Co pomáhá na bolest kolene?

Bolest kolene je běžným problémem, který může postihnout lidi všech věkových kategorií. Bolest v koleni může být způsobena řadou faktorů, včetně příliš vysoké zátěže kolene, poškození kloubních struktur nebo různými onemocněními. Dnes se podíváme na různé bolesti kolene, na doplňky stravy, které nám mohou pomoci, ale i jiné způsoby, jak si od bolesti ulevit. 

Razítko

 

Léčba bolesti kolene

Léčba bolesti kolene se může lišit v závislosti na příčině bolesti. V případě poškození kloubních struktur může být účinná fyzioterapie, léky proti bolesti nebo chirurgický zákrok. U zánětlivých onemocnění, jako je artritida, mohou pomoci protizánětlivé léky, kloubní výživa pro lidi nebo jiné doplňky stravy obsahující chondroitin nebo glukosamin. U onemocnění, jako je osteoporóza, může být užitečná léčba kalciem a vitaminem D.

Tip na článek: Nedostatek vitamínu D: jak ho doplnit?

5 tipů, co pomáhá na bolest kolene

Pojďme se podívat na nějaká tipy, co na bolest kolene. 

1) Zkuste kloubní výživu 

Kloubní výživa je druh doplňku stravy, který je určený k podpoře zdraví kloubů. Obsahuje látky, jako jsou kolagen, chondroitin a glukosamin, které jsou důležité pro zdraví kloubů. Tyto látky mohou pomoci zmírnit bolest kolene a zlepšit pohyblivost kloubů. 

Tip: Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy a klouby?

2) Protahování

Strečink nebo-li protahování před zátěží je důležitý, protože pomáhá připravit svaly a klouby na následný výkon. Při strečinku se prokrví svaly, což snižuje riziko bolesti kolene způsobené nataženými svaly, které se upínají kolem kolenního kloubu.

3) Odhalte přetížení včas

Pokud vás koleno začne bolet po náročnější aktivitě, jako je dlouhý běh nebo zvedání vyšších vah, může to být známka přetížení. Přetížené koleno bývá teplé, může být lehce oteklé a zarudlé. Je pravděpodobné, že se v koleni vyskytuje lokální zánět, který je potřeba léčit. Je důležité koleno chladit, dát nohu do vyšší polohy a dopřát mu klid. Není dobré zánět urychlovat dalším přetěžováním. Je třeba se k cvičení postupně vracet a pozorovat své tělo. 

Tip na článek: Nejlepší oblečení na běhání v zimě: Jak ho vybrat?

4) Správné držení těla a sezení

Správné držení těla a sezení je extrémně důležité nejen pro naši pátěr, ale i pro zdraví našich kolen a dalších částí těla. Naučte se správně sedět a pokud vás bolí kolena a záda, vyhýbejte se nízkým židlím a pohovkám. Neseďte celý den za počítačem, dělejte si přestávky a hýbejte se. Klouby mohou „zatuhnout” při dlouhé době bez pohybu. 

5) Nepodceňte výběr správných bot

Bolesti kolen může způsobit i nesprávná práce plosky nohy. Jako velmi účinné se na bolesti chodidel a kolen osvědčily barefoot boty. Pokud je bolest kolene způsobena sportováním, ujistěte se, že máte na sport kvalitní boty, které jsou na něj určené. Právě nesprávná obuv vám může přidělat více problémů než jen bolest kolene. Na eshopu naleznete také produkty pro zlepšení hygienického prostředí v obuvi a redukci zápachu. 

1_1-bolest-kolene

Tip: Funguje kolagen na vrásky? A jaký je nejlepší?

Co způsobuje bolest kolene?

