Nejlepší čističky vzduchu: Jak vybrat tu pravou?

Ať už potřebujete bojovat s pylovou či prachovou alergií, žijete ve smogem postiženém regionu nebo potřebujete chránit sebe i své zaměstnance v kanceláři, poradíme vám, jak vybrat čističku vzduchu dle vašich priorit. 

Podíváme se, na jaké parametry byste se měli dívat, i na to, co jsou jen marketingové taháky. Ukážeme vám, jak rozumět číslům, které se u čističek uvádí a vysvětlíme, které filtry jsou potřeba k čištění vzduchu od prachu, plísní, pylu, smogu, virů, bakterií ale i kouře z cigaret nebo chlupů z domácích mazlíčků.

TIP: Jak se zbavit plísní v domácnosti?

V nanoSPACE testujeme, hodnotíme a porovnáváme nejnovější čističky vzduchu na trhu, abychom pro vás vybrali ty, které mají nejlepší poměr ceny a výkonu. 

nejlepsi-cisticky-vzduchu-jak-vybrat-tu-pravou-fb

 

 Proč potřebují všechny domácnosti čističku vzduchu?

Koncentrace škodlivých látek v domácnostech se v Česku příliš nezkoumá, ale v USA je problém škodlivých látek ve vzduchu ve vnitřních prostorách brán velmi vážně a podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí (Environmental Protection Agency) je koncentrace určitých znečišťujících látek často 2krát až 5krát vyšší v interiéru než venku.

S čím pomůže čistička vzduchu?

  • Může zlepšit astma a snížit alergické reakce.
  • Snižuje rizika šíření respiračních chorob.
  • Odstraňuje prach a snižuje prašnost v místnosti.
  • Zlepšuje kvalitu vzduchu.
  • Odstraňuje smog, výpary z čisticích prostředků i plyny ze stavebních materiálů.
  • Zachytává chlupy domácích mazlíčků.
  • Eliminuje zápach kouře z cigaret.
  • Odstraňuje pyly, roztoče, plísně a zápach.

Víte, jaké látky vám znečišťují domov?

Pokud jste kuřáci, může to být kouř z tabáku, ale nebezpečné látky vznikají i při pálení dřeva, vaření nebo třeba uklízení. Mezi další znečišťovatele patří plyny z čisticích prostředků a stavebních materiálů a nábytku (formaldehyd). Těkavé organické sloučeniny, včetně formaldehydu, se uvolňují do vzduchu z lepidel, barev a čisticích prostředků. 

Čím dál větším problémem i pro nealergiky jsou roztoči, plísně a dokonce i srst domácích mazlíčků, protože přispívají ke špatnému vnitřnímu prostředí, které může mít neblahé účinky na tělo a vyvolávat atopický ekzém a alergické reakce.

TIP: Co jsou roztoči a co způsobují?

cisteni-vzduchu-v-mistnosti

Jemné částice o průměru 10 mikrometrů nebo menší, včetně těch, které se nacházejí v prachu a kouři, jsou obzvláště nebezpečné, protože se mohou dostat hluboko do plic a vyvolávat respirační onemocnění nebo astma. Jejich vdechování po dobu pouhých hodin nebo dní může vést ke zhoršení činnosti plic a může vyvolávat astmatické záchvaty.  Vdechování prachových částic z kouře či prachu je spojováno i se srdečními infarkty u lidí se srdečním onemocněním. 

TIP: Co pomáhá na atopický ekzém?

Vystavení těmto sloučeninám může způsobit:

  • Podráždění nosu, krku a očí; 
  • bolesti hlavy; 
  • nevolnost; 
  • poškození jater, ledvin a nervového systému; 
  • některé plyny, jako je radon, mohou způsobit rakovinu plic a smrt. 

Proč by zaměstnavatel měl pořídit do kanceláře čističku vzduchu?

Alergeny a smog zatěžují organismus. Zaměstnanci, a to nejen alergici, pracující ve znečištěném ovzduší jsou méně produktivní, protože je jejich organismus neustále zatěžován. Zvláště alergikům můžou čističky vzduchu zvýšit produktivitu až o 100 %. V kancelářích a zasedačkách pak navíc může docházet k přenosu virových onemocnění, jako je chřipka, opičí neštovice nebo COVID-19.

TIP: Čistička SPACE WIFI je vhodná do kanceláří a zasedacích místností, má vysoký výkon a je na kolečkách. 

Čistička vzduchu může zlepšit astma i alergie

Několik studií pokojových čističek vzduchu ukazuje, že použití HEPA filtrů vede ke snížení prachu ve vzduchu i o 50 procent a více. To je skvělá zpráva nejen pro všechny alergiky na prach, ale i pro ty, kteří se potýkají s velkou prašností ve svém domově.  

Pokud jde o koronavirus, čističky vzduchu s HEPA filtry jsou schopny zachytit kapičky aerosolu, kterými se virus pohybuje (když lidé kašlou, mluví nebo dýchají). 

Jak funguje čistička vzduchu?

Záleží na typu čističek vzduchu (viz níže), klasická čistička s mechanickým filtrem pomocí ventilátoru nasává vzduch z místnosti přes filtr či několik filtrů, kde zachycuje prach, bakterie, viry a některé filtry i těkavé či toxické plyny. Existují ale i čističky vzduchu na principu ozonového generátoru či fotokatalýzy. 

