Jaký je rozdíl mezi PCR, antigenním a protilátkovým testem?

Rychlotesty na koronavirus jsou v současnosti často skloňovaným slovem. Mluví se o nich v souvislosti s testováním ve školách, v zaměstnání, v domovech seniorů či s cestováním. Ukazují se jako jedno z řešení, které umožní návrat k normálním aktivitám. Ať jde o školní docházku či návštěvu koncertu. Jaké rychlotesty existují a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

rychlotesty-na-covid-19-jak-si-vybrat

 

Typy testů na covid-19 a jejich výhody

V prvé řadě je dobré zmínit, že rychlotesty jsou jednou z metod testování na covid-19. Každá z metod má své opodstatnění v jiné situaci a využívá jiného principu, proto je dobré mezi nimi rozlišovat.

Rychlotesty na covid

Antigenní testy

Používají se ve fázi nástupu onemocnění, kdy je v organismu velké množství viru. Antigenní test je založený na detekci antigenu, jenž je specifický pro koronavirus SARS-CoV-2. Antigenní rychlotesty se provádí výtěrem tyčinkou z kraje nosu nebo výtěrem z krku. Tyčinka se následně umístí na chvíli do roztoku, který se poté kápne na test. Výsledky se zobrazí podobně jako třeba u těhotenského testu.

vysledek-testu

Tip: Přečtěte si článek o domácím antigenním testu na COVID-19 – kde jej koupit a jak jej provést?

Některými rychlotesty je v současné době možné otestovat se i v domácích podmínkách. Třeba náš prémiový test Medomics získal výjimku od Ministerstva zdravotnictví a může si jej tak koupit a použít i člověk, který není zdravotník (včetně firem). V případě, že budete mít pozitivní výsledek testu po sebetestování jste povinni se objednat na kontrolní PCR test.

Výhody:

Rychlost - výsledky jsou známy do 15 minut.

Možnost použití doma.

Vhodné i pro testování dětí – méně invazivní než PCR test.

Možnost použití všude, kde je velká koncentrace lidí. Ve firmách / škole / domově seniorů / kulturních zařízeních.

Nevýhody:

O něco nižší spolehlivost než PCR testy.

Protilátkové testy

Používají se ve fázi akutní infekce či ve fázi po prodělání onemocnění. Protilátkové testy dokáží zjistit 2 typy protilátek: IgM - ukazují na probíhající infekci; IgG - ukazují na nedávno prodělanou infekci. Jinak řečeno, jedinec, který je má, je právě imunní. Protilátkové testy na covid-19 se provádí odebráním kapky kapilární krve z prstu. Kapka se vloží na test.

Výhody:

Rychlost - výsledky jsou známy do 15 minut.

Možnost použití tam, kde se využívá plošné testování. Využití této metody vede ke snížení počtu antigenních testů, protože imunní jedince není nutné testovat tak často.

Nevýhody:

Více invazivní než testování výtěrem z nosu

Nezachytí úplný počátek onemocnění, kdy je člověk nejvíce infekční

PCR testy

Používají se ve fázi nástupu onemocnění a při probíhajícím onemocnění. Jde o nejspolehlivější metodu testování, vzhledem k vyšším nákladům ale není vhodná pro plošné testování. PCR testy jsou založeny na využití polymerázové řetězové reakce (PCR), která zjišťuje RNA viru. Tato metoda je vhodná pro lidi s příznaky či prokázaným rizikovým kontaktem. PCR testy také potvrzují pozitivní výsledek antigenních testů. Odběr na PCR testy se provádí výtěrem z nosu, ale také lze využít kloktací testy či testy ze slin.

Výhody:

Vysoká spolehlivost

Možnost využít neinvazivní metody - kloktání / odběr slin. Vhodné především pro děti.

