10 % sleva na designové oblečení nanoSPACE by LADA s kuponem DENZEME10. Pouze do 22.4.2024.

Jak rozeznat nachlazení od chřipky?

Příchod podzimního a zimního ročního období obvykle bývá ve znamení šíření respiračních chorob. Virům a bakteriím se totiž v chladném počasí daří. Nejčastěji se v populaci objevuje obyčejná rýma, angína a zánět nosohltanu. Pravidelně se ale v tomto čase opakuje i chřipková epidemie a někteří lidé onemocní zápalem plic. Umíte od sebe rozlišit běžné nachlazení od chřipky? Jaké jsou jejich typické projevy?

jak-rozeznat-nachlazeni-od-chripky

 

Nos a jeho role v imunitním systému

S patogeny a cizorodými látkami se jako první nejčastěji setkává nos. Z tohoto důvodu ho příroda vybavila soustavou obranných mechanismů, které se podílejí na ochraně lidského zdraví. Chladné počasí má však na prostředí v nose negativní vliv. Stačí, aby se člověk chvíli pohyboval v zimě, a už je to na obranyschopnosti prostředí v nose poznat.

Pak stačí se někde venku nebo uvnitř v místnosti setkat s virem či bakterií, se kterými si snížená imunita nebude umět poradit. Takto vznikají respirační onemocnění, která se šíří hlavně kapénkovou infekcí prostřednictvím kašlání či slin.

Rozdíl mezi virovým a bakteriálním onemocněním

Bakterie jsou jednobuněčné organismy, které jsou pozorovatelné pod mikroskopem. Vznikly asi před 3 miliardami let. Popsáno bylo více než 2 tisíce druhů. Mezi nejznámější patří:

  • streptokok, jenž způsobuje zánět nosohltanu, angínu, zápal plic,
  • stafylokok, který má na svědomí vznik kožních infekcí, infekcí dýchacích cest či záněty kloubů.

Viry malé, nebuněčné organismy, které pod běžným mikroskopem vidět nejsou. Obsahují jen jediný typ nukleové kyseliny. Ke svému množení potřebují hostitelský organismus. Antibiotika na ně na rozdíl od bakteriálního onemocnění nezabírají. Virovým onemocněním bývají záněty horních cest dýchacích, chřipka, COVID-19 a další.

Tip: Jak uvolnit ucpaný nos bez nosních kapek a sprejů?  Poradíme vám.

Příznaky chřipky, nachlazení a COVID-19

Spousta lidí o chřipce hovoří tehdy, i když jsou jen běžně nachlazení. Chřipka je vysoce infekční onemocnění virového původu a postihuje primárně dýchací cesty. K vyvolání infekce stačí 2 až 3 viriony, přičemž přenos probíhá kapénkovou infekcí buď přímo, inhalací aerosolů nebo přenosem z rukou do úst. Její inkubační doba je 18 až 24 hodin. Množení viru chřipky probíhá v řasinkovém epitelu dýchacích cest.

priznaky-nachlazeni

Tip: Spreje do nosu: Jaké vybrat a na co jsou vhodné? Přečtěte si na našem blogu.

Ptačí chřipka

Chřipkový vir dokáže dobře mutovat, kvůli čemu je třeba každým rokem obměňovat očkovací látku. Přitom existují dva typy RNA virů – typ A a B. K chřipce jsou vnímaví nejen lidé, ale také jiní savci – koně, prasata, mořští savci či ptáci. Proto se můžeme setkat například s ptačí chřipkou, která decimuje chovy drůbeže. Tu způsobuje vir typu A. Bohužel panují obavy, že by mohlo dojít k mutaci tohoto viru a ke vzniku jeho nové varianty, která by byla vysoce nakažlivá a schopná způsobit celosvětovou pandemii.

Příznaky chřipky

Pro chřipku je typická horečka, která přichází z plného zdraví. Její nástup je hodně rychlý. Tu doprovází zimnice, silné bolesti hlavy, bolesti kloubů, nevolnost až zvracení. V průběhu dalších dnů se může objevit postižení dýchacích cest – rýma, bolest v krku, suchý dráždivý kašel.

Nachlazení a jeho příznaky

Pokud hovoříme o nachlazení, myslíme tím většinou infekční rýmu neboli rhinitis. Jeho inkubační doba je 12 až 72 hodin. Typickým příznakem je bolest v krku, ucpaný nos, otok nosní sliznice a její zvýšená sekrece. Přidružuje se bolest hlavy, tlak v oblasti tváře a ucha, ztráta chuti a čichu, objevit se může také kašel. Horečka není obvyklá.

#produkty#https://www.nanospace.cz/kapky-a-spreje/

Tip: Přečtěte si článek o výplachu nosu, jako skvělou prevenci na alergie i léčbu respiračních onemocnění.