Jaké jsou typy čističek vzduchu a k čemu jsou vhodné

Předtím, než si začnete vybírat čističku vzduchu, byste si měli ujasnit, který typ čističky chcete. Potřebujete, aby vám čistička vzduchu čistila pouze viry, bakterie a zápach, nebo máte doma alergika a potřebujete čističku vzduchu pro něj? Pokud máte doma nízkou vlhkost, možná budete chtít čističku i se zvlhčovačem Airbi AIRWASHER, pokud se potýkáte s plísněmi, nejspíš budete hledat čističku vzduchu s odvlhčovačem Airbi SPONGE.

cisticka-vzduchu-airbi

TIP: Před nákupem čističky vzduchu si zjistěte, jakou máte vlhkost vzduchu ve vaší domácnosti prostřednictvím vlhkoměru a teploměru Airbi.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vlhkom%C4%9Br+/

Existuje několik technologií, které čističky vzduchu používají ke snížení znečištění v interiéru. Dnes si můžete k čištění vzduchu vybrat klasické modely s mechanickými filtry nebo generátory ozónu. Ty dokáží vyčistit i vnitřky čalounění či používat fotokatalytické nátěry, jež udržují čistý nejen vzduch ale i stěny.

1) Čističky vzduchu s mechanickými filtry

Čističe vzduchu se skládanými filtry používají ventilátory k protlačování vzduchu hustou sítí jemných vláken, která zachycují částice. V dnešní době už se stává standardem, že kvalitní čističky vzduchu používají HEPA filtry.

HEPA filtry jsou certifikované pro zachycení 99,97 procent částic určité velikosti (0,3 mikrometru v průměru). Dokáží ze vzduchu odstranit i větší částice, včetně prachu, pylu a některých spór plísní.

Pokud jde o omezení, mechanické filtry si neumí poradit s plyny nebo pachy, často jsou ale kombinovány s filtry s aktivním uhlím, které dokáží odstraňovat efektivně zápach i některé plyny.  

  •     Vhodné pro alergiky a astmatiky, pro odstranění virů a bakterií.
  •     Nevýhoda: Mechanické filtry je třeba vyměnit každých 6 až 12 měsíců.

Tip na čističku vzduchu: Čistička vzduchu do místnosti 30m2 Airbi REFRESH.

2) Čističky vzduchu s filtry s aktivním uhlím

Tyto filtry nejčastěji doplňují čističky vzduchu s HEPA filtry, protože sami o sobě si neumí poradit s mechanickými částicemi. Dokáží ale zachytit některé molekuly způsobující zápach ze vzduchu. Mohou si také poradit s některými plyny, ale nejsou zvláště účinné proti formaldehydu, čpavku nebo oxidům dusíku. 

  •     Výhoda: Ničí zápach a některé plyny. 
  •     Pro plnohodnotnou čističku je nutné, aby měla i HEPA filtr.
  •     Nevýhoda: Častá výměna filtrů – 1x za 3 měsíce, na rozdíl od každých 6 až 12 měsíců u skládaných filtrů.  

Tip na čističku vzduchu: Čistička vzduchu WINIX ZERO PRO.

3) Generátory ozónu

Generátor ozonu neboli ozonizér je čistička vzduchu, která pomocí aktivního kyslíku (O3 – ozonu) rychle, efektivně a ekologicky dezinfikuje celý prostor. Generátor ozonu dokáže zlikvidovat nejen viry, bakterie a plísně, ale dokáže odstranit i zápach, a to i z vnitřků čalounění. Navíc zvládne usmrtit roztoče i ve výplních matrací nebo v pohovkách. Velkou nevýhodou je, že když běží, tak nemůže být v místnosti nic živého včetně rostlin, a po aplikaci je nutné počkat, až se ozon rozpadne zpátky na kyslík.

  •     Výhoda: Vyčistí zápach i z textilu, usmrtí roztoče v matracích, ničí bakterie, viry i zápach.
  •     Nevýhoda: Když běží, nemůžete být v místnosti, je nutné odstranit zvířata i květiny.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=gener%C3%A1tor+ozonu/

TIP: Jak fungují generátory ozónu? Přečtěte si článek o spolehlivém pomocníku - ozonovému generátoru

4) Fotokatalytické nátěry

Stačí natřít stěny fotokatalytickým nátěrem a zůstanou vám nejen dlouhodobě bílé, ale budou vám i čistit vzduchu od bakterií, virů, alergenů ale i zápachu. Na fotokatalytických stěnách se navíc nedrží plíseň a odpuzuje i pavouky.

  •     Výhoda: K provozu vám stačí denní světlo. 
  •     Nevýhoda: Neběží v noci, pokud není stěna nasvícená, neničí pyl, prach ani neodstraní zvířecí chlupy.
  •     Vhodné pro: Čištění vzduchu od virů, bakterií, zápachu i alergenů.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=fotokatalytick%C3%BD+n%C3%A1t%C4%9Br/

TIP: Jak fungují fotokatalytické nátěry? Přečtěte si článek o fotokatalytických nátěrech.

Na jaké parametry se dívat při výběru čističky vzduchu?

