Jak škodí vysoká koncentrace oxidu uhličitého (CO₂) v místnosti?

V dnešní době trávíme většinu svého času uvnitř budov, ať už doma, v kancelářích nebo ve školách. Přesto si často neuvědomujeme, jak kvalita vzduchu uvnitř může ovlivnit naše zdraví a pohodu. Jedním z nejvíce přehlížených faktorů je vysoká koncentrace oxidu uhličitého (CO2). Jak přesně škodí vysoká koncentrace CO2 uvnitř místností? Tento článek se zaměřuje na negativní dopady zvýšené hladiny oxidu uhličitého v interiérech a nabízí tipy, jak zlepšit kvalitu vzduchu ve vašem domově nebo pracovišti.

vysoka-koncentrace-oxidu-uhlicitaneho-fb (1)

 

Co je to oxid uhličitý?

Oxid uhličitý, pro který se používá vzorec CO₂, je chemická sloučenina tvořená jedním atomem uhlíku a dvěma atomy kyslíku. Jedná se o bezbarvý, nehořlavý plyn bez chuti a zápachu.

CO₂ je zásadním prvkem života na Zemi, protože se podílí na procesu fotosyntézy, v jejímž rámci přeměňují rostliny sluneční energii na chemickou a produkují přitom kyslík. 

Oxid uhličitý je přirozenou součástí atmosféry. Vzniká při spalování fosilních paliv (uhlí, ropa, zemní plyn), dýchání, fermentaci (například při výrobě alkoholických nápojů) nebo kompostování.

co-je-to-oxid-uhlicity

Nadměrné uvolňování CO₂ do atmosféry, převážně z lidských činností, má podíl na globálním oteplování a změně klimatu, která negativně působí na životní prostředí. Kromě toho může mít zvýšená koncentrace CO₂ v uzavřených prostorách i negativní dopad na lidské zdraví.

Tip: Nejlepší čističky vzduchu: Jak vybrat tu pravou?

Vliv oxidu uhličitého na zdraví

Vysoká koncentrace oxidu uhličitého (CO₂) v místnosti může mít několik škodlivých dopadů na lidské zdraví. Zvýšená koncentrace CO₂ může:

Zvyšovat riziko onemocnění

Vysoká koncentrace CO₂ je často důsledkem nedostatečného větrání místnosti, což vede k hromadění dalších škodlivých látek a snížení kvality vzduchu. Dlouhodobý pobyt v nevětrané místnosti může způsobit dýchací problémy, jako jsou astma nebo chronická bronchitida, a přispět k rozvoji alergií. Ti, kteří již trpí těmito zdravotními problémy, mohou zaznamenat jejich zhoršení. Navíc se v takovém prostředí mohou snadněji šířit viry a bakterie, což zvyšuje riziko infekčních onemocnění.

meric-CO2-v-mistnosti

Tip: Měřič Airbi CO2AIR vám zajistí kontrolu kvality vzduchu v domácnosti, naopak čistička do auta Lifa Air LAC100 vám pohlídá CO₂ i na cestách.

Negativně působit na kognitivní funkce

Studie ukazují, že vysoká koncentrace CO₂ může výrazně ovlivnit naše kognitivní funkce a i naší produktivitu. Lidé pracující nebo studující v prostředí s vysokou koncentrací CO₂ mívají problémy se soustředěním, pamětí a rozhodováním. Kognitivní zátěž a snížená produktivita jsou častými následky pobytu v místnostech s nedostatečným větráním. 

Tip: Airbi CO2AIR spolehlivě hlídá nejdůležitější parametry kvality vnitřního vzduchu – koncentraci CO2, teplotu a relativní vlhkost.

Vyvolat stres, neklid i bolesti hlavy

Pobyt v prostoru s vysokou koncentrací CO₂ může dokonce i zvyšovat stres. Můžete být ospalí, neklidní nebo trpět bolestmi hlavy. Zvýšená hladina CO₂ může také způsobit pocit únavy a celkového vyčerpání. Prodloužený pobyt v takovém prostředí může vést k chronickému stresu a dalším psychickým problémům.

oxid-uhlicity-nebezpeci

Mohlo by vás zajímat: Co pomáhá na bolest hlavy a migrénu

Ovlivňovat spánek

Nedostatečně větraná místnost se zvýšenou koncentrací CO₂ má i negativní vliv i na kvalitu spánku. Lidé v takovém prostředí mívají problémy usnout, často se během noci probouzejí a cítí se ráno neodpočatí. Špatný spánek má pak dalekosáhlé důsledky na celkové zdraví a pohodu, včetně snížené imunity a zvýšeného rizika chronických onemocnění.

