15 % sleva na produkty pro alergiky, oblečení i kosmetiku s kupónem ONADNES2024. Pouze do 21.10.2024.

Vše, co potřebujete vědět o čištění solárních panelů

Solární panely dokážou velmi úsporně prohřát vaši domácnost. Aby však panely měnily sluneční záření na teplo efektivně, kvůli čemuž jste si je vlastně pořizovali, nesmíte zapomínat na jejich pravidelnou údržbu. V tomto článku vás provedeme vším, co o čištění solárních panelů potřebujete vědět.

vse-co-potrebujete-vedet-o-cisteni-solarnich-panelu-fb

 

Proč je čištění solárních panelů důležité?

Solární panely musí čelit různým nepříznivým vlivům počasí s řadou nečistot. Ty vytvářejí na povrchu panelů vrstvu špíny, která brání efektivnímu pohlcování slunečního světla. 

Čím více nečistot se na panelech usadí, tím méně světla zvládnou absorbovat a tím klesá jejich výkon (po dvou letech bez čištění až o 13 %). Pravidelným čištěním zajistíte, že budou solární panely fungovat optimálně po celou dobu své životnosti – tedy vyrábět co nejvíce tepla.

Jaké nečistoty se mohou na solárních panelech usadit?

Podobně jako na jiných površích v exteriéru se i na solárních panelech usazují nečistoty. Jde konkrétně o:

  • Prachové částice,
  • pyl,
  • saze,
  • hmyz,
  • ptačí trus,
  • listí,
  • sníh.

Množství usazenin závisí na sklonu panelů a okolním prostředí, například jestli bydlíte v blízkosti polí, továren nebo parků.

jak-casto-cistit-solarni-panely

Mohlo by vás zajímat: Co všechno umí nanokosmetika na auto? 

Jak často čistit solární panely?

Od místa umístění solárních panelů, s nímž souvisí množství usazených nečistot, se odvíjí frekvence jejich čištění. V deštivých oblastech pomáhají udržovat panely čisté přírodní srážky, nelze se ale spoléhat jen na ně. Doporučuje se čistit solární panely 2x ročně, a to jak ve městech, tak zemědělských oblastech, kde se usazuje pyl.

Naopak v suchých a prašných regionech je nutné čištění provádět častěji, ideálně až 4x ročně. Stejně tak pokud máte solární panely umístěné v blízkosti průmyslových zón nebo v oblastech s vysokým výskytem ptactva.

V zimních měsících nezapomínejte odstraňovat sníh (v případě, že sám neodtaje). Lehké sněžení většinou není žádný problém, ale větší množství sněhu je třeba smést měkkým smetákem.

Jako indikátor míry znečištění panelů můžete použít stav venkovního parapetu. Podle toho, jak je znečištěný, si uděláte představu o tom, v jakém prostředí bydlíte a jak často bude potřeba solární panely čistit.

Ideálně byste měli solární panely každé tři měsíce kontrolovat. Důležité je zkontrolovat nejen čistotu panelů, ale také, zda nejsou poškozené, poškrábané nebo popraskané. Dále byste měli zkontrolovat, zda rámy a jejich komponenty nepodlehly korozi, potom těsnost spojovacích krabic a celistvost kabelů.

Efektivní a bezporuchový provoz solárního zařízení vám zaručí preventivní odborné prohlídky. Investujte do nich alespoň ročně. Jde o investici, která se vám opravdu vrátí.

prevence-znecisteni-solarnich-panelu

Tip: Jak čistit fotovoltaické panely?

Jak čistit solární panely?

Nejlepší doba na čištění solárních panelů je brzy ráno nebo pozdě odpoledne, kdy slunce na panely přímo nesvítí. Ráno je o trochu lepší, protože ranní rosa usnadňuje čištění. Nikdy nečistěte panely během největšího horka, protože voda a čisticí prostředky se rychle vypaří a zanechají stopy, které naruší efektivitu panelů jako špína.

Ještě než s čištěním začnete, zapamatujte si, že se nesmí používat abrazivní čisticí prostředky, ocet, citron, soda nebo sůl, protože by mohly poškodit povrch panelů. Co se týče náčiní, tak rozhodně nepoužívejte vapku ani foukač listí. Při čištění solárních panelů byste měli postupovat následovně:

  1. Vypněte solární systém – Před čištěním vždy vypněte solární systém a ujistěte se, že jsou vypnuté i izolátory.
  2. Odstraňte hrubé nečistoty – Pomocí smetáku s měkkými štětinami odstraňte z panelů hrubé nečistoty.
  3. Opláchněte panely vodou – K opláchnutí panelů použijte kýbl s vodou, konev nebo hadici s jemným proudem vody. Neoplachujte panely příliš horkou nebo studenou vodou, aby nepopraskaly.
  4. Použijte čisticí prostředky – Na velmi usazenou špínu můžete použít speciální čisticí prostředky přímo určené na solární panely.
  5. Setřete a osušte panely – Po umytí panely setřete stěrkou a důkladně osušte měkkým hadrem nebo houbou.
  6. Zkontrolujte čistotu – Ujistěte se, že na panelech nezůstaly žádné stopy nebo zbytky čisticích prostředků.
  7. Zapněte solární systém – Jakmile jsou panely suché, můžete solární systém opět zapnout.

