Antigenní testy na Covid-19: rychlé a levné řešení

Pravidelné testování na koronavirus je jeden ze způsobů, jak bránit nekontrolovatelnému šíření nákazy. Proto se dnes s antigenním testováním setkáváme v podstatě na každém rohu. Například od března 2021 se musí na základě mimořádného nařízení Ministerstva zdravotnictví testovat na pracovištích. Proč se antigenní testy hodí pro plošné testování? Jak fungují? A jak vybrat spolehlivé testy?

antigenni-testy-pruvodce-fb

 

Co je to antigenní test a jak funguje

Antigenní testy jsou nejspolehlivější při nástupu a vrcholu onemocnění, kdy se v těle infikovaného hromadí speciální obalový a membránový protein viru SARS-CoV-2. Antigenní rychlotest dokáže tyto bílkoviny ve vzorku detekovat, čímž u testovaného člověka potvrdí koronavirovou infekci. Dobrou zprávou je, že kvalitní antigenní test odhalí britskou, jiihoafrickou i brazilskou mutaci viru SARS-CoV-2.

Standardní PCR test je sice objektivně spolehlivější, ale je násobně dražší a vyhodnocení trvá 4 až 6 hodin. Výsledky antigenních testů máte k dispozici už za 15 až 30 minut, proto se k plošnému testování hodí mnohem více.

Výhody antigenních testů v bodech:

  • Rychlost – výsledky se dozvíte hned na místě do 15-30 minut
  • Cena – několikanásobně levnější než PCR testování
  • Nižší požadavky na odbornost personálu při odběru vzorku. (I přesto je správný odběr kritický pro vyhodnocení vzorku!) Antigenní testy, které jsou uvedené v seznamu výjímek ministerstva zdravotnictví jsou vhodné i k samotestování
  • Vhodné i pro testování dětí, protože vzorek můžete odebrat i méně invazivním způsobem než z nosohltanu
  • Možnost použití v místech s velkou koncentrací lidí = ve firmách, ve školách, v domovech seniorů atd.

Typy antigenních testů

Pokud se rozhodnete pro antigenní testy, máte na výběr ze dvou základních skupin – invazivních a neinvazivních.

antigenni-test

Invazivní testování – hluboký odběr z nosohltanu, stěr z mandlí nebo konečníku

Mezi invazivní odběry se řadí stěr z nosohltanu, mandlí nebo třeba i z konečníku. Právě o rektálním výtěru uvažoval ministr zdravotnictví Petr Arenberger v souvislosti s testováním žáků ve školách. Více si o tomto bizarním nápadu můžete přečíst v médiích.

Invazivní stěry musí provádět proškolený personál, protože nezkušený člověk si může jednoduše ublížit. Metodika odběru vzorku z nosohltanu spočívá v bolestivém zasunutí odběrové štětičky hluboko do nosohltanu. Ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová pro Seznam Zprávy uvedla, že ve starších učebnicích se dokonce píše: „výtěr se musí udělat tak, až pacientovi z očí slzy vyhrknou.“

Po těchto slovech už asi ani nemusíte jít na „pořádný“ výtěr z nosohltanu, abyste si dokázali představit, jak nepříjemná záležitost to je.

Neinvazivní antigenní testy nebolí

Přitom dnes už na trhu pořídíte i neinvazivní antigenní testy, které i podle testovacího centra AGEL vykazují stejnou spolehlivost. Odběr sekretu se provádí kratší a trochu tlustší stěrovou tyčinkou z přední části nosu. Podle zvoleného testu se štětinka zasouvá do hloubky 2 až 4 centimetry, což je výrazně méně než při klasickém hlubokém odběru z nosohltanu.

Proto je tento způsob odběru absolutně bezpečný a bezbolestný. Pokud se test nachází v seznamu výjimek Ministerstva zdravotnictví, můžete ho bez obav použít i k samotestování. A jak ukázalo bleskové šetření Hospodářské komory, tak právě samotestování upřednostňuje více než 70 % zaměstnavatelů.

