Co je to cirkulární kosmetika?

Rádi pečujete o svou pokožku a chcete jí dopřát jen to nejlepší? Proč by taky ne. Na výběr máte obrovské množství kvalitní kosmetiky, která skvěle funguje. Jsou však tyto dnes již běžné kosmetické přípravky to pravé ořechové také pro přírodu? Tušíte, jak velký dopad mají na životní prostředí? Jak moc ho zatěžují?

Většina z nás už dobře ví, že to, jak žijeme, spotřebováváme a produkujeme odpad, je neudržitelné. Zcela jasně nám to již několik let ukazuje naše planeta, která přece jen má své limity. Je proto potřeba se k ní tak i chovatIdeální cestou, jak neslevit ze svých standardů a přitom šetrně, s rozmyslem a smysluplně pečovat o své tělo v souladu s přírodou, je cirkulární kosmetika.

co-je-cirkularni-kosmetika-fb

 

Co je cirkulární kosmetika

Cirkulární kosmetika se zakládá na principech cirkulární ekonomiky. Jejím cílem je tedy, na rozdíl od lineární kosmetiky, udržet zdroje použité při výrobě produktu v oběhu. Jsou tak znovu používány, recyklovány či upcyklovány. To, co řada z nás totiž zdánlivě považuje za odpad, může být cenný materiál, který se dá i nadále skvěle využít a vrátit zpět do života.

V cirkulární kosmetice se proto využívají aktivní látky z již použitých surovin, například z přírodního oleje či kávové sedliny, a z nich se dále vyrábí nové, účinné a ekologicky šetrné kosmetické produkty. Díky tomu se daří eliminovat odpad a další vedlejší produkty, které už není možné využít, a zásadně tak snížit dopady na životní prostředí.

Výhody cirkulární kosmetiky

  • Šetří planetu.
  • Využívá jen to skutečně potřebné.
  • Je opravdu přírodní.

Cirkulární kosmetika efektivně využívá suroviny, čímž ulevuje planetě od oxidu uhličitého (CO2), nezatěžuje ji odpadem navíc a šetří přírodní zdroje. Každý přípravek obsahuje pouze to, co pleť a produkt opravdu potřebují. Během jeho navrhování výrobci odstraňují všechny prvky, které nemají jinou než estetickou funkci a vznikl by kvůli nim zbytečný odpad.

cirkularni-kosmetika

Cirkulární suroviny plně nahrazují syntetické a škodlivé suroviny, které se běžně při výrobě kosmetických přípravků používají.

Jaký je rozdíl mezi lineární a cirkulární kosmetikou?

Lineární (standardní) kosmetika se zpravidla vyvíjí tak, že expert vytvoří recepturu produktu s důrazem na funkčnost. Specialista na obaly vybere vhodný obal se zaměřením na jeho funkci a design a produktový manažer zajistí etikety, příbalové letáky a krabičky. Následně je hotový výrobek uveden na trh.

Jakmile jej zákazník koupí, po rozbalení většinou ihned vyhodí krabičku do koše. Po přečtení se stejným způsobem zbaví i příbalového letáku a po vypotřebování přípravku skončí úplně stejně i obal produktu. Na skládkách tak končí neuvěřitelné množství tun kosmetického odpadu.

V případě cirkulární kosmetiky se expert zaměřuje nejen na to, aby kosmetický přípravek skvěle fungoval, ale zároveň aby nijak neškodil životnímu prostředí. Klíčové ingredience proto musí mít tzv. LCA (Life Cycle Assessment), který dokazuje, že opravdu nemají negativní dopad na přírodu. Obaloví odborníci poté zjistí, z jakého materiálu je obal vyrobený a podle toho vyberou etiketu tak, aby nebránila recyklaci obalu, stejně jako látky v potisku a polepu etikety. Recyklační experti vše zkontrolují a případně odstraní prvky, které by jakkoli mohly narušit proces recyklace.

Výsledný produkt nemá papírovou krabičku ani tištěný příbalový leták. Naopak má ale plně recyklovatelný obal, který se dá výhledově využít třeba na výrobu dalších obalů. Nevzniká tedy žádný zbytečný odpad navíc.

Co je LCA

LCA (Life Cycle Assessment) neboli posuzování životního cyklu výrobku nebo služby je metoda, při níž se hodnotí potenciální dopad produktu na životní prostředí.

