Co všechno umí nanokosmetika na auto? Chrání před škrábanci i nečistotami

Péčí o auto můžete prodloužit životnost až o několik let. Barva zůstane krásně zářivá a lak bez škrábanců. Nanokosmetika utvoří na vašem autě až na 12 měsíců speciální ochrannou vrstvu, která mnohonásobně zvýší tvrdost ošetřeného povrchu. Kromě toho efektivně brání praskání laku, zmenší přilnavost nečistot a zlepší odolnost vůči korozi. Není náhoda, že nanotechnologie udávají v poslední dekádě trendy na trhu s autokosmetikou.

nanokosmetika-na-auto-co-umi

 

Brání usazování nečistot

Všichni chceme, aby naše auto bylo krásně čisté. Většině lidí se to ale moc nedaří. A ruku na srdce, není to zas až takové překvapení. Prakticky hned po umytí se na povrchu začnou usazovat různé nečistoty. Stačí auto postavit na ulici a už na něho z ovzduší usedá mastnota. Potom se nad ním proletí pták a v tu chvíli máte karoserii (ne)pěkně označkovanou. A když se vydáte na cestu za deště, špína se dostane doslova až na střechu.

Ptáte se, jak tohle vyřeší nanokosmetika na auta? Má v podstatě 2 základní funkce, které vám pomohou udržet auto čisté:

  1. Prevence – nanočástice utvoří dokonale hladkou vrstvu s hydrofobními vlastnostmi, takže většina nečistot se na povrchu nedokáže ani uchytit.
  2. Lehčí údržba – i když se nějaká špína na autě přece jen usadí, nebude na kapotě tolik držet, protože se „nezažere“ do hloubky. To znamená, že nečistot se snadno zbavíte i obyčejnou vodou. Stačí opláchnout a zase se bude všechno blýskat.

Přestože na vzhledu vašeho vozidla hodně záleží, musíte si upřímně přiznat, že čisté auto není pouze o estetice. Je to především o vaší bezpečnosti. Speciálně v podzimním a zimním počasí dochází ke zhoršené viditelnost. Řidiče na silnicích často přivítá hustá mlha a srážky. Když se navíc slunce schová za mraky, určitě si účastníci provozu všimnou mnohem dřív čistého auta než toho špinavého.

A jak všichni moc dobře víme, od neštěstí vás může zachránit i zlomek sekundy. Prostě čím dříve si vás ostatní řidiči všimnou, tím lépe.

Postará se o průzračné čelní sklo

Nanokosmetika odvede skvělou práci i na čelním skle. Hydrofobní vrstvě se právem přezdívá tekuté stěrače. Po ošetření se voda na sklech prakticky neudrží. Při rychlosti kolem 50 km/h a více začnou kapky samovolně odtékat z oken pryč, což v praxi znamená, že byste nemuseli mít ani zapnuté stěrače. Můžete se tak těšit na komfortní výhled za každého počasí.

Ošetření čelního skla nanokosmetikou má ale i další výhody. Konečně už vás nebudou trápit šmouhy na okně. Díky speciální vrstvě na skle si stěrače podstatně snáze poradí s mastnotou, hmyzem i trusem ptáků. Stačí párkrát zapumpovat páčkou, která spouští ostřikování, a po otravných nečistotách už na autoskle nebude ani památka.

Především v zimních měsících oceníte i další skvělou vlastnost, kterou vaše čelní sklo získá po ošetření nanokosmetikou. V mrazivém ránu už se nebudete muset dlouhé minuty trápit se škrabkou v ruce. Ochranná nanovrstva totiž aktivně brání vytváření námrazy na oknech. A když se při opravdu hlubokých mrazech přece jen ledová krusta na skle udělá, jde velice snadno seškrábnout, protože na okně nedrží.

Rozzáří barvu a zacelí drobné škrábance

Každá barva časem vybledne. Pokud se ale o auto budete pečlivě starat a alespoň 1krát za 12 měsíců ho ošetříte nanokosmetikou, udrží si perfektní vzhled mnohem déle. Barva bude zářivá a lak zůstane bez škrábanců.

Nanokosmetika na auto ale pomáhá i starším vozům, které dosud takovou péči neměly. Zákazníci se v uživatelských recenzích shodují, že nanokosmetika automobil doslova omladila. Blednoucí barva se zase rozzářila a získala své původní vlastnosti.

