Testování ve firmách: možnost jak se vrátit do normálu

Postupující pandemie a nové mutace koronaviru momentálně vzbuzují další obavy. Jak zajistit, abychom se mohli chovat co nejvíce jako před pandemií a vrátili se alespoň částečně do normálu? Jednou z cest, které mohou usnadnit návrat k běžnému životu je pravidelné testování na pracovišti.

covid-testovani-pro-firmy-fb

 

Zaměstnání = nejčastější zdroj nákazy

testovani-v-zamestnani

Ukazuje se, že zaměstnání je nejčastějším místem, kde se covid-19 přenáší. Od počátku pandemie je to průměrně kolem 40 % nákaz. Druhým nejčastějším místem jsou pak rodiny, kde se nakazí zhruba 22 % nemocných a až poté školská zařízení s 11 % nákaz. Je ale pravděpodobné, že většina lidí nákazu do rodin přinese právě ze zaměstnání.

Tip: Nevíte, jak poznáte, zda máte covid 19? Přečtěte si náš článek, a zjistěte, jaké jsou nejčastější příznaky.

Antigenní i protilátkové testy na pracovišti mají smysl

Ideálním řešením je pravidelné testování ve firmách. Pokud by firmy testovaly zaměstnance antigenními testy a to nejlépe na pravidelné bázi, např. každý týden, mohou značně omezit šíření viru. Výsledek antigenního testu je znám do 15 minut a zaměstnanec tedy rychle ví, zda může bez obav do práce. Pokud se prokáže pozitivita na vir SARS-CoV-2 zaměstnanec jde do domácí karantény a zabrání se tak nekontrolovanému šíření nemoci na pracovišti. Je také možné efektivněji vychytat kontakty a spolupracovníky pozitivního zaměstnance. To znamená úsporu pro zaměstnavatele, protože se nemusí zavírat celý provoz, ale je možné izolovat pouze zasažený tým, směnu atd. Je vhodné také testovat veškeré návštěvníky zvenčí, jako třeba účastníky schůzek, a pravidelně testovat či poslat do preventivní karantény zaměstnance, kteří byli v kontaktu s pozitivní osobou.

#produkty#https://www.nanospace.cz/testy-na-covid/

Ideální je využít kombinované testování antigenními a protilátkovými testy. Protilátkové testy odhalí prodělanou infekci i bezpříznakové jedince, antigenní testy jsou vhodné na záchyt lidí, kteří momentálně ohrožují okolí. Je proto vhodné nejprve zaměstnance otestovat protilátkovými testy, a poté pokračovat antigenními testy. Osoby s protilátkami by také neměly být po 6 - 8 týdnů infekční, tudíž je není nutné testovat. Neměli by ale i tak chodit bez roušky, protože data o infekčnosti po prodělané infekci nejsou ještě natolik průkazná.

#produkty#https://www.nanospace.cz/nano-rousky/?order=bestseller/

Náklady na testování lze odečíst z daní

testovaci-metoda

Testování sice přinese firmě další náklady, ale ty mohou být zlomkové oproti situaci, kdy bude nutné například uzavřít celý provoz a zastavit výrobu. Náklady na testování lze také uplatnit v plné výši jako položku snižující zdanitelné příjmy, v případě, že testování přímo souvisí s výkonem zaměstnání a zajištěním ekonomických aktivit zaměstnavatele. Pravidelné testování v zaměstnání spolu s nošením roušek a dezinfekcí rukou a povrchů jsou jediným možným způsobem, jak udržet firmu v provozu, neomezovat výrazně sociální kontakty, ale zároveň zajistit jejich bezpečnost.

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.