Důkladně tedy zkoumá celý životní cyklus produktu, a to od počátečního získání surovin přes dopravu, výrobu či užití až ke konečné likvidaci. LCA tedy pracuje s údaji, podle kterých je možné posoudit jak spotřeba energie a materiálů, tak i množství vznikajícího znečištění – pevného odpadu a emisí vypouštěných do ovzduší, vody a půdy.

Cílem je odstranit všechny negativní vlivy výroby a dosáhnout toho, aby odpad byl převážně jen organického původu. Případné syntetické látky by mělo být možné následně znovu použít jako suroviny o stejné kvalitě.

Cirkulární kosmetika Naturetics

Jedním z českých kosmetických průkopníků na poli cirkulární kosmetiky je společnost NAFIGATE Cosmetics, a. s. Značka Naturetics získala na veletrhu InCosmetics Global v Paříži první místo v kategorii Green Award. Na cestu k dlouhodobé udržitelnosti se vydala již před několika lety a úspěšně po ní pokračuje dodnes, a to díky průlomové biotechnologii HYDAL, jež je plně v souladu s principy cirkulární ekonomiky.

cirkularni-kosmetika2

Je jedinou kosmetickou společností na světě, která vyrábí cirkulární kosmetiku z použitého přírodního oleje. Na rozdíl od ostatních tento odpad vnímají jako cenný materiál, který se dá skvěle využít, zpracovat a opět vrátit do oběhu. Doslova zachraňují použité suroviny a dávají jim nový život v produktech oblíbené značky Naturetics®. Vy si tak můžete užívat skutečně přírodní kosmetiku, která je nejen účinná, ale navíc je šetrná a ohleduplná k vaší pleti i přírodě

Výrobky značky Naturetics®:

  • nezatěžují pleť ani životní prostředí,
  • obsahují aktivní látky z přírody,
  • jsou vysoce účinné v malém množství,
  • neobsahují žádné hliníkové soli
  • ani mikroplasty či parabeny.

To vše potvrzují mnohé vědecké studie a řada spokojených uživatelů této cirkulární kosmetiky, kterou mimochodem najdete i na našem e-shopu.

Přírodní tuhé deodoranty

Vybírat můžete z oblíbených přírodních deodorantů, které si pro svou účinnost, šetrnost a krásnou vůni zamilovaly nejen ženy, ale i pánové. Obsahují totiž přírodní složky, které skvěle neutralizují zápach a pohlcují pot. Stačí nanést tenkou vrstvu a budete se cítit svěže ještě dlouho poté.

#produkty#https://www.nanospace.cz/deodoranty/

Opalovací krémy

S blížícím se létem jistě oceníte i 100% přírodní opalovací máslo Naturetics®, jež je vyrobené na principu přírodního cirkulárního nano-oxidu zinečného a cirkulárního poly-3-hydroxybutyrátu s ochranným faktorem SPF 20Účinkuje ihned po aplikaci, dobře se roztírá a nezanechává na pokožce bílou vrstvu.

 

Dobře se roztírá, nezanechává na pokožce bílou vrstvu a perfektně chrání pokožku před škodlivým slunečním zářením ihned po aplikaci. Navíc je vhodný i pro alergickou a citlivou pokožku.

TIP: Přečtěte si článek na co si dávat pozor při výběru opalovacích krémů.

Hydratační mléko po opalování

V letních měsících po opalování jistě rádi sáhnete po hydratačním mléku po opalování s Panthenolem. Mléko po opalování pečuje o vaši pokožku po slunění, dodává hydrataci a zmírňuje nepříjemné následky z nadměrného opalování. Nejenom bude vaše pokožka po opalování ošetřena, ale bude lehce vonět po kokosu.

krem-po-opalovani

Upcyklovaná ingredience je v produktu organická jablečná voda,  která vzniká jako vedlejší produkt při sušení jablek. Prostřednictvím špičkové technologie jsou v jablečné šťávě zachovány aktivní složky, které jsou plné vitamínů a minerálů.

Přírodní zubní pasty

Z cirkulární kosmetiky značky Naturetics® určitě vyzkoušejte i přírodní bělicí zubní pastu s Hydroxyapatitem, která má dezinfekční a protizánětlivé účinky a skvěle bělí zuby.