Kolik CO₂ uvnitř místnosti je nebezpečné?

Koncentrace oxidu uhličitého se měří v několika jednotkách. Nejčastěji se vyjadřuje v ppm (parts per million) vyjadřující počet částic oxidu uhličitého na milion částic vzduchu. Někdy se vyjadřuje také v mg/m3 nebo procentech. 

Překročení 1000 ppm může způsobit ospalost. Zákonem povolená nejvyšší hodnota CO₂ v místnosti je 1 500 ppm. Při hodnotách kolem 2 000 ppm může člověk pociťovat únavu, nevolnost, bolesti hlavy a špatně se soustředí. Hodnoty přesahující 5 000 ppm mohou způsobit ještě silnější bolesti hlavy a nevolnost. Při úrovních kolem 15 000 ppm se projevují problémy s dýcháním a při hodnotě nad 40 000 ppm představuje oxid uhličitý vysoké nebezpečí a člověku hrozí riziko ztráty vědomí.

Kvůli výše uvedeným potížím, je důležité neustále monitorovat a regulovat úroveň oxidu uhličitého v místnostech.

CO2-v-místnosti-vetrani

Tip: Potřebujete v domácnosti zvýšit vlhkost nebo naopak snížit vlhkost? Poradíme vám. 

Jak měřit oxid uhličitý?

K měření koncentrace slouží měřiče oxidu uhličitého. Doporučujeme Airbi CO2AIR. Snímač pravidelně měří koncentraci oxidu uhličitého, teplotu i relativní vlhkost vzduchu.

Naměřené hodnoty jsou zobrazeny na třístupňově stmívatelném displeji, který zobrazuje koncentraci CO₂ v barevně rozdělených oblastech. Díky symbolu smajlíka snadno pochopíte, jestli je klima v místnosti v ideální, přijatelné nebo kritické.

Pokud jsou naměřené hodnoty oxidu uhličitého vyšší než stanovené mezní hodnoty, můžete se nechat upozornit pomocí vizuálních a akustických signálů.

Hodí se do domácnosti, kanceláří, tříd, čekáren a jiných veřejných prostor. Disponuje stojánkem, ale lze ho zavěsit i na zeď, záleží na vašich potřebách.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=Sn%C3%ADma%C4%8D+CO%E2%82%82

Nezapomeňte, že mezi uzavřené místnosti se v podstatě řadí i auto. Jak už víte, zvýšená koncentrace CO₂ způsobuje ospalost, která je za volantem opravdu nežádoucí. Ideální snímač do auta představuje Lifa Air LAC100. Kromě monitoringu upozorní řidiče na překročení optimální úrovně CO₂ ve vozidle.

Tato čistička vzduchu je navíc vybavena dvěma HEPA filtry třídy H11 a filtrem s aktivním uhlím, které společně zajistí rychlou a účinnou filtraci škodlivých látek v autě – bakterií, prachu, pylu a dalších alergenů.

Čistička je zároveň chráněna proti přehřátí. Pokud teplota v autě překročí 60 °C, zařízení automaticky vypne všechny funkce (kromě monitorování teploty), aby se zabránilo jeho poškození.

Kde měřit CO₂?

Měření koncentrace oxidu uhličitého je důležité ve všech uzavřených prostorách. Snímače by se měli nacházet nejen ve vaší ložnici, kuchyni nebo obývacím pokoji, ale také kancelářích, restauracích, kavárnách, obchodech, tělocvičnách a všech dopravních prostředcích.

Vliv-oxidu-uhliciteho-na-zdravi

Mohlo by vás vás zajímat: HEPA filtry: Jak fungují a kde se používají

Měřič oxidu uhličitého se doporučuje v interiéru umístit do výšky 1,5 až 1,8 metru nad podlahou, která odpovídá úrovni nosu. V ní totiž měřič přesněji zachytí množství CO₂, které lidé vydechují a následně vdechují.

Ideální je umístit měřič CO₂ do středu místnosti. Je nám ale jasné, že v kombinaci s doporučovanou výškou to z praktického hlediska nebude ve většině případů možné. Proto dejte snímač ke vstupním dveří nebo oknům, kde může měřit kvalitu vzduchu, který do místnosti přichází.