Určitě vám je jasné, že velikost, hmotnost ani barva nemají vliv na kvalitu čističky vzduchu. Možná vás ale překvapí, že senzory a indikátory také nejsou pro výběr klíčové. 

Těmi nejdůležitějšími parametry je průtok vzduchu, účinnost zachytávání nečistot, minimální velikost záchytu částic, velikost místnosti, hlučnost, počet režimů (rychlostí) a příkon. Zároveň je důležité se dívat například na další doplňkové filtry, které čističky mají, certifikáty pro alergiky, ale i na ceny náhradních filtrů.  

1) Průtok vzduchu

Průtok vzduchu nám říká, kolik vzduchu je čistička schopna přefiltrovat během jedné hodiny v nejvyšších otáčkách. Jedná se o nejdůležitější parametr, protože určuje účinnost čističky vzduchu.

Nezapomeňte vybrat model čističky vzduchu odpovídající prostoru, ve kterém čistička vzduchu poběží. Pozor, nedíváme se na plochu místnosti, ale na objem. Jak ho vypočítat?  

cisticka-vzduchu-v-mistnosti

Průtok by měl být 3x větší než objem místnosti. Například aby se vyčistil vzduch v ložnici s plochou 20 m2 a výškou 3 m (celkový objem 20 × 3 = 60), potřebujete čističku vzduchu s kapacitou min. 3 × 60 = 180  m3/h.

Je důležité vědět, že pro alergiky a astmatiky musíte počítat objem místnosti s násobkem 4 (4x přefiltrování místnosti za hodinu). Výpočet bude tedy objem místnosti v m3 x 4 = potřebný výkon čištění vzduchu v m3 /h.

2) Velikost místnosti

Vždy je efektivnější volit čističku vzduchu, která je určená do větší místnosti, než kupovat menší. Je to z toho důvodu, že vám čistička pokryje větší prostor a rychleji vám vyčistí vzduch a z ekonomického hlediska ušetříte. Také je důležité si rozmyslet, zda budete chtít čističku vzduchu nebo kombinované zařízení s odvlhčovačem nebo zvlhčovačem vzduchu.

Pro výběr vhodné čističku vzduchu vám níže v článku uvedeme tabulku pro porovnání jednotlivých čističek vzduchu.

Co je hodnota CADR?

CADR (Clean Air Delivery Rate) je měření vyvinuté organizací AHAM, dle které může uživatel porovnat maximální výkon čističky vzduchu. Čím vyšší je hodnota, tím rychleji se vzduch v místnosti vyčistí. Aby byla efektivita čističky vzduchu dostatečná, vždy to závisí na průtoku a rychlosti ventilátoru.

Výpočet se uvádí jako velikost místnosti v m2 x 2 / 3 = minimální hodnota CADR u čističky vzduchu.

Tip: CADR uvádíme v porovnávacích tabulkách jako maximální výkon čištění vzduchu za hodinu.

Srovnání parametrů čističek vzduchu na základě velikosti místnosti

Doporučení čističek vzduchu dle rozměru místnosti při běžné výšce stropu 2,5 m.

a) Čističky vzduchu mobilní a do auta 

Nově nabízíme i novinky v čištění vzduchu. Skandinávská značka Lifa Air nabízí kromě klasických čističek vzduchu i čističky vzduchu do auta a pro alergiky či astmatiky čističku vzduchu na krk. Tyto zařízení efektivně chrání před nečistotami ze vzduchu, alergeny, škodlivými bakteriemi a viry.

Produkt Lifa Air 6GCool Lifa Air LAC100
Obrázek produktu
Kategorie Osobní mobilní čistička vzduchu Inteligentní čistička vzduchu do auta
Technologie 4x filtrace 3x filtrace
Max. výkon 2,42 m³/h 100 m³/h
Příkon (max.) Vestavěná 2000 mAh lithium-iontová baterie 3V 18 W
Rozměry cm 14,2 x 7,7 x 2,5 53,7 x 25,2 x 12,5
Hmotnost 150 g 2,58 kg

 

b) Čističky vzduchu do 45 m2

Tabulka porovnání čističek vzduchu od 10 m2 do 45 m2 určené do malých místností, jako jsou ložnice, chodby, bytové místnosti nebo koupelny. 

Produkt MeacoDry Arete One 10L MeacoDry Arete One 12L AIRBI GUARD AIRBI SPONGE Lifa Air LAX200 AIRBI REFRESH AIRBI AIRWASHER
Obrázek produktu maecodry-arete-one12l airbi-guard3 airbi-refresh
Kategorie Kondenzační odvlhčovač s čističkou vzduchu Kondenzační odvlhčovač s čističkou vzduchu Čistička vzduchu Odvlhčovač s čističkou vzduchu Chytrá čistička vzduchu Čistička vzduchu Zvlhčovač a čistička vzduchu
Technologie 2x filtrace (předfiltr, HEPA) 2x filtrace (předfiltr, HEPA) 3x filtrace 1x filtrace (HEPA) 4x filtrace 4x filtrace 1x (BSS filtr)
Max. výkon 100 m3/h 100 m3/h 120 m3/h 130 m3/h 170 m³/h 200 m3/h
Odvlhčovací výkon