Existuje mnoho možných příčin bolesti v koleni. Mezi nejčastější patří přetížení nebo poškození vazů, menisků, šlach nebo kolenního kloubu. Bolest v koleni může být také způsobena některými nemocemi, jako je artritida nebo osteoartróza. Pokud máte bolesti v koleni, je důležité navštívit lékaře, který vám pomůže zjistit přesnou příčinu a navrhnout vhodnou léčbu. Co vše může bolest v koleni způsobovat: 

  •  Poškození kloubních struktur, jako jsou vazy, šlachy nebo chrupavka.
  • Zánětlivá onemocnění, jako je artritida.
  • Jiná onemocnění, jako je osteoporóza.
  • Nadměrné zatížení nebo trauma kolene.
  • Změny související s věkem, jako je degenerace kloubní chrupavky.
  • Vrozené anomálie nebo poruchy vývoje kolenního kloubu.
  • Některá infekční onemocnění, jako je revmatoidní artritida nebo borelióza.

Bolest kolene při dřepu

Bolest kolene, která se projevuje jako pocit bolesti "někde uvnitř" při cvičeních jako dřep nebo výpad, může být způsobena onemocněním chrupavky pod čéškou, známým jako chondropatie nebo chondromalacie čéšky. Při ohybu kolene dochází k stlačení této chrupavky, což může způsobit bolest. Bolest v horní a boční části čéšky je také velmi častým problémem.

Tip: Nedostatek hořčíku – a jak jej rychle doplnit

Bolest kolene zezadu

Bolest kolene zezadu může mít řadu příčin, které nejsou nutně spojené s předchozími problémy. Mezi tyto příčiny může patřit například křeč ve svalech, která může být způsobena příliš intenzivní aktivitou. Křeč ale může být také způsobena tetanem, dehydratací nebo onemocněním jater. Další možnou příčinou bolesti kolene zezadu může být tzv. skokanské koleno, což je zánět zadního křížového vazu.

Pálivá bolest v koleni

Pálivá bolest v koleni je nejčastěji způsobena zvýšeným napětím svalů, které se na vnitřní straně kolene upínají. Tento stav může být vyvolán různými faktory, jako je porucha kyčelního kloubu, špatné postavení pánve nebo zablokované páteřní obratle. Tato bolest může být velmi nepříjemná a může narušit schopnost pohybovat se a provádět běžné aktivity. Pokud se objeví pálivá bolest v koleni, je důležité navštívit lékaře, aby zjistil přesnou příčinu a doporučil vhodnou léčbu.

Jak zmírnit otok kolene po operaci?

Jedním způsobem, jak zmírnit otok kolene po operaci, je provádět cvik, při kterém se leží na zádech a koleno se propíná. Při cvičení je důležité zatnout čtyřhlavý stehenní sval a tlačit podkolenní jamku dolů do podložky. Tento cvik by se měl opakovat 5 vteřin a poté se koleno uvolní. Toto cvičení pomůže zmírnit otok kolene a posílit dolní část čtyřhlavého stehenního svalu. To je důležité pro chůzi a stoj se zpevněným kolenem. Je důležité konzultovat cvik s lékařem nebo fyzioterapeutem, aby bylo zajištěno, že je vhodný pro konkrétní situaci a že se cvičí správně.

Tip: Jak vybrat kompresní podkolenky?

Jak dlouho bolí koleno po operaci menisku?

Doba bolesti kolena po operaci menisku se může lišit v závislosti na typu provedeného zákroku. Zatímco jednoduchá operace může způsobit bolest po dobu přibližně jednoho týdne, složitější zákroky, jako je sešití přetrženého menisku, mohou způsobit bolest až po dobu šesti týdnů. Pracovní neschopnost po operaci menisku bývá obvykle mezi dvěma až čtyřmi týdny, ale vždy záleží na závažnosti poškození kloubu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-klouby/

Nejlepší kloubní výživa na bolest kolene

Velmi populární je kloubní výživa pro lidi od české značky Geloren. Geloren Active je kloubní výživa pro lidi s vyšším zatížením kloubů a seniory. Je ideální pro sportovce nebo pro lidi s bolestí kolen a kloubů. Její složení vyvinuli čeští vědci na základě dlouholetého výzkumu a pro úspěch dnes nabízí i kloubní výživu pro koně i psy. Tato kloubní výživa pro lidi obsahuje vysoké množství kyseliny hyaluronové, porcinního chondroitin sulfátu, hydrolyzovaného kolagenu, želatiny a vitamínu C, jenž přispívá k normální tvorbě kolagenu nezbytného pro normální funkci kostí a chrupavek. Geloren Active si můžete zakoupit v podobě želatinových bonbonů, tablet nebo v podobně drinku.