Jak snížit množství CO₂ v místnosti?

Máte několik možností, jak snížit úroveň oxidu uhličitého v místnosti:

  • Větrejte – Pravidelné větrání je nejefektivnějším způsobem, jak odstranit CO₂ z místnosti. Doporučuje se větrat několikrát denně, především ráno a večer.
  • Používejte ventilátory – Používáním ventilátorů podpoříte, aby vzduch uvnitř hezky proudil a odstranil přebytečné množství CO₂.
  • Snižte množství zdrojů CO₂ – Plynové spotřebiče, cigarety nebo svíčky zvyšují množství oxidu uhličitého v uzavřeném prostoru. Omezte je.
  • Pěstujte rostliny – Pokojové rostliny přes den absorbují CO₂ a produkují kyslík. Jen se nedoporučuje mít rostliny v ložnici, protože málokterá z nich produkuje kyslík i v noci.

Často kladené dotazy (FAQ)

Co způsobuje oxid uhličitý při vysokých koncentracích?

Při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého může člověk pociťovat ospalost, bolesti hlavy, nevolnost nebo závratě. Hodnoty oxidu uhličitého nad 40 000 ppm mohou vést až ke ztrátě vědomí.

Je oxid uhličitý jedovatý?

Oxid uhličitý (CO₂) je bezbarvý, nehořlavý plyn bez zápachu, který není přímo jedovatý. Avšak při koncentracích nad 1 500 ppm může negativně ovlivnit zdravotní stav člověka, způsobovat nepříjemné příznaky a při hodnotách nad 40 000 ppm je dokonce smrtelný.

Jak se projevuje otrava oxidem uhličitým?

Otrava oxidem uhličitým se projevuje ospalostí, bolestmi hlavy, nevolností, závratěmi a problémy s dýcháním. Při extrémně vysokých koncentracích nad 40 000 ppm může dojít ke ztrátě vědomí a ohrožení života.

Kde se vyskytuje oxid uhličitý?

Oxid uhličitý se přirozeně vyskytuje v atmosféře. Vzniká také při spalování fosilních paliv, dýchání, fermentaci, kompostování a dalších biologických procesech.

Jak se zbavit CO₂ v bytě?

Ke snížení úrovně CO₂ v bytě je důležité pravidelně větrat, používat ventilátory, omezit používání plynových spotřebičů, nekouřit a nezapalovat svíčky. Pomoci mohou také pokojové rostliny, které přirozeně absorbují CO₂ a uvolňují kyslík.

Jaká je koncentrace CO₂ ve vzduchu?

Koncentrace oxidu uhličitého ve vzduchu se udává v jednotkách ppm (parts per million). Běžně se pohybuje kolem 400 ppm, avšak v různých prostředích se může lišit.

Jaká je koncentrace CO₂ v atmosféře?

Průměrná koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře je kolem 420 ppm. Tato hodnota však kolísá v závislosti na geografické oblasti a sezóně.

Jak změřit kvalitu vzduchu v bytě?

Kvalitu vzduchu v bytě lze měřit pomocí měřiče oxidu uhličitého, který vám poskytne přesné údaje o koncentraci CO₂ v daném prostoru.

Co je vhodné na domácí měření CO₂?

Na měření koncentrace oxidu uhličitého doma doporučujeme snímač Airbi CO2AIR. Pro použití v autě je vhodná čistička vzduchu Lifa Air LAC100, která nejen čistí vzduch, ale také monitoruje úroveň CO₂.

Zdroje

  • SALIH, Fadhil M., et al. Microalgae tolerance to high concentrations of carbon dioxide: a review. Journal of Environmental Protection, 2011, 2.05: 648.
  • LANGFORD, Nigel J. Carbon dioxide poisoning. Toxicological reviews, 2005, 24: 229-235.
  • ROBERTSON, D. S. Health effects of increase in concentration of carbon dioxide in the atmosphere. Current science, 2006, 1607-1609.
  • KAJTÁR, László; HERCZEG, Levente. Influence of carbon-dioxide concentration on human well-being and intensity of mental work. QJ Hung. Meteorol. Serv, 2012, 116.2: 145-169.
  • REVELLE, Roger. Carbon dioxide and world climate. Scientific American, 1982, 247.2: 35-43.
  • GUAIS, Adeline, et al. Toxicity of carbon dioxide: a review. Chemical research in toxicology, 2011, 24.12: 2061-2070.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.