Na trhu si můžete všimnout i antigenních testů na Covid-19 ze slin. Některé studie ukazují, že testy ze slin mohou být citlivější, ale zároveň náchylnější na kontaminaci (např. jídlem, které může ovlivňovat výsledky). Kromě toho musíte pro úspěšné provedení diagnostiky naslinit poměrně velké množství slin, což pro většinu lidí není moc komfortní.

Jak vybrat spolehlivý antigenní test? Rozdíly v testech mohou být i stonásobné

Pro určení spolehlivosti a chybovosti antigenních testů se používají výpočty takzvané specificity (= přesnosti) a senzitivity (= citlivosti). Pokud se podíváte na krabičky testů, většinou se dočtete, že specificita i senzitivita se u antigenních testů pohybuje hodně nad 90 %.

Bohužel, většina testů neprošla nezávislým posouzením, takže těchto čísel (možná) dosáhnete pouze v klinických podmínkách a za použití vzorků z hlubokého odběru z nosohltanu, který provedl proškolený personál.

Citlivost – důležitá vlastnost antigenních testů

Až stonásobné rozdíly v detekčních limitech (LOD – limit of detection) odhalila skupina Jana Konvalinky z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR ve studii, která zkoumala 13 testů od různých výrobců.

Přitom limity detekce jsou u testů velice důležitou hodnotou, protože vám řeknou, jak malé množství viru testům stačí k úspěšnému odhalení infekce. Například rychlotest Medomics z našeho e-shopu má citlivost ověřenou odbornou studií 10 TCID50/mg. Proto se řadí mezi nejcitlivější antigenní testy na trhu.

Pokud se rozhodnete pro samotestování pomocí antigenních testů, vybírejte pokaždé testy, kterým za tímto účelem udělilo Ministerstvo zdravotnictví výjimku. Seznam schválených testů naleznete zde. K opravdu kvalitním testům byste měli být schopni dohledat alespoň dvě nezávislé studie, které u testů potvrdí informace uváděné výrobcem.

Při výběru testu se rozhodně neřiďte pouze cenou, protože nemusí odrážet skutečnou kvalitu. Radši se zaměřte na spolehlivost prodejce, informace o testech a dohledatelné studie nebo srovnání. Standardně se cena za 1ks antigenního testu pohybuje v rozmezí od 70 Kč do 300 Kč.

 

Jak se provádí antigenní testy?

Na tuhle otázku se nedá jednoduše odpovědět. Pokaždé záleží především na zvoleném testu (k samotestování jsou vhodné pouze testy umístěné v seznamu výjimek Ministerstva zdravotnictví). Při samotestování postupujte vždy podle informací v návodu a příbalovém letáku.

Pro lepší představu vám ve stručnosti shrneme, jak probíhá testování s prémiovým testem Medomics, který si můžete objednat u nás v e-shopu.

Před odběrem vzorku se důkladně vysmrkáte. Tím posunete sekret z nosohltanu a plic dopředu do nosní dutiny, kde se k němu lépe dostanete. Potom vložíte tyčinku se širší absorpční špičkou do nosu, a to do vzdálenosti asi 2,5 cm. Pětkrát opatrně obkroužíte po vnitřní stěně nosní dírky a následně tento postup zopakujete se stejným tamponem i v druhé nosní dírce.

Získaný vzorek potom musíte co nejdříve ošetřit lyzačním pufrem, který je součástí soupravy. Přibližně za 15 minut se dozvíte výsledek. Pokud se vám při sebetestování zobrazí pozitivní výsledek, máte povinnost se neprodleně objednat na kontrolní PCR test.