10 l/den

12 l/den

- 750 ml/den - - 250 ml/hod
Pro max. místnosti 10 m2 15 m2 16 m2 20 m2 25 m2 30 m2 45 m2
Prac. režimy 4 4 3 2 4 4 5
Nádrž 2,5 l 2,5 l - 1 l - - 4,5 l
Hlučnost 38 dB 38 dB 30 dB 38-50 dB 62 dB 30 dB 24-30 dB
Příkon (max.) 163 W 165 W 23 W 45 W 20 W 40 W 8 W
Rozměry cm

47,2 × 31,9 × 23,7

31,9 × 23,7 × 47,2 20 x 20 x 39 19,5 x 21,5 x 31,5 27,5 x 27,5 x 39,7 33 x 17 x 51 28 x 28 x 37
Hmotnost 10,7 kg 10,9 kg 2 kg

2,8 kg

3 kg 5 kg 4,5 kg

 

c) Čističky vzduchu do 60 m2

Tabulka porovnání čističek vzduchu od 50 m2 do 60 m2 určené do středních místností, jako jsou kuchyně, obývací pokoje a kanceláře. 

Produkt TriUV® 150 AIRBI SPRING  MeacoDry Arete One 25L WINIX ZERO COMPACT AIRBI PRIME Lifa Air LAS302 + sterilizátor Lifa Air LAH302
Obrázek produktu airbi-spring maecodry-arete-one-25l winix-zero-compact
Kategorie Dezinfekční čistička vzduchu Čistička vzduchu Kondenzační odvlhčovač s čističkou vzduchu Čistička vzduchu Zvlhčovač a čistička vzduchu Chytrá čistička vzduchu Zvlhčovač a čistička vzduchu
Technologie 1x (UV-C lampa) 7x filtrace 2x filtrace (předfiltr, HEPA) 4x filtrace (předfiltr, HEPA, uhlíkový filtr, Plasma) 1x (BSS filtr) 1x filtrace (3G™ s plazmovou funkcí) Sada filtrů LAH02E
Max. výkon 150 m3/h 320 m3/h 175 m3/h 250 m3/h - 310 m³/h 180 m³/h
Odvlhčovací výkon - -

25 l/den

- 450 ml/h - 600 ml/h
Pro max. místnosti 50 m2 50 m2 50 m2 50 m2 60 m2 60 m2 60 m2
Prac. režimy mobilní aplikace 4 4 3 5 mobilní aplikace 5
Nádrž - - 4,8 l - 7 l -  6,5 l
Hlučnost  40 dB 28 dB 42 dB 31,2-54,2 dB 25-36 dB 33-66 dB 27,5 - 48 dB
Příkon (max.) 55 W 80 W 310 W 55 W 15 W 60 W 50-450 W
Rozměry cm 44,5 x 64 x 10 37x20x67 37,6x23,2x56,2  24,1x24,1x37,1 33 x 33 x 40,5 30 x 80 25 x 64
Hmotnost 14,3 kg 8,5 kg 16 kg 3,1 kg 6 kg 20 kg 8,8 kg

 

d) Čističky vzduchu do 160 m2

Tabulka porovnání čističek vzduchu od 72 m2 do 160m2 určené do velkých místností nebo spojených místností, jako jsou kuchyně a obývák či chodba. Vhodné jsou také do kanceláří, školek, nemocnic a jiných zařízení s velikými místnostmi.

Produkt Lifa Air LA 500VC AIRBI MAXIMUM WINIX ZERO WINIX ZERO S TriUV® 300 WINIX ZERO PRO Stylies Hercules AIRBI SPACE
Obrázek produktu winix-zero winix-zero-pro stylies-hercules airbi-space
Kategorie Čistička vzduchu Zvlhčovač a čistička vzduchu Čistička vzduchu Čistička vzduchu Dezinfekční čistička vzduchu Čistička vzduchu Čistička vzduchu Čistička vzduchu
Technologie 1x filtrace (HEPA s aktivním uhlím) 2x filtrace (HEPA + uhlíkový filtr, vodní) 4x filtrace (předfiltr, HEPA, uhlíkový filtr, Plasma) 4x filtrace (předfiltr, HEPA, uhlíkový filtr, Plasma) 1x (UV-C lampa) 4x filtrace (předfiltr, HEPA, uhlíkový filtr, Plasma) 4x filtrace (předfiltr, HEPA, uhlíkový filtr, Ionizátor) 4x filtrace
Max. výkon 600 m³/h 320 m3/h 390 m3/h 410 m3/h 300 m3/h 470 m3/h 751 m3/h 800 m3/h
Odvlhčovací výkon - - - - - - - -
Pro max. místnosti 72 m2 85 m2 99 m2 100 m2 100 m2 120 m2 120 m2 160 m2
Prac. režimy 1 5 5 3 mobilní aplikace 5 3 4
Nádrž - - - - - - - -
Hlučnost 33-66 dB 28-55 dB 27,8-60 dB 27 – 51 dB 40 dB 26,4-56 dB 40–66 dB 30 dB
Příkon (max.) 55 W 30 - 80 W 70 W  65 W 100 W 90 W 85 W 85 W
Rozměry cm 30 x 80 37 x 19,5 x 66,5 20,8×60×38 20,8×60×38 44,5 x 104 x 10 22,5×59,5×40 40x40x66,9 40x40x67
Hmotnost 20 kg 8.5kg 7 kg 7 kg 21,4 kg 8,5 kg 14 kg 14 kg

3) Účinnost záchytu částic = retence

  • Retence může být 85 % – 100 %.
  • Nejvhodnější je HEPA filtr E12. H13 je vyšší třída, ale má jen o 0,5 % vyšší záchyt.
  • Důležitý parametr pro alergiky.