Podobně blahodárný vliv má nanokosmetika i na lak. Působením slunce (UV záření), soli, kamínků a dalších faktorů dochází k průběžnému narušování povrchu. Některé větší škrábance můžete zahlédnout i pouhým okem, ale většinu drobných trhlinek nemáte šanci vidět. Kdybyste se ale zmenšili na úroveň mikro/nano světa, bude vám lak připomínat pořádně hornatou krajinu s mnoha kaňony.

Nanočástice obsažené v moderní autokosmetice dokážou mikrotrhliny úplně zacelit, takže materiál znovu získá rovnoměrně hladký povrch. Revitalizace laku ochrání auto před korozí a rozvinutím dalších problémů.

mikroskop

Prodlouží životnost

Ošetření nanokosmetikou Pikatec má i preventivní účinek. Patentovaná technologie s příměsí nanočástic oxidů křemíku, zirkonu a speciálních polymerů extrémně zvýší tvrdost ošetřených povrchů a navíc utvoří vodoodpudivou vrstvu.

Lak, skla i kola automobilu budou lépe odolávat škrábancům, oděrkám i poškození barvy vlivem UV záření. Ochranná vrstva se postará, aby se hmyz, štěrk a další nečistoty od auta jenom neškodně odrazily. Podobně ani ptačí trus nebude mít šanci naleptat lak, jako se to už po pár dnech běžně stává u karoserie, která není ošetřená speciální autokosmetikou. Pomůže vám zkrátka zabránit vzniku běžných „bolístek“, které se k používání auta vážou.

Není sice možné očekávat, že nanokosmetika na auta zabrání odření litinových kol, když s nimi najedete na obrubník, ale v relativně mnoha situacích vám skutečně vozidlo ochrání před poškozením. A všichni asi dobře víme, jak moc bolí první škrábance na našem novém autě.

Jak aplikovat nanokosmetiku na auto?

Nanokosmetika na auto má účinnost až 12 měsíců. Pochopitelně můžete svému vozu dopřát lepší péči a ošetřit ho nanokosmetikou vícekrát za rok. Nicméně standardně se nanokosmetika používá hlavně na podzim anebo na jaře. Proč zrovna v těchto obdobích? Dost výrobců nedoporučuje aplikovat nanokosmetiku v mrazech ani za ostrého letního slunce. Navíc právě v zimě je auto vystaveno více vlivům, které ho mohou poškodit.

Celý postup je poměrně jednoduchý a můžeme ho shrnout do 4 základních kroků:

  1. Povrch musíte ze všeho nejdříve důkladně vyčistit a odmastit.
  2. Potom nanesete ochrannou polituru a necháte asi 30 minut působit.
  3. Následně povrch rozleštíte pomocí hadříku z mikrovláken.
  4. Přibližně za 7 až 14 dní po aplikaci auto umyjete, abyste z něho smyly zbytkové mastnoty a nečistoty.

Podle druhu nanokosmetiky se může postup aplikace mírně lišit, proto si radši vždy přečtěte konkrétní návod. Není to ale nic, co byste nezvládli.

pikatec-nano

Na auto, na motorku i na jízdní kolo

Nanokosmetika se většinou prodává v celých sadách, které mohou obsahovat různé přípravky od šamponu, odmašťovače a rozlešťovače přes politury na ochranu karoserie, skel a kol až po speciální hadřík z mikrovlákna a ochranné rukavice. Na našem e-shopu si můžete koupit například:

Jak už asi správně tušíte, nanokosmetika se nepoužívá pouze na auta. Můžete si pořídit i speciální kosmetiku s nanočásticemi, která až na 12 měsíců spolehlivě ochrání vaše motocykly a jízdní kola před poškozením i nečistotami.

Shrnutí hlavních výhod nanokosmetiky

  • Vyhlazuje povrch laku i skla a zajišťuje perfektní lesk a hloubku laku
  • Snižuje aerodynamický odpor
  • Účinnost až 12 měsíců
  • Maximální ochrana před drobnými oděrkami
  • Mnohonásobně zvyšuje tvrdost laku
  • Chrání před UV zářením, korozí, pylem a pryskyřicí ze stromů
  • Zabraňuje praskání, křehnutí laku a poškození laku od výkalu ptáků a hmyzu

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.