Nebo sáhněte po netradiční černé zubní pastě s aktivním uhlím, jež účinně odstraňuje nežádoucí pigmentaci ze zubů. Kromě péče o zuby se však perfektně postará také o dásně či ústní dutinu a zanechá svěží dech.

#produkty#https://www.nanospace.cz/zubni-pasty/

Peelingové mýdlo

Naturetics® ve své cirkulární kosmetice dává šanci nejen přírodnímu oleji, ale rovněž kávové sedlině. Právě z ní vytvořili 100% přírodní kávové peelingové mýdlo se skořicí, které jemně čistí, hydratuje a zjemňuje pokožku, a navíc krásně voní.

kavove-zrno

Pomozme vrátit Zemi do normálu

Nákupem kosmetiky Naturetics® omezujeme CO2, nejrozšířenější skleníkový plyn. CO2 zachycuje sluneční záření a způsobuje tak ohřívání země, které vede ke znečištění vzduchu, vzniku dýchacích potíží a extrémním výkyvům počasí. Používáním cirkulárních surovin, snižujeme jeho množství, a tak šetříme planetu. 

30 miliard tun - tolik CO2 lidstvo vypustí do atmosféry za jeden rok. V takové situaci se každý gram počítá.

Pečujte o své tělo v souladu s přírodou

Věříme, že ani vám není osud naší planety lhostejný. Proto určitě vyzkoušejte opravdu přírodní kosmetiku, která nejenže skvěle funguje a hýčká vaši pokožku, ale je ohleduplná a šetrná k přírodě. Cirkulární kosmetika totiž není ani tak nový trend, jako spíše nutnost smysluplně a s rozmyslem využívat již použité suroviny a nadále nezatěžovat životní prostředí zbytečným odpadem. Protože nejlepší odpad je ten, který nikdy nevznikne.

Nejčastější dotazy

Co je cirkulární poly-3-hydroxybutyrát?

Forma vápenatého minerálu apatitu. V opalovacím másle podporuje UV ochranu. Jedná se o zcela biokompatibilní a netoxickou látku.

Proč používáte cirkulární nano oxid zinečnatý?

Tento nanooxid je standardně velmi energeticky náročný na výrobu, proto jej Naturetics získává recyklací různých zinkových odpadů. Nano oxid zinečnatý je vhodný používat do opalovacích krémů, protože efektivně chrání, ale zároveň je 100% bezpečný, jelikož nanočástice oxidu zinečnatého nepronikají skrz svrchní část pokožky. V opalovacím krému jsou použity nanočástice, jelikož díky tomu je třeba mnohem méně oxidu zinečnatého k dosažení vyššího UV účinku než v případě používání standardních částic.

Co znamená v zubní pastě Hydroxyapatite?

Hydroxyapatit je forma vápenatého minerálu apatitu, který je v přírodě hojně rozšířen v celé škále barev. Z hydroxyapatitu jsou také z převážné části tvořeny lidské kosti a zuby. Mezi jeho výhody patří tedy to, že je zcela biokompatibilní a netoxický. V zubních pastách velmi přispívá k péči o zuby, jelikož jim dodává minerály (vápník a fosfor), čímž posiluje zubní sklovinu, vyhlazuje povrch zubu a ve výsledku jsou zuby také bělejší.

Jak používáte přírodní biopolymer?

Ve všech produktech Naturetics® P3HB přírodní biopolymer využíváme a nahrazujeme jím syntetické suroviny. V přírodním deodorantu funguje jako absorbent pachu a potu. V opalovacím másle je využit jako pomocný UV filtr pro ochranu proti slunečnímu záření.

Co znamená cirkulární kosmetika?

Pro výrobu se využívá recyklace odpadního materiálu, a tím je z pohledu výroby odstraněn negativní dopad na životní prostředí, který je obvykle energeticky velmi náročný se spotřebou čisté suroviny. Přírodní polymer je vytvořený biotechnologií Hydal z použitého přírodního oleje. V opalovacím másle posiluje UV ochranu. Nezatěžuje přírodu (plně rozložitelný) ani člověka.

Co jsou cirkulární ingredience?

Zdroje surovin jsou omezené. Již jednou použité suroviny mohou sloužit jako zdroje pro vznik nových produktů. Naturetics® vyrábí cirkulární kosmetické produkty. Při výběru surovin myslí nejen na účinnost a šetrnost vůči lidem a pokožce, ale zohledňují také šetrnost k přírodě. Proto v produktech Naturetics® najdete cirkulární ingredience vyrobené na principech oběhového hospodářství, které nezatěžují přírodu.

Co je cirkularita podle Naturetics®?

1. Použitý přírodní olej.

2. Sběr použitého přírodního oleje.

3. P3HB Přírodní polymer je součástí přírod.

4. Vytváří jej mikroorganismus, kterému slouží olej jako zdroj energie.

5. P3HB v kosmetických produktech nahrazují syntetické suroviny.

6. Plně rozložitelný v přírodě (biodegradabilní).

Co je biodegradabilita?

Biodegradace označuje proces rozložení látky v přírodě za pomoci přirozených biologických procesů. Při procesu rozkladu za pomoci mikroorganismů, hlodavců či hmyzu dochází k hnití a tím mimo jiné ke vzniku bioplynu. Prakticky každý materiál je biodegradabilní, liší se ovšem doba, za kterou se látka v přirozeném prostředí rozloží.

Zdroje

  • CORVELLEC, Hervé; STOWELL, Alison F.; JOHANSSON, Nils. Critiques of the circular economy. Journal of Industrial Ecology, 2022, 26.2: 421-432.
  • CHANDRA, RUSTGI; RUSTGI, Renu. Biodegradable polymers. Progress in polymer science, 1998, 23.7: 1273-1335.
  • ZHANG, Zheng, et al. Biodegradable polymers. Handbook of polymer applications in medicine and medical devices, 2014, 303-335.
  • Kirchherr, J., Reike, D., & Hekkert, M. (2017). Conceptualizing the circular economy: An analysis of 114 definitions. Resources, Conservation and Recycling, 127, 221-232.
  • Mancini, L., Mazzanti, M., & Zoboli, R. (2019). Circular economy and environmental sustainability: A bibliometric analysis and future research directions. Journal of cleaner production, 208, 841-853.
  • Naturetics. (2021). Our Vision. Retrieved from https://naturetics.com/pages/our-vision
  • Azimi, G., Jadidi, M., & Mahvi, A. H. (2016). A review of environmental and health effects of aerosols used in cosmetics. Environmental Science and Pollution Research, 23(23), 23358-23369.
  • TSUJIMOTO, Hiroyuki; HARA, Kaori. Development of functional skin care cosmetics using biodegradable PLGA nanospheres. In: Nanoparticle Technology Handbook. Elsevier, 2018. p. 445-450.
  • Schalka, S., & dos Reis VMSM. (2011). Sunscreens in Brazil. Clinics in Dermatology, 29(4), 466-471.
  • Kaur, I. P., & Sharma, G. (2010). Perspectives of surfactants as penetration enhancers for tropical dermatologicals. Indian journal of dermatology, 55(3), 205-210.
  • Subramaniam, P., & Babu, N. A. (2014). An insight into herbal products used in dentistry. Journal of Pharmacy & Bioallied Sciences, 6(Suppl 1), S21-S24.
  • Zhao, M. T., Lou, H. X., & Li, C. X. (2011). Antifungal triterpenoids from the roots of Kadsura coccinea. Phytochemistry Letters, 4(3), 263-267.
  • Global Footprint Network. (2021). Overshoot Day. Retrieved from https://www.overshootday.org
  • Ellen MacArthur Foundation. (2019). Circularity: Guiding the Future of Design. Birkhäuser.
  • Hawken, P. (2018). Drawdown: The most comprehensive plan ever proposed to reverse global warming. Penguin.
  • McDonough, W., & Braungart, M. (2002). Cradle to cradle: Remaking the way we make things. North Point Press.
  • Bocken, N. M., Short, S. W., Rana, P., & Evans, S. (2014). A literature and practice review to develop sustainable business model archetypes. Journal of cleaner production, 65, 42-56.
Lída Kučerová z nanoSPACE
Lída Kučerová je textařka, která při psaní využívá pořádnou dávku empatie a psychologie. Ráda pracuje s emocemi a jejím cílem je lidsky, čtivě a pomocí trefně zvolených slov předávat informace o produktech a zajímavostech zákazníkům nanoSPACE®.