Jak vybrat kompresní podkolenky?

Kompresní podkolenky jsou speciální typ ponožek, které jsou navržené tak, aby poskytovaly kompresi na nohou a žilách a pomáhali tak zlepšit krevní oběh a zmenšit otoky. Kompresní podkolenky jsou extrémně populární mezi sportovci, protože zvyšují jejich výkonnost a urychlují regeneraci svalů, využívají se ale i k prevenci onemocnění žil, jako je trombóza a žilní insuficience nebo při problémech s otékáním nohou, a to jak při cestování, dlouhém sezení nebo v těhotenství. 

Razítko

 

Pro koho jsou kompresní podkolenky vhodné?

Kompresní podkolenky mají celé spektrum využití, využívají je sportovci, těhotné, senioři ale i lidé s různými onemocněními. Kompresní podkolenky nejvíce využijí lidé:

  • s onemocněním žil nebo jinými problémy s krevním oběhem, jako je trombóza nebo žilní insuficience,
  • s bolestmi nohou, které jsou způsobené nedostatečným krevním oběhem,
  • lidé, kteří tráví dlouhé hodiny na nohou, například prodavači nebo personál letiště,
  • pacienti s vysokým krevním tlakem nebo selháním ledvin, kteří mohou mít problémy s otoky nohou,
  • ti, kteří cestují dlouhé vzdálenosti, aby se zabránilo otokům nohou a bolesti,
  • pacienti s diabetem, kteří mohou mít problémy s otoky nohou a sníženým krevním oběhem,
  • sportovci, kteří chtějí zlepšit výkon a snížit riziko úrazů.

Pro jaké sporty jsou kompresní podkolenky vhodné?

Kompresní podkolenky se mohou nosit při různých sportech, včetně běhání, chůze, a cyklistiky. Nejčastěji je používají běžci. Proč? Běžecké kompresní podkolenky jsou ideální, pokud chcete podávat větší výkony, vyhnout se možným zdravotním komplikacím a také, když chcete, aby se vám rychleji regenerovaly svaly.  

Tip: Nejlepší oblečení na běhání v zimě: Jak ho vybrat?

5_2.bezecke-kompresni-podkolenky

Kompresní ponožky také poskytují podporu a stabilitu nohám, což může pomoci zlepšit výkon při běhání a snížit riziko křečí a svalových úrazů. Kompresní ponožky tak pomáhají snížit únavu nohou a zlepšit výkon. Pokud jste běžec a trpíte onemocněním žil nebo bolestmi nohou, mohou být kompresní ponožky užitečným doplňkem k vašemu běžeckému vybavení. Kompresní podkolenky jsou vhodné ale i na kolo, triatlon, basketbal, volejbal, házená, florbal, inline brusle.

Tip: Co pomáhá na bolest v koleni?

Z čeho jsou kompresní podkolenky vyrobeny

Kompresní podkolenky jsou obvykle vyráběny z elastických materiálů, jako je nylon nebo lycra, a jsou navržené tak, aby poskytovaly největší tlak na špičce nohy a postupně se snižoval směrem ke kotníku. Pokud sháníte kompresní podkolenky na sport nebo se nadměrně potíte, určitě byste měli zvolit kompresní podkolenky s nanočásticemi stříbra, které eliminují zápach při pocení.

Proč otékají nohy a jak to řešit?

K příčinám těchto nejběžnějších otoků patří přibývající léta, dlouhé sezení či stání nebo dokonce i konzumace příliš slaných potravin, alkoholu nebo kouření a nadváha. Otok nohou se nejčastěji objevuje ve večerních hodinách, když jste na nohou celý den, a může se zhoršit, pokud ležíte nebo sedíte se zkříženými nohami.

Otok nohou může být způsoben různými faktory, jako je nedostatečný krevní oběh, onemocnění žil, trombóza, infekce nebo poranění nohou. Někdy otékají nohy i jako vedlejší účinky některých léků - například některé léky proti bolesti nebo antidepresiva. Pokud vám otékají nohy a neznáte příčinu, je důležité navštívit svého lékaře. Mezitím můžete snížit otok nohou tím, že budete chodit, nošením kompresních punčoch a podkolenek. 

Tip: Nedostatek hořčíku – a jak jej rychle doplnit

Jak vybrat nejlepší kompresní podkolenky?

Většina výrobců udává maximální obvod lýtek, u sportovních kompresních podkolenek to bývá 50 cm. Změřte si proto obvod lýtek, abyste zajistili, že budou kompresní podkolenky pohodlné a budou dobře sedět. Velikost kompresních podkolenek poté vyberte dle svých standardních velikostí. 

FAQ - Nejčastější otázky

K čemu slouží kompresní podkolenky?

Kompresní podkolenky se používají při sportu k vyššímu výkonu a regeneraci svalů, zároveň pomáhají při problémech s otoky. Kompresní podkolenky se často nosí i k prevenci onemocnění žil, jako je trombóza a žilní insuficience.

Kdo by měl nosit kompresní podkolenky?

Kompresní podkolenky jsou obvykle doporučovány sportovcům, nejpopulárnější jsou mezi běžci, ale jsou vhodné i na kolo nebo na fotbal i florbal. Jsou vhodné také pro lidi s onemocněním žil nebo jinými problémy s krevním oběhem, jako je trombóza nebo žilní insuficience. Mohou být také užitečné pro sportovce, kteří chtějí zlepšit výkon a snížit riziko úrazů, nebo pro lidi, kteří tráví dlouhé hodiny na nohou či v sedě.

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.