Retence uvádí, kolik % částic zachytí filtr. HEPA filtry používané v čističkách vzduchu mají označení třídy E10, E11, E12 a H13. Čím vyšší třída, tím vyšší záchyt.  

Jaký je rozdíl mezi filtry? Například retence filtru E10 činí bez ohledu na velikosti částic přes 85 % a u filtru H13 přes 99,95%.

HEPA filtry jsou populární mezi alergiky právě proto, že jsou standardizovány na částice, které jsou pro ně filtry nejhůře zachytitelné, a to na nejvíce pronikající částice, které mají kolem 0,3 mikrometry (zachytávají ale i mnohem menší a větší částice se srovnatelnou nebo vyšší účinností).

Srovnání účinnosti jednotlivých tříd:

Třída HEPA filtru

Účinnost (v %)

Kolik částic z 10 000 propustí

EPA 10

> 85

1 500

EPA 11

> 95

500

EPA 12

> 99,5

50

HEPA 13

> 99,95

5

HEPA 14

> 99,995

0,5

ULPA 15

> 99,9995

0,05

 Pro zjednodušení se tyto filtry souhrnně označují jako filtry HEPA typu, technicky vzato existují tři podkategorie:

  • EPA - Efficiency particulate air (účinné zachytávání mikročástic)
  • HEPA - High-efficiency particulate air (vysoce účinné zachytávání mikročástic)
  • ULPA - Ultra low penetration air (ultranízké pronikání částic) 

Co si ale uvědomit? Výběr filtru H13 místo E12 výrobcem je především marketingový tah, jelikož zákazníci berou automaticky co nejvyšší třídu filtru, i když se účinnost příliš neliší. Ve skutečnosti účinnost filtrace mezi těmito třídami činí jen asi 0,5 %. Důležité je si uvědomit, že čím vyšší filtrační třídu si zvolíte, tím se vytváří větší odpor vůči vzduchu a může vzduch unikat mimo filtry, proto z technického hlediska je v čističkách vzduchu optimální filtr třídy E12 

cisticka-vzduchu-s-filtry

Třídy H13 či H14 jsou vhodnější do ventilačních soustav v továrnách. Vzhledem k chování zákazníků je ale pro většinu značek poškozující nemít HEPA filtr 13 nebo 14, a tak jej do čističek dávají, i když ví, že to na účinnost čističek nemá velký vliv.

4) Velikost částic, které čistička zachytí

Pro organismus je nejškodlivější drobný prach o velikosti 2,5 mikrometrů a méně. Tento prach se snadno dostává do plicních sklípků a krevních cév, tyto miniaturní prachové částice jsou častou příčinou nemocí dýchací soustavy. Standardizované HEPA filtry tyto částice zachytí.  

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=%C4%8Disti%C4%8Dka+vzduchu+airbi/

5) Předfiltry a doplňkové filtry

Kvalitní čističky vzduchu kombinují HEPA filtr spolu s dalšími předfiltry a doplňkovými filtry, které pomáhají filtrovat kromě mechanických částic i zápach nebo odstraňují jedovaté plyny. Tady je přehled jednotlivých doplňkových filtrů, které čističky mohou mít. 

Uhlíkový filtr

Tento filtr dokáže zachytit a neutralizovat zápach a některé jedovaté, dusivé nebo zapáchající plyny a výpary (čpavek, ocet, oxidy síry, oxidy dusíku apod.). Velmi zajímavý uhlíkový filtr má například Čistička vzduchu WINIX ZERO PRO. Ta totiž používá AOCTM filtr s aktivním uhlím, který je 3x účinnější než běžný uhlíkový filtr a má dlouhou životnost.

Ionizátor ‒ generátor záporných iontů

Stejně jako při bouřce, ionizátor generuje záporné ionty, které na sebe nabalují létající nečistoty, ty zvyšují svou hmotnost a následkem toho padají k podlaze a tím se usnadňuje jejich filtrace pomocí HEPA filtru. Ionizátor má například čistička vzduchu Airbi SPACE WiFi nebo čistička vzduchu WINIX ZERO COMPACT.

Věděli jste?

V bytě je okolo 100 záporných iontů na 1 cm/m3. Naopak v lese záporné ionty mohou dosahovat až čísla 5 000, a dokonce po bouřce to může být až kolem 50 000 iontů. Proto by nás měla koncentrace záporných iontů v domácnosti zajímat.

Plazmový systém

V době pandemie byl velmi žádaný, protože přímo ve vzduchu dokáže likvidovat viry, ale poradí si i s bakteriemi, těkavými látkami (formaldehyd, benzen, toluen apod.), spory plísní, kvasinkami i škodlivými smogovými plyny. Plazmový systém mají některé čističky vzduchu Airbi a všechny čističky Winix

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=%C4%8Disti%C4%8Dka+vzduchu+winix/

Fotokatalytický filtr

Jedná se opět o filtr, který dokáže zlikvidovat viry, bakterie, těkavé látky (formaldehyd, benzen, toluen apod.), spory plísní, kvasinky, škodlivé smogové plyny. 

Studený katalytický filtr

Tento filtr umí rozložit nebezpečné plyny a těkavé látky (formaldehyd, benzen, toluen apod.). Katalytický filtr má čistička vzduchu Airbi Spring Wifi

UVC či UVA záření

UV lampu všichni známe především na sterilizaci nástrojů nebo roušek, ale v čističkách dokáže zničit bakterie, viry, plísně nebo kvasinky. Daleko silnější je UVC záření, které bývá právě v UV lampách. V čističkách vzduchu ale bývá spíše UVA, které není na ničení mikroorganismů tak efektivní. To ale není nutné, protože v čističkách je standardně jen jako doplněk. 

Vodní filtr

Většinou se používá v čističkách vzduchu se zvlhčovačem. Prachové a pylové částice ze vzduchu se zachytí na mokrý povrch disků a při točení disků dojde k jejich opláchnutí z povrchu a nečistoty stečou do nádrže z vodou. 

cisticka-vzduchu-se-zvlhcovacem

Antibakteriální BSS filtr

BSS (Bio Silver Stone) je filtr z přírodního materiálů jež zabíjí a likviduje různé druhy bakterií a virů uvnitř nádoby na vodu (likvidace bakterií přes 99,9%). Používá se do kombinovaných čističek vzduchu se zvlhčovačem

6) Hlučnost

Čističky vzduchu jsou nejčastěji umisťovány do ložnice, proto hlučnost je jeden z nejstěžejnějších parametrů. Hladina hlučnosti se standardně uvádí v decibelech (dB). Hlavním zdrojem hluku je ventilátor, jehož rychlost otáček však ovlivňujete vy jako uživatel přístroje, takže často čističky vzduchu mají rozptyl hlučnosti a je možné nastavit i noční režim. 

  • Hlučnost čističky v ložnici by měla být možná nastavit méně než 35 dB
  • Čističku vzduchu umisťujte v ložnici alespoň 2 m od ucha

Dle normy z nařízení vlády č 272/2011 Sb. by hluk pronikající do ucha neměl překračovat 30 dB v noci a 40 dB během dne. Intenzita hluku se u čističek vzduchu měří standardně na vzdálenost jednoho metru. Pokud tedy umístíte čističku do dvou metrů od ucha, sníží se hlučnost dvojnásobně. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=MeacoDry+

7) Příkon

  • Udává se ve wattech (W).
  • Tichý / noční režim zpravidla bere 10 W, standardní režim 20 W a maximální režimy až dvojnásobek.
  • Vybírejte čističku s více režimy.

V poslední době je to jeden z parametrů, který byste také měli sledovat. Čím větší příkon, tím více energie čistička spotřebuje. V zájmu životního prostředí a vlastní kapsy je vhodné vybírat úsporná zařízení. I když spotřeba energie čističky vzduchu není vysoká, i tak můžete s úsporným zařízením při nepřetržité činnosti během roku ušetřit až 1000 Kč. 

8) Počet režimů (rychlostí)

V ideálním případě má čistička vzduchu pomalý (noční režim), normální režim a velmi výkonný režim (maximální, rychlý režim) a umí si je automaticky regulovat. Díky tomu můžete z čističky vzduchu vytěžit opravdu maximum, a zároveň i nespotřebovávat více energie, než je nutné.  

9) Cena filtrů a jejich životnost

Při nákupu se vždy díváme i na to, kolik stojí náhradní díly do čističky a jaká je jejich životnost. Vždy záleží na typu filtru, například předfiltr u čističek Airbi je na několik let. Předfiltr je omyvatelný a doporučujeme jej pravidelně čistit.

Čističky WINIX mají filtry neomyvatelné a jejich životnost je minimálně 1 rok při průměrném provozu. Životnost vyměnitelných filtrů Airbi je 6-12 měsíců v závislosti na míře okolního znečištění a podle toho, jak je přístroj často používán. 

Produkt GUARD REFRESH SPRING SPACE ZERO COMPACT ZERO ZERO PRO AIRWASHER PRIME  MAXIMUM
Obrázek produktu guard refresh spring space zero-compact zero zero-pro airwasher prime maximum
Filtr s dlouhodobou životností - Omyvatelný Předfiltr Omyvatelný Předfiltr Omyvatelný Předfiltr - - - - - Neomyvatelný kombinovaný filtr (HEPA, uhlíkový)
Obrázek  - omyvatelny-predfiltr omyvatelny-predfiltr-1 omyvatelny-predfiltr2 - - - - - kombinovany-filtr
Životnost  - několik let několik let několik let - - - - - 1-2 roky
Filtr s krátkodobou životností Kombinovaný filtr (předfiltr, uhlíkový, HEPA) Kombinovaný dvojfiltr (HEPA, uhlíkový) Dvojfiltr (HEPA, antibakteriální)
Kombinovaný filtr (katalytický, uhlíkový)
Kombinovaný filtr (HEPA, uhlíkový)

Náhradní filtr O 

 (předfiltr, HEPA, uhlíkový)

Filtrační sada A ( True HEPA filtr, 4x uhlíkový filtr) Filtrační sada T (AOCTM filtr s aktivním uhlím, True HEPA) Antibakteriální vodní BSS filtr Antibakteriální vodní BSS filtr Antibakteriální vodní BSS filtr
Obrázek  kombinovany-filtr-1 kombinovany-dvojfiltr dvojfiltr3659 kombinovany-filtr3 (1) Filter-O-AngledDownPOW102020 filtracni-sada-A ZERO PRO antibakterialni-vodni-bss-filtr antibakterialni-vodni-bss-filtr.1 antibakterialni-vodni-bss-filtr.1.2
Životnost  6 až 12 měsíců 6 až 12 měsíců 6 až 12 měsíců 6 až 12 měsíců minimálně 1 rok (Uhlíkový filtr je doporučeno měnit po 3 měsících) minimálně 1 rok minimálně 1 rok zhruba 12 měsíců zhruba 12 měsíců zhruba 12 měsíců
Příslušenství - - UV lampa - - - - - - -
Obrázek  - - uv-lampa - - - - - - -
Životnost - - přibližně 2-3 roky - - - - - - -

10) Certifikáty

Pokud pořizujete čističku vzduchu pro alergiky nebo astmatiky, dobrým vodítkem při výběru může být certifikace ECARF. Tuto certifikaci získávají pouze čističky vzduchu, které splní přísná kritéria účinnosti, a jsou tedy vhodné pro lidi trpící alergiemi a astmatem.

Dalším certifikátem je UK Allergy, který uděluje The British Allergy Foundation, a deklaruje, že produkt byl testován v nezávislé laboratoři a prokázal účinnost na odstranění či snížení množství alergenů. Tyto dva certifikáty mají všechny čističky vzduchu značky Winix. Posledním certifikátem je test SZÚ, který má například čistička Airbi SPRING WiFi

Ani jedna z certifikací není povinná a většinou si ji dělají jen ty značky, které se chtějí zaměřit se svými produkty na alergiky a astmatiky. 

Jak ze své čističky dostat maximum

Pravidelně čistěte nebo vyměňujte filtry. Čistička vzduchu nemůže fungovat efektivně, pokud má zanesený filtr. Obvykle byste měli vyměnit filtry (nebo vyčistit ty, které lze opláchnout či vysát) každých 6–12 měsíců u skládaných filtrů a každé 3 měsíce u filtrů s aktivním uhlím.

cisticka-vzduchu-spanek

Umístěte čističku vzduchu tam, kde trávíte nejvíce času. Ideální jsou většinou dvě jednotky, jedna do ložnice a druhá do obývací místnosti / kuchyně. Čističku vzduchu umístěte do místnosti tak, aby nic nebránilo v proudění vzduchu, ideálně jí umístíte doprostřed místnosti. Nikdy ji například nedávejte k záclonám. 

FAQ – nejčastější otázky

Jakou čističku zvolit do domácnosti a kterou do kanceláře?

Optimální volbou do domácnosti je Chytrá čistička vzduchu Lifa Air LAS302, jedná se o nejlepší typ čističku vzduchu v rámci poměru ceny, kvality a také následné údržby filtrů.

Naopak ideální volbou do větších prostorů, jako jsou firmy s open space doporučujeme využít Airbi SPACE WiFi, která má stejné parametry jako Airbi Refresh, ale využívá nasávání vzduchu ze dvou směrů a má větší velikost filtrů. SPACE dokáže vyčistit místnost až do 160 m2 a díky kolečkům na spodní straně ji snadno přesunete na své místo.

Jaká je nejlepší čistička vzduchu pro alergiky?

V reakci na pandemii nového koronaviru vydala Evropská unie doporučení, které upravuje způsob dohledu nad trhem (především zdravotnickými a ochrannými prostředky) v souvislosti s onemocněním COVID-19.

Alergologové dlouhodobě doporučují čističku vzduchu WINIX ZERO, ZERO PRO či ZERO COMPACT. Ty mají všechny potřebné certifikáty pro čističky pro alergiky včetně ECARF a UK Allergy. Zároveň je velmi cenově dostupná. Velmi zajímavé jsou ale i finské čističky vzduchu Lifa Air, které jsou populární hlavně mezi alergiky na severu Evropy. 

Kterou čističku vzduchu zvolit proti prachu?

Čističky vzduchu s HEPA filtrem dokáží skvěle redukovat množství prachu v místnosti. Zkuste čističku vzduchu Čistička vzduchu WINIX ZERO, která má True HEPA filtr H13 s účinností 99,97 %.

Jaká je nejlepší čistička vzduchu pro kuřáky?

Kuřáci by se měli dívat především na čističky vzduchu, které kombinují mechanický HEPA filtr s uhlíkovým filtrem, ten dokáže skvěle zničit zápach. Skvělou volbou je Čistička vzduchu WINIX ZERO PRO, který má unikátní AOCTM filtr s aktivním uhlím, ten je 3x účinnější než běžný uhlíkový filtr a má dlouhou životnost. Právě při filtraci kouře z cigaret dochází k rychlejší degradaci filtrů než při běžném používání.

Jak vybrat čističky vzduchu na pyl?

Pokud se potřebujete efektivně zbavit pylu v domácnosti nebo jste alergik na pyly, zkuste finské čističky vzduchu Lifa Air. Kromě skandinávského designu, jednoduchého ovládání a výměny filtrů, oceníte především, že s 99,97 % účinností a odstraňují všechny částice o velikosti od 0,3 mikronu, ačkoliv velikost pylových zrn je rozdílná pohybuje se od 2 mikronů výše. Nemá proto problém pylová zrna zachytit. 

Jaká je nejlepší čistička vzduchu na plísně?

Proti plísním jsou výborné fotokatalytické nátěry i ozonové generátory, pokud máte ale problém s vlhkostí, pořiďte si čističku vzduchu s odvlhčovačem. Skvěle hodnocená je čistička vzduchu s odvlhčovačem Airbi SPONGE.

Jaká je nejlepší čistička vzduchu se zvlhčovačem?

Určitě nejlepší čistička se zvlhčovačem je Designová čistička vzduchu se zvlhčovačem finské značky Lifa Air. Je extrémně výkonná při odstraňování nečistot ze vzduchu a má intuitivní ovládání. Jediný odvlhčovač na trhu, kde se lije z voda shora. Automaticky signalizuje, když je třeba vodu doplnit. Jednoduchý skandinávský design se hodí do každé místnosti. 

Jakou zvolit čističku vzduchu na zvířecí chlupy?

Potřebujete čističku vzduchu na psí nebo kočičí chlupy? Čistička vzduchu s HEPA filtrem dokáže odstranit naprosto bez problémů psí i kočičí chlupy. Jen pozor, čističky vzduchu dokáží odstraňovat jen ty chlupy, které létají vzduchem. Měla by proto běžet nepřetržitě, aby jich odstranila co nejvíce. Skvělá je čistička vzduchu Airbi SPRING WiFi či Čistička vzduchu WINIX ZERO PRO.

Potřebujete ze vzduchu odstranit zápach nebo formaldehyd a jiné plyny?

V domácnosti je nebezpečným plynem hlavně formaldehyd. Tento bezbarvý plyn se silným zápachem je často považován za nejnebezpečnější látku v interiéru, protože dráždí dýchací cesty a oči a je silně karcinogenní. I s ním si ale uhlíkový filtr poradí. 

Doporučujeme vybrat čističku vzduchu s uhlíkovým filtrem. Aktivní uhlí díky svým vlastnostem plyny a pachy váže a nepustí je dál do vzduchu. 

Kam ideálně čističku vzduchu umístit?

Pro nejsnadnější čištění celé místnosti se doporučuje umístit čističku vzduchu doprostřed pokoje. Avšak ne vždy je taková možnost, proto doporučujeme dát čističku k rohu místnosti, ve které není otevřené okno.

Jaká je životnost předfiltrů?

Životnost předfiltrů je několik let. Předfiltr je omyvatelný a doporučujeme jej pravidelně čistit.

Jak prodloužit životnost filtrů?

Některé filtry lze opatrně vysát a tak prodloužit jejich životnost. 

Jaká je životnost vyměnitelných filtrů?

Životnost vyměnitelných filtrů je 6-12 měsíců v závislosti na míře okolního znečištění a podle toho, jak je přístroj často používán.

Jaká je nejúspornější čistička vzduchu?

Čistička vzduchu SPRING se kvůli pořizovací ceně může zdát neúsporná, ale při přepočtu nákladů na provoz s vyměnitelnými filtry a díky nízkému příkonu, je tato čistička nejlepší volba při úspoře vašich peněz. Do menších místností je také skvělou volbou čistička vzduchu Refresh, která je méně nákladná na provoz díky maximálního příkonu 40W. 

Pokud potřebujete vzduch čistit pouze od zápachu, alergenů či virů, můžou vás vyjít levněji fotokatalytické nátěry či generátory ozonu, u kterých není nutné měnit žádné filtry.

Jaká je nejlepší čistička vzduchu do ložnice?

Do ložnice jsou vhodné čističky vzduchu, které jsou tiché. Velmi populární je například Airbi Spring Wifi, Winix ZERO COMPACT či Winix ZERO

Co to je HEPA filtr?

HEPA filtr má každá kvalitní čistička vzduchu. Je to filtr, který byl původně vyvinutý pro kosmický průmysl americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA), dokáže zachytit mikročástice o velikosti 300 nanometrů, a to minimálně s účinností neuvěřitelných 99,97 %. Jedná se tedy o téměř dokonalý filtr vzduchu vyrobený z mnohonásobně překládaného skelného mikrovlákna. HEPA filtr je určen zejména pro alergiky a astmatiky, je vhodný na filtrování vzduchu od pylů, roztočů, bakterií, chlupů zvířecích mazlíčků ale zvládne zachytit i kapénky přenášející viry. 

Která čistička vzduchu je nejvhodnější proti respiračním nemocem včetně COVID-19?

Nejvhodnější jsou čističky vzduchu Airbi Spring Wifi či Winix ZERO PRO. Klasické čističky vzduchu nejsou ale dokonalé při ničení virů. Nejúčinnější jsou generátory ozónu, které dokáží okamžitě zlikvidovat viry i bakterie. Nevýhodou generátoru ozónu je, že nemůžete být v místnosti, když ho pouštíte. Doporučujeme proto kombinovat čističky vzduchu s ozónovými generátory. Velmi efektivní se ukazují i fotokatalytické nátěry, a to především FN BIO MAX.

 Zdroje:

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.