Při práci ve výšce nezapomeňte dbát na svou bezpečnost. Pokud si nejste jisti, že údržbu zvládnete sami, najměte si profesionální firmu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=Impasolar+NCR

Tip: Jak spojit kov bez svařování?

Prevence znečištění solárních panelů

Dnes už existují prostředky, které pomáhají znečištění solárních panelů předcházet a výrazně tak mění podobu jejich údržby. Doporučujeme používat Impasolar NCR - Perzistentní keramický povlak. Mezi jeho vlastnosti patří:

  • Samočisticí efekt – Díky neviditelné keramické vrstvě se za deště veškeré nečistoty nabalí na kuličky vody a jednoduše stečou z povrchu pryč. Panely tak zůstávají čisté, což zvyšuje jejich výrobní výkon.
  • Dlouhodobá ochrana – Jedno ošetření ochrání panely až na 5 let. Solární panely tak nepotřebují častou údržbu, čímž se snižují náklady na provoz.
  • Odolnost vůči nečistotám – Keramická vrstva poskytuje vynikající dlouhodobou ochranu proti různým typům znečištění, včetně prachu, písku, pylu, znečištění z ovzduší, mastného dopravního filmu, znečištění od ptáků a hmyzu a usazování minerálních povlaků.
  • Zpevnění povrchu – Keramický povlak o tvrdosti 9H zpevňuje povrch panelů, díky čemuž jsou odolné vůči oděru a povětrnostní abrazi. Výsledkem je delší životnost panelů.
  • Maximální propustnost světla – Povlak zaručuje průchod 100 % světla a zajišťuje tak maximální efektivitu solárních panelů.
  • Tepelná odolnost – Povlak odolává vysokým teplotám i náhlým změnám teplot.

Aby měl perzistentní keramický povlak ten správný účinek, je důležité před aplikací použít odmašťovač Impasolar OSC, který zajistí, že povrch panelů bude dokonale čistý a ochrana správně přilne. Doporučuje se použít 5 l odmašťovače na půllitrové balení ochranného prostředku Impasolar NCR, což je množství vhodné pro solární panely na rodinném domě.

Často kladené dotazy

Kdy čistit solární panely?

Solární panely je ideální čistit alespoň dvakrát ročně, nejlépe na jaře a na podzim. V závislosti na lokalitě a úrovni znečištění může být potřeba čistit solární panely častěji.

Jak poznám, že solární panely potřebují vyčistit?

Jakmile klesne výkon solárních panelů, je to obvykle známka toho, že je potřeba je vyčistit. Znečištění panelů kontrolujte alespoň jednou za tři měsíce. Obvykle vám o míře znečištění napoví i stav venkovního parapetu.

Čím čistit solární panely?

Solární panely byste měli čistit měkkým kartáčem a vlažnou vodou. Doporučuje se používat čistící prostředky přímo určené na solární panely.

Můžu na solární panely použít vapku?

Čištění solárních panelů tlakovou myčkou (vapkou) se nedoporučuje. Vysoký tlak vody může poškodit povrch panelů a způsobit mikroskopické praskliny, které sníží jejich účinnost. Používejte hadice s jemným proudem vody a měkké kartáče.

Potřebuji na čištění solárních panelů nějaké speciální nářadí?

Na čištění solárních panelů není speciální nářadí potřeba. Doporučuje se používat měkké kartáče, teleskopické tyče a nízkotlaké hadice. Pokud máte fotovoltaické panely na střeše, bezpečnostní postroje a stabilní žebřík jsou nutností.

Jaký kartáč potřebuji na vyčištění solárních panelů?

Solární panely čistěte měkkým kartáčem, který nepoškrábe povrch panelů. Můžete použít kartáč s teleskopickou rukojetí, díky němuž na panely dosáhnete, aniž byste museli lézt po střeše.

Jak často bych měl nechat solární panely vyčistit profesionálně?

Profesionální čištění solárních panelů není vyloženě nutné, ale jednou ročně se doporučuje.

Zdroje

  • ABU-NASER, Mohammad. Solar panels cleaning frequency for maximum financial profit. Open Journal of Energy Efficiency, 2017, 6.3: 80-86.
  • HEE, Jia Yun, et al. The effect of dust on transmission and self-cleaning property of solar panels. Energy Procedia, 2012, 15: 421-427.
  • MAGHAMI, Mohammad Reza, et al. Power loss due to soiling on solar panel: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 2016, 59: 1307-1316.
  • LAABAB, Imad; ZIANI, Said; BENAMI, Abdellah. Solar panels overheating protection: A review. Indonesian J. Electr. Eng. Comput. Sci, 2023, 29.1: 49-55.
  • BERGIN, Mike H., et al. Large reductions in solar energy production due to dust and particulate air pollution. Environmental Science & Technology Letters, 2017, 4.8: 339-344.
  • AMERI, Ali, et al. The Effect of Air Pollution on Photovoltaic Solar Panels Performance. Energy Engineering and Management, 2023, 8.2: 50-57.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.