Antigenní test dokáže nejspolehlivěji odhalit pozitivitu přibližně od 3 dne po nakažení do zhruba 10 dne.V tomto období má člověk v tělě dostatečnou koncentraci antigenu, aby test dokázal úspěšně rozpoznat onemocnění Covid-19. Proto se pro efektivní zachycení infekce doporučuje testování alespoň 2x týdně.

Tip: Přečtěte si článek o domácím antigenním testu na COVID-19 – kde jej koupíte a jak jej provedete?

Veřejné testování na koronavirus

Pokud máte veřejné zdravotní pojištění v České republice, můžete se od 16. prosince 2020 až do odvolání nechat 1x za 3 dny bezplatně otestovat také v některém z veřejných odběrových center. Kompletní seznam odběrových míst najdete na webu ÚZIS ČR. Na stránce se dozvíte o kapacitě odběrového místa a zároveň uvidíte, která místa jsou určená pro odběr z auta (drive-in).

testovani-antigen

Jak si rezervovat termín na antigenní testy?

Pro všechny zájemce o bezplatné antigenní testování platí povinnost se předem přihlásit na konkrétní termín ve zvoleném odběrovém místě. Ke kontaktům se poměrně snadno proklikáte opět z webu ÚZIS ČR.

Pokud si s rezervací nevíte rady, obraťte na telefonní linku 1221. Proškolený personál vám pomůže v pracovních dnech od 8 do 19 hodin a o víkendu od 9 do 16.30 hodin. Pro osoby se zhoršenou kvalitou sluchu je připravená také možnost přepisovaného hovoru.

Jak probíhá veřejné testování?

Celá návštěva odběrného místa vám zabere 20 až 40 minut. Po příchodu vás personál vyzve k identifikaci občanským průkazem nebo cestovním pasem. Zároveň si vyžádá průkaz pojištěnce, aby mohl během 3 až 5 minut vyřídit nutnou administrativu.

Výtěr nosní dutiny speciální tyčinkou už potom trvá opravdu chvilku. Obvykle zabere 1 až 2 minuty. Zbytek času strávíte počkáním na vyhodnocení a následné zaevidování testu.

Jestli se chcete podívat, jak antigenní testování probíhá v reálných podmínkách, koukněte se na krátké instruktážní video, které vytvořilo Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Předtím než se dostavíte k veřejnému testování, přečtěte si pravidla pro návštěvu odběrového místa, abyste se vyhnuli nepříjemným situacím a zmenšili potenciální riziko nákazy.

Veřejné testování je dobrovolné a bezplatné. Pokud však potřebujete oficiální dvojjazyčné vyjádřené o výsledku antigenního testu (potvrzení o výsledku antigenního testu pro vycestování), budete si za něho muset pravděpodobně připlatit. Nemocnice Pardubického kraje si za tento administrativní úkon účtuje například 120 Kč.

Důvody k zamítnutí veřejného testování

Na bezplatné veřejné testování nemáte nárok ve 3 situacích:

  1. Pokud jste z důvodu onemocnění Covid-19 absolvovali izolaci minimálně v rozsahu podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví a zároveň neuplynulo více než 90 dnů od prvního PCR testu s pozitivním výsledkem.
  2. Pokud vás v posledních 3 dnech testovali metodou PCR a měli jste negativní výsledek.
  3. Pokud jste aktuálně v nařízené izolaci nebo karanténě.

Firemní testování na Covid-19

Zaměstnavatelům vznikla na základě mimořádného nařízení Ministerstva zdravotnictví povinnost zajistit antigenní testování zaměstnanců na pracovišti. Zaměstnavatel za žádných okolností nemůže tuto povinnost přenést na zaměstnance a nutit je, aby si testování zajistili samostatně.