Příznaky COVID-19

COVID-19 neboli virus SARS-CoV-2 má inkubační dobu 4 až 5 dní. Jeho přenos bývá nejčastěji mezilidským kontaktem a kapénkovou infekcí. Klinický průběh onemocnění je různý – od mírného projevu až po kritický, jenž končí úmrtím pacienta. Mezi nejčastější příznaky covid-19 je horečka, velká únava, suchý kašel, bolesti svalů a hlavy, bolest v krku, zvracení, průjem, ztráta čichu a dušnost.

Projevy chřipky a covid-19 jsou velmi podobné, takže ani praktický lékař není schopen je bez provedení testu od sebe odlišit. Diagnostika COVID-19 se provádí průkazem virové RNA (ribonukleová kyselina) výtěrem z nosu na speciálním pracovišti. V lékárnách jsou k dostání i rychlé diagnostické testy, které jsou založené na průkazu IgG a IgM.

Tip: Alergie v únoru: jak poznat nachlazení od alergické rýmy?

Jak léčit chřipku

K léčbě chřipky je důležitý klid zejména na lůžku. Velkou chybou bývá, že se lidé mnohdy snaží chřipku přechodit. Jedná se však o závažné onemocnění, jehož nedostatečná léčba může vést k poškození srdce. Lékař může předepsat antivirotika. Pacient by měl dodržovat pitný režim, může zvýšit příjem vitamínu C ke zvýšení imunity.

jak-lecit-chripku

Tip: Přečtěte si 12 tipů, jak posílit imunitu u dospělých i dětí.

Účinný je zázvorový čaj, česnek, extrakt z grepových semínek, křen nebo med. Ke zmírnění horečky se používají antipyretika – paracetamol, ibuprofen, kyselina acetylsalicylová. Použít lze i odvar z vrbové kůry, zázvoru či nať tužebníku.

Léčba chřipky trvá zpravidla 7 až 14 dní, přičemž úplné zotavení může nastat až za několik týdnů po odeznění nemoci. Teplota mizí do 5 dnů, kašel přetrvává asi 10 dnů. Lékaře je obvykle nutné vyhledat v případě, že ani po 7 dnech samoléčby nedošlo ke zlepšení. Totéž je třeba udělat v případě závažných příznaků, jako je neklesající vysoká horečka, dušnost.

Jak léčit nachlazení

V případě běžného nachlazení je léčba zpravidla symptomatická. Je třeba zvlhčovat sliznice pitím bylinných čajů s obsahem šalvěje, lipového květu, černého bezu, nebo ovocných čajů. Podstatný je klid na lůžku. Nemoc je nutné vypotit. Proti bolesti hlavy lze použít volně dostupné léky – například paracetamol nebo ibuprofen. Imunitu lze podpořit užíváním vitamínu C. Uvolnit oteklou nosní sliznici pomůže nosní sprej či výplach nosu pomocí speciální konvičky.

Léčení chřipky a nachlazení v těhotenství

Bohužel ani v těhotenství se nedá vyhnout virovým onemocněním, které jsou více nebezpečné než v netěhotném stavu. Nejdůležitější je dodržovat pitný režim a dostatečně odpočívat. Je dobré pít bylinné čaje, které mohou i těhotné ženy, jako jsou například rakytník, kopřiva, meduňka a šípek.

V případě vysoké teploty se doporučuje snižovat léky jako Paralen, nikoliv Brufen či Ibalgin. Doporučujeme vždy se poradit s vaším lékařem o možnostech léčby medikamenty, které můžete využívat v určitém stupni těhotenství.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=rhino

Pokud trpíte na rýmu v těhotenství, je vhodné využívat hypertonické spreje nebo kapky do nosu s mořskou solí. Také je možné využívat přírodní proplach nosu pomocí konvičky RhinoPravidelná hygiena nosu je nejúčinnější prevencí a zároveň nejlepší léčbou rýmy.

Konvička Rhino Horn je skvělým a přirozeným způsobem, jak udržet v čistotě a pohodě sliznici nosu. Výplach nosu se provádí solným roztokem, který neobsahuje pro tělo žádné nepřirozené látky. Do konvičky stačí rozpustit solný roztok, který se prodává v sáčcích. Ty jsou vhodné pro denní hygienu, pro těhotné či pro děti. 

Jak předcházet virovým onemocněním

Kdo se chce vyhnout infekci virového onemocnění, měl by především posilovat svou imunitu. To je možné různými doplňky stravy, jako jsou třeba vitamíny C a vitamín D, železo, zinek. Důležité je dodržovat základy hygieny, umývat si často ruce nebo je dezinfikovat a vyhýbat se přeplněným prostorům. Oplatí se domů si pořídit čističku vzduchu, která dokáže likvidovat patogeny ve vzduchu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-imunita/

Tip: Nedostatek vitamínu D, jak ho doplnit? Dozvíte se v dalším článku.

Zdroje:

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.