Co to je osteoporóza?

Osteoporóza je stav, kdy jsou kosti slabší a méně husté, což je činí křehčí a náchylnější k zlomeninám. Tento stav je častější u starších lidí, ale může se objevit u jakéhokoliv věku. Kosti se stávají méně hustými kvůli poklesu produkce kostní tkáně a ztrátě minerálů, jako je vápník. Osteoporóza může způsobit zlomeniny, bolest a zkrácení velikosti kostí. Léčba osteoporózy se obvykle zaměřuje na zvýšení hustoty kostí a snížení rizika zlomenin. To může zahrnovat léky, které zvyšují produkci kostní tkáně nebo snižují její ztrátu, a doplňky stravy s vysokým obsahem vápníku a vitaminu D. 

Tip: I vegani by měli užívat vitamíny a doplňky stravy

Druhy Gelorenu u nás v prodeji:

Zdroje

  • Zhang, Y., & Jordan, J. M. (2010). Epidemiology of osteoarthritis. Clinics in geriatric medicine, 26(3), 355-369. doi: 10.1016/j.cger.2010.03.001
  • CLARK, Kristine L., et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current medical research and opinion, 2008, 24.5: 1485-1496.
  • Scott, D. L., & Wolfe, F. (2010). Painful joint conditions in adults. Oxford University Press. doi: 10.1093/med/9780199228364.001.000
  • Hochberg, M. C., Silman, A. J., Smolen, J. S., Weinblatt, M. E., & Weisman, M. H. (2010). Rheumatology (Vol. 2). Mosby Elsevier.
  • Hootman, J. M., Helmick, C. G., & Barbour, K. E. (2016). Updated projected prevalence of self-reported doctor-diagnosed arthritis and arthritis-attributable activity limitation among US adults, 2015-2040. Arthritis & rheumatology, 68(7), 1582-1587. doi: 10.1002/art.39692
  • McAlindon, T. E., Bannuru, R. R., Sullivan, M. C., Arden, N. K., Berenbaum, F., Bierma-Zeinstra, S. M., ... & Kwoh, K. (2014). OARSI guidelines for the non-surgical management of knee osteoarthritis. Osteoarthritis and cartilage, 22(3), 363-388. doi: 10.1016/j.joca.2014.01.003
  • Kerschbaumer, F., & Faschingbauer, M. (2018). Non-pharmacological treatment of osteoarthritis. Best practice & research Clinical rheumatology, 32(5), 589-603. doi: 10.1016/j.berh.2019.05.003
  • Altman, R. D. (2009). Early management of osteoarthritis. American journal of managed care, 15(8), S236-S243.
  • Firestein, G. S., Budd, R. C., Gabriel, S. E., McInnes, I. B., & O’Dell, J. R. (2016). Kelley and Firestein’s Textbook of Rheumatology E-Book. Elsevier Health Sciences.
  • Cross, M., Smith, E., Hoy, D., Nolte, S., Ackerman, I., Fransen, M., & Bridgett, L. (2014). The global burden of hip and knee osteoarthritis: estimates from the global burden of disease 2010 study. Annals of the rheumatic diseases, 73(7), 1323-1330. doi: 10.1136/annrheumdis-2013-204763
  • Yaffe, M. B. (2013). Editorial: Osteoarthritis: Is it time to shift the paradigm of care?. Arthritis & rheumatology, 65(3), 555-557. doi: 10.1002/art.37735
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.