Český nano respirátor získal jako první na světě certifikaci FFP3

Unikátní respirátor BreaSAFE® Classic FFP3 s nanovlákny přináší několik zásadních výhod. Poskytuje maximální možnou ochranu, lze ho používat i dva týdny a zároveň je pohodlný a prodyšný. Firma Pardam Nano4Fibers je nyní schopná vyrábět až 800 000 kusů těchto respirátorů měsíčně.

Tip: Co je nanovlákno? Přečtěte si zde

prvni-cesky-ffp3-respirator-nano

 

Pardam Nano4Fibers

Společnost Pardam Nano4Fibers z Roudnice nad Labem se na výrobu nanovláken specializuje již od roku 2009. Nanorespirátory a nanoroušky pro ně tvořily spíše okrajový sortiment, ale vše se změnilo s příchodem roku 2020. Loni touto dobou vyráběl Pardam zhruba 5000 kusů respirátorů za měsíc, jakmile se ale na jaře 2020 zvýšila poptávka, tak se po nich rychle zaprášilo. Firma se proto zaměřila jednak na navýšení výrobních kapacit a také na získání certifikace FFP3 pro jeden z vyráběných respirátorů. A oboje se během pouhého jednoho roku podařilo!

Od jara jsme pracovali na plné certifikaci respirátoru, který by splňoval parametry pro nejvyšší ochrannou třídu FFP3. Jsem rád, že po několika měsících vývoje a testování jsme certifikovali jako první v ČR nanovlákenný respirátor, který je i světovým unikátem,”

“Významně jsme také navýšili výrobní kapacity, zefektivnili výrobní procesy a v současné době jsme tak schopni vyrábět až 800 tisíc kusů měsíčně...”

říká Jan Bukředitel společnosti

divka-s-respiratorem-breasafe

Respirátor BreaSAFE® CLASSIC FFP3 lze bezpečně používat až 14 dní

FFP3 respirátor BreaSAFE® CLASSIC je světově unikátní ze dvou důvodů. Jednak obsahuje nanovlákno vyráběné technologií odstředivého zvlákňování, které mu dává jedinečné vlastnosti při zachytávání částic a mikroorganismů – zachytí jich minimálně 99 %. Za druhé je ale také výjimečně prodyšný, a proto narozdíl od jiných FFP3 respirátorů nemusí mít výdechový ventil. Chrání tak nejen nositele, ale i okolí. Nanomembrána také zvyšuje odolnost respirátoru vůči vlhkosti.

V praxi to znamená, že při správné péči a pravidelné dezinfekci ho lze na ochranu před viry a bakteriemi používat i několik dní či týdnů. Interní testy firmy Pardam prokázaly, že i 14x sterilizovaný respirátor funguje bez snížení účinnosti. Respirátor je také finančně výhodný, cena za kus je 175 Kč, ale vzhledem k možnosti opakovaného použití se tato investice vyplatí.

Testovaný záchyt na částice o velikosti virů

Respirátor BreaSAFE® je vyroben ze 3 až 4 funkčních vrstev laminovaných bez použití jakýchkoliv přísad jako jsou lepidla nebo pojiva, tento způsob výroby je ekologický. Respirátor je díky tomu lehký, anatomicky tvarovaný do ohebného pláště a navíc hypoalergenní.

#produkty#https://www.nanospace.cz/ffp3-respiratory:pardam/?order=bestseller/

Oba respirátory ale spolehlivě chrání před částicemi velikosti virů. Nanovlákenná membrána od Pardam Nano4Fibers má otestovaný záchyt částic ve velikosti 100-300 nanometrů. Viry se pohybují ve velikosti od 20 do 400 nanometrů, ale kapénky, na nichž se přenáší, jsou reálně mnohem větší. Nanovlákenná membrána je schopná dobře zachytit i menší částice, je to díky tzv. atomárním silám, které k sobě menší částice přitáhnou.

Kromě respirátorů BreaSAFE® Pardam vyrábí Nano4Fibers také FFP2 respirátory s nanovlákny v různých barevných provedeních.

#produkty#https://www.nanospace.cz/respiratory-ffp2:pardam/?order=bestseller/

Zdroje

  • Ullah, S., Ullah, A., Lee, J., Jeong, Y., Hashmi, M., Zhu, C., Joo, K.I., Cha, H.J. and Kim, I.S., 2020. Reusability comparison of melt-blown vs nanofiber face mask filters for use in the coronavirus pandemic. ACS Applied nano materials, 3(7), pp.7231-7241.
  • Damokhi, A., Yousefinejad, S., Fakherpour, A. and Jahangiri, M., 2022. Improvement of performance and function in respiratory protection equipment using nanomaterials. Journal of Nanoparticle Research, 24(4), p.76.
  • Suen, L.K.P., Guo, Y.P., Ho, S.S., Au-Yeung, C.H. and Lam, S.C., 2020. Comparing mask fit and usability of traditional and nanofibre N95 filtering facepiece respirators before and after nursing procedures. Journal of Hospital Infection, 104(3), pp.336-343.
  • Skaria, S.D. and Smaldone, G.C., 2014. Respiratory source control using surgical masks with nanofiber media. Annals of occupational hygiene, 58(6), pp.771-781.
  • Abbasinia, M., Karimie, S., Haghighat, M. and Mohammadfam, I., 2018. Application of nanomaterials in personal respiratory protection equipment: a literature review. Safety, 4(4), p.47.
  • Tcharkhtchi, A., Abbasnezhad, N., Seydani, M.Z., Zirak, N., Farzaneh, S. and Shirinbayan, M., 2021. An overview of filtration efficiency through the masks: Mechanisms of the aerosols penetration. Bioactive materials, 6(1), pp.106-122.
  • Akduman, C. and Akcakoca Kumbasar, E.P., 2018, December. Nanofibers in face masks and respirators to provide better protection. In IOP conference series: Materials science and engineering (Vol. 460, p. 012013). IOP Publishing.
  • Naragund, V.S. and Panda, P.K., 2022. Electrospun nanofiber-based respiratory face masks—A review. Emergent materials, 5(2), pp.261-278.
  • Zhang, Z., Ji, D., He, H. and Ramakrishna, S., 2021. Electrospun ultrafine fibers for advanced face masks. Materials Science and Engineering: R: Reports, 143, p.100594.
  • Seidi, F., Deng, C., Zhong, Y., Liu, Y., Huang, Y., Li, C. and Xiao, H., 2021. Functionalized masks: powerful materials against COVID‐19 and future pandemics. Small, 17(42), p.2102453.

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.