý vliv na růst vlasů.

  • Ftaláty: Tyto chemické látky se často používají k vylepšení konzistence kosmetických výrobků. Mohou však také narušovat hormonální rovnováhu.

  • Formaldehyd a formaldehydové uvolňovače: Používají se jako konzervační látky v některých výrobcích pro péči o vlasy. Mohou však způsobit podráždění a alergické reakce včetně nepříjemné alergické vyrážky.

  • Dimethicone a další silikony: Ačkoliv mohou vlasy vyhladit a dodat jim lesk, mohou také způsobit nahromadění produktu na vlasu a pokožce hlavy, což může vést k ucpání vlasových folikulů a potenciálně omezit růst vlasů.

  • Triclosan: Toto antimikrobiální činidlo může způsobit podráždění pokožky hlavy a narušit hormonální rovnováhu.

Co naopak by měl obsahovat šampon pro rychlý růst vlasů 

  • HotFlux®: Skvělá patentovaná látka používaná v šamponech, jež podporuje rychlý růst vlasů. A navíc posiluje i ty stávající.
  • Kofein: Už několikrát zmíněný kofein je zkrátka osvědčenou látkou, která se používá v nejlepších přípravcích na růst vlasů. Studie ukazují, že kofein může stimulovat růst vlasů tím, že prodlužuje anagenní (růstovou) fázi vlasového cyklu. 

  • Saw Palmetto: Saw Palmetto se používá hlavně v šamponech proti vypadávání vlasů, ale podporuje i celkové zdraví vlasů a je proto vhodnou složkou v šamponech na růst vlasů.

  • Chilli: Chilli papričky, konkrétně jejich aktivní složka kapsaicin, je další skvělou přírodní složkou pro podporu růstu vlasů. I proto aktivační šampony často hřejí. 

     

FAQ – Často kladené otázky

 

Kdy rostou nejméně vlasy?

Nejméně rostou vlasy v zimních měsících, a to konkrétně v lednu a únoru.

Kdy rostou vlasy nejvíce?

Nejvíce rostou vlasy od března do července.

Jaké jsou nejlepší přípravky na růst vlasů?

Nejlepší přípravky na růst vlasů jsou šampony s kofeinem a doplňky stravy s biotinem a zinkem. Skvělý je také kolagen.

Jaký je nejlepší způsob, jak podpořit růst vlasů?

Pro podporu růstu vlasů je důležitá kombinace správné výživy, vhodných doplňků stravy, mytí vlasů aktivačním šamponem s kofeinem a omezení používání žehliček, fénu nebo kulmy. 

Existuje nějaký zázračný produkt, který urychlí růst vlasů?

I když existuje mnoho produktů, které slibují zázračné výsledky, žádný jednotlivý produkt není zázračný.

Je možné dosáhnout růstu vlasů 10 cm za měsíc?

Nelze. Průměrný vlas roste zhruba 1,25 cm za měsíc.

Co na růst vlasů?

Zkuste šampony s kofeinem nebo kolagen.

Jak obnovit růst vlasů?

Obnovit růst vlasů můžete správnou stravou, vhodnými doplňky stravy, používáním aktivačních šamponů s kofeinem či pomocí léků, laserové terapie či plasmaterapií bohaté na trombocyty (PRP). Vždy záleží na příčině vypadávání vlasů.

Za jak dlouho narostou vlasy o 10 cm?

Vlasy narostou o 10 cm průměrně za 8 měsíci. Záleží ale na věku, genetice a dalších faktorech.

Po čem rychle rostou vlasy?

Vlasy mohou začít rychle růst po biotinu, zinku, ale i kolagenu. Vždy ale záleží, zda pomalý růst byl způsobený nedostatkem vitaminů a minerálů.

Jak rychle rostou vlasy po chemoterapii?

Většinou po 2-3 měsících už jsou vidět nové vlasy.

Zdroje

  • Lodha, G. (2019). Formulation and evaluation of polyherbal shampoo to promote hair growth and provide antidandruff action. Journal of Drug Delivery and Therapeutics, 9(4-A), 296-300.
  • T Chiu, C. H., Huang, S. H., & D Wang, H. M. (2015). A review: hair health, concerns of shampoo ingredients and scalp nourishing treatments. Current pharmaceutical biotechnology, 16(12), 1045-1052.
  • Fischer, T. W., Hipler, U. C., & Elsner, P. (2007). Effect of caffeine and testosterone on the proliferation of human hair follicles in vitro. International journal of dermatology, 46(1), 27-35.
  • Visconti, M. J., Haidari, W., & Feldman, S. R. (2020). Therapeutic use of caffeine in dermatology: A literature review. Journal of Dermatology and Dermatologic Surgery, 24(1), 18-24.

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.