Tip na článek: Testování ve firmách: možnost jak se vrátit do normálu

Plošné antigenní testování na přítomnost viru SARS-CoV-2 můžete ve firmách provádět dvěma způsoby:

  1. Samotestováním zaměstnanců
  2. Pomocí zdravotníků, kteří provedou testování

Důležitou informací je, že k samotestování musíte použít antigenní testy, na které se vztahuje výjimka Ministerstva zdravotnictví podle § 4 odst. 8 nařízení vlády č. 56/2015 Sb. Aktualizovaný seznam naleznete na stránkách zde.

antigenni-testy-obsah

Jestli se vám nechce zdlouhavě hledat správné testy, koukněte do našeho e-shopu. V nabídce máme kvalitní antigenní testy, které splňují zákonné povinnosti a jejich funkčnost prověřilo několik nezávislých klinických studií.

Podrobné informace k samotestování zaměstnanců ve firmách naleznete na webu MZČR nebo v podrobném průvodci zpracovaném Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Proplácení testů pojišťovnou

Firemní testování s sebou nese nemalé náklady, proto si mohou zaměstnavatelé i OSVČ zažádat u zdravotní pojišťovny o příspěvek. Pokud splníte stanovené podmínky, máte nárok na příspěvek v maximální výši 60 Kč včetně DPH za 1 antigenní test. Platí přitom, že za kalendářní měsíc můžete čerpat na jednoho pojištěnce příspěvek až 240 Kč včetně DPH (= na nákup 4 testů za měsíc).

Počet provedených testů pojišťovnám vykážete přes příslušné formuláře, a pak už jen počkáte, až vám pojišťovna zpětně vyplatí částku, na kterou máte nárok.

Příspěvek dostanete pouze na antigenní testy, pro které Ministerstvo zdravotnictví vydalo výjimku pro samotestování.

Pokud chcete využít příspěvky na testování ve firmách, přečtěte si oficiální dokumenty, které se k problematice vztahují. Více informací o příspěvcích na samotestování ve firmách naleznete například na webu Ministerstva průmyslu a obchodu nebo na stránkách samotesty-covid.cz.

Zdroje:

  • Kyosei, Y., Yamura, S., Namba, M., Yoshimura, T., Watabe, S. and Ito, E., 2021. Antigen tests for COVID-19. Biophysics and physicobiology, 18, pp.28-39.
  • Hirotsu, Y., Maejima, M., Shibusawa, M., Nagakubo, Y., Hosaka, K., Amemiya, K., Sueki, H., Hayakawa, M., Mochizuki, H., Tsutsui, T. and Kakizaki, Y., 2020. Comparison of automated SARS-CoV-2 antigen test for COVID-19 infection with quantitative RT-PCR using 313 nasopharyngeal swabs, including from seven serially followed patients. International Journal of Infectious Diseases, 99, pp.397-402.
  • Lefever, S., Indevuyst, C., Cuypers, L., Dewaele, K., Yin, N., Cotton, F., Padalko, E., Oyaert, M., Descy, J., Cavalier, E. and Van Ranst, M., 2021. Comparison of the quantitative diasorin liaison antigen test to reverse transcription-PCR for the diagnosis of COVID-19 in symptomatic and asymptomatic outpatients. Journal of clinical microbiology, 59(7), pp.e00374-21.
  • Bai, H., Cai, X. and Zhang, X., 2020. Landscape coronavirus disease 2019 test (COVID-19 test) in vitro—A comparison of PCR vs immunoassay vs Crispr-based test. OSF Prepr.
  • Harmon, A., Chang, C., Salcedo, N., Sena, B., Herrera, B.B., Bosch, I. and Holberger, L.E., 2021. Validation of an at-home direct antigen rapid test for COVID-19. JAMA network open, 4(8), pp.e2126931-e2126931.
  • Albert, E., Torres, I., Bueno, F., Huntley, D., Molla, E., Fernández-Fuentes, M.Á., Martínez, M., Poujois, S., Forqué, L., Valdivia, A. and de la Asunción, C.S., 2021. Field evaluation of a rapid antigen test (Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test Device) for COVID-19 diagnosis in primary healthcare centres. Clinical microbiology and infection, 27(3), pp.472-e7
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.