Nevýhody:

Výsledky jsou známy v řádu dní

Nutná spoluúčast laboratoře

Nevhodné pro plošné testování

Následující graf názorně ukazuje, kdy jsou jaké testy vhodné vzhledem k fázi onemocnění

  • Šedivá zóna: V prvních 2-5 dnech není možné zachytit vir žádným testem (ani PCR).
  • Modrá zóna: Vir se množí
  • Červená zóna: Tvoří se protilátky a množství viru se zmenšuje

testovaci-metoda

Proč se testovat?

Virus SARS-CoV-2 se může exponenciálně rychle šířit a zároveň je dlouho stabilní - tedy i nakažlivý - ve vzduchu i na površích. Testování pomocí rychlotestů využívajících kombinace antigenních a protilátkových testů se ukazuje jako nejefektivnější způsob jak zastavit nekontrolované šíření viru. Jen tak je možné detekovat nakažené ještě před tím, než se setkají s velkým počtem osob například na pracovišti. Zaměstnání je totiž jedním z nejčastějších zdrojů nákazy.

V České republice se nyní ukazuje jako efektivní i v případě domovů seniorů, kam je povolen vstup pouze s negativním antigenním testem. Je tak umožněno alespoň částečné setkávání s blízkými, ale zároveň je významně eliminováno riziko nákazy v nejzranitelnější skupině obyvatel.

#produkty#https://www.nanospace.cz/testy-na-covid/

testnovani-na-covid

Tip: Zjistěte všechny informace o covidu-19 v dalším článku: Nejčastější příznaky a jak poznat, jestli ho máte.

Podle WHO je antigenní testování podmínkou pro zvládnutí pandemie, jelikož zajistí orientaci v počtu nakažených, podle nichž se následně mohou vydávat opatření. Protilátkové testy díky své vysoké přesnosti (97,5%) doplňují antigenní testy tím, že umožňují rychlou a plošnou identifikaci imunních jedinců. Tímto způsobem lze plošně protestovat celou populaci či nejvíce postižená ohniska, díky kterým se epidemie šíří především. Ty je možné následně izolovat. Pravidelné testování pak povede ke snížení počtu těchto ohnisek.

Zdroje:

  • Kyosei, Y., Yamura, S., Namba, M., Yoshimura, T., Watabe, S. and Ito, E., 2021. Antigen tests for COVID-19. Biophysics and physicobiology, 18, pp.28-39.
  • Hirotsu, Y., Maejima, M., Shibusawa, M., Nagakubo, Y., Hosaka, K., Amemiya, K., Sueki, H., Hayakawa, M., Mochizuki, H., Tsutsui, T. and Kakizaki, Y., 2020. Comparison of automated SARS-CoV-2 antigen test for COVID-19 infection with quantitative RT-PCR using 313 nasopharyngeal swabs, including from seven serially followed patients. International Journal of Infectious Diseases, 99, pp.397-402.
  • Lefever, S., Indevuyst, C., Cuypers, L., Dewaele, K., Yin, N., Cotton, F., Padalko, E., Oyaert, M., Descy, J., Cavalier, E. and Van Ranst, M., 2021. Comparison of the quantitative diasorin liaison antigen test to reverse transcription-PCR for the diagnosis of COVID-19 in symptomatic and asymptomatic outpatients. Journal of clinical microbiology, 59(7), pp.e00374-21.
  • Bai, H., Cai, X. and Zhang, X., 2020. Landscape coronavirus disease 2019 test (COVID-19 test) in vitro—A comparison of PCR vs immunoassay vs Crispr-based test. OSF Prepr.
  • Harmon, A., Chang, C., Salcedo, N., Sena, B., Herrera, B.B., Bosch, I. and Holberger, L.E., 2021. Validation of an at-home direct antigen rapid test for COVID-19. JAMA network open, 4(8), pp.e2126931-e2126931.
  • Albert, E., Torres, I., Bueno, F., Huntley, D., Molla, E., Fernández-Fuentes, M.Á., Martínez, M., Poujois, S., Forqué, L., Valdivia, A. and de la Asunción, C.S., 2021. Field evaluation of a rapid antigen test (Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test Device) for COVID-19 diagnosis in primary healthcare centres. Clinical microbiology and infection, 27(3), pp.472-e7.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.