Cvičení, která lze provádět doma. Nápady

Někdo chodí do posilovny, jiný dává přednost pohybu venku. Pro řadu lidí ale může být výhodnější jednoduše cvičit doma. Proč? A které způsoby můžete vyzkoušet?

cviceni-doma-fb

 

Proč cvičit doma

Varianta cvičit doma vám poskytne maximální soukromí. Mnohým z nás zkrátka nedělají dobře zvědavé pohledy ostatních a necítí se dobře ve společnosti „vysportovaných“ jedinců ve fitness centru. To je samozřejmě obava do značné míry iracionální, jelikož je důležité hlavně to, že se snažíte a chcete pro sebe něco udělat. Nicméně řada lidí má v chození do posilovny nebo běhání venku psychický blok.

Další výhodou cvičení doma je to, že si přizpůsobíte aktivitu svým časovým možnostem. Cvičit můžete kdykoli, ať už ráno, večer nebo v poledne v pauze mezi prací, pokud například pracujete z domova. Vaše domácí posilovna nikdy nezavírá. Navíc ušetříte čas na cestách. Právě to, že stále někam musíte, je pro řadu lidí demotivující. Rychle přijde na řadu argument, že do fitka jednoduše nemají čas chodit.

A v neposlední řadě ušetříte peníze. Vybavení pro cvičení si nemusíte kupovat teoreticky žádné, případě jej zvládnete pořídit velmi levně. Kdo se ale chce svou domácnost vybavit dokonce stroji na cvičení, určitě může. Navíc je výhodné, že investice bude jen jednorázová a dlouhodobá.

#produkty#https://www.nanospace.cz/sportovni-obleceni/

Jak cvičit doma

Následující tipy na cvičení doma jsou seřazeny podle finanční a prostorové náročnosti:

Cvičení s vlastní vahou

Cvičení s vlastní vahou zpravidla žádné pomůcky nevyžaduje, postačí vám cvičební podložka. Efektivně tímto způsobem posílíte různé svalové partie, jako jsou ramena, břišní a zádové svaly včetně svalů hlubokého stabilizačního systému, ale i hýždě a stehna.

Cvičení vede k všestrannému rozvoji fyzické kondice a napomáhá zvýšit koordinaci a flexibilitu. Může sloužit pro hubnutí, stejně tak lze ale tuto formy aktivit nastavit jako silový trénink určený pro budování svalové hmoty.

Do této kategorie patří sestavy klasických cviků, jako jsou dřepy, kliky, výpady nebo oblíbený plank. K základním cvikům patří také shyby. Ty už ale vyžadují pomůcku v podobě posilovací hrazdy. Její výhodou je to, že je v porovnání s ostatními pomůckami stále velmi levná a nenáročná na prostor.

cviceni-doma

Tip: Jak funguje sportovní oblečení proti zápachu?

Činky, kettlebelly a odporové gumy

V případě, že nemáte doma příliš prostoru, ale rádi byste klasické cvičení povýšili použitím některého náčiní, jsou pro vás ideální posilovací gumy, které jsou navíc finančně nenáročné. Lze je použít k zachycení do různých pevných předmětů nebo k odlehčení u cviků s vlastní hmotností. Cvičení s nimi efektivně posiluje záda, ramena a svaly středu těla, stejně tak ale máte možnost je použít k procvičení celého těla včetně protahování.

Chcete-li si pořídit nářadí, které už můžete znát z tradičních posiloven a současně neutratit mnoho peněz, zvolte kettlebell. Jedná se o železné závaží s úchopem, které je dokonale univerzální. Hodí se totiž k protažení, kardio tréninku, zpevnění středu těla, získání síly a budování svalové hmoty. Navíc vám doma nezabere mnoho místa.

Stále ještě prostorově nenáročné jsou i činky. Což platí zejména pro ty jednoruční. S činkami lze procvičovat i více svalových partií najednou. Navíc se jedná o pohyb blízký tomu přirozenému, jako je zvedání těžších břemen. Efekt cvičení tak doceníte i v běžném životě. S tímto náčiním si kvalitně procvičíte ruce, záda i hýždě.

#produkty#https://www.nanospace.cz/kompresni-podkolenky/

Tip: Jak vybrat kompresní podkolenky?

Běžecké pásy, rotopedy a posilovací lavice

Domů si také můžete pořídit širokou škálu nářadí, které dobře znáte z klasických posiloven, jako jsou posilovací lavice, běžecké pásy, ale i steppery nebo rotopedy. Výhodou je možnost provozovat takovou aktivitu, která vás baví, v pohodlí domova. Současně nebudete závislí na vlivu počasí, pokud si například chcete jít zaběhat nebo vydat na kolo. Cyklotrenažéry najdeš v obchodě Sportano.

K nevýhodám patří především prostorová náročnost. A pozor, v případě běžeckých pásů také jejich zvukové projevy, pro které se příliš nehodí do bytů, pakliže pod vámi žijí na hluk citlivější sousedé. Vyšší náklady na počátku se také mohou zdát jako významný nedostatek, nicméně ty se vám jednoznačně vrátí při pravidelném cvičení.

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.