Jak vybrat nejlepší odvlhčovač vzduchu?

Prostředí domova by mělo poskytovat kvalitní a zdravé bydlení. Hodně záleží na celkovém pojetí zařízení, stylu a vkusu majitele. Po této stránce si interiér lidé volí podle svých požadavků a nároků. Kromě toho je ale důležité ovzduší, které člověk dýchá, a to nejen venku, ale také doma. Vzduch by neměl být především příliš vlhký. Jak toho docílit?

jak-vybrat-odvlhcovac-vzduchu

 

Co ovlivňuje vlhkost vzduchu v obydlí

Pod vlhkostí vzduchu si představte množství vodní páry v něm obsažené. Přitom platí, že vzdušná vlhkost má významný vliv nejen na kvalitu bydlení, ale také na lidské zdraví. Je tedy v našem zájmu, abychom ji udržovali v normálních hodnotách. Pokud totiž bude vlhkost vzduchu nižší, či naopak vyšší, může se to negativně projevit v jednotlivých místnostech a pozná to člověk i na sobě, a to snížením komfortu a vzniku zdravotních potíží.

Existují faktory, které vzdušnou vlhkost ovlivňují. Jsou to třeba každodenní domácí činnosti, k nimž patří vaření, koupání se, sprchování i sušení prádla. Tyto zvyšují obsah vodní páry v interiéru. Ale třeba taková protékající střecha i netěsnost vodovodního potrubí může vlhkost v domě zvýšit.

Kromě výše uvedených faktorů působí ještě roční období, a zejména venkovní klima. Prší-li hodně, je zřejmé, že vlhkost v bytě poroste. Svůj vliv má i stáří budovy. U novostaveb je nutné počítat s tím, že po určitou dobu bude vlhkost vzduchu v místnostech o něco vyšší. Je to dáno hlavně čerstvými omítkami.

Jak ovlivňuje vlhkost vzduchu zdraví člověka

Všimli jste si někdy, že čím více je venku vlhko, tím častěji vás svědí krk, pálí oči a máte rýmu? Vztah mezi vlhkostí a alergeny - látkami vyvolávajícími alergie - je komplikovaný, ale během let jsme zjistili, jak tyto zdánlivě nesouvisející pojmy spolu souvisí. Už v roce 1967 vědci přišly na to, že vyšší vlhkost vyhovuje roztočům, kteří způsobují alergikům nepříjemné alergické reakce. 

Odborníci uvádějí, že v místnostech by vlhkost měla být v průměru mezi 40 až 55 %. Toto je ideální stav, kterého dosáhnout nemusí být právě jednoduché. Stačí, aby v červnu na Medarda zapršelo a deštivé počasí nás bude provázet dalších čtyřicet dnů, jak říká pranostika. Její předpověď nevychází vždy přesně, ale je-li venku deštivo, automaticky se zvyšuje vlhkost také v bytech a domech. Někdy se přibližuje až 80 %, což je číslo, kdy to už na kvalitě bydlení i zdraví poznáte.

Vlhkost v interiéru však souvisí také s teplotou vytápění. Topíte-li na 22 °C, měla by se vlhkost pohybovat mezi 40 až 60 %. Jestliže ale vytápíte pouze na 18 °C, bude ideální vlhkost mezi 60 až 70 %. Určitá vlhkost ve vnitřním prostředí je prospěšná, protože vytváří příznivé mikroklima.

orosene-okno

Tip: Jak se zbavit plísní v domácnosti? Přečtěte si článek na našem blogu.

Pokud tohoto stavu nedocílíte, zvýšená vlhkost bude pravděpodobně působit na růst plísní na zdech, začnou se více množit roztoči, vzduch v místnostech bude těžší a bude se v něm hůře dýchat.

Plísně a roztoči v kombinaci se zvýšenou vzdušnou vlhkostí negativně ovlivňují zdraví – zhoršují alergie, astma, způsobují kašel, alergické vyrážky, revmatologická onemocnění, nevolnosti i bolesti hlavy. Více jsou tímto ohroženi alergici, astmatici, malé děti a starší lidé, jejich obranyschopnost organismu je snížená.

Čím měřit vlhkost vzduchu v místnostech

K měření relativní vlhkosti vzduchu v místnostech slouží tzv. vlhkoměry neboli hygrometry. Princip jejich fungování je jednoduchý. Je totiž založen na schopnosti určitých materiálů reagovat na změny vlhkosti vzduchu. Na trhu jsou k dispozici analogové nebo digitální vlhkoměry.

  • Klasický analogový měřič vlhkosti vzduchu využívá jako měřidlo vlasy. V moderních přístrojích jsou ovšem nahrazeny jejich syntetickou napodobeninou. Lidský vlas se totiž vlivem vyšší vzdušné vlhkosti rozšiřuje. Když je vzduch sušší, i vlas se smrští. Existují bimetalové vlhkoměry, v nichž je místo vlasu bimetalová pružina.
  • Elektronické neboli digitální vlhkoměry pracují na principu změny elektrického odporu. V současné době se nejčastěji prodávají bezdrátové, jež jsou schopny kromě relativní vlhkosti měřit také teplotu. Zajímavý je například vlhkoměr Airbi TRIO, u kterého je možné použít pro měření až 4 místnosti najednou.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vllhkom%C4%9Br+a+teplom%C4%9Br

Co dělat, když máte velkou vzdušnou vlhkost v interiéru

Docílit ideální vzdušné vlhkosti nemusí být tak jednoduché. Kromě pravidelného větrání, opravy protékající střechy či vodovodního potrubí bude možná zapotřebí koupit také odvlhčovač vzduchu, který vlhkost vysouší. Stav, kdy to bude nutné udělat, poznáte snadno. Na zdech se začnou tvořit plísně, můžete mít orosená okna a na dotyk navlhlé vybavení interiéru.

Dnes již není problémem si domů koupit mobilní vysoušeč neboli odvlhčovač vzduchu. Nabídka je poměrně pestrá. Při jeho výběru je ovšem třeba vzít v úvahu určité faktory, jež budou ovlivňovat jeho efektivitu. Těmi jsou hlavně teplota a vlhkost v interiéru. Správný odvlhčovač by měl zvládnout přečerpat během jedné hodiny vzduch v místnosti dvakrát, aby byl znát nějaký pozitivní výsledek a vzdušná vlhkost začala klesat.

Odvlhčovat byste měli umístit do středu místnosti, což je ideální stav. Z estetických důvodů tomu tak ale často nebývá. Rozhodně je dobré ho dát tam, kde se nejvíce vyskytují plísně.

Tip: Přečtěte si článek o 6 ověřených tipech, jak snížit vlhkost v bytě.

Jak funguje odvlhčování vzduchu

Odvlhčování vzduchu je proces snižování vlhkosti ve vzduchu, který je důležitý pro zajištění pohodlí a zdraví v obytných i komerčních prostorách. Příliš vysoká vlhkost může způsobit nejen růst plísní a bakterií, ale také poškození stavebních materiálů a elektroniky. K regulaci vlhkosti se často používají elektrické odvlhčovače, které mohou efektivně snížit vlhkost v uzavřených prostorech.

Typy elektrických odvlhčovačů vzduchu

Elektrické odvlhčovače pracují na principu kondenzace nebo adsorpce. Zde je stručný popis obou typů:

  • Kondenzační odvlhčovače: Tyto odvlhčovače využívají chladící systém, který zahrnuje kompresor, kondenzátor, expanzní ventil a výparník. Vzduch je nasáván do zařízení, kde prochází přes chlazený výparník. V důsledku snížení teploty se vlhkost ve vzduchu kondenzuje na výparníku ve formě vody, která je poté odvedena do nádoby nebo odváděcího systému. Suchý vzduch je pak ohříván a vrací se zpět do prostoru. Do obytných místností, jež jsou pravidelně vytápěné, se hodí například kondenzační odvlhčovače vzduchu, které nabízejí vysokou účinnost a výkon. Jsou energeticky úsporné. Nehodí se však do místnosti, kde teplota kolísá nebo tam, kde je trvale chladno.

  • Adsorpční odvlhčovače: Adsorpční odvlhčovače využívají desikantní materiály, jako je silikagel nebo aktivní uhlí, které mají schopnost adsorbovat vodu z vzduchu. Vzduch je nasáván do zařízení a prochází přes desikantní materiál, který váže vlhkost. Poté je suchý vzduch vracen zpět do prostoru. Desikantní materiál je potřeba pravidelně regenerovat, což zahrnuje zahřátí materiálu, aby se uvolnila nasbíraná vlhkost. Do chladných místností vybírejte raději adsorpční odvlhčovač vzduchu, protože není závislý na teplotě a vlhkosti vzduchu. Jsou schopné účinně pracovat již při teplotě 1 °C. Musíte ale počítat s vyšší spotřebou energie a nižším maximálním výkonem.

  • Další možností je pořídit odvlhčovač vzduchu s Peltierovým článkem. V něm kromě něho nenajdete kompresor ani chladicí plyny, tudíž tento přístroj je výhodný i z hlediska ochrany životního prostředí. Díky bezhlučnému chodu se hodí do místností, kde se spí.

Odvlhčovače se také rozlišují podle toho, zda jsou určeny pouze na odvlhčování nebo jsou kombinované s jinou funkcí, například s čističkou vzduchu.

 

 

odvlhcovac-v-mistnosti

Výhodou odvlhčovačů Airbi je vybavení HEPA filtrem, který vzduch zároveň čistí od virů, bakterií, spór plísní a prachu. Jsou proto ideální do domácností, v nichž žijí alergici a astmatici. Oceníte noční mód i bezpečnostní pojistku nebo kompaktní rozměry.

Jak vybrat odvlhčovač vzduchu

Vzhledem k tomu, že se na současném trhu nabízejí různé typy odvlhčovačů, je třeba se při jeho výběru zaměřit na to, co od něho požadujete.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=odvlh%C4%8Dova%C4%8D

Velikost místnosti

Zohlednit byste měli zejména velikost místnosti, kterou bude odvlhčovat. Výrobci obvykle udávají doporučené prostory, které je schopné jejich přístroj odvlhčit. Vždy si však nechte určitou rezervu, protože se jedná o orientační údaj.

Odvlhčovací výkon

Je zásadním parametrem a znamená, kolik litrů vody dokáže odvlhčovač odstranit za určitou dobu. Tento výkon je závislý na teplotě a vlhkosti vzduchu. Výkon se může pohybovat od necelého litru až po několik litrů vody. Pro menší místnosti volte výkon 8 až 15 litrů, pro středně velké pokoje 15 až 30 litrů a velké prostory vyžadují odvlhčovače alespoň s výkonem 30 až 40 litrů.

Vzduchový výkon

Vzduchový výkon odvlhčovače vybírejte s ohledem na velikost místnosti, kde bude pracovat. Jeho hodnota by měla být na úrovni trojnásobku objemu prostoru. Pozor na to, abyste nevybrali přístroj s příliš velkým vzduchovým výkonem. Mohlo by docházet k přesoušení vzduchu, což se negativně projeví na kvalitě vybavení interiéru.

Objem nádržky

Od objemu pro vysráženou vodu se odvíjí i velikost odvlhčovače. Pro běžný provoz vystačí nádoba s objemem asi 5 litrů na 3 dny chodu.

odvlhcovac-nadrzka

Tip: Přečtěte si článek - Nejlepší čističky vzduchu: Jak vybrat tu pravou?

Hlučnost odvlhčovačů vzduchu

Protože se odvlhčovač používá uvnitř místností, je třeba, aby jeho hlučnost příliš nerušila. Moderní přístroje jsou celkem tiché s hlučností od 35 do 50 dB. Do pokojů, kde se spí, vybírejte méně hlučné modely, tedy pod 40 dB.

Příkon odvlhčovačů vzduchu

Důležitým parametrem je příkon, který značí spotřebu elektrické energie. Je samozřejmé, že odvlhčovače s vyšším výkonem, budou mít i větší příkon a větší nároky na energii. Na druhou stranu přístroje s malým příkonem, které jsou i levnější, nemusí mít požadovaný výkon.

Funkce a příslušenství

Určitě vás budou zajímat další parametry, jako jsou hmotnost odvlhčovače a jeho rozměry. Ideální je, je-li přístroj vybaven kolečky pro lepší manipulaci. Je nutné vzít totiž v úvahu, že s ním budete chtít občas hýbat, případně přenášet z místnosti do místnosti.

Moderní odvlhčovače dokážou kromě své hlavní funkce vysoušení vzduchu nabídnout třeba ionizátor, který zlepšuje kvalitu ovzduší v interiéru. UV lampa dokáže zlikvidovat viry ve vzduchu obsažené. Určitě využijete regulaci výkonu, časovač, automatické vypnutí či Wi-Fi připojení, abyste mohli přístroj ovládat i na dálku skrze mobilní aplikaci a chytrý telefon.

Porovnání nejlepších odvlhčovačů vzduchu

V nanoSPACE jsme testovali a porovnávali nejnovější odvlhčovače vzduchu na trhu, abychom pro vás vybrali ty, které mají nejlepší poměr ceny a výkonu. Jednoduše si můžete vybrat pomocí tabulky porovnání parametrů o kterých jsme již v článku psali.

Produkt MeacoDry Arete One 10L MeacoDry Arete One 12L MeacoDry Arete One 25L Airbi SPONGE
Obrázek produktu meaco-arete-one-25l-1-medium meacodry-arete-one-10l meacodry-arete-12l-1 airbi-sponge-2
Typ odvlhčovače Kondenzační  Kondenzační  Kondenzační  Odvlhčovač s čističkou vzduchu
Vzduchový výkon 100 m3/h 100 m3/h 175 m3/h až 130 m3
Odvlhčovací výkon 10l/den 12l/den 25l/den 750 ml/den
Objem nádržky 2,5 l 2,5 l  4,8 l 1 l 
Hlučnost max. 38 dB max. 38 dB max. 42 dB 38-50 dB
Rozměry  472 × 319 × 237 mm 319 x 237 x 472 mm 376 x 232 x 562 mm 195 x 215 x 315 mm
Hmotnost 10,7 kg 10,9 kg 16 kg 2,8 kg
Příkon 163 W 165 W 310 W 45 W
Filtry

omyvatelný prachový předfiltr, HEPA H13

omyvatelný prachový předfiltr, HEPA H13

omyvatelný prachový předfiltr, HEPA H13

HEPA H13

Pracovní režimy

chytrý režim odvlhčování, kontinuální odvlhčování, čištění vzduchu, režim sušení prádla

chytrý režim odvlhčování, kontinuální odvlhčování, čištění vzduchu, režim sušení prádla

chytrý režim odvlhčování, kontinuální odvlhčování, čištění vzduchu, režim sušení prádla

režim odvlhčování, režim čištění

Pro max. místnosti do 10 m2 do 15 m2 do 50 m2 do 20 m2

Výhody

noční režim, dětský zámek, volitelná kolečka a vysouvací madlo, funkce sušení prádla, prodloužená záruka 5 let

noční režim, dětský zámek, volitelná kolečka a vysouvací madlo, funkce sušení prádla, prodloužená záruka 5 let

noční režim, dětský zámek, volitelná kolečka a vysouvací madlo, funkce sušení prádla, prodloužená záruka 5 let

odvlhčuje a čistí zároveň, noční režim, bezpečnostní pojistka, časovač

Pokud tedy hledáte malý a lehce přenositelný odvlhčovač, který vám v běžné domácnosti bude čistit vzduch a zároveň i odvlhčovat, volte spíše Aribi SPONGE do velikosti místnosti 20 m2V případě, že máte doma alergika či astmatika nebo vaše místnosti jsou větší, volte spíše kondenzační odvlhčovače MeacoDry.

Odvlhčovače MeacoDry mají funkce, filtry a pracovní režimy naprosto stejné. Liší se hlavně ve velikosti místnosti a technickém provedení (příkon, rozměr, hmotnost nebo objem nádržky). Proto vám doporučujeme vybírat na základě tabulky, kde jsou jednotlivé rozdíly označeny.

Vliv relativní vlhkosti vzduchu na šíření koronaviru

Nedávno zveřejněná metastudie německých a indických vědců zkoumala vliv relativní vlhkosti vzduchu na chování nového typu koronaviru v interiéru. Výzkum, shrnující deset předchozích studií, ukázal, že relativní vlhkost vzduchu má skutečně velký vliv na šíření viru vzduchem. Sušší prostředí podporuje šíření viru, zatímco optimální vlhkost vzduchu mezi 40 - 60 % relativní vlhkosti snižuje riziko šíření.

Studie uvádí, že důvodem je gravitační síla: virus je vázán na drobné částice - kapičky vody. Ve vlhkém prostředí kapičky nabývají na velikosti a rychleji padají k zemi, snižujíc riziko inhalace infikovaných částic. V suchém vzduchu se kapičky odpařují, jsou lehčí a snadněji unášeny vzduchem, což usnadňuje šíření viru. Udržování relativní vlhkosti vzduchu v rozmezí 40 - 60 % zlepšuje fungování dýchacích sliznic a snižuje riziko infekce.

Zimní měsíce, kdy je vzduch v interiérech vysušován vytápěním, zvyšují riziko šíření koronaviru. Teplota a vlhkost vzduchu jsou navzájem propojeny, takže otevřené okno v zimě paradoxně vysušuje vzduch ještě více. Tento efekt se může týkat i tropických oblastí s chlazeným vzduchem pomocí klimatizačních systémů, kde klesající teplota snižuje vlhkost a zvyšuje šance na šíření koronaviru.

FAQ – Často kladené otázky

Co jsou odvlhčovače vzduchu a kde je lze koupit?

Odvlhčovače vzduchu jsou přístroje na snižování nadměrné vlhkosti vzduchu v interiéru. Koupíte je například zde.

Jaký typ odvlhčovače bych měl zvolit pro svou místnost?

Při výběru odvlhčovače zohledněte velikost prostoru, odvlhčovací a vzduchový výkon, objem nádržky, příkon a hlučnost.

Jak funguje odvlhčovač vzduchu?

Odvlhčovačování vzduchu pracuje na principu kondenzace vlhkosti ze vzduchu. Vzduch je nasáván do přístroje, projde chladicím systémem, vlhkost se kondenzuje na chladném povrchu, suchý vzduch se vrací do místnosti a voda zůstává v nádržce.

Jak často bych měl vyprazdňovat nádrž na vodu v odvlhčovači?

Nádrž by měla být vyprázdněna v průměru každý den nebo každé dva dny, v závislosti na velikosti nádrže a vlhkosti v místnosti.

Jaká je ideální úroveň vlhkosti pro pohodlné bydlení?

Vlhkost vzduchu v interiéru by se měla pohybovat mezi 40 % a 60 %.

Jak často bych měl čistit odvlhčovač vzduchu?

Filtr odvlhčovače by měl být kontrolován a čištěn nejlépe jednou za měsíc, nádrž na vodu by měla být vyčištěna alespoň jednou za měsíc.

Jak mohu měřit vlhkost vzduchu?

Vlhkost vzduchu lze měřit pomocí vlhkoměru, který měří relativní vlhkost vzduchu v procentech.

Jaký je vliv vlhkosti vzduchu na lidské zdraví?

Příliš vysoká nebo nízká vlhkost vzduchu může mít negativní vliv na zdrav, při vysoké vlhkosti se mohou tvořit například plísně, plísňové infekce. Nevhodná vlhkost vzduchu může vést k suché sliznici, rýmě, kašli, astmatu nebo alergii.

Zdroje

  • Ahlawat, A., Wiedensohler, A. and Mishra, S.K. (2020). An Overview on the Role of Relative Humidity in Airborne Transmission of SARS-CoV-2 in Indoor Environments. Aerosol Air Qual. Res. 20: 1856–1861. https://doi.org/10.4209/aaqr.2020.06.0302 
  • Arlian LG, A. A. (n.d.). Lowering humidity in homes reduces dust mites and their allergens. J Allergy Clin Immunol, 99-104. 
  • Arlian LG, N. J.-M. (1999). Reducing relative humidity to control the house dust mite Dermatophagoides farinae. J Allergy Clin Immunol, 852-6.
  • Arlian, L. (1992). Water balance and humidity requirements of house dust mites. Exp Appl Acarol, 15-35. 
  • Arlian, L. G. (1975). Dehydration and survival of the European house dust mite, Dermatophagoides pteronyssinus. J Med Entomol, 437-442.
  • Ellingson AR, L. D. (1995). The prevalence of Dermatophagoides mite allergen in Colorado homes utilizing central evaporative coolers. Ann Allergy, 680-3.
  • EPA. (2016). A Brief Guide to Mold, Moisture, and Your Home. Washington, D.C.: Office of Air and Radiation, Indoor Environments Division.
  • Korsgaard, J. (1983). Preventive measures in mite asthma: a controlled trial. Allergy, 93-102.
  • Lang JD, M. M. (1978). Seasonal dynamics of house dust mites, Dermatophagoides spp., in homes in southern California. Environ Entomol, 281-6.
  • Murray AB, Z. P. (1979). The seasonal variation in a population of house dust mites in a North American city. J Allergy Clin Immunol, 266-9.
  • Platts-Mills TA, V. D. (1997). Indoor allergens and asthma: report of the Third International Workshop. J Allergy Clin Immunol, S2-24.
  • Platts-Mills TAE, H. M. (1986). Seasonal variation in dust mite and grass pollen allergens in dust from the houses of patients with asthma. J Allergy Clin Immunol, 781-91.
  • R Voorhorst, F. S. (1967). House dust mite atopy and the allergens it produces: identity with the house dust allergen. J Allergy, 325-329.
  • RL Brandt, L. A. (1976). Mortality of house dust mites, Dermatophagoides farinae and D. pteronyssinus exposed to dehydrating conditions or selected pesticides. JMed Entomol, 327-352.
  • Singh, M., & Jaiswal, N. (2013). Dehumidifiers for chronic asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews, 1-25.
  • WHO. (2014). The Global Asthma Report. Auckland, New Zealand: Global Asthma Network.
  • Wright GR, H. S. (2009). Effect of improved home ventilation on asthma control and house dust mite allergen levels. Allergy